En tunne hyönteisiä juuri ollenkaan, joten tämä menee ihan mutu tuntumalta. Olen joskus kuullut kärsäkkäistä, joten olisiko tämä joku sellainen?
Näitä kuvia ei nyt ole otettu "luonnonmukaisesti" maastossa kontaten, vaan ihan rauhassa terassilla istuskellen :)
Olin taannoin käymässä kaverin luona, istuskelimme pihaterassilla ja seuraavien kuvien ötökkä punnersi ylös terassin kaidetta pitkin. Oli siinä kamera käsillä, joten nappasin muutaman lähikuvan tapaisen. Tulee hiukan vaihtelua kuvavalikoimaan...
Koitin hiukan Googlella haeskella tietoa kärsäkkäistä ja sellaisen arvauksen heittäisin, että tämä kuvieni ötökkä saattaisi olla pikkutukkimiehentäi.
Nokkapekka eli tukkimiehentäi. Ei epäilystäkään :-)
VastaaPoistaKiitos Justiina! :)
VastaaPoistaHyvä, jos arvaukseni meni kohdilleen.
Sympaattinen pieni olento on hän. Vaikket kuvannutkaan kärsäkästä luomuasennossa, olet kuitenkin saanut kuvaan kaiken oleellisen, luonnetta myöten. Nuo "kakkulat" nenällä ovat aina yhtä hurmaavat. Tämä on yksi lemppareitani kuvauskohteena, mutten ole vielä tänä kesänä ehtinyt häntä tavata. Kohta pääsee lomalaitumille, niin sitten...
VastaaPoistaKakkoskuvassa on hyvä asento kesken askeleen;)
VastaaPoistaKiitos Irma kommentista! :)
VastaaPoistaTosiaan vaikka ei nyt luomuna tullut nämä kuvat, niin ihan kohtuu mukavat kuvat kumminkin, omasta mielestäni. Kuten toteat, tulee kärsäkkään luonne aika hyvin esiin :)
Täytyy koittaa itsekin tarkkailla, jos näitä löytyisi enemmänkin kuvattavaksi...
Aivan, JP, kakkoskuva on omasta mielestänikin mainio tuon hyvän asennon takia :)
VastaaPoistaKenties syvyysterävyysalue olisi saanut olla hiukan laajempi. Nyt on tuntosarvet jo hiukan epäterävällä alueella...
Hauska kuva (näen jostain syystä vain yhden?), ihan kuin ötökkä pakenisi kameraasi. Kova meno on päällä. Antamasi linkin mukaan tämä on aika pikkuinen otus. Taidolla zoomaten ja hyvällä kameralla saa hienoja kuvia!
VastaaPoistaKiitos kommentistasi Delilah! :)
VastaaPoistaHmmm...kuvia pitäisi olla kolme, Delilah. Näet ilmeisesti jostain syystä vain keskimmäisen kuvan. Siinä ötökkä tosiaan ikään kuin pakenee kameraa :)
Oletko koittanut painaa F5-nappia, joka lataa sivun uudelleen?
Tuon antamani linkin mukaan ötökkä olisi 10-12 mm pitkä, mutta minun muistinin mukaan (ja kuvan ruuvikantaan vertaamalla) tuon ötökän pituus oli ennemminkin 16-20 mm.
On totta, että sopivasti zoomaamalla ja hyvällä kameralla voi saada ihan hyviä lähikuvia. Kun olisi vielä sellainen ns. macro-objektiivi käytettävissä (minulla ei valitettavasti vielä ole sellaista), niin voisi saada vielä parempia lähikuvia näistä pienehköistä ötököistä. :)
PS. Delilah, jos et ole sattunut huomaamaan, niin postaan tosinaan kuvia myös tuohon "sivublogiini".
VastaaPoistaLinkki siihen tässä: Toinen näkökulma
Hei, nyt näkyy jo kaksi kuvaa. Onko tuolla reppanalla tuntosarvet kärsän päässä, vai onko sillä jokin oksanpala suussa?
VastaaPoistaPs. Sain jo kolmannenkin F:lla näkyviin. Kiitos vinkistä.
VastaaPoistaNe kärsän päässä olevat taitavat olla tuntosarvet, Delilah.
VastaaPoistaJa juu ole hyvä vaan :)
Hyvä, jos vinkki tepsi tällä kertaa...
Mainio ötökkäbongaus ja tosi hyvät kuvat olet saanut ilman makrolinssiä. Minullakaan ei ole (vielä) mitään makrolinssiä, lähikuvia täytyy koittaa ottaa kanssa telellä. kyllä silläkin välillä ihan kuvia saa, tosin tottakai makro olisi kiva juttu....
VastaaPoistaTuo toinen kuva ylhäältä on suosikkini, siinä jalka nousee rivakasti! :D
Ja niinkuin Irma jo sanoikin, nuo kakkulat nenällä ovat tosiaan vallan mainiot.
Kiitos uuvana! :)
VastaaPoistaTelellä voi saada ihan kohtuullisia lähikuvia, vaikka varsinaista macrolinssiä, tai macro-ominaisuudella varustettua zoomlinssiä ei olisikaan käytettävissä.
Ongelmana on teleobjektiivien suuri lähinmahdollinen tarkennusetäisyys. Taisi näihin kuviin käyttämälläni objektiivilla olla peräti 100 cm, eli niin kaukaa (vähintään) pitää tähtäillä, jotta objektiivi tarkentuu. Macrothan tarkentuu huomattavasti lähempää ja niillä on yleensä 1:1 suurennussuhde (eli kohde näkyy luonnollisen kokoisena esim. etsimessä), kun näillä teleobjektiiveilla se on tyypillisesti 1:4 tai pienempi, eli pienentävä.
Joillakin yleiszoomeilla (esim. 18-250 mm polttovälinen) lähin tarkennusetäisyys saattaa olla jossain 50 cm luokassa, ja ne sopii kohtalaisesti lähikuvaukseen, kun pääsee suht'lähelle kohdetta.
Tukkimiehentäi on saanut lempinimensä siitä että sitä tapaa paljon hakkuutyömailla ja että se tarttuu tositiukasti pusakkaan kiinni. Muuten sillä ei ole tekemistä täin kanssa.
VastaaPoistaSympaattisen näköinen mutta perkeleellisen paha tuhohyönteinen, syö kuusen- ja männyntaimikkoja.
- Toisaalta, pitäisikö tämän hyönteisen kuolla nälkään että metsänomistajat saisivat lisää rahaa ja rahaa ja rahaa..?
Aivan, mikis, luin eräästä hyönteiskirjasta juuri tuosta tukkimiehentäin tuholaisluonteesta. Ei hyvä...
VastaaPoistaMukava kuvauskohde, mutta paha tuholainen. Mielenkiintoinen yhdistelmä.
No ehkä ei ole hyvä antaa tuon tukkimiehentäin tuhota kaikkia taimikkoja. Niille voisi osoittaa oman pienen läänin, jossa ne sitoutuisivat sitten olemaan? Ja jättäisivät muut rauhaan?
Minä Jape ajattelin sillä lailla että ihmisille pitäisi tehdä joku reservaatti jossa he voisivat leikkiä toistensa kanssa. Esimerkiksi pompotella atomipommeja. Tukkimiehentäi - niin kuin muutkin eläimet - syövät nälkäänsä, eivät tuhotakseen. Ja puut, joita he järsivät, kestävät sen kyylä.
VastaaPoistaIhminen on ainoa eläin joka oikeasti tuhoaa ympäristöään. Ja väliäkös sillä jos ihminen tuhoaisi vain omat elinehtonsa, mutta kun hän tuhoaa myös muiden. Oikeastaan kaikkien.
Sinustahan, mikis, avautuu koko ajan uusia puolia joiden olemassa olosta minulla ei ollut aavistustkaan. Taidat olla melkoinen luonnonsuojelia, ainakin näiden pienet ötököiden?
VastaaPoistaOlen suurista linjoista aika pitkälle, tässä mainisemassasi asiassa, samaa mieltä. Olen kuitenkin myös sitä mieltä, että ihmisellä yhtenä eläimenä on oma paikkansa ja jotkin hyönteiset ovat tuholaisia, jotka eivät syö akuuttiin nälkäänsä, vaan rohmuavat, kuten vaeltaja heinäsirkat, jotka voivat tuhota laajat viljelykset hetkessä. Sitten ihminen näkee nälkää. Tämä ei ole hyvä juttu. Muitakin tuholaisia on, jotka oamlla syömiskäyttäytymisellä tuhoaa esim. kasvavan puun. Toiset tuholaiset verhoaa puun tukahduttavan harson alle. Näitä ei voi hyväksyä ja niille pitää voida tehdä jotain...
Muistelen että jossain, ehkä iineksen kuvablogissa, ihmettelit että "mitähän hyönteiset tekevät vapaa-aikanaan?". Kysymys herätti minut, tai oikeammin en meinannut saada unta, kun ajattelin sitä. (Minunhan se pitäisi tietää, amatööribioloogin.) Fundeerasin tällä tavalla: hyönteisillä koko aika menee siihen että ne syövät, eli keräävät energiaa, ja välillä ne huilaavat, että jaksaisivat syödä enemmän... Voi olla, että olen väärässä? Mutta jos itse olisin insecta, tuskin ajattelisin mitään... (Ainakaan en valokuvaisi ihmisiä!) Ei, kyllä luonnossa on tärkeintä jatkaa sukua, siis lajia; yksilöillä an sich ei ole mitään merkitystä mutta lajinsäilymisellä on. Eli,
VastaaPoista... hyönteiset syövät ja huilaavat sen takia että jaksaisivat paneskella.
(Sitä he "ajattelevat". MOT.)