28.12.2008

Pieni joulutragediaOheiset kuvat on kuvattu lasin takaa sisältä, eikä ne ole mitenkään laadukkaita. Se ei ole nyt oleellista.
Punatulkkuja on ollut mielestäni tosi vähän ja nyt kävi niin, että ylemmässä kuvassa keskellä ollut punatulkku kohtasi matkansa pään tapaninpäivänä. Kuvasin lintulaudan alla ollutta lintuparvea sisältä ikkunan läpi kun yhtäkkiä punatulkku (ja muu lauma) lähtee pyrähdykseen. Paha vaan että ko. punatulkku lentää päin lasiovea, jonka takana kuvasin. Tulee suoraan kohti... no siihen se tämähtää ja henki pois välittömästi. Hiukan järkytyin tilanteesta.
Hetken päästä tulee talitianen katsoamaan mitä tuolle punatulkulle kävi... No huonosti kävi, eikä jäänyt ainoaksi sillä lauantaina lensi toinen punatulkku suoraan viereiseen lasiin ja henki pois heti siltäkin. Alempi kuva on rajautunut yläreunastaan noin, kun en siinä sitten kyennyt sommittelemaan enään kunnolla. Kuvan vasemmasta reunasta rajasin oven karmia pois.

Mikä ihmeen kamikaze vietti noilla punatulkuilla oikein on? Niitä on muutenkin vähän, havaintojeni mukaan.

EDIT: Muutin hiukan yllä olevan tekstin lausejärjestystä, kun näin jälkikäteen katsoen jäi hiukan sekavaksi tuo yöllä kirjoittamani teksti. Ei se välttämättä vieläkään hyvä ole, mutta ehkä parempi. Sellainen huomio noista kuvista vielä että niiden oton välillä on vain noin 30 sekuntia, eli talitiainen tuli aika nopeasti tsekaamaan kuinka kävi. Tuli ensin noin metrinpäähän punatulkusta verannalle ja sitten hyppi ihan punatulkun viereen lasioven edustalle, josta siis tuo alempi kuva lasioven läpikuvattuna.

5 kommenttia:

 1. Surku. Kesemmällähän ne joskus tokenevat hetken päästä, jos törmäävät lasiin. Voi olla talvella sekin vaikeampaa.

  Ehkä siellä kannattaisi askarrella-paskarrella petolinnun profiili niihin ikkunoihin, jotka ovat pahimmat surmanloukut. Sellaista voi varmaan pitää paikallaan ainakin silloin, kun ihmisväki on kotoa poissa, tai riisua tarvittaessa vieraita varten, jos pahvilappu ei täytä tiukkoja taiteellisia kriteerejä. :)

  VastaaPoista
 2. Bruno: "Surku. Kesemmällähän ne joskus tokenevat hetken päästä, jos törmäävät lasiin. Voi olla talvella sekin vaikeampaa."

  Todellakin surku, varsinkin juuri noita punatulkkuja on omien havaintojeni ollut vähän verrattuna muihin pikkulintuihin - tosin punatulkku on isohko verrattuna muihin pikkulintuihin. Juuri tuon pulleutensa takia luulen että se on niiden turmaksi, kun niillä on enemmän massaa ja kun se massa tullee "niskaan" tömäyksessä, niin useimmiten se on henkipois punatulkulla. Tästä on 3 puantulkun verran "kokemusta" viimeisen noin kuukauden ajalta. ja kaikki kuoli käytännössä välittömästi. Sen sijaan muut pikkulinnut, kuten kuusi- ja sinitiainen, niin niitäkin silloin tällöin tömähtää lasiin, mutta ne on yleensä pienen huilinnan jälkeen kyenneet lähtemään lentoon, eli ovat selvinneet törmäyksestä pienellä "pökräämisellä".

  Bruno: "Ehkä siellä kannattaisi askarrella-paskarrella petolinnun profiili niihin ikkunoihin, jotka ovat pahimmat surmanloukut. Sellaista voi varmaan pitää paikallaan ainakin silloin, kun ihmisväki on kotoa poissa, tai riisua tarvittaessa vieraita varten, jos pahvilappu ei täytä tiukkoja taiteellisia kriteerejä. :)"

  No tuo voisi olla hyvä vaihtoehto tuo petolinnun kuvan askartelu. Tosin se sattaisi pelottaa kaikki linnut pois lintulaudalta. Lintulauta on pihan keskellä, jotta sitä ja siinä olevia lintuja olisi mahdollisuus seurata sisältä niitä häiritsemättä. Toisaalta on huono jos niitä alkaa massoittain menehtymään ikkunatörmäyksiin. Jotain niihin ikkunoihin kyllä pitäisi laittaa, jotta taustan metsä ei heijastuisi ikkunoista niin selvästi ja kenties hämäisi lintuja täten. Kenties joku räikeä väri ikkunaan tai jotain, jotta lintu huomaisi että edessä on este...
  Toinen vaihtoehto olisi ehkä lintulaudan siirto pois pihan keskeltä tontin ja metsänreunan rajalle. Sieltä olisi vain hankalampi havainnoida lintuja, mikä olisi sinänsä harmi...

  VastaaPoista
 3. Olen kuullut etteivät tajua sitä lasiksi, koska yleensä siitä heijastuu taustalla oleva metsä tai jokin muu sellainen.

  Tällöin ovat vain yrittämässä pakoon..

  VastaaPoista
 4. todella vahinko. nyt pitäisi sitten punnita lintujen talviruokinnan ja ikkunan luota häätämisen väliltä. :(

  VastaaPoista
 5. tikka: "nyt pitäisi sitten punnita lintujen talviruokinnan ja ikkunan luota häätämisen väliltä. :("

  Juu, jotain punnintaa ja ratkaisua pitänee keksiä. Ruokintaa ei voine nyt lopettaa, kun on kerta aloitettu, niin pitää jatkaa loppuun asti tältä talvelta.

  Laudan voisi kenties siirtää tonitn/metsän reunaan tai sitten alittaa jotain huomiotaherättävää / pelottavaa ikkunoihin jotta ei niihin törmättäisi.

  Täytyy nyt seurata tilannetta...

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!