23.9.2008

Joutsenet muuttotauolla, osa 2
No niin, nyt pääsin vihdoin kokeilemaan sitä kauan odottamaani objektiivia, Tamron AF 18-250mm F/3.5-6.3 LD ASP (IF) Macro (aika nimihirviö :) ). Vielä tässä on linssille sopivien asetusten kanssa hakemista, huomaan, mutta kyllä se tästä.
Siis kun tänään lähdin kuvaaman, niin ajattelin, että käyn katsomassa, josko joutsenia olisi vielä siellä samaisella pellolla, jolta niitä vanhalla kittilinssilläni viime sunnuntaina kuvasin. No olihan niitä siellä, peräti 15 kappaletta vielä.

Oli jo alkuilta, ja pilvinen ilma, joten valaistus ei ollut paras mahdollinen. Pääsin kuitenkin kokeilemaan tuota pitempää polttoväliä ja nämä kaikki kolme kuvaa onkin kuvattu 250 mm polttovälillä. Vaikka minulla oli jalusta mukana, on kuvissa havaittavissa pientä epäterävyyttä. Olisi ehkä pitänyt nostaa ISO:a pykälä ylöspäin, jotta olis saanut suljinta nopeutettua. Toisaalta polttovälin olisi voinut laskea tuonne 200 mm:n ja ehkä pienentää aukkoa pykälällä, niin kuvien yleisterävyys olisi ehkä parantunut. Näillä laaja polttovälisillä "super"zoomilinsseillä kun on kuulemma taipumusta nimenomaan tuolla viimeisellä 50 mm (eli tässä tapauksessa välillä 200mm -> 250 mm) olla epäteräviä maksimiaukolla, mutta pitäisi korjaantua kun aukkoa pienentää tuonne f/9 - f/10 tienoolle. Minulla aukko oli kaikissa näissä kuvissa f/8 ja ISO 200. No tästä on hyvä lähteä liikkeelle :)
Pääsin ainakin lähemmäs joutsenia, objektiivin suuren polttovälin ansiosta, joten ne ei nyt niin äkkiä pelästyneet, vaikka olemassa oloni selvästi rekisteröivät kyllä... :)


8 kommenttia:

 1. no niin, heti tuli tarkempia kuvia vaikkakin jotain liike-epäterävyyttä tosiaan näyttäisi olevan. tiedä häntä mistä sekin sitten johtuu; en vielä lakkaisi käyttämästä viimeistä 50 milliä putken polttovälistä vaan kokeilisin linssiä ensin rauhassa erilaisissa olosuhteissa, eri polttoväleillä ja kuvausasetuksilla. tosin niin varmaan aioitkin tehdä. hienoa että linnut olivat yhä samalla paikalla - ilmeisesti ei niin kaukana kotikaupungistasi?

  VastaaPoista
 2. no niin, heti tuli tarkempia kuvia vaikkakin jotain liike-epäterävyyttä tosiaan näyttäisi olevan. tiedä häntä mistä sekin sitten johtuu;

  No osa syy liike-epäterävyyteen oli, että "tunasin" itse jalustan kanssa. En kiristänut kuvauspään tilttiä enkä kiertoa, kun halusin että voin käännellä ja kallistaa kameraa vapaasti... no eihän tuo ole kauhean vakaa enään laukaisutilanteess, joten pientä tärähdystä voi tulla, varsinkin pisimmillä polttoväleillä. ja toisin kuin tämän blogikirjoituksen tekstissä kirjoitin, olisi ehkä pitänyt isontaa aukkoa tässä tapauksessa, jotta suljin olisi nopeutunut...

  en vielä lakkaisi käyttämästä viimeistä 50 milliä putken polttovälistä vaan kokeilisin linssiä ensin rauhassa erilaisissa olosuhteissa, eri polttoväleillä ja kuvausasetuksilla. tosin niin varmaan aioitkin tehdä.

  Juu, kokeilla ja todeta pitää itse. Voi olla että kirkkaissa valaistusolosuhteissa pitkällä polttovälillä objektiivin terävyys on "parhaimmillaan" f/10 paikkeilla. Näin sanotaan muutamissa testeissä, mutta kellä nyt on samat olosuhteet omissa kuvauksissa...?
  Itse tuo täytyy todeta, vaikka toki noista objektiivitesteistä apua on... eli kokeltavaa riittää... :)

  hienoa että linnut olivat yhä samalla paikalla - ilmeisesti ei niin kaukana kotikaupungistasi?

  Juu, hienoa oli... kenties joutsenia on siellä vielä ensi viikonloppunakin...

  Eivät olleet kauhean kaukana. Mökki on noin 30 km päässä kotikaupungistani. Nämä olivat siinä mökkimatkanvarrella, noin 25 km päässä, eli tuosta pellolta, jossa linnut oleilevat on noin 5 km matka vielä tuonne mökille.

  VastaaPoista
 3. niin muuten, miltäs etäisyydeltä kuvasit nuo linnut? entä oliko sama kuin viimeksi?

  VastaaPoista
 4. niin muuten, miltäs etäisyydeltä kuvasit nuo linnut?

  Suurin piirtein samalta etäisyydeltä kuin viimeksi. Noin 35 - 40 metrin päästä kohteista olin nytkin.

  entä oliko sama kuin viimeksi?

  Hmmm...mikä sama? :)
  Nyt oli eri "putki" käytössä. Lisäksi oli jalusta, jota viimeksi ei ollut. Viime sunnutaina kuvasin käsivaralta tuolla kittilinssillä, maksimi polttovälillä (70 mm).

  VastaaPoista

 5. Hmmm...mikä sama? :)


  etäisyys.. vastasit kyllä jo siihenkin samalla kun kerroit etäisyytesi; "Suurin piirtein samalta etäisyydeltä kuin viimeksi. Noin 35 - 40 metrin päästä". lisäkysymys oli siis turha, mutta ennakoltahan en sitä tiennyt.

  VastaaPoista
 6. lisäkysymys oli siis turha, mutta ennakoltahan en sitä tiennyt.

  OK - ajatelin, että olist kaivannut vielä jotain lisä infoa, etäisyydestä, mutta melkotarkkaan sama oli, kun sunnuntainakin. Nyt oli lisänä/erona jalusta ja tuo pitempi polttovälinen putki.

  Olis tietty voinut, ja pitänytkin kuvata kokeeksi 70 mm polttovälillä tuolla uudella objektiivilla ja ottaa saman tapainen rajaus kuin sunnuntaina otetusta / otetuista kuvista...

  VastaaPoista
 7. Olis tietty voinut, ja pitänytkin kuvata kokeeksi 70 mm polttovälillä tuolla uudella objektiivilla ja ottaa saman tapainen rajaus kuin sunnuntaina otetusta / otetuista kuvista...

  varmaan sanomattakin selvää, että uudella linssillä kuvat olisivat parempia. toisaalta voithan ajella vielä kolmannen kerran sinne pellolle.. :)

  VastaaPoista
 8. varmaan sanomattakin selvää, että uudella linssillä kuvat olisivat parempia.

  No näin ainakin toivon, muuten tuntuisi siltä että on maksanut melkoisen summan "turhasta".

  toisaalta voithan ajella vielä kolmannen kerran sinne pellolle.. :)

  No ajelenkin tänään siitä pellon ohi kun menen mökille. Mikäli pellolla on vielä joutsenia niin varmaan huomenissa käyn niitä vielä kuvaamassa. Vaikka sitten ihan huvin vuoksi ja urheilun kannalta :)

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!