26.8.2009

Ampiainen arboretumissa

On ollut tarkoitus tehdä hieman runsaskuvaisempi postaus taas, mutta ei ole jotenkin saanut itsestään irti, että lähtisi valkaamaan ja käsittelemän usempaa kuvaa. Teemoja on kyllä vielä jokunen ja on vielä useampi "sarja" kesän Helsingin retkiltä postaamatta, mutta tässä tulee nyt taas tällainen välipostaus tähän väliin. Tänään illemmalla on eräs keskustelutilaisuus Helsingissä, jonne aion tod.näk. osallistua (flunssaa pukkaa päälle taas ja nenä on punainen , toivottavasti ei äidy pahemmaksi), joten en varmaankaan ehdi vielä tänä iltana kuvia käsitellä, mutta koitan saada jotain aikaiseksi loppuviikoksi sitten.

Tämä kuva noudattelee sitä samaa teemaa, jota on jo täällä ja muutamassa muussakin blogissa tullut tänä vuonna kokeiltua, eli kimalaisen "pysäyttämistä" lähikuvassa ilmaan. Tässä ei nyt ole kohteena kimalainen, vaan ilmeisesti joku ampiainen, mutta ei sen väliä. Kuva on otettu noin kolme viikkoa sitten Tampereella, Hatanpään arboretumin ruusutarhassa. Päivä oli aurinkoinen, zoomi ei ollut tällä kertaa läheskään täysillä, polttoväli 85 mm (35 mm järjestelmässä 127 mm), herkkyys ISO200, aukko f/11 ja suljinnopeus 1/800 sek. Kuvaa on kohtalaisen reilusti rajattu.

Edit: Onpa taas paljon tummempi kuva tässä työkoneen näytöltä katsottuna. Ei meinaa saada ampiaisesta selvää, ennen kuin avaa kuvan isona.12 kommenttia:

 1. oikein kaunis asetelma ja tekninen toteutus. aina ei ehdi tilanteen päällä ollessa katsoa hyvää kuvakulmaa, mutta sinulla homma on onnistunut. vaikka siis rajasit jälkeenpäin takasi hyvä lähtötilanne onnistumisen.

  VastaaPoista
 2. Hieno kuva kyllä. Alan nyt halkoa hieman hiuksia, kyseessä mehiläinen eikä amppari :p

  Nimimerkillä kototilalla ollut mehiläispesiä, noiden ero tullut aika selväksi mukuluudessa.

  VastaaPoista
 3. Nyt on kyllä napsahtanut tarkennus ja terävyysalue ihan kohdilleen.

  Hienosti onnistunut kuva.

  VastaaPoista
 4. tikka: "oikein kaunis asetelma ja tekninen toteutus."

  Kiitos kiitos! :)

  tikka: "aina ei ehdi tilanteen päällä ollessa katsoa hyvää kuvakulmaa, mutta sinulla homma on onnistunut."

  Totta. Eikä hyvä tuurikaan haittaa :)

  tikka: "vaikka siis rajasit jälkeenpäin takasi hyvä lähtötilanne onnistumisen."

  Aivan. Hyvä sää auttoi myös. Kun zoomi ei ollut läheskään maksimilla pystyi kohdetta hieman jopa seuraamaan.
  Tarkistin juuri, että kuva ala on mennyt rajauksessa noin 1/3:aan alkuperäisestä, Jos taas zoomi olisi ollut isommalla ei olisi ollut juurikaan seurantavaraa ja olisi kenties ollut vaara, että ruusu olisi tullut tilanteessa liian isoksi ja ampiainen/mehiläinen olisi kadonnut kuvasta kokonaan...

  VastaaPoista
 5. Mou Rire: "Hieno kuva kyllä."

  Kiitos Mou Rire! :)

  Mou Rire: "Alan nyt halkoa hieman hiuksia, kyseessä mehiläinen eikä amppari :p"

  OK - kiitos tarkennuksesta. Uskon kyllä :)
  Nyt kun kuvaa katsoo, on amppari tosiaan eri näköinen. Ongelman ja arvausvirheen aiheuttaa itselle sekin, että olen aika pitkälle aina pitänyt pulleaa kimalaista mehiläisenä :)
  Olen yhä jumittunut tuohon ajatusvirheeseen... :D

  VastaaPoista
 6. JP: "Nyt on kyllä napsahtanut tarkennus ja terävyysalue ihan kohdilleen."

  Kiitos JP! :)

  Tarkennuksessa ja terävyysalueessa auttoi voimakkaasti tosiaan se että oli ensinnäkin hyvin aurinkoinen päivä ja aurinko mollotti aika suoraan kukkaan -> pystyin käyttämään f/11 jolloin terävyysalue pysyi järkevän kokoisena ja tausta kuitenkin sumeni aavistuksen. Lisäksi auttoi paljon, että zoomi ei ollut likikään maksimilla, joten pystyin hiukan seuraamaan kohdetta.

  VastaaPoista
 7. Jape,

  "Olen yhä jumittunut tuohon ajatusvirheeseen... :D"

  Juu, monella noita omia nimityksiään ja mulla kun tätä pilkunnussijan vikaa on, niin korjailen :P
  Ampiaisella on terävämmät, selkeästi musta-keltaiset raidat ja on isompi kuin mehiläinen, jolla taas on sellainen kauhtunut versio kelta-mustaraidoituksesta, lähinnä ruskea-keltainen. Kimalainen sitten tosiaan se pullukka vesseli, pääsääntösesti musta parilla keltaisella raidalla ja valkoisella persauksella.

  Ja luojan kiitos Suomessa ei pahemmin liiku herhiläisiä, joita Italian reissuillani olen nähnyt - hyvässä lykyssä 5-7 cm pitkä pötikkä, pörisee kuin helikopteri ohi lentäessään, syö mehiläisiä. Mutta vielä paljon rauhallisempi kuin kimalainenkaan on.

  Ja tämän luontospotin teille tarjosi Mou Rire ;D

  VastaaPoista
 8. Mou Rire: "mulla kun tätä pilkunnussijan vikaa on, niin korjailen :P "

  No eihän tuo korjailu näissä luontoasioissa ole huonoasia. Parempi saada korjattua virhe kuvitelmissaan, jotta aikaa myöten oppisi sanomaan ja tunnistamaan lajin oikein. :)

  Mou Rire: "Ampiaisella on terävämmät, selkeästi musta-keltaiset raidat ja on isompi kuin mehiläinen, jolla taas on sellainen kauhtunut versio kelta-mustaraidoituksesta, lähinnä ruskea-keltainen."

  Juu aivan värit ja ritojen jne. kuvaus on minusta noin kun sanot, mutta onko ampiainen oikeasti isompi kuin mehiläinen?

  Mou Rire: "Kimalainen sitten tosiaan se pullukka vesseli, pääsääntösesti musta parilla keltaisella raidalla ja valkoisella persauksella."

  Aivan! Minä virheellisesti miellän usein kimalaisen mehiläiseksi.

  Mou Rire: "Ja luojan kiitos Suomessa ei pahemmin liiku herhiläisiä, joita Italian reissuillani olen nähnyt - hyvässä lykyssä 5-7 cm pitkä pötikkä, pörisee kuin helikopteri ohi lentäessään, syö mehiläisiä."

  Kesän alussa kuulin, että täss minun asuinseutini kulmilla oliis herhiäisiä nähty ja saat kiinnikkin. Jotain hyönteisharrastajaa haastateltiin paikallisradioon asiasta ja taisi olla juttua paikallislehdessäkin, mutta eivät taineet olla ihan noin isoja kuin nuo mitä sinä kuvasit. Ärhäköiksi kuitenkin luonnehtivat niitä.

  Mou Rire: "Ja tämän luontospotin teille tarjosi Mou Rire ;D"

  Paljon kiitoksia Mou Rire! Aina oppii uutta :D

  VastaaPoista
 9. Jape,

  "Juu aivan värit ja ritojen jne. kuvaus on minusta noin kun sanot, mutta onko ampiainen oikeasti isompi kuin mehiläinen?"

  Ampiainen on suunnilleen saman kokoinen kuin mehiläisten kuningatar, joka on isompi kuin työmehiläiset. Kyse ihan muutamasta millistä, mutta eron huomaa kyllä muutenkin pienessä 'kropassa'. Ja amppari taitaa olla vähän paksumpikin...?

  "Ärhäköiksi kuitenkin luonnehtivat niitä."

  Varmaan noissa löytyy eroja, rodun tms. suhteen. Ampiainenhan on näistä ärhäköin, ei tartte paljoakaan huitaista niin jo tulee piikki. Mehiläinen seuraavaksi, kimalaista saa pallutella aika pitkään ennen kuin piikki tulee (olen muuten kimalaisenkin pistoksen saanut, lensi päin vatsaani kun olin kävelyllä joskus pienenä ja heitin käden vaistomaisesti päälle --> piikki peukalonvarteen). Ja sitten niitä Italian herhiläisiä (calabrone) sanottiin tosiaan vielä paljon rauhallisemmiksi kuin kimalaiset.

  Lisää luontospottailua ;D

  VastaaPoista
 10. Mou Rire: "Ampiainen on suunnilleen saman kokoinen kuin mehiläisten kuningatar, joka on isompi kuin työmehiläiset. Kyse ihan muutamasta millistä,"

  OK - hyvä tietää. Väristä ja raitojen selkeydestä nuo varmaan erottaa parhaiten.

  Mou Rire: "Ampiainenhan on näistä ärhäköin, ei tartte paljoakaan huitaista niin jo tulee piikki. "

  Juu, tulee eräs nuoruus muisto mieleen. Olimme perheen kanssa mökillä. Oli ruoka-aika ja toin kalakeittolautastani olkkarin pöydälle ja siten istahdin rottinkitoliin, joss aoli pehmikkeenä sellaiset tyynyt. Istuin ilmeisesti ampparin päälle tai ihan viereen, mutta perseeseen pisti kumminkin :)
  Juuri suuhun laittamani kalakeitto lensi komeasti... :D

  Mou Rire: "kimalaista saa pallutella aika pitkään ennen kuin piikki tulee"

  Heh heh - pallutella - hauska termi :)

  VastaaPoista
 11. Jape,

  "Heh heh - pallutella - hauska termi :)"

  Palleroista kimalaista pallutellaan tietysti ;)

  VastaaPoista
 12. Mou Rire: "Palleroista kimalaista pallutellaan tietysti ;)"

  No niin tietenkin :D

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!