10.11.2008

Matka jatkuuTästä on nyt ilmeisesti tullut jonkinlainen pieni teemaprojekti...siis tästä Linna maiseman HDR kuvantamisesta :)

Kaipa tämä täytyy sitten pikku hiljaa saattaa loppuun, ympyrä sulkeutumaan, kuten sanotaan. Eli kuljen tämän kamerani kanssa Vanajaveden rantaa kulkevaa ulkoilureittiä pitkin, kun tästä muodostuu järven (tai tässä kohden järvi on vain kapea salmi) ympäri "lenkki". Ajattelin kuvata tätä kohdetta sitten edeten reitillä ja kuvakulma muuttuu aina hiukan... Ehkä puiseva ja tylsä idea, mutta ei ole juuri nyt parempiakaan, varsinkin kun kelit on niin huonot muutenkin ulkona. No ei oikeastaan tätä projektiakaan pääse jatkaman, jos on vallan huono ja sateinen keli...

Nyt sattui samaan kuvaan vielä melkein täysikuu ja sen heijastus vedestä. Tosin pitkät valotusajat saivat kuun reunat ja valon leviämään...


Ylempi kuva, josta pidän näistä selvästi enemmän, on kuvattu 22 mm polttovälillä, aukko oli f/4, herkkyys ISO 200 ja valotus ajat 1, 3.2 ja 10 sek. Alemmassa kuvassa polttoväli oli 35 mm, aukko f/5.6, herkkyys ISO 200 ja valotusajat 2.5, 6 ja 15 sek. Pienemmän aukon aiheuttamista pitemmistä valotusajoista johtuen, ja siitä että pitempi polttoväli toi kuun valoineen lähemmäs aiheutti sen, että alemmasta kuvasta tuli liian valoisa ja sitä kautta myös kohinainen. Jouduin vähentämään alemman kuvan valotehoa (luminosity) reilusti, jotta kuvasta sai siedettävän. ja kohinaan häviämään Silloin koko kuva-ala "pimeni", mutta on siitä edelleen HDR vaikutelma havaittavaissa, kun vertaa verrokkikuviin. Kuvasarjojen ottamisen ajallinen aikaväli on vain noin 10 minuuttia. En postaa nyt tähän verrokkikuvia, mutta voin tarvittaessa postata ne "filehosting" palveluun.

2 kommenttia:

 1. ihan hauska idea kiertää tietyn kohteen ympärillä. :) erilaisissa olosuhteissa tulee erilaista kuvaa ja tietysti kuvakulma ja etäisyys vaihtelee. jälleen kauniita, syvänsävyisiä hdr-kuvia - ihailen myös tuota terävyyttä jonka saat säilymään pitkilläkin etäisyyksillä.

  VastaaPoista
 2. Ihan kiva idea myös mielestäni, kun ideat on muutenkin vähissä. :)
  Taitaa vain olla niin, että ehdin kiertää reitin ennen kuin tulee kunnon säänvaihtelua. Mutta ehkä reitin voisi kiertää uudelleen talvella, lumiseen aikaan...
  ...juu pidetään tuota backup suunnitelmana jos ei mitään parempaa tule mieleen :)

  jälleen kauniita, syvänsävyisiä hdr-kuvia - ihailen myös tuota terävyyttä jonka saat säilymään pitkilläkin etäisyyksillä.

  No kyllä olen näihin kuviin, etenkin ensimmäiseen, mieltynyt ja tyytyväinen olen lopputulokseen :)

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!