11.10.2008

Kuja

Käsittelemätön verrokkikuva


"Tone mapped"


"Exposure blended"


Ohessa lisää HDR kuvien kokeilua. Ylimpänä käsittelemätön verrokkikuva. Ylemmän HDR kuvan muodostuksessa, normaalimonitorilla näkyvään muotoon, on HDR-kuvien koostamisen/kerrostamisen jälkeen käytetty "tone mapping" menetelmää ja "tone mapping" säätöjä on käsin aseteltu (esim. kirkkaampi ja värikylläisempi kuva kuin alempi). Alempaan kuvaan on käytetty ns. "exposure blending" menetelmää ja automaattisäätöjä. "Exposure blending" menetelmässä on mahdollisuus käyttää myös käsisäätöjä, mutta tällä kertaa kokeilin automaattisäätöä.

4 kommenttia:

 1. no niin, johan alkoi lyyti kirjoittaa! tai ainakin jape kuvata hyvännäköistä matskua. :) kenties nyt löytyi parempi lähdekuva, jossa varjo- ja valokohdat ovat fyysisesti riittävän lähellä toisiaan. vai teitkö jotain (tone mappingin lisäksi) toisella tavalla? tuli juuri tänään aamulla mieleeni, että jos olet käyttänyt auto exposure bracketingia lähdekuvien tekoon, niin eikö kamera ole silloin säätänyt kuvaversioihin sekä aukkoa että aikaa? voisiko se olla ongelmien lähde kuvaa koostaessa?

  VastaaPoista
 2. no niin, johan alkoi lyyti kirjoittaa! tai ainakin jape kuvata hyvännäköistä matskua. :)

  Kiitos kiitos ! :)

  Nämä on kyllä aika hyviä, jopa tuo käsittelemätön verrokkikuva. Mutta luulempa, että teetän jommasta kummasta HDR kuvasta suurennoksen ja kehystän sen, niin saan hiukan väriä muuten tylsän yksipuisen kämppäni sisustukseen :)
  Sommitelmaankin olen tyytyväinen kun yritin itseäni ja kameraani tuohon (vanhan)vankilan aidan viereen mahdollisimman lähelle saada.

  kenties nyt löytyi parempi lähdekuva, jossa varjo- ja valokohdat ovat fyysisesti riittävän lähellä toisiaan.

  Kenties näin on, että lähdekuvatkin on hyviä sen puolesta, että on valoa ja varjoa sopivasti. Tuon verrokkikuvan valotusaika on 4 sek. ja aukko oli f/3,5.

  vai teitkö jotain (tone mappingin lisäksi) toisella tavalla?

  No en käsittääkseni, näille ei ole tosiaan tehty mitään muuta kuin tuo HDR "kerrostus", "tone mapping" ja kuvakoon muunto. Se on erilaista, että en peruskuvankäsittelyöhjelmassa tehnyt tuota HDR kerrostusta vaan ihan erohjelmssa jossa sitten samalla oli mahdollista tehdä tuo "tone mapping". Tuossa "tone mapatussa" kuvassa olen hiukan säätänyt arvoja, kuten "HDR /tone mapping efektin voimakkuutta" ja värikyläisyyttä. Toisessa kuvassa HDR kuvassa jossa olen käyttänyt sitä "exposure blendingiä" en tehnyt mitään, vaan annoin ohjelman tehdä automaattiset säädöt. Kuva koon muutina ainoastaan blogiin sopivaksi kuvankäsittelyohjelmassa.

  Tuon aiemman postauksen v'rit ja efektin voimakkuus on ehkä hiukan liian suuret, mutta ei paljon. Luulin vain että ohjelma oli tehnyt säädöt automaattisesti, enkä puuttunut miihin, mutta ilmeisesti säädöt oli defaultit, jotka oli ko. kuville hiukan liian voimakakat, mutta ei nyt kauhean pahasti. Olen noihin edellisen postauksenkin kuviin aika tyytyväinen.

  tuli juuri tänään aamulla mieleeni, että jos olet käyttänyt auto exposure bracketingia lähdekuvien tekoon, niin eikö kamera ole silloin säätänyt kuvaversioihin sekä aukkoa että aikaa?

  En ole kokeillut shutter priorityllä, mutta aperture prorityllä (jolla nämä kuvat otettiin) ja manual -ohjelmalla haarukointi säätää vain valotusaikaa eikä aukkoa. Näissä kuvissa aukko oli kaikissa siis f/3,5 ja "peruskuvan" valotusaika oli 4 sek. Muut haarukoidut kuvat oli 2,5 sek (-0,7EV) ja 6 sek. (+0,7EV).

  Jostain luin, että "suositellaan" että HDR kuvien teossa käytettäisiin ensisijaisesti valotusajan säätöä aukon säädön sijaan, en nyt muista missä näin suositeltiin, täytyy koittaa lueskella uudelleen/lisää noita HDR artikkeleita. Mutta voisihan tämän joskus kokeilla, että mitä tulee tulokseksi kun ottaa yksittäiset kuvat muuttaen itse aukkoa.

  voisiko se olla ongelmien lähde kuvaa koostaessa?

  No aukon säätö voisi kait olla ongelmien lähde, mutta en ole tästä varma. Jos ottaa useita kuvia ja kamera tärähtää kuvien välissä, niin se on varmaan isoin ongelma... vaikka ohjelmissa onkin kuvien "align" asemointi, mutta ei se välttämättä ole 100% varma...

  VastaaPoista
 3. luulempa, että teetän jommasta kummasta HDR kuvasta suurennoksen ja kehystän sen, niin saan hiukan väriä muuten tylsän yksipuisen kämppäni sisustukseen :)

  teepä se (ja kerro sitten kummasta teetit)! itse suosittelisin ehkä tuota tone mapattua kun olet sitä itse enemmän säätänyt (=enemmän oma kuva). mutta toki teetät siitä kummasta itse pidät enemmän/ kumpi sopii kämppääsi paremmin.

  joka tapauksessa hieno kuva; kaunis maalipinta, hienosti piirtyvät sinertävät nupukivet.. valokuvauksellinen kohde!

  aperture prorityllä (jolla nämä kuvat otettiin) ja manual -ohjelmalla haarukointi säätää vain valotusaikaa eikä aukkoa.

  ok, no sitten ei kyseistä ongelmaa ollut. muistelin vain lukeneeni canonin manuskasta, että auto exposure bracketingia säätäisi sekä aukkoa että aikaa. saatan kuitenkin muistaa väärin, olla ymmärtänyt väärin tai kameramme eroavat tässä suhteessa.

  Jostain luin, että "suositellaan" että HDR kuvien teossa käytettäisiin ensisijaisesti valotusajan säätöä aukon säädön sijaan

  no koska aukko säätää myös syväterävyyttä, voisin kuvitella että eri aukoilla kuvatut kuvat eivät ole välttämättä terävyysalueeltaan identtisiä. silloin niiden kerrostaminen voikin olla vaikeaa.

  VastaaPoista
 4. teepä se (ja kerro sitten kummasta teetit)!

  Juu, kerron kyllä ! :)

  itse suosittelisin ehkä tuota tone mapattua kun olet sitä itse enemmän säätänyt (=enemmän oma kuva).

  No tuota tone mapattua minäkin olen katsellut, että siitä voisi suurennoksen teettää.

  mutta toki teetät siitä kummasta itse pidät enemmän/ kumpi sopii kämppääsi paremmin.

  No minun kämppääni taitaa sopia mikä vaan, mistä tulee edes vähän väriä asaisen valkoislle seinille.
  On Vielä mahdllista, että teen yhden HDR kuvan, joka on tästä samasta paikasta, mutta hieman eri kulmasta, eli linnan seinää näkyy hieman enemmän. En ole tuota kuvaa tänne vielä postannut, enkä tiedä että kannattaakokaan, kun on kuitenkin aika lailla samaan oloinen kuin nämä "kuja" kuvat.

  joka tapauksessa hieno kuva; kaunis maalipinta, hienosti piirtyvät sinertävät nupukivet.. valokuvauksellinen kohde!

  On kyllä, tykkään itsekin, kovastikkin, näistä.

  muistelin vain lukeneeni canonin manuskasta, että auto exposure bracketingia säätäisi sekä aukkoa että aikaa. saatan kuitenkin muistaa väärin, olla ymmärtänyt väärin tai kameramme eroavat tässä suhteessa.

  No voi tosiaan olla, että eri kameroissa on erilaisia toteuksia ja mahdollisuuksia tuon "auto exposure bracketingin" toteutukseen.

  no koska aukko säätää myös syväterävyyttä, voisin kuvitella että eri aukoilla kuvatut kuvat eivät ole välttämättä terävyysalueeltaan identtisiä.

  Kyllä! Tämä voi olla juuri se syy.

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!