15.9.2008

Kuutamolla


Ohessa muutama kuva täysikuusta viime viikonlopulta. Kuvat otettu lauantaina, "virallinen" täysikuu taisi olla vasta sunnuntaina, mutta aika lähellä tässä jo ollaan täysikuuta joka tapauksessa. Kummassakin kuvassa herkkyytenä ISO 200 ja molemmat kuvat kuvattu jalustalla. Ensimmäisen kuvan valotusaika 4 sekuntia ja aukko f/5,6. Toisen kuvan valotusaika 8 sekuntia ja aukko f/4,5.

Varsinkin toinen kuva on mielestäni tunnelmaltaan aika mukava, kun kuu paistaa hieman etualalla olevan pensaan oksien ja lehtien lomasta...

Kokeilin myös pitempiä valotusaikoja, mutta kuvista tuli pääasiassa epäselviä ja -teräviä, kun tuulen mukana kulkevat pilvet liikkuivat pitemmillä valotusajoilla jo selvästi esim. kuun edestä...

4 kommenttia:

 1. jaaha, nyt täytyy olla eri mieltä kuvien paremmuudesta. minun suosikkini on siis tuo ylempi, lähinnä luonnollisuutensa takia. alemmassa kuvassa kuu alkaa jo näyttää auringolta kirkkaan koronansa takia. huomannet että jo iso-200 on tuonut kuviin kohinaa? koititko poistaa jollain suotimella? toisaalta pieni kohina jopa sopii mielestäni tuohon ylempään kuvaan. entä oletko kokeillut/miettinyt kokeilevasi yökuvien kohdalla hdr-kuvausta? jos et tunne käsitettä niin katso vaikka alkajaisiksi tämä wiki-linkki.

  VastaaPoista
 2. jaaha, nyt täytyy olla eri mieltä kuvien paremmuudesta. minun suosikkini on siis tuo ylempi, lähinnä luonnollisuutensa takia. alemmassa kuvassa kuu alkaa jo näyttää auringolta kirkkaan koronansa takia.

  Niin ne maut vaihtelee :)
  Mutta olet oikeassa, alemman kuvan kuu näyttää jo liki auringolta... johtunee juuri tuosta pitkästä valotusajasta. Silit tykkään tuosta alemmasta jotenkin enemmän, vaikka se ei niin luonnoliselta enään vaikutakkaan...

  huomannet että jo iso-200 on tuonut kuviin kohinaa? koititko poistaa jollain suotimella?

  Juu, huomasin, ja koitin poistaa sekä suotimella, että "kloonaamalla" peittämällä pahempia koitia. Kun kuvia zoomasi oli paikka paikoin aika isojakin punaisia, sinsisiä ja vihreitä pikseli ryppäitä kuvissa. Pahimmat koitin poistaa ja loput pienemmät jätin. Minulla oli kolmaskin kuvakandidaatti julkaistavaksi, mutta kun sen "kehtin" ja otin kuvankäsittelyyn muokkausta ja rajausta varten, niin se näytti sen verran pahalta että jätin sen sitten julkaisematta. JPG:ksi muunto tuntui vielä pahentavan kuvaa...

  toisaalta pieni kohina jopa sopii mielestäni tuohon ylempään kuvaan.

  Kohinan suhteen ylempi on aika hyvä, siihenkin on ajettu "Digital camera noise removal" -työkalulla hiukan suotoa, ja mustassa metsässä on väripikselit käsin peitetty kloonaustyökalulla.

  entä oletko kokeillut/miettinyt kokeilevasi yökuvien kohdalla hdr-kuvausta? jos et tunne käsitettä niin katso vaikka alkajaisiksi tämä wiki-linkki.

  Jaaha, en tosiaan tunne tuota HDR-kuvausta. Täytyypä nyt aluksi katsoa tuo postaamasi linkki ja sitten palata aiheeseen :)

  VastaaPoista
 3. Alempi kuva on parempi, koska se on dramaattisempi, emotionaalisempi sekä mystisempi ehkä osittain tuon 'surrealistisen' hohkauksen ansiostakin.

  Alemmassa kuvassa on siis jännittävämpi tunnelma, enemmän ajatustaherättäviä yksityiskohtia, sekä enemmän sieluun-vetoavuutta. Ylempi kuva ehkä vetoaa kuivaan älyyn paremmin.

  - Vortac

  VastaaPoista
 4. Alempi kuva on myös jännittävällä tavalla dualistinen - kauniin kasvuston ja mystisen kuun yhdentyminen luo kuvaan siis ikäänkuin jännitteen, joka synnyttää katsojassa uutta elämää ja uusia ajatuksia.

  - Vortac

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!