11.9.2008

Korona


Sitten vaihteen vuoksi hieman erilainen kuva. Kuvan "härveli" liittyy bloginpitäjän työ / tutkimustoimintaan ja on eräs koekytkentä tutkittaessa suurjännitetekniikan sovelluksiin kuuluvaa korona -ilmiötä ja sen soveltamista. Kuvan violetti hehku on tuo mainittu korona, tai tarkemmin koronapurkaus ja se tapahtuu kahden metallikohtion välissä siten, että kohtioiden välissä oleva kaasu, tässä tapauksessa ilma, ionisoituu kohtioiden välille johdetun suuren jännitteen vaikutuksesta. Kyseessä ei ole kuitenkaan siis sähköinen läpilyönti, siitä syntyisi oikosulku, vaan kahden metallikohtion välissä on eriste ja eristeiden välissä on ilma joka ionisoituu.

Kuva on otettu jalustalla pimeässä huoneessa, johon tulee aavistus hajavaloa viereisestä huoneesta. Herkkyytenä oli ISO 400 ja valotusaika 1,6 sekuntia. Aukon koko oli f/5.6. Päävalonlähteenä kuvassa on siis ollut tuo korona itse. Kuvassa oli, ja on vieläkin, aika paljon kohinaa, vaikka sitä kuvankäsittelyssä koitin hiukan poistaa.

2 kommenttia:

  1. vielä kun tietäisi mihin tuota härveliä käytät.. vaan et taida paljastaa (liike)salaisuuksiasi ainakaan näin avoimessa blogissa.

    VastaaPoista
  2. No juu, en tässä arvaa kertoa. Mutta ehkä sitten vaikka spostilla joskus jos sinua kiinnostaa tietää enemmän...

    VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!