3.6.2010

Lapintiira

Toivottavasti nyt tein tunnistuksen oikein, kun määrittelin tämän postauksen linnut lapintiiraksi. Kalatiira ja lapintiira on aika hankala erottaa toisistaan - varsinkin lennosta - mutta nämä ovat nyt pönötyskuvat, joten näistä kuvista voi kohtuullisesti koittaa tuntomerkkejä katsoa.
Nämä kuvat on kuvattu noin 3 viikkoa sitten Kirkkonummen Porkkalanniemessä. Kolme ekaa kuvaa on kuvattu samasta paikasta ja neljäs kuva on eri paikasta (mutta kumminkin siis tuolta samalta alueelta Porkkalanniemessä), joten en ole varma onko kyseessä sama lintu kuitenkin. Ainakin linnun "toinen puolisko" näyttäisi olevan neljännen kuvan taustalla.





Tuntomerkit näillä linnuilla on kyllä varsin lapintiiramaiset: hyvin lyhyet jalat, lyhyehkö viininpunainen nokka, lyhyt kaula ja pienehkö pää. Lisäksi pyrstöjouhet on aika pitkät. Kaikki lapintiiran tunnusmerkkejä. Toivottavasti tunnistukseni meni oikein...
...mutta saa korjata toki :)

PS. postaan joskus myöhemmin "tiiroja lennossa" -kuvia.

4 kommenttia:

  1. Lajimäärityksesi on varmaan oikea. Olematta mikään asiantuntija olen tunnistavinani linnun laillasi lapintiiraksi. Jostain luontolehdestä on jäänyt mieleen. Tämähän se lentää jostain Afrikan eteläkärjestä Suomeen kesäksi tuhansien kilometrien matkan. Virtaviivaisen näköinen pitkine pyrstöineen ja baskeri silmillä.

    VastaaPoista
  2. En ollut huomannutkaan tätä postausta jostain syystä ennenkuin nyt.
    Kyllä se lapintiira on, mallikkaita kuvia.

    Minulla aikanaan kesti että opin kala- ja lapintiiran kunnolla erottamaan, kun ennen sisämäässä asuessa ei oikeastaan lapintiiraa päässyt tarpeeksi näkemään. Tiirat olivat siellä kaikki kalatiiroja. Nyt kun niitä on täällä rannikolla katsellut molempia lajeja rinnan, ne tuntuvat jo aika erinäköisiltä. Niin silmä tottuu kun saa harjoitusta.

    Delilah: hauska tuo baskeriajatus - juuri siltähän tiirat toisiaan näyttävät. :)
    Tiirojen moottoria ei voi kyllä kuin äimistellä. lentävät muuttomatkat maapallon ympäri ja sen lisäksi vielä killuvat koko pesimisajankin käytännössä koko ajan siivillään. Se on miljoonia lentokilometrejä samalla moottorilla - ei pysty ihminen ikinä lähellekään samaan!

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommentistasi Delilah. Mainintasi linnusta baskeri silmillä on varsin osuva ja hauska :)
    Olet myös oikeassa tuosta muuttomatkasta. Tarkistin, mitä Lintuopas sanoo ja se toteaa: "Talvehtii Etelä-Afrikan ja Antarktiksen vesissä. Todennäköisesti kaikkein pitkämatkaisin muuttolintu".

    VastaaPoista
  4. No hyvä, että huomasit tämän postauksen nyt uuvana :)
    Ajattelin, että tämä postaus nyt ei puhuttele ketään ja jää tyystin kommentitta, mutta onneksi sinä ja Delilah pelastitte tilanteen :D

    Minäkin alan pikkuhiljaa oppia tunnistamaan ja erottamaan näitä kala- ja lapintiiroja. Ei näita lapintiiroja kylläkään täällä minun asuinseudulla ole, mutta kun tulee nykyisin aika usein PK-seudulla liikuttua ja rannikolla muutenkin, niin siellä näihin törmää ja pikkuhiljaa oppii. Lentäväästä iirasta on minun vielä vaikea erottaa kumpi se on...

    Kun ajattelee tuota tiiran muuttomatkaa ja muutenkin sen eloa, niin se on lähes kokoajan ilmassa, milloin lekuttelee paikoillaan tarkkaillen vedenpintaa, milloin kiertelee veden yllä hakien hyvää paikkaa. Kuten toteat, uuvana, on tiiralla todella kestävä moottori.

    VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!