5.8.2009

Tuomiokirkko illalla


Ohessa Helsingin Tuomiokirkko, jonka kuvasin heinäkuun lopun Helsingin retkelläni. Kuva on otettu Tähtitorninmäen suunnasta. Kuva on (taas) HDR. Rajasin yhden valonheittimen kuvankäsittelyssä kuvasta oikealta pois, mutta sen aiheuttama purppurahämy on silti nähtävissä. En lähtenyt sitä kuitenkaan enään muokkaamaan pois.

Montako ihmistä näet kuvassa?

8 kommenttia:

  1. Näyttää ihan kuin olisi talvi ! Ihana kuva 'meidän' kirkosta :-)

    VastaaPoista
  2. tämäkin on tapasi mukaan terävä, kaunis ja tasapainoinen hdr-kuva, mutta kuten edellistäkin hdr-postaustasi kuvaa vaivaa mielestäni hienoinen sävyttömyys. ehkä käsittelit hdr:t ennen rajummalla kädellä..? liioittelu on tietysti liioittelua, mutta kun kohteesta saa mielestäni otettua kontrastikkaamman ja saturaatiorikkaamman kuvan ihan ilman käsittelyjäkin. ehkä tämä koosteesi painottui minun makuuni liikaa ylivalotettuun suuntaan.

    tosiaan, kuvassa ei näyttäisi olevan yhtäkään ihmistä. :) voiko olla mahdollista vai onkohan hdr-käsittely "syönyt" kuvasta ihmiset pois?

    VastaaPoista
  3. tikka: "mutta kuten edellistäkin hdr-postaustasi kuvaa vaivaa mielestäni hienoinen sävyttömyys. ehkä käsittelit hdr:t ennen rajummalla kädellä..?"

    Onko tässä kohteessa oikesti paljon sävyjä? Kaikissa kohteissa ei vain ole, johtuen valaisusta jne.
    Olisiko sinulla antaa esimerkkiä sävykkäämmästä ja "rajummin" käsittelemästäni, mahdollisesti kontrastikkaammasta ja/tai saturaatiorikkaammasta HDR:ästä?

    Työprosessini ja säätöni on pysyneet kutakuinkin samana. Tosin "HDR-ohjelmasta" on käytössä uudempi versio, jossa tosiaan säädöt on hiukan muutuneet ja sinne on tullut muutamam uusi "nappula" ja liukusäädin.
    Minulla on vielä sellainen muistikuva, että aiemmin tein useaan kuvaan HDR käsittelun jälkeen vielä kuvankäsittelyohjelmassa "Clarifyn", joka vaikuttaa väreihin ja kontrastiin. Näihin viimeiseen kahteen tänne postaamaani kuvaan en sitä tehnyt, kun pääkohteen ympärille tuli mielestäni ihmeellinen "halo" ja toisaalta se saattaa joskus nostaa kohinaa esiin.
    Itse olen havainnut sellaisen ilmiön, että jos menee HDR käsitteyn jälkeen kuvankäsittelyssä vielä muuttamaan etenkin saturaatiota niin kuvasta tulee huono. Saman ilmiön olen huomannut kontrastin lisäyksellä aika ajoin. Saturaatiot/kontrastit on siis säädettävä "HDR-ohjelmassa". Mutta en sano, että en tekisi jotain hiukan erilailla, kenties "mustan pisteen säätö" on erilainen, joka vaikuttaa kontrastiin tms. Eli on mahdollista, että jotain tee hiukan toisin.
    Alitajuisesti voi olla niin, että olen välttänyt runsasta saturatiota tms. koska olen kuvitelut, että te lukijat pidätte niitä luonnottomina. No niinhän ne on, mutta toisaalta mikä HDR:ssä on luonnollista? :)
    Ehkä HDR kuvat saisikin olla hiukan liioiteltuja?

    tikka: "kohteesta saa mielestäni otettua kontrastikkaamman ja saturaatiorikkaamman kuvan ihan ilman käsittelyjäkin."

    Varmaankin saa, en epäile.

    tikka: "ehkä tämä koosteesi painottui minun makuuni liikaa ylivalotettuun suuntaan."

    Voi olla. Voin huvikseni koittaa uusia käsittelyn jossain välissä, muuttaa hiukan parametereja ja katsoa mitä sitten saan aikaiseksi...

    tikka: "tosiaan, kuvassa ei näyttäisi olevan yhtäkään ihmistä. :) voiko olla mahdollista vai onkohan hdr-käsittely "syönyt" kuvasta ihmiset pois?"

    No ei siellä ollut juurikaan ihmisiä, mutta minä olen näkevinäni kuvassa kuitenkin kaksi ihmistä. Toivottavasti ne on ihmisiä... :D

    VastaaPoista
  4. Lisäys: Sellainen muutos on HDR:ine kuvauksessa (muistin juuri), että aiemmin kuvasin oikein valotetun kuvan ja sitten ±1.7EV:n valotukset. Nyt kuvasin oikein valotetun ja ±2EV:n valotukset. Eli näissä on yli- ja alivalotettu normiprosessiani enemmän. En tiedä voisiko erot johtua siitä. En tiedä miksi muuten edes ±2EV:n valotusta käytin, kun käsittääkseni olen aiemmin tullut sihen tulokseen, että se on jo liikaa valotusta/alivalotusta minun makuuni...

    No tämä on nyt vain spekulointia...

    VastaaPoista
  5. Tämäkin on minusta hyvä kuva, ja jos olen oikein myös huomaavanani, on siellä alhaalla rakennuksen seinustalla kaksi ihmistä.

    Oma HDR-kokeilu ei oikein onnistunut, enkä ole sen jälkeen yrittänyt uudestaan.

    Joskus -80 -lukun alussa veljellä oli silloin ihan uusinta tekniikkaa oleva kamera, Hanimexin kamera jossa oli prosessorin ohjaama automaattivalotus.
    Eli muut arvot kohdalleen kamera valotti niin pitkään että kuva valottui oikein.

    Otettiin Kauhajoella Sotkan laskettelurinteessä kuva iltavalaistuksessa, kameta aidantolpan päälle ja laukaisin pohjaan. Jäätiin odottamaan, ja arviolta noin 30 s kuluttua suljin meni kiinni.

    Vilkkaassa rinteessä otetussa kuvassa ei ollut yhtään ihmistä...
    He liikkuivat rinteessa liian nopeasti tallentuakseen filmille. Kauenpana tiellä liikkunut auto oli sen sijaan piirtänyt filmille valkoisen madon.


    Tohelo pudotti myöhemmin sitten kameran, joka meni rikki.
    Takuu ei korvannut itse aiheutettua vauriota, eikä korjaus muuten kannattanut.

    Kameran tyyppiä en enää muista.

    VastaaPoista
  6. JP: "jos olen oikein myös huomaavanani, on siellä alhaalla rakennuksen seinustalla kaksi ihmistä."

    No minäkin olen näkevinäni siellä pari, ihmisen oloista hahmoa :)

    JP: "Oma HDR-kokeilu ei oikein onnistunut, enkä ole sen jälkeen yrittänyt uudestaan."

    Kannattaa kokeilla uudelleen. Minullkin meni pieleen ekat, ja vielä esittelin "HDR" kuvia blogissani, vaikka ne kuvat ei HDRää olleet nähneetkään :)

    Mukava tarina tuosta filmikamerasta, harmi että se meni hajalle :(

    VastaaPoista
  7. jape: Onko tässä kohteessa oikesti paljon sävyjä? Kaikissa kohteissa ei vain ole, johtuen valaisusta jne.

    ehkä tosiaan on niin ettei tuon kuvan värien dynamiikka lisäänny hdr-käsittelyllä pahemmin.

    Olisiko sinulla antaa esimerkkiä sävykkäämmästä ja "rajummin" käsittelemästäni, mahdollisesti kontrastikkaammasta ja/tai saturaatiorikkaammasta HDR:ästä?

    no vaikkapa tämä tai tämä.

    Alitajuisesti voi olla niin, että olen välttänyt runsasta saturatiota tms. koska olen kuvitelut, että te lukijat pidätte niitä luonnottomina. No niinhän ne on, mutta toisaalta mikä HDR:ssä on luonnollista? :)

    no nimenomaan!
    minusta hdr-kuvissa saa olla dramatiikkaa. sen sijaan monet luontokohteet, esim eläimet näyttävät paremmilta kun ei liikaa revittele säätöjen kanssa.

    aiemmin kuvasin oikein valotetun kuvan ja sitten ±1.7EV:n valotukset. Nyt kuvasin oikein valotetun ja ±2EV:n valotukset. Eli näissä on yli- ja alivalotettu normiprosessiani enemmän. En tiedä voisiko erot johtua siitä.

    noiden valotusten luulisi kuitenkin "kumoavan" toisensa; jos keskimmäinen kuva vain on oikein valotettu ei ongelmaa pitäisi olla. kai.

    minä olen näkevinäni kuvassa kuitenkin kaksi ihmistä.

    no helkkari, onko ne kaksi tolppaa siinä alaoikealla ihmisiä?! :) en tajunnut, ei suurentamallakaan mikään hälytyskello soinut.

    jp: Otettiin Kauhajoella Sotkan laskettelurinteessä kuva iltavalaistuksessa, kameta aidantolpan päälle ja laukaisin pohjaan.

    hauska idea! :) kameralla voisi kyllä tehdä vaikka mitä.

    VastaaPoista
  8. tikka: "ehkä tosiaan on niin ettei tuon kuvan värien dynamiikka lisäänny hdr-käsittelyllä pahemmin."

    No periaatteessa HDR:llä nimenomaan pitäiis värien dynamiikka lisääntyä, mutta jostain syystä tässä kuvassa ne ei tule esiin...
    tai sitten tein tällä kerralla jotain toisin. HDR-ohjeman säätimet on tosiaan hieman muuttuneet vanhasta.

    Ja tosiaan nuo laittmaasi esimerkit on kyllä värikylläisempia ja kontrastirikkaampia kuin tämä...

    tikka: "no nimenomaan!
    minusta hdr-kuvissa saa olla dramatiikkaa."

    Juu, totta, ehkä olen turhan varovainen...

    tikka: "sen sijaan monet luontokohteet, esim eläimet näyttävät paremmilta kun ei liikaa revittele säätöjen kanssa."

    Totta tämäkin. Luontokohteet kuten elävät eläimet, niin niiden kohdalla on hyvä pitää säätörevittelyt kurissa.

    tikka: "noiden valotusten luulisi kuitenkin "kumoavan" toisensa"

    Totta, näin kuvittelisin itsekin. Joku merkitys eri valotuksilla kuitenkin on. Itse otan vain näitä 3 valotuksen HDRiä. Joku ottaa 5 valotuksen HDRiä ja joku jopa 9 valotuksen HDRiä. Eri valouksilla kuvan dynamiikasta tulee kait eri asioita esiin. +1EV näyttää enemmän tiettyjä sävyjä kuin +2EV:tä jne.

    Täytyy tutkia joskus jostain lisää tämän HDRn teoriaa :)

    tikka: "no helkkari, onko ne kaksi tolppaa siinä alaoikealla ihmisiä?! :) "

    Siitä laivasta oikealle? Minusta näyttäisi olevan, mutta en ole tokikaan varma

    VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!