28.10.2008

Näkymä linnalle illalla

Käsittelemätön verrokkikuva

HDR -> Tone Mapped -> LDR

Ohessa jälleen HDR kokeiluja. Ylimpänä käsittelemätön verrokkikuva ja alempana HDR kuva, joka "tone mapattu" LDR kuvaksi. HDR kuva on koostettu 3 valotuksesta 0.8, 2 ja 6 sek. Verrokkikuva on 2 sek. valotus. Aukko f/7.1, polttoväli 24 mm ja ISO 200. HDR kuvan keskellä olevassa poijussa liike-epäterävyyttä, kun poiju liikkui valotusten välillä. Samoin laitureiden luona, kuvan vasemmassa reunassa keskellä, haamukuvat muutamasta sorsasta, joka käväisivät kuva-alassa yhden valotuksen aikana... :)

Mikäli joku lukijoista on kiinnostunut HDR-asioista, kannattaa katsoa tämä mainio "A guide to High Dynamic Range (HDR)" -artikkeli / opas Photo Answers:in www-sivuilta. Ko. artikkelin mukaan HDR :ä on mainio juuri vähäisessä valossa / yökuvien käsittelyyn. Tietenkin täytyy olla saatavissa riittävä määrä sopivasti valotettuja kuvia samasta kohteesta.

Lisäksi suosittelen katsomaan tämän "shooting for HDR" video tutoriaalin Photo Answers:in www -sivuilta.

8 kommenttia:

 1. nyt on todella kauniit sävyt kuvassa! ja mieletön terävyys (esim linnassa) omiin pykerryksiini verrattuna. :) ainoa moitteen sana tulee suoristamattomasta horisontista, lisäksi olisin itse ehkä rajannut enemmän panoramatyyliin. joka tapauksessa homma alkaa selvästi olla hanskassa!

  VastaaPoista
 2. Pika kommentti: :)

  ainoa moitteen sana tulee suoristamattomasta horisontista,

  Ok - en huomaa tätä itse koskaan katsoa...

  lisäksi olisin itse ehkä rajannut enemmän panoramatyyliin.

  En taida ymmärää mitä tarkoitat panoraamatyyllillä tässä? Kuinka kuvasta olsi saanut enemmän panoraama tyylisen? kaventamalla vielä enemmän ylä-alasuunnassa?

  Tämä kuva on jo alkuperäisestä 3:2 kuvasuhteesta kavenettu ylä-alasuunnassa, eli lähinnä alreunasta on otettu 1/4 kuvan alareunasta pois kun siihen oli sattunut kuvan etualaan yksinäinen "horsma" kummittelemaan ja se ei minusta soveltunut kuvaan ollenkan, joten molemmista kuvista, sekä "käsittelemättömästä" verrokkikuvasta että itse HDR kuvasta on rajattu reilu siivu alareunaa pois... aivan aavistus on rajattu vasemmasta ja oikeasta reunasta pois. En ole mitannut kuvasuhdetta, mutta lienee nyt lähempänä 16:9

  joka tapauksessa homma alkaa selvästi olla hanskassa!

  Kiitos! Kyllä nämä pikkuhiljaa alkaa sujumaan, ja jokunen näitä taitaa vielä olla postattavaksikin, kun ei paljon muuta olen nyt :)

  Mutta kyllä tuo vielä opettelua ja harjoittelua kaipaa, siis tuo HDR kuva juttu. Kyllähän siinäkin voi kehittyä vielä paljonkin...

  VastaaPoista
 3. En taida ymmärää mitä tarkoitat panoraamatyyllillä tässä? Kuinka kuvasta olsi saanut enemmän panoraama tyylisen? kaventamalla vielä enemmän ylä-alasuunnassa?

  kyllä. :)

  VastaaPoista
 4. kyllä. :)

  OK, no ymmärsin ilmeisesti sittenkin jotain :)

  Onko siinä mitään "nyrkisääntöä" tuossa "panoraamamaiseksi" rajauksessa vai rajataanko vain mutu-tuntumalta?

  Blogikäyttöävarten tuollaiseksi "panoramamaiseksi" rajaamalla kuvasta tulee aika "näkymätön" ehkä, mutta isommaksi, "kokoruudulla näkyväksi", suurennettuna saattaa hyvin toimia.

  Rajasin itselleni mahdollista valokuvatulostusta varten aluperäisestä, täysikokoisesta HDR kuvasta, täsmällisemmin 16:9 suhteisen kuvan.

  VastaaPoista
 5. Onko siinä mitään "nyrkisääntöä" tuossa "panoraamamaiseksi" rajauksessa vai rajataanko vain mutu-tuntumalta?

  en tiedä. itse ainakin rajaisin kuvan mukaan, en sääntöjen.

  VastaaPoista
 6. itse ainakin rajaisin kuvan mukaan, en sääntöjen.

  Totta, tietysti kuvan mukaan pääasiassa, mutta jos esim. ajattelee kuvien mahdollista valokuvatulostusta, niin silloin voi olla, että pitää olla jokin tietty kuvasuhde jotta tulostus onnistuu. En tunne näitä asioita vielä niin hyvin, jotta tietäisin että mikä on mahdollsita ja mikä ei, valokuvaliikkeissä on aiakin rajoittensa - en tosin tiedä mitkä ne on - mutta tulostuspalvelussa saanee sellasita kuvasuhdetta ku haluaa. Valokuvaamoissa valokuvat "tulostetaan" oikealle valokuville tarkoitetuille papereille. Tulostuspelveluissa ei ehkä samanlaiselle valokuvalaatuiselle paperille, mutta en tiedä varmaksi.

  No, ajattelin vain kysäistä että onko näissä apnoraamakuvissa jotain rajaus sääntöjä, mutta ilmeisesti sitten ei.

  VastaaPoista
 7. apnoraamakuvissa = panoraamakuvissa

  VastaaPoista
 8. jape: No, ajattelin vain kysäistä että onko näissä apnoraamakuvissa jotain rajaus sääntöjä, mutta ilmeisesti sitten ei.

  voihan niissä olla, en tiedä yhtään. tuo oli siis vain omaan taiteelliseen makuuni perustuva ehdotus.

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!