15.12.2008

Telkkä heinäkuulta"Vähemmän käsitelty kuva"

Jotta lintukuvieni painotus ei olisi ihan tyystin lokeissa, postaan pari kuvaa telkästä. Löysin kuvat, kun kahlasin läpi "alkuaikojen" kuvia, ja koska nämä kuvat nyt oli kohtalaisia, päätin postata ne vaihtelun vuoksi. Ei näissä mitään ihmeellistä ole, mutta vain hieman vaihtelua...

Kuvat on kuvattu kittilinssillä (jouduin tekemään voimakkaan rajauksen kuvankäsittelyssä) Aulangon Joutsenlammella heinäkuussa. Lisää lokkikuvia on toki vielä tulossa ennen vuoden vaihdetta... :)

EDIT: Lisätty vähemmän käsitelty versio ensimmäisestä kuvasta. Alemmasta kuvasta jätetty pois terävöinti (Unsharp Mask) ja "clarify" (jonka kait pitäisi tasapainottaa kuvan kirkkauseroja tjsp.).

6 kommenttia:

 1. hauska tapitus noilla telkillä, johtuen ilmeisesti voimakkaan valkoisesta silmästä muuten mustanpuhuvassa päässä. näissä kuvissa kuten alemmissa lokkikuvissa yleisemminkin silmiini pistää eräänlainen yliterävyys (kenties unsharp maskin aikaansaama?). minun makuuni kuviin sopisi hieman pehmeämpi jälki, eiväthän monet linnut luonnossakaan noin "hyppää esiin" taustasta. mutta nämä voivat tietysti olla myös näytöstä riippuvia asioita; ehkä oma näyttöni on vain japen läppäriä terävämpi.

  VastaaPoista
 2. tikka: "näissä kuvissa kuten alemmissa lokkikuvissa yleisemminkin silmiini pistää eräänlainen yliterävyys (kenties unsharp maskin aikaansaama?). minun makuuni kuviin sopisi hieman pehmeämpi jälki, eiväthän monet linnut luonnossakaan noin "hyppää esiin" taustasta. mutta nämä voivat tietysti olla myös näytöstä riippuvia asioita; ehkä oma näyttöni on vain japen läppäriä terävämpi."

  Ei, kyllä se yliterävyys johtunee juurikin käyttämästäni Unsharp Mask:ista. Siitä on tullut jotenkin rutiinia minulle, siis sen käyttämisestä viimeisenä vaiheena ennen JPG:ksi muuntoa. Kun nyt katsoo näitä kuvia, joissa on varsin rauhallinen vesi taustalla, niin linnut ovat melko selvästi taustaan nähden liian teräviä.
  Ei pitäisi kangistua kaavoihin vaan katsoa kuvan kokonaisuus, ennen kuin terävöi...
  Pitänee kokeilla rajata ja käsitellä alkuperäinen kuva jommasta kummasta uudelleen ja jättää terävöinti pois niin näkee mitä sitten tulee ja voi vertailla.

  VastaaPoista
 3. no niin, heti paljon parempi, luonnollisempi. kiitos. :)

  VastaaPoista
 4. "clarify", eikö se tarkoita "selkeytä"?

  Itse ole käyttänyt sitä kuvissa joissa on heikko kontrasti, sillä saa yhdellä klikkauksella kuvaan lisää väriä ja kontrastia.

  Toimii aika maltillisesti, joten ainakin nettikuviin voi käyttää melko huoletta.

  En ole kokeillut ylivalotuneisiin, pitääkin kokeilla.

  VastaaPoista
 5. jp: ""clarify", eikö se tarkoita "selkeytä"?"

  Tarkoittaa. En vain löytänyt PSP:n helpistä selostusta että mitä ko. "komento" itseasiassa kuvaan tekee, vaikka tuloksen toki näen kuvassa. En vain tiedä mitä se sääti / teki.

  jp: "Itse ole käyttänyt sitä kuvissa joissa on heikko kontrasti, sillä saa yhdellä klikkauksella kuvaan lisää väriä ja kontrastia."

  Ahaa - OK, näitä se varmaan juuri säätäkin.

  Oletko jp tietoinen tai lukenut jostain että missä järjestyksessä eri kästittelyt kuviin kannattaa tehdä? Se on selvää, että terävöinti (unsharp mask) on yleensä viimeinen vaihe ennen kuvan muuntoa jpg:ksi. Minulla siis alunperin RAW, joka käännetty RAW konvertterissa TIFF:iksi kuvankäsittelyä varten ja käsittelyn jälkeen tallennan alkuperäisen muokatun TIFF:in ja muunnan sitten jpg:ksi blogia varten.

  VastaaPoista
 6. Itse en TIF:ä käytä, vaikka se varmastikin säästää kuvan yksityiskohtia.

  Kuvaan yleensä suoraan JPG-muotoon, ja yritän selvitä muokkauksesta ilman välitallennuksia.

  Nykyään niitä tulee väkisinkin yksi, eli ensin muu muokkaus PSP:ssä, ja tallennus.
  Sitten kohinan poisto jos tarpeellista Noiseware:lla.

  Tästä vielä oma versio pienennettynä ja pakattuna jos menee nettiin.

  Noilla kahdella tallennuksella (100% laadulla) en huomaa vielä silmällä eroa alkuperäiseen.

  RAW menee muuten samoin, mutta pyrin oikaisemaan ja säätämään kuvaa jo RAW-vaiheessa mahdollisimman paljon, ja nyt Rawtherapeessa olisi siihen paljonkin mahdollisuuksia, kunhan ensin taas opin käyttämään ohjelmaa kunnolla.


  Käsittelyjärjestys, en tiedä.
  Kohinanpoisto ennen pienennystä jos pienentää.
  Terävöitys lopulliseen kuvaan.

  Muilla ei tietääkseni niin paljon ole merkitystä.

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!