30.6.2010

Harakan pallerot





Vaikka otsikosta voisi toisin päätellä, eivät nämä ole harakan poikasia (palleroita) vaan todennäköisesti lokin poikasia, jotka kuvasin eilen Harakan saarella. Kävin ko. paikassa retkellä nimimerkki Tikan kanssa toistamiseen tämän kevään / kesän nimiin. Aluksi reissu hiukan arvelutti, kun oli tiedossa, että lokeilla on juuri näihin aikoihin poikasia ja pelkäsimme joutuvamme "pommitukseen" saarella. Soitin jopa etukäteen Harakan saaren talonnaiselle ja kyselin, että millaiset tunnelmat siellä on ja onko pommitusvaaraa... :)

No, ei talonnaiselta kovin selvää vastausta saanut, mutta vaikutelmanaan kertoi, että lokkeja ei enään niin kauheasti lentele siellä ja piti "pommitus" riskiä pienenä. Tästä rohkaistuneena suuntasimme eilen tiistaina sitten tuone katsomaan mitä sieltä löytyy tällä kertaa. Keli ainakin oli mahtava.
Retki meni ihan muuten ongelmitta, mutta yhden pommituksen kohteeksi jouduimme saaren merenpuoleisella puolella. Yllättävää sikäli, että mitään poikasia ei näkynyt missään, mutta eräs lokki päätti tehdä pommitus lennon meitä kohden. Olimme kai sen kalliolla...
No onneksi minä huomasin lokin aikeet viime tipassa. En tosin  ehtinyt Tikkaa varoittaa - ehkä hyvä niin - koska lokin tähtäys meni hiukan pieleen, hiuksen hienosti, mutta kumminkin. Jos olisin ehtinyt varoittaa, niin olisko satsi tullut sitten suoraan päälle? Nyt ei tullut kuin pieni "sivuosuma", roiske, joka oli helppo puhdistaa. Lähdimme kuitenkin pois ko. kalliolta ja lokki sai jäädä siihen patsastelemaan :)
Pois lähtiessä vielä yksi valkoposkihanhikoiras (ilmeisesti) näytti kieltään ja tuli varsin päättäväisesti kohden. No kiersimme sitten tuonkin... :)

Nämä herttaiset pallerot (kuvissa yllä) on kuvattu rauhallisemmassa paikassa saarta, jossa emot ei olleet niin ärhäköitä, kuin tuo saaren toisen puolen lokki. Tämän poikasen haparoivaa menoa sammaleikossa oli hauska serurata.
Saarelta tuli aika runsas kuva sato ja mukavia havaintoja ja yllätyksiäkin kuvien muodossa, mutta näistä sitten lisää tulevissa postauksissa.

Retki Harakkaan mukavassa seurassa, kauniin sään ryydittämänä, oli ainakin minulle oivaa ajanvietettä, jota voin suositella muillekin. :)

PS. Pieni murheenpoikanen retkellä tuli kuitenkin, kun onnistuin kameraa laukkuun laittaessani tipauttamaan telekonvertterini, joka oli kylläkin topatussa säilytyskotelossaan, maahan. Ajattelin, että ei tuo tuosta ollut moksikaan. Junassa kuitenkin katsoin telekonvertteria, ja minulle heräsi epäilys, että vipu, joka välittää aukkotiedon kamerasta (eli siis vääntää objektiivin aukkovipua kameran "määräyksen" mukaan) oli jotenkin irti, kun se heilui tunnottomasti. Kotona epäilyni sai vahvistusta, kun kokeilin toisella TC:llä (vanha 1.4x) miten TC välittää viputiedon objektiiviin. Sillä aukko säätyi, kun kynän kärjellä väänsi TC:n aukkovipua, niin objektiivinkin aukko säätyi. Tuolla 2.0x TC:llä ei moista säätöä tapahtunut, joten se siinä tod.näk. on vialla. Toivottavasti sieltä on vain joku jousi irti...
No Sigman huolto ihmiset on tietysti nyt lomilla, ainakin se, joka tietää jotain noista TC:stä on vielä seuraavat kaksi viikkoa lomilla ja sittenkin on jo muuta ruuhkaa odottamassa, kuulemma. Raivostuttavan hidasta on huolto vaikka asia on tod. näk. yksinkertaisesti korjattavissa. Täytynee kuitenkin viedä se sinne huoltoon Helsinkiin valmiiksi odottamaan ja toivoa, että vika ei ole suuren suuri, eikä kallis korjata. Jos vika on tuossa vivussa, niin ei kai sen korjaaminen voi paljoa maksaa. Eihän? :|

4 kommenttia:

  1. Toivottavasti saat kamerasi lisälaitteen pian kuntoon, jotta saamme lisää hienoja luontokuviasi.

    Lokinpojalla on tosi hyvä suojaväritys. Ei sitä tuosta ympäristöstä paljoa huomaa. Lokkivanhempien suojeluvaisto on kunnioitettava. Olemme joskus veneellä eksyneet liian lähelle pesäpaikkaa ja lähteneet kiireen vilkkaa muualle, kun emot syöksyilivät melkein silmille.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista Delilah! :)

    Ei kamera ihan käyttökelvoton nytkään ole. Voin nimittäin kyllä ottaa kuvia, mutta jos haluasisin ottaa hiukan etäämpänä olevista kohteista "lähikuvia", niin se ei nyt onnistu tällä hetkellä, kun on tuo telekonvertteri, joka lisää objektiivin maksimi polttovälin kaksin kertaiseksi, rikki. Tuo telekonvertteri laitetaan siis kameran ja objektiivin väliin, mutta nyt ei voi laittaa kun se ei toimi. mutta voi laittaa kameran ja objektiivn, mutta ei vain "ulotu" niin kaukaisia kohteita kuvaamaan, kuin tuon telekonvertterin kanssa. Pitää päästä lähemmäksi :)

    Eli kyllä näitä luonto jne. kuvia täältä varmaankin tulee, mutta taitaa väki olla vain aika pitkälle lomilla, että ei taida paljoa olla katsojia kuville nyt näin heinäkuussa. Siksi ehkä ei kannata "tuhlata" kaikkia kuviaan nyt vaan postailla hiukan hitaammin. Jos vaikka elokuussa olisi enemmän yleisöä... :)

    Lokin poikasilla on tosiaan aika hyvä suojaväritys ja jos se "pettää" niin emot on tosiaan varsin hanakoita puolustamaan ja tekevät syöksyjään, "pommittavatkin" välillä.

    VastaaPoista
  3. Kiitos SuviAnniina, herttaisia palleroita ovat :)

    VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!