19.8.2009

Helsinki Airshow 2

Ohessa hiukan lisää kuvasatoa viime lauantain Helsinki International Airshowsta. Yleisenä huomiona voisin todeta, että ensimmäistä kertaa käytin kunnolla kameran ohjelmavalinnoista P-moodia. Kuvasin tuolla ohjelmavalinnalla lähes koko päivän tuolla Helsinki - Malmin kentällä. Tuossa moodissahan kamera "arpoo" aukon ja suljinnopeuden herkkyysasetuksen ja valoisuusmittauksen mukaan.

Käytin koko päivän pääasiassa ISO200 herkkyyttä ja muutaman kerran, kun ohjelmanvalintakiekko oli A-moodissa (aukon esivalinta, jota käytän yleensä lähes aina) ja aukkoa pidin yleensä f/8:ssa, niin muutama kuva ylivalottui, kun kameran suljinnopeus ei mene kuin 1/4000 sekuntiin ja kamera ei päässyt säätämään aukolla f/8 aikaa enään nopeammaksi, kun se oli jo "tapissa". Sitten keksin käyttää tuota P-moodia ja se tuntui toimivan hyvin aurinkoisena päivänä. P-moodin valitsemat aukot pyörivät tyypillisesti välillä f/8 - f/13 ja suljinnopeudet 1/2000 - 1/640 sek. suurin piirtein, eli aika hyvässä haarukassa liikkeen pysäyttämisen ja syväterävyyden suhteen.


Yllä olevat kaksi kuvaa on Itävaltalaisen The Flying Bulls -lentoryhmän Douglas DC-6B koneesta. Tuolla koneella tehtiin käsittääkseni mm. yleisölennätyksiä tuolla tapahtumassa.
Edellä olevat neljä kuvaa on Ilmavoimien sotilastaitolentoryhmä Midnight Hawk:sin esityksestä. Kone on siis BAe Systemsin Hawk. Midnight Hawks esitti lähinnä klassista, tiivistä, muodostelma lentämistä. Hieno esitys! (Kuvia oli kyllä enemmänkin ja ennen Midnight Hawksia esiintyi yksittäinen Hawk sooloesityksessään, valitsin kuitenkin postaukseen nämä kuvat nyt).
Ei turhaan kehoitettu laittamaan korvatulpat, kun Hornet tulee paikalle. Onneksi olin sellaiset itselleni ostanut. Oli meinaan julma meteli, kun Hornet pyöri kentän yllä jälkipoltin päällä. Onhan tuo komea ja jylhän näköinen kone, kieltämättä. Se kykeni lentämään myös erittäin hitaasti, lähes "kävelyvauhtia" :)
Alin kuva on minusta jännä, kun Hornet on laukaissut ohjusten hämäyssoihdut. Harmi kun en ehtinyt riittävän nopeasti mukaan. Hornet ehti melkein karata kuva-alasta ulos. Olisi ollut kiva, jos olisi saanut kuvan heti kun se laukaisi soihdut. Siis siten, että Hornet olisi ollut lähempänä soihtuja kuvaushetkellä...


7 kommenttia:

 1. DC6 on hyvä, kakkoskuva minusta oikein hyvä.

  Itse en ole P-moodia koskaan kokeillut. Noita muutamia Jaappanilaisen insinöörin keksimiä valmiita asetuksia olen joskus testannut, mutta värit on yleensä niin karkkia, että olen lopettanut niiden käytön.

  VastaaPoista
 2. En minäkään niitä valmiita ohejlmia, kuten "maisema" tai "muotkuva" ole juuri käyttänyt, muutaman kerran vain kokeillut. Mutta nämä varsinaiset käyttäjän muokattavat moodit, kuten P,A,S ja M on ihan hyödyllisiä. Eniten olen tähän asti käyttänyt A-moodia (aukko/aperture) ja M-moodia (manual). Vähiten olen käyttänyt nyt S-moodia (suljin/shutter), kun P-moodia (Program auto exposure) tuli käytettyä koko päivä lauantaina :)

  P-moodia voi vielä itse muokata pyöritämällä "aukonvalintakiekkoa", jolloin suljinnopeus/aukko -parit voi valita itse. Sitä en ole tosin vielä itse käytännössä käyttänyt. Olen vain kokeillut mitä tapahtuu kun kiekosta pyörittelee :)

  VastaaPoista
 3. taisin nähdä postaamasi Douglas DC-6B -koneen itsekin tuolloin lauantaina. oltiin käymässä espoossa pyöräkaupoilla ja alkuillasta nähtiin matalalla lentävä red bull -mainosta kantava kone otaniemestä. pääsin käymään suomenojallakin, parin minuutin pikapysähdyksen saldona ruskosuohaukka. joskus tämä bongailu on vähän liiankin helppoa. näistä kuvista pidän eniten hawkien muodostelmalennosta, savuvanat tuovat kuviin elävyyttä ja mielenkiintoisuutta. ylimmän hawk-kuvan taivaassa (pilvissä) on jotain punaista? hieno efekti! :)

  VastaaPoista
 4. "taisin nähdä postaamasi Douglas DC-6B -koneen itsekin tuolloin lauantaina."

  Epäilemättä. Se teki useita yleisölentoja pitkinpäivää. Se teki myös oikein "ohjelmoidusti" ja ilman yleisömatkustjia pienen lentoshown, mutta se lensi silloin pääasiassa vain kentän yllä.

  "oltiin käymässä espoossa pyöräkaupoilla"

  hommasitko fillarin?

  "pääsin käymään suomenojallakin, parin minuutin pikapysähdyksen saldona ruskosuohaukka. joskus tämä bongailu on vähän liiankin helppoa."

  No niin, ei tarvita kuin sopiva ajoitus niin heti onnistaa :)
  Itselläni on tarkoitus käydä vielä siellä Suomenojalla tämän alkavan syksyn nimiin, kuin myös niillä muilla lintu paikoilla/torneilla, jotka nyt on tutumpia jo, sillä seudulla.

  "ylimmän hawk-kuvan taivaassa (pilvissä) on jotain punaista? hieno efekti! :)"

  Näyttäisi olevan niissä kaikissa Hawk kuvissa jotka on hiukan vasta/sivuvaloon kuvattu? En tiedä mistä johtunee...

  VastaaPoista
 5. jape: hommasitko fillarin?


  jep, hommattiin molemmat. mun on punainen. :)

  No niin, ei tarvita kuin sopiva ajoitus niin heti onnistaa

  vaikka näitä tilaisuuksia lintujen kuvaamiseen näyttää siunaantuvan, välineistö on onneksi aina yhtä paska.. eli pieniä pilkkuja ne linnut aina on, vaikka täydellä zoomilla (tietysti) kuvaa.

  ehkä se pilvien punerrus johtui ihan vain auringosta, jonka valo taittui sopivasti. eikös ilta- ja aamuruskotkin saa värinsä siitä? kamerassa tuskin on mitään vikaa värintoiston suhteen, saati että se loisi ylimääräistä sävyä sinne missä sitä ei ole.

  VastaaPoista
 6. p.s. halvoissa pokkareissa saattaa värivirheitä ollakin, mutta sinun kamerasi suorituskykyä tiiviisti seuranneena ei siitä näytä kyseistä ongelmaa löytyvän.

  VastaaPoista
 7. tikka: "jep, hommattiin molemmat."

  Toivottavasti on kunnon kumit ja jarrut :)

  tikka: "mun on punainen. :)"

  Ei jotenkin yllätä :D
  Hyvä kuitenkin, että ei sentään kait pinkki... :)

  tikka: "vaikka näitä tilaisuuksia lintujen kuvaamiseen näyttää siunaantuvan, välineistö on onneksi aina yhtä paska.. eli pieniä pilkkuja ne linnut aina on, vaikka täydellä zoomilla (tietysti) kuvaa."

  No ehkäpä saat sitä kalustoasi objektiivien osalta lisättyä josaain järjellisessä ajassa. kamerahan sinull aon nyt eittämättä hyvä, että ei jää siitä kiinni. Ja mitä tulee sitten lintujen "saalistamiseen" kameralla, niin usein se on taitolaji ja sitähän sinulla on. Pitää päästä lähelle. Tietty sille ei mahda mitään jos lintu on kaukana jossain liejukossa...

  tikka: "ehkä se pilvien punerrus johtui ihan vain auringosta, jonka valo taittui sopivasti."

  Voi hyvin olla. Eron näkee kyllä kun vertaa vasta/sivuvalokuvia ja mytävalokuvia. Myötävalokuvissa ei moista punerrusta näy.

  tikka: "eikös ilta- ja aamuruskotkin saa värinsä siitä?"

  Näin taitaa asianlaita olla.

  tikka: "kamerassa tuskin on mitään vikaa värintoiston suhteen, saati että se loisi ylimääräistä sävyä sinne missä sitä ei ole."

  Aivan, varsinkaan kun en käytä valmiita kuvausohjelmia kuten "maisema", "auringonlasku" jne. Nehän lisää kuviin terävöitystä, kontrastia, värikkyyttä ja saturaatiota (ainakin) eri suhteissa kuvausohjelmasta riippuen.

  tikka: "p.s. halvoissa pokkareissa saattaa värivirheitä ollakin, mutta sinun kamerasi suorituskykyä tiiviisti seuranneena ei siitä näytä kyseistä ongelmaa löytyvän."

  Toivotaan että näin on. Värivirheet voi tosin olla myös objektiivista johtuvia, mutta en oikein siihenkään usko.
  Kamerani suurin ongelma on kennon kohinaherkkyys, minusta.

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!