11.12.2008

Money Shot...
...ja tällä kertaa siisti sellainen ;)
Eli kuvauksen kohteena on tällä kertaa siis raha, eikä muu... :)

Keskus"hahmon", eli 2 euron kolikon asu on hieman tavanomaisuudesta poikkeava. "Takavarikoin" tämän äidiltäni, joka oli tuurilla onnistunut pari ko. kaltaista 2 euron kolikkoa saamaan haltuunsa, kuvauksia varten. Täytyy palauttaa kolikko nyt, kun kuvaussessio on onnellisesti ohi :)
Harmillisesti käyttämäni valo aiheuttaa kolikoiden taustana olleen valkoisenkartongin "värjääntymisen" ihmeelliseksi. Alimpaan kuvaan olen onnistunut joten kuten vaihtamaan kuvan taustavärin kuvankäsittelyssä valkoiseksi. Muissa kahdessa kuvassa se ei onnistunut minua tyydyttävästi, joten annoin ne olla silleensä.

13 kommenttia:

 1. Joku juhlaraha?

  Kokeilitko suorilla valoilla, vai heijastamalla, vai rakensitko valoteltan?

  Olen hiukan ajatellut kokeilla sitä "paffiloota"-mallista valoteltaa kunhan ehdin.

  VastaaPoista
 2. jp: "Joku juhlaraha?"

  Ilmeisesti. Ihan kaupasta saanut kylläkin kaksi noita itsellen vaihtorahana, vaikka tuo "human Rights" jularaha on tullut vasta lokakuussa liikenteeseen, kai.

  kauppalehti asiasta

  Iltasanomat asiasta

  jp: "Kokeilitko suorilla valoilla, vai heijastamalla, vai rakensitko valoteltan?"

  Ihan suorilla valoilla, tai ei valoni ole oikeastaan edes suoria. Valaistus oli surkeaa yleisvalaistusta / sekavaloa kattolampusta (tehottomat energian säästölamput), muutama tehoton halogeeni tuikku ja siten raijjasin kirjahyllyn reunaan kiinni ns. lukulampun joka on sellainen U:n muotinen 25 cm pitkä perinteinen loisteputkilamppu jota pidetään kirjoituspöydällä. Roikkaa en löytänyt joten tämäkin lamppu jäi hiukan kauas ja takaviistoon sommitelmastani, joten siksikään valasitus ei ollut ikein kunnollinen. Tämän huomaa varjoista jotka on rahojen etu/vasemmalla puolella ja rahojen etuseinä jää pääasiassa pimeäksi.

  Heijastimia minulla ei ole, paisti jotain valkoista paperia olisi ehkä voinut koittaa. Valoteltan askartelu on vielä aloittamatta, rahojen alla ollut valkoinen kartonki oli tosin takoitettu omatekoisen valoteltan seinämateriaaliksi...

  Hiukan on laiksottanut, joten saa nähdä saanko oman "paffiloota"-mallista valotelltta kasaan koskaan. Laatikko, kartongit, liima ja teipit on jo. Enään tarvittaisiin tarmoa :)

  Hmmm...olisiko parempi katsoa jostain edullinen valmis valoteltta pohjaksi... :)

  VastaaPoista
 3. Äitisi pitää siis kiinni "ihmisoikeuksistaan". :)

  Minultakin löytyisi yksi kahden egen erikoiskolikko vaikkapa arvuuteltavaksi, mutta kuvaus ei valitettavasti onnistu, koska se on jäämistössäni Suomessa.

  VastaaPoista
 4. Voi hitto, nyt kun katselee tuota 12.12.2008 23:32:00 kommenttiani, niin se pitäisi deletoida ja kirjoittaa uusiksi kokonaan, kun on niin paljon kirjoitusvirheitä. Nyt, näin myöhemmin katsellen, ne iskee pahasti silmään. :(

  Brunologi: "Äitisi pitää siis kiinni "ihmisoikeuksistaan". :)"

  Kyllä, ihan kirjaimellisesti. :)
  No, nyt kun olen täällä mökillä (jaaha, tikka lehahti juuri tuohon viereen...laudalle), niin palautin kyllä rahan, kuten olin luvannut. "Ihmisoikeudet" on siis palautettu, ja asiat on tältä osin taas kunnossa :)

  Brunologi: "Minultakin löytyisi yksi kahden egen erikoiskolikko vaikkapa arvuuteltavaksi, mutta kuvaus ei valitettavasti onnistu, koska se on jäämistössäni Suomessa."

  No ehkä seuraavan kerran Suomessa käydessäsi otat kolikon matkaasi?

  VastaaPoista
 5. oho, hienoja otoksia. tyylikkäät varjot ja keskimmäisessä kuvassa sangen onnistunut rajaus. kieltämättä outo tuo taustan vaaleanpunaisuus - kun vaan tietäisi millä wb-arvolla senkin saisi korjattua.. vai liittyykö ilmiö edes värilämpötiloihin?

  näin muuten tikkoja vihdoin taas itsekin, brunologin kanssa sikametsällä harhaillessa. sikoja ei ikävä kyllä nähty.

  VastaaPoista
 6. tikka: "keskimmäisessä kuvassa sangen onnistunut rajaus."

  Keskimmäisen sommittelua tehdessä oli myös hankalaa, tällaiselle kömpelölle rähmäkäpälälle kuin minä, saada nuo kaikki 5 kolikkoa pysymään seisomassa kantillaan yhtäaikaa ilman että joku vierii johonkin suuntaan :)

  tikka: "kieltämättä outo tuo taustan vaaleanpunaisuus - kun vaan tietäisi millä wb-arvolla senkin saisi korjattua.. vai liittyykö ilmiö edes värilämpötiloihin?"

  Kyllä se varmaan aika pitkälle WB-arvoihin liittyy, se pitäisi vain itse haarukoida / säätää manuallisesti kohdilleen, mikä voi olla aika hankalaa kun kuvausympäristöni valaistus koostui ainakin 3 erilaisesta / lämpöistä valoa antavasta kohteesta. Mutta jos asiaan olisi oikein paneutunut, niin olisi varmaan ainakin hiukan paremman lopputuloksen saanut aikaan.

  tikka: "näin muuten tikkoja vihdoin taas itsekin, brunologin kanssa sikametsällä harhaillessa. sikoja ei ikävä kyllä nähty."

  Saitko tikoista kuvia? Harmi että sikoja ei näkynyt tällä kertaa...

  Tikka oli tosiaan tänään taas lintulaudalla, otin siitä muutamia kuvia mutta taaskin vain ikkunan läpi, kun se tikka lähtee heti karkuun jos vain oven jossain avaa... ei auta vaikka kiertäisi sivuovesta ulos ja koittaisi hiipiä nurkan takaa kuvaamaan, karkuun lähtee ennen kuin pääsee edes hollille.

  Ei ne sisältä kuvatut kuvat tällä kertaa aivan surkeita olleet ikkunan läpi kuvatuiksi, mutta ei tietenkään vastaa ulkona kuvattuja kuvia. Närhikin oli lintulaudan läheisyydessä mutta siitä en onnistunut kuvaa saamaan kun olin aina liian hidas... toisaalta närhikin tuntui tosi aralta linnulta.

  VastaaPoista
 7. jape: Keskimmäisen sommittelua tehdessä oli myös hankalaa, tällaiselle kömpelölle rähmäkäpälälle kuin minä, saada nuo kaikki 5 kolikkoa pysymään seisomassa kantillaan yhtäaikaa ilman että joku vierii johonkin suuntaan :)

  no voin uskoa että oli hankalaa!

  Saitko tikoista kuvia?

  no juu, muutaman pienenpienen kuvan onnistuin näppäämään. ei siis oikein postausmatskua; sinun tähänastiset tikkakuvasi ovat kaikki parempia. puut olivat kyseisessä metsässä melkoisen korkeita ja tikat viihtyivät aika lailla latvassa, mikä varmasti heikensi osaltaan tuloksia.

  Tikka oli tosiaan tänään taas lintulaudalla

  se käy vissiin edelleen vain yksin ollessaan siellä? oletko huomannut mitä tikka syö mieluiten? :)

  ei auta vaikka kiertäisi sivuovesta ulos ja koittaisi hiipiä nurkan takaa kuvaamaan, karkuun lähtee ennen kuin pääsee edes hollille.

  no tuollaisenhan tikka kuulee varmasti - ellei se sitten haista sinua.. ;)

  Närhikin oli lintulaudan läheisyydessä mutta siitä en onnistunut kuvaa saamaan kun olin aina liian hidas... toisaalta närhikin tuntui tosi aralta linnulta.

  no niin, siellä on taas ollut vaikka mitä kaunokaisia! kunpa pääsisi edes välillä näkemään tuollaisia; jos viime kesää ei lasketa en ole nähnyt närhiäkään ainakaan 10 vuoteen.

  VastaaPoista
 8. tikka: "no juu, muutaman pienenpienen kuvan onnistuin näppäämään. ei siis oikein postausmatskua; sinun tähänastiset tikkakuvasi ovat kaikki parempia."

  OK - no jos ei muuta postattavaa ole niin kyllä minä postaan vaikka noita ikkunan läpi kuvattuja kuvia tikasta. No onhan ne lähempää kyllä kuvattu kun aiemmat kuvat, mutta hiukan epäselviä ikkunan välissä olon takia.

  tikka: "puut olivat kyseisessä metsässä melkoisen korkeita ja tikat viihtyivät aika lailla latvassa, mikä varmasti heikensi osaltaan tuloksia."

  OK - tikkoja tuntuu olevan mutenkaan hankala saada kuviin, kun mustelen sitä ekaa tikkakuvaani. Sekin istui aika korkealla puussa eikä kuvasta tullut oikein mitään. Voin kuvitella että sinä tarkoitat vielä korkeampia puita. Se vaatisi varmaa jo toisen laista objektiivikalustoa jos korkeissa puissa olevia lintuja haluasi kuvata...

  tikka: "se käy vissiin edelleen vain yksin ollessaan siellä? oletko huomannut mitä tikka syö mieluiten? :)"

  Yksin tai kaksin (toisen tikan kanssa). Tänään ei ollut lintuja liikkeellä (muuta kun tuo tikka ja närhi), en tiedä missä olivat mutte ei näkynyt ollenkaan. Edellisen viikonloppunan laudalla suorastaan oli ruuhkaan. Nyt tikka sai olla ihan yksin. Välillä tuli (muistin vasta nyt) pari komeaa punatulkkua, mutta nämäkin on kovin arkoja, sain kuvia vain ikkunan läpi näistäkin :(

  Tikoille tuntuu maistuvan kuorittu auringonkukan siemen. Näyttäisi myös siltä, että se vetelsisi kokonaisia auringonkukan siemeniä (en tiedä onko näköharha), siis ilman kuorintaa. Muut linnut kyllä "taistelee" sen kuoren pois. helpoitenhan noille linnuille menee tosiaan tuo kuorittu auringonkukan siemen, mutta se on aika tyyristä, joten välillä on laitettu ihan kuorellistakin siementä laudalle. Siementä menee tuolla aika paljon...

  tikka: "no tuollaisenhan tikka kuulee varmasti - ellei se sitten haista sinua.. ;)"

  no varmaan kuulee ja haistaa varmaan myös :)

  tikka: "no niin, siellä on taas ollut vaikka mitä kaunokaisia! kunpa pääsisi edes välillä näkemään tuollaisia; jos viime kesää ei lasketa en ole nähnyt närhiäkään ainakaan 10 vuoteen."

  No en minäkään ole noteerannut koko närheä kun vasta nyt, kun tämän kuvausharrastuksen olen aloittanut. En sellaista muista koskaan aiemmin nähneeni. Nytkään en sitä useinkaan itse huomaa vaan "avustajani" ;) aina huudahtavat/tulevat hakemaan minut "makuukorsustani" kun närhen havaisevat. Usein se kyllä ehtii lähteä jo pois. Itse olen nähnyt sen vain pikaisesti vilahdukselta. Kameran etsimen läpi en vielä koskaan... :(
  Täytyy toivoa, että onnistun vielä kuvan nappaamaan tuosta närhestä talven mittaan. Uskon, että sinäkin se vielä tulet näkemään...

  VastaaPoista
 9. Omassa PSP:ssä on valikossa Effects, kohta Enhanse Photo, sieltä Automatic Color Balanse.

  Vedä liukusäädintä oikealle, kuva kylmenee, vasemmalle kuva lämpenee.

  Sen jälkeen Colors, Adjust, Curves.
  Sieltä käsittelyyn ensin punainen kanava, josta hiukan yläpäätä alaspäin mutkalle, sen jälkeen sininen kanava, josta yläpäätä hiukan ylös mutkalle. Siinä on paperi taas valkoinen ja värit suurinpiirten kohdillaan.

  Toivottavasti meni jotenkin noin myös uudemmassa ohjelmaversiossa.

  VastaaPoista
 10. Kiitos vinkistä jp! Täytyy kokeilla tuolla sinun ohjellasi.

  VastaaPoista
 11. jape: jos ei muuta postattavaa ole niin kyllä minä postaan vaikka noita ikkunan läpi kuvattuja kuvia tikasta.

  niitä olisi kieltämättä kiva nähdä.

  tikkoja tuntuu olevan mutenkaan hankala saada kuviin, kun mustelen sitä ekaa tikkakuvaani. Sekin istui aika korkealla puussa eikä kuvasta tullut oikein mitään. Voin kuvitella että sinä tarkoitat vielä korkeampia puita.

  jep, vaikeaa oli. kuvat jäivät hieman epäteräviksi - puuromaisiksi - vaikka yritin manuaalitarkennustakin käyttää. useimmat kuvat ovat tikan kohdalta myös aika pimeitä vaikka käytin keskustapainotteista valotuksen mittausta - ja aurinko jopa paistoi.

  Nytkään en sitä useinkaan itse huomaa vaan "avustajani" ;) aina huudahtavat/tulevat hakemaan minut "makuukorsustani" kun närhen havaisevat.

  ja sehän ei ole lainkaan huono juttu! :) hyvä että lähipiirissä on tuollaisia harrastelijaornitologeja.

  Täytyy toivoa, että onnistun vielä kuvan nappaamaan tuosta närhestä talven mittaan. Uskon, että sinäkin se vielä tulet näkemään...

  näin toivon minäkin.

  VastaaPoista
 12. tikka: "niitä olisi kieltämättä kiva nähdä."

  No varmaan jotain tikan kuvia postaan lähiaikoina kun ei paljoa muuta postattavaa ole, paitsi vielä joitakin lokkeja kesältä...

  Sitten ajattelin tehdä hieman reilumpia kuva manipulaatioita, jossa kyllä on valokuva pohjalla mutta ei ne kyllä enään sinällään valokuvia ole. Olen muutamia harjoituksia tehnyt, mutta pitää vielä treenata, kai ne jotain "digitaidetta", tai taidetta ilman aivoja on sitten, ei niinkään valokuvia... :)

  VastaaPoista
 13. Jännä muuten, että kukaan ei ainakaan ääneen ole kiinnittänyt huomiota termiin "Money shot", sanaleikkinä kun sen tuohon laitoin. Ajattelin, että se olisi jo huomattu...
  tai ilmeisesti se on liian arkipäiväinen yleisölle jo :)

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!