19.12.2008

Pitkospuut


Ohessa kuva itsenäisyyspäivältä. Kuvassa pitkospuut Vanajaveden "rantareitin" varrelta. Kuva on, minun tapoihini nähden poikkeuksellisesti, päivällä kuvattu HDR, ja koostettu kolmesta valotuksesta. Silloin harvoin kun liikunta innostus iskee päälle, niin tuota kaupungin keskustan välittömässä läheisyydessä sijaisevaa noin 6.5 km reittiä tulee kierrettyä.

4 kommenttia:

 1. Näissä kuvissa ongelmana on kuvan laajakulma.
  Että näihin saisi maiseman mahtavuuden/jyljyyden/etäisyyydet tms. mukaan, pitäisi olla kunnon laajakulma, tällöin puhutaan kroppikennoisissa noin 10-15mm polttoväleistä.

  Nytkin kuva jää jotenkin latteaksi, osaltaan varmaan harmaasta kelistä johtuen, osaltaan juurikin kuvakulman "leveyden" puutteesta.

  HDR-kuvaksi kyllä onnistunut, sikäli etten olisi HDR-kuvaksi huomannut jollet olisi maininnut.

  Tuota olisi voinut vielä ehkä kääntää saturaationappulaa lisää kaakkoon, ehkä jopa hiukan "yli".

  Minulla ei kunnon laajakulmaa ole, OLyn kittilinssissä on 14mm polttoväli, mutta kittilinssimäiseen tapaan, sen tynnyrivääristymä on jo melkoinen kun mennäään alle 18mm polttovälin.

  VastaaPoista
 2. jp: "Nytkin kuva jää jotenkin latteaksi, osaltaan varmaan harmaasta kelistä johtuen, osaltaan juurikin kuvakulman "leveyden" puutteesta."

  juu, keli oli kyllä varsin harmaa, ei mikään paras maiseman kuvaus ilma, muta kun tuonne pitkospuille nyt satuin niin koitin ottaa mahdollsimman matalalta kuvan pitkospuit pitkin. Valitettavasti tripodini on sellainen "rimpula", että sillä ei kovin alas pääse, vaan lyhummilläänkin se on noin 50 cm korkeudella. Sitten täytyy tunnustaa, että objektiivissa ei ollut edes maksimi laajakulma (18 mm) vaan 24 mm, joka vastannee 35 mm järjestelmässä 36 mm polttoväliä. Kuvaa ei ole kuvan käsittelyssä rajattu, on otettu vain muutamia pikseleitä reunoilta pois, kun HDR kuvien muodostuksessa ja päällekkäin asettelussa tulee aavistus lomittaisuutta joka on trimmattava pois reunoilta. Varsinaisesta rajauksesta ei voi kuitenkaan puhua. Olisi pitänyt huomata asettaa tuo laajakulma 18 mm polttoväliin joskaan kuvan oikeassa reunassa ei ol emitääön kiinostavaa, ainoastaan sorapenkka (kävelytie).

  jp: "HDR-kuvaksi kyllä onnistunut, sikäli etten olisi HDR-kuvaksi huomannut jollet olisi maininnut."

  No en varmaan sitä olisi itsekään huomannut, paitsi kun sen itse tein, niin tiesin ;)
  Näissä päivällä otetuissa kuvissa on HDR:n huomaaminen vaikeaa ja ei tule ollenkaan samanlaista vaikutelmaa ja efektia kuviin kun hämärämmässä kuvituissa HDR kuvissa. Saturaatio on toki HDR käsittelyn tuomaa, mikään yksitäinen kuva ei ollut näinkään värikylläinen kun tämä lopputulos on.

  jp: "Tuota olisi voinut vielä ehkä kääntää saturaationappulaa lisää kaakkoon, ehkä jopa hiukan "yli"."

  Totta, sen olisi voinut tehdä.

  jp: "Minulla ei kunnon laajakulmaa ole"

  No minä olen ihan tuon kittilinssin ja tuon Tamronin "armoilla" ja niissä molemmissa pienin polttoväli on 18 mm, vastaten siis noin 27 mm polttoväliä 35 mm järjestelmässä. On totta, että croppikenoisiin olisi hyvä saada joku 10-15 mm laajakulma, ja sellainen toki haaveissa on minulla. Tuollainen laajakulma olisi oiva juuri maisemakuvauksessa.

  VastaaPoista
 3. hyvät värit tosiaan, melkein kuin ruskamaisema. näemmä hdr toimii osaavissa käsissä päivälläkin. ehkä itse olisin ottanut kuvan vieläkin alempaa (tiedän, vaikeaa sinulle) ja rajannut sitten enemmän panoramatyyliin. jp oli ilmeisesti vähän samoilla jäljillä.

  VastaaPoista
 4. tikka: "hyvät värit tosiaan, melkein kuin ruskamaisema."

  Totta, ruskamainen vaikutelma tosiaan on kuvassa.

  tikka: "näemmä hdr toimii osaavissa käsissä päivälläkin."

  No minulla ei ole "päivä" HDR-taitoa kyllä vielä, mielestäni. En ole kuin kerran aiemmin kokeillut ja jätin postaamatta, kun tuli niin vaisu ja pliisu kuva verrattuna ilta kuviin.
  Tässäkin kuvassa ilma on turhan synkeä. Olisi kiva nähdä millaisen HDR kuvan saisi aikaan normaali aurinkoisena, ja pilvettömänä / lähes pilvettömänä päivänä. Tai jopa "tosi" aurinkoisena päivänä. No varmaan tähänkin tulee mahdollisuus mutta sen aika lienee keväämäällä tai jopa kesällä, muuten tuo ympästistö on nyt niin ankea ja synkkä, etä ei siitä taida hyvää kuvaa saa aikaiseksi... :(

  tikka: "ehkä itse olisin ottanut kuvan vieläkin alempaa (tiedän, vaikeaa sinulle) ja rajannut sitten enemmän panoramatyyliin."

  No vaikka kankea olenkin ja ei tuo notkeuskaan ole valttini :), niin alempaa kuvaus olisi varmaan onnistunut jos tripodi olisi mennyt alemmas. Tai sitten olisin voinut mennä vaikka polvilleni noille pitkospuille.

  Siinä vaan oli jonkin verran liikennettä pitkospuilla, joten mitään isoja "sommitelmia" ei ehtinyt/voinut tehdä, kun pitkospuiden "oikeapuoli" (postaamani kuvan suunnassa) oli pehmeää lettoa ja vasemmalla oli ihan vettä... osin pitkospuut meni paikoitellen veden päällä, kun vesi oli ilmeisesti hieman kohollaan.

  Noissa kuvassa näkyvissä sivupistopuissa oli aina sitten ohituspaikka, jos joku tuli pitkospuilla vastaan. Pitkospuut on itse vain noin 30 cm leveät, joten niillä ei ole helppo ohittaa. Lisäksi pitkospuut oli pakkasen jäljilta aika liukkaat, välillä ihmettelin että miksi kamerani kanssa sinne menin, kun kamera oli tripodissa kiinni ja kokonaisuus käsissäni, kun puitapitkin kävelin. No en onneksi liukastunut eikä jalka astunut harhaan.

  Alempaa kuvaus olisi ollut kiva tehdä mutta jäi nyt toteuttamatta, mutta täytyy kokeilla jossain vaiheessa uudelleen, notekeuden ja tilanteen sallimissa rajoissa :), ja muistaa ottaa kuva "täydellä" laajakumalla myös :)

  tikka: "jp oli ilmeisesti vähän samoilla jäljillä."

  Todennäköisesti.

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!