31.5.2010

Joku kerttu(nen) vissiin...?

Eilen, sunnuntaina, oli ihan kohtuullinen ilma, ja päätin taas sunnuntain ratoksi lähteä hiukan valokuvaamaan. Seuraavat kuvat ovat Helsingin Vanhankaupunginlahdelta, tarkemmin Lammassaareen johtavilta pitkospuilta, hiukan ennen Lammassaarta.

Otsikon epävarmuus johtuu siitä, että en nyt tiedä mikä tämä lintu itseasiassa on. Ihan arvaamalla heitän, että se on joku kerttu ja kerttunen, mutta en tiedä siitäkään varmaksi. Kerttujen kohdalta Lintuopas kertoo seuraavaa:

Käyttäytymiseltään vilkkaita ja nopealiikkeisiä. Vaihtavat jatkuvasti istumapaikkaa hyppien tai lentäen ja nykivät usein hermostuneesti siipiään tai pyrstöään. Piileskelevät pitkiä aikoja kasvillisuudessa ja havaintotilanteet jäävät usein lyhyiksi vilahduksiksi. Onneksi monilla lajeilla on luonteenomaiset äänet.

Juuri noin tämä lintu käyttäytyi. Oli oikeaa kuurupiiloa tuon linnun havainnoinnin yrittäminen. Se vaihtoi kokoajan paikkaa ja kuljin edes takas pitkospuita noin 20 metrin matkalla, kun se juoksutti minua. Aina kun sain linnun kameran etsimeen, se vaihtoi paikkaa ja lymyili ja sitä oli hiljaa kuulostellen etsittävä uudelleen. Sitten taas, kun sain sen kameran tähtäimeen, niin eikös mitä, kamera tarkensi ohi ja tarkennusmoottori hitaasti sahasi päästä päähän, jolloin lintu oli taas kadonnut. Hermoja raastavaa! :)

Onnistuin kuin onnistuinkin saamaan linnusta muutaman kuvan, joskin kahdessa ekassa kuvassa on oikeassa reunassa "utuista" pensaikkoa, joka jäi syvyysterävyysalueen sumealle puolelle kuva-alaan. No hyvä, ehkä, että on sumeana. Toisaalta kahdessa viimeisessä kuvassa lintu ei näytä ihan samalta kuin kahden ekan kuvan lintu. Ehkä on kyse vain kuvakulmasta ja sen aiheuttamasta vaikutelma erosta...
Toivottavasti nyt on kuitenkin sama lintu kyseessä, että en ole vahingossa seuraillut kahta eri lintua :)






Osaisiko joku sanoa tarkemmin, mikä lintu on kyseessä?

Ensihavainto tästä linnusta minulle joka tapauksessa...

5 kommenttia:

  1. Näyttäisi pensaskertulta:

    http://www.lintukuva.fi/lajikuvat/sylcom/index.php

    Hernekerttu on vähän samanlainen, mutta hernekertulla on selvempi tumma poskiläikkä ja tummanharmaat jalat. Kuvissasi olevalla linnulla on selvästi tuollaiset vaalean rusehtavat jalat, niinkuin pensaskertulla on.

    Voit vertailla hernekerttuun täällä:

    http://www.lintukuva.fi/lajikuvat/sylcur/index.php

    Maastossa helpoin ero on yleensä keväisin ääntely. Noissa linkeissä laulunäytteet. Pensaskertulla on lisäksi tyypillinen, leveä ja vähän nasaali "väd väd väd" -ääni joka on helppo tunnistaa.
    Pensaskerttu on yleinen kerttulaji, se viihtyy kulttuurimaisemassa ja pitää nimensä mukaisesti pusikoista ja pensaikoista. Viihtyy myös pihapiirissä ja puutarhoissa, jos vain pusikkosuojaa riittävästi löytyy.

    VastaaPoista
  2. Piti vielä sanoa että hyvät kuvat sait taas. kerttuja ei aina ole helppo kuvata kun ne liikehtivät kovasti ja piileskelevät mielellään pensaissa. Mustapääkerttu ja lehtokerttu on minusta kaikkein hankalimpia kuvattavia kertuista. Pensaskerttu ja hernekerttu ovat vähän rohkeampia ja pikkuisen enemmän näytillä.

    Tuossa viimeisessä kuvassa on hauska pajununtuva nokassa - varmaan pesänpehmusteeksi ollaan viemässä.

    VastaaPoista
  3. Lajinmääritykseen en puutu, kun en tiijä. Näissä kuvissa on kiva kurkistelun tuntu, sellaista puskan takaa kuikuilua. Varmaan on ihan oikeastikin tällaisten pikkutirppojen kuvaaminen hankalaa, kun pusikossa hyppäävät paikasta toiseen, kuten uuvanakin paljon viisaammin asian esitti... Ihan selvästi tipu sinua tiirailee, joten molemminpuolista on kiinnostus ollut.

    VastaaPoista
  4. Kiitos avusta, uuvana. :)
    Vaikuttaisi siltä, että kyseessä todella olisi pensaskerttu. Kerttuja ja kerttusia on monia lajela - muistan lukeneeni tuosta Lintuoppaasta - ja ne ovat yleisesti taitavia laulajia. Täytyykin koittaa opetella niiden ääniä, niin niitä on helpompi yrittää löytää ja paikallistaa.

    VastaaPoista
  5. Kiitos mukavasta kommentista Irma! :)

    Voin sanoa, että oli hankalaa saada tätä kaveria kuvaan, sen verran se minua juoksutti :)

    Kuitenkin, kuten toteat, vaikuttaa kuvista - ainakin kahdesta ekasta - että kiinnostusta on molemmin puolin :D

    VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!