23.6.2010

Keltavästäräkki

Ohessa muutama maistiainen valokuvauksellisesti ja havainnoinnillisesti varsin onnistuneesta viime sunnuntain retkestäni PK-seudulle.

Nämä kuvat on otettu Espoon Laajalahdessa Maarin lintutornilla. Havaitsin tuon keltavästäräkin heti kun olin noussut lintutorniin ja laskin tavaroita käsistäni. Se oli ihan tornin vieressä "käden ulottuvilla". Paha vain, minulla oli kamerat sun muut repussa ja tuli kamala kiire kaivaa niitä esiin että saisin edes jonkin kuvan nappaistua. Olin aivan "tärinässä". Minulle uusi havainto heti saavuttuani tornille...:)
No sitten ei taas tarkentunut, lintu näet heilui tuulen mukana korressa...





Ensimmäiset kaksi kuvaa on kuvattu käsivaralta, täydellä zoomilla, Sigma 150-500mm -objektiivillani. Lintu ilmestyi myöhemmin uudelleen samaan paikkaan, mutta minulla oli tuolloin tuon Sigman perässä 2.0x telekonvertteri (TC), jolloin polttoväli oli hulppeat 1000 mm. Paha vain, että automaatti tarkennus ei tuolloin toimi ja suurin valovoima oli vaivaiset f/13, eli todella vähän. Herkkyys olikin ruuvattava ISO1600:aan, jotta suljinnopeudet sai siedettäviksi. Joten huomautan siis, että kaksi alinta kuvaa on tarkennettu manuaalisesti. Kamera oli tuolloin toki jalustalla.

8 kommenttia:

  1. Veikeä kanarialintu tämä keltavästäräkki. Olen nähnyt niitä ainoastaan Lapissa, paikoin runsaastikin soilla sekä jokien ja purojen varsilla.

    VastaaPoista
  2. Enpä ole koskaan tuollaista lintua nähnyt!

    Hyvinhän noi alimmatkin on tarkentuneet.

    VastaaPoista
  3. On hauskan näköinen tämä, Irma. :)
    Sen väri on sen verran poikkeava, että katseeni kiinnittyi heti siihen, kun pääsin torniin. Muut linnut olivat taas kaukana kuvausta ajatellen, joten pääasiassa tyydyin kiikaroimaan. Mutta onneksi tämä keltavästäräkki tuli ihan tornin viereen kuvattavaksi ja oli kiitettävän pitkään tuolla tuulessa heiluneella korrella, kahteen eri otteeseen, jotta ehdin sen kuvata tarkennus ongelmista huolimatta.

    VastaaPoista
  4. No ensihavainto ko. linnusta minullekin JP! :)

    Alimmat on tarkentuneet ihan kohtuu hyvin, kun lintu oli nyt riittävän lähellä ja olihan zoomia reilusti, jotta lintu näkyi optisessa etsimessä riittävän isona, jotta siihen näki tarkentaa. Linnun heiluminen korressa toki vaikeutti asiaa - ja moni tarkennus menikin pieleen - mutta sain riittävästi otoksia, joista sitten valikoitui muutama hyvä.

    Koitin kuvata manuaalitarkennuksella kauempana olletia kohteitakin. Siellä olisi ollut minulle uusi havainto, suokukko, mutta ei pysty tarkentamaan manuaalisestikkaan, jos kohde on kaukana. Kohdetta ei yksinkertaisesti näe riittävän selvästi, jotta voisi tarkentaa käsin.

    PS. taas tässä työkoneella kuvat on paljon tummempisävyisiä, kuin kotikoneella...

    VastaaPoista
  5. Aika hyvin olet saanut focuksen kohdalleen käsitarkennuksellakin.
    Täytyypä pistää itsekin hankinta listalle tuollainen 2.0x TC, jos kerran noin hienoja kuvia saa. Mulla kun on myös tuo Sigman pötkylä ja aina ei oikein yletä mihin pitäis. Lisäksi kun Alpha 550:ssä on se Manual check liveview niin pitäis saada tarkennuskin kohdilleen.

    VastaaPoista
  6. Moi Ilari ja kiitos kommentista.
    Käsittääkseni Alpha 550:ssä pitäisi olla muutenkin parempi autofokus kuin Alpha 700:ssa, joka minulla on. Onhan A550 paljon uudempaa tekniikkaakin. A700:ssa ei ole Live View näyttöä ollenkaan, mikä on puute selvästi. Sen mitä teidän tuosta Manual Check liveviewistä, niin se olisi tod.näk. ollut omiaan parantamaan manuaalitarkennusta. Hyödyllinen ominaisuus käsittääksnei. Nyt jouduin itse käyttämän A700:n optista etsintä, joka on kaiken lisäksi pienentävä...

    Millejä ei ole koskaan liikaa, varsinkaan lintukuvauksessa, joten TCn hankintaa voi suositella. :)
    Tuo Sigman APO 2x EX DG telekonvertteri, joka minulla on, pelaa hyvin yhteen myös Sigma 70-200mm f/2.8 II DG HSM -objektiivini kanssa, autofokus toimii jne...

    Muista Ilari katsoa, että TC, jonka hommat pelaa HSM moottorilla varustettujen objektiivien kanssa. kaikki ei nimittäin pelaa.
    Minulla on Sigman 1.4x TC (Sonyyn sopiva) ylimääräisenä, jos jotakuta kiinnosta ostaa. Se ei toimi HSM objektiiveilla automaattitarkenteiena, mutta manuaalina kylläkin...

    VastaaPoista
  7. Tosi suloinen lintu. Onkohan tämä yksilö vielä poikanen, näyttää niin pieneltä korrella istuessaan? Tosin järvikaisla on aika iso kasvi. Olen nähnyt tämän Pirkanmaalla eräällä lintu-luontoretkellä kiertäessämme pientä järveä. Kiikarilla piti katsoa, oltiin niin kaukana. Silloin ei koosta oikein saa käsitystä.

    VastaaPoista
  8. Kiitos kommentista Delilah :)

    Lintu tosiaan vaikuttaa pienehköltä tuohon korteen suhteutettuna. Kuvat on otettu merenrantaniityllä, jossa on ruokoja jotka on maan tai vedenpinnasta mitattuna yli 2 m korkeita. Niihin verrattuna keltavästäräkki vaikuttaa pieneltä, mutta sanoisin, että kyllä tämä (nuori)aikuinen jo on. Silmin nähden vaikutti vähintään perinteisen aikuisen västäräkin kokoiselta.

    On totta, että kiikarilla katsoessa ei tämällistä käsitystä koosta saa, jos ei samaan "kuvaan" satu jotain itselle tuttua verrokkikohdetta. Mukava muuten kuulla, että sinäkin olet käynyt lintu-luontoretkillä :)

    VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!