29.5.2010

Liejukana

Nämä kuvat on kuvattu jo noin kuukausi sitten, mutta ajattelin postata ne nyt tänne esiin. Kyseessä on liejukana ja ensihavainto, ja samalla kuvaus, minulle. Oikeastaan kävi hiukan tuuria, että tämän liejukana näin. Olin jo lähdössä pois, kun kuulin ruovikosta rapinaa ja jäin kuuntelemaan ja katselemaan, että mikä siellä mahdollisesti mönkii. En meinannut millään paikallistaa sitä mistä ääni kuuluu ja aikalailla tuo liejukana olikin vaikeasti havaittavissa. Se tuppasi lymyilemään ja olemaan pääasiassa ruovikon suojassa. Onneksi sain kuitenkin muutamaan kuvan napattua ja todisteellisesti tämänkin linnun bongausplakkariini :)

Ensimmäinen kuva on mielestäni paras ja tarkin näistä.

6 kommenttia:

 1. Oletpas hyvät liejukana kuvat saanutkin. Tarkkoja ja hyvä valo.
  Ensimmäisestä kuvasta näkyy että hän on tosiaan samallalailla punasilmäinen kuin sukulaisensa nokikanakin.

  Yksi päivä juuri ajattelin, että pitäisiköhän koittaa mennä vielä Suomeojalle katsomaan näkyisikö heitä. Tosin siellä on varmaan jo ruovikko kasvaut sen verran että voi olla enää vaikeampi bongata.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Uuvana kommentista! :)

  Suomenojalla on yleensä aika mukavasti lintuja. Nokikana on varsin tavanominen siellä, mutta liejukanaa on hankalampi nähdä. Se on selvästi arempi ja piilottelee herkemmin. Kun minä olin näitä kuvaamassa, oli ruovikko vielä talven jäljiltä aika lailla laossa. Nyt siellä taitaa jo uutta ruovikkoa pukata. Toki en sano, etteikö niitä voisi sieltä löytää. Varmasti voi. Käyn itsekin tuolla Suomenojalla mielellään, kun PK-seudulla liikun. Se reitti Suomenojan altaiden ympäri on selkeä ja siellä on yleensä aina jotain nähtävää. Kyllä siellä kannattaa käydä. Itsekin käyn varmasti useamman kerran vielä tässä kesän mittaan.

  VastaaPoista
 3. Tänä keväänä en ole kuin kerran Suomenojalla ehtinyt käydä, juuri siltä reissulta laitoin liejukanat kuvat blogiin. Tosi en päässyt ihan noin läheltä kuvaamaan kuin sinä.

  Liikun mielelläni retkillä pyöräillen ja Suomenoja on pikkuisen kaukana minun "polkemisrahkeilleni" eli sinne pitää mennä bussilla. Ehkä siksi ei ole tullut siellä niin usein käytyä kuin vaikka Viikissä. Mutta täytyy joskus hypätä bussiin taas.

  VastaaPoista
 4. Ahaa, sinulla on siis jo liejukana-kuvia blogissasi, uuvana. Koska ne on postattu?

  Nämä minun kuvani on kuvattu sillä Sigma 150-500mm -objektiivillani, täydellä zoomilla, joten tosiaan varmaan hiukan lähemmäksi pääsin tuotakin kautta. Lisäksi näitä kuvia on vielä kuvankäsittelyvaiheessa rajattu hiukan.
  Vaikka eihän sitä tiedä missä näihin törmää, joten ei se pitkä zoomikaan aina ole se autuaaksi tekevä seikka :)

  Pyöräily on hyvä tapa liikkua, varsinkin kaupungiympäristössä. Siellä auto on usein riesa. Suomenoja on toisiaan sen verran kaukana (riippuu tietty siitä mistä päin katsoo), että fillarointi sinne ei välttämättä ole mielekästä. Onneksi PK-seudulla on suht' kattava julkinen liikenne, joten moneen paikkaan pääsee varsin helposti (käsittääkseni, itse en osaa PK-seudun julkista liikennettä käyttää :). Toisin on täällä provinssissa, jossa auto on välttämättömyys. Julkinen liikenne on täällä surkeaa ja olematonta.

  Onhan se toisaalta vaiva täältä liikkua PK-seudulle kuvailemaan, mutta toisaalta siellä on - yllättäen - paljon kuvauskohteita suhteellisen pienellä alueella. Siksi sinne tulee itseni suunnattua varsin usein. Eilenkin olin siellä: Vanhankaupunginlahdella, Kumpulan kasvitieteellisessä, Lapinlahdessa ja Kaivopuiston edustalla rannassa.

  VastaaPoista
 5. Liejukana kuvia oli täällä:
  http://uuvana.wordpress.com/2010/05/07/liejukana-esittaytyy/

  Vähän kaukana olivat 300-milliselle, ja noitakin on vähäsen kropattu. Lähikuvien sijaan koitin siksi saada erilaisia tilannekuvia ja onnistuihan se jotenkin kun vaan tarpeeksi kauan jaksoi istua ja odotella. Hauskaa oli se, että lituja seuraillessa sain selville missä heidän pesänsä on.

  Aivan, maalla/kaupunkien ulkopuolella on pakko olla auto, ei siellä muuten pääse edes maitokauppaan.
  Vähä harmi että julkinen liikenne on ajettu haja-asutusalueilla niin alas, ei ole paljon vaihtoehtoja.

  VastaaPoista
 6. Löysinkin nuo kuvat jo eilen, uuvana, blogisi hakuominaisuuden avulla. :)
  Mainioita kuvia ja hyviä tilanteita. Minä en havainnut kuin yhden liejukanan, mutta sinulla oli pari!

  Nämä minun kuvat on otettu noin 2 viikkoa aiemmin - huhtikuun puolella - kuin sinun kuvasi.

  Tämä minun asuinpaikka on kaupunki, mutta julkinen, kaupungin siäinen, liikenne on surkeaa ja olematonta. Klo 20 jälkeen ei arkisin pääse oikein minnekkään eikä viikonloppuna sitäkään vähää. Helpointa on mennä omalla autolla, ihan tässä kaupunginkin alueella.

  Sen sijaan liikennöinti täältä esim. PK-seudulle on aika helppoa julkisella. Sitä tulee aika usein käytettyä jos on tarve liikkua vain kävelyetäisyydellä juna/linja-autoasemasta PK-seudulla. En osaa siellä julkista paikallisliikennettä käyttää, ainakaan vielä...

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!