27.5.2009

HaarapääskyNämä on kuvattu eilen klo 21 aikoihin. Vaikka päivä oli kaunis, niin tuolloin oli jo sen verran hämärää, että "jouduin" kuvia ylivalottamaan jälkeenpäin RAW muunnosohjelmassa 2/3 aukon verran, jotta pääskystä saa paremmin selvää. Lisäksi kuvankäsittelyssä vaalensin lisäksi jonkin verran varjoja edelleen selventääkseni linnun piirteitä. Vaikka lintu kökötti paikoillaan, niin tuli aika paljon liike-epäteräviä kuvia, joko oman heilumiseni takia, tai sen takia kun pääsky katseli ympärilleen. En huomannut nostaa herkkyyttä riittävästi liike-epäterävyyden eliminoimiseksi. Herkkyysasetus oli vain ISO 200 näissä kuvissa.

Bongasin kuvan linnun polkupyörälenkkini varrelta, eräältä rautatiesillalta. Olin niitä siellä nähnyt jo aiemmin. Niillä on ilmeisesti pesiä rautatiesillan palkkien ja rakenteiden sisällä. Ensin kuvasin korkeammalla, ajolangoilla, olevia lintuja, mutta tuli huonoja kuvia. Ei saanut linnuista selvää kirkasta taivasta vasten. Sitten yksi linnuista tuli kuin tilauksesta rautatiesillan jalankulkukäytävän kaiteelle ja oli siinä riittävän kauan, jotta sain otettua nämä kuvat. Pääsin aika lähelle, parin metrin päähän, ja täydellä zoomilla ja aukolla otin nämä kuvat sitten. Kuvia on rajattu runsaasti kuitenkin, jotta saion linnun kunnolla esiin. Molemmat kuvat on kuvattu ihan samoilta jaloilta, mutta ihan vertailun vuoksi rajasin kuvat hieman eri lailla...

6 kommenttia:

 1. On se haarapääsky, niitä harvoja lintuja jotka minäkin tunnen.

  Mummulan navetan katoksen (tiedättekö, semmoinen kolo keskellä ulkorakennuksen pitkää seinää, toiselta puolelta mentiin navettaan, toiselta maitohuoneeseen)alla niitä pesi joka kesä. Suhahtelivat ihan pään vierestä pesälle kurvatessaan.

  VastaaPoista
 2. Juu, tuo navetta "ilmiö" on kyllä tuttu :)

  Välillä on vaikea tajuta kuinka nuo pääsevät pienen pienistä aukoista, jotka on palkkien alapuolella, palkin sisään? Siinä ei ole mitään "jalansijaa" vaan sinne pitäisi päästä lentämään sisään, mutta aukko näyttää kyllä liina pinenltä että siitä pääsisi lentämällä. Haarapääsky on tosin kyllä taitava ja ketterä lentäjä. Katselin eilen illalla, kun se sillan kupeessa taitavasti metsästi hyönteisiä veden päältä...

  Tosin olen nähnty naakkojen menenvän tien yli laitettuihin opastetolppiin, sellaisiin neliönmallisiin, joihin kaistaryhmitykset jne. on kiinnitetty. Ne menee samalla lailla, kuin nuo pääskyt, palkin sisään, palkin alapuolelta olevasta aukosta joka ei ole kovin suuri. Siellä niitä on varmaan aika jono putkessa... ei ne toistensa ohi kyllä pääse siellä putkessa... :)

  VastaaPoista
 3. Ihqu <3

  No niin, tulinpas tännekin sanomaan sen :P
  Etenkin tuo ylempi kuva on kiva, kun 'mallisi' poseeraa niin nätisti kameraan katsoen :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos MM :)

  Aivan, kyllä tuo lintu oli kiltisti paikoillaan, pääasiassa, kun sitä kuvasin. Ihan kuin se tosiaan olisi varta vasten poseerannut.

  Sitten tasapaino "järkkyi" kun eräs pyöräilijä tunki sitten siitä kuvauspaikan ohi (kapea kävelysilta), ja lintu lähti pois. Onneksi sain kuitenkin muutaman kuvan.

  Rautatiesillan ja sen rinnalla olevan kävelysillan, joista puhun, olen postannut kuvat täällä ja täällä.

  VastaaPoista
 5. http://www.digicamera.net/keskus/viewtopic.php?p=608625#608625

  Ota copy/paste otsikkoriville.

  Ihan linkkivinkkinä sinulle jollet muuten huomaisi.

  VastaaPoista
 6. Kiitos JP linkistä. Kiinnostava objektiivi. Olen vastaavaa katsellut Tamronilta, mutta tuossa Sigmassa on tuo HSM tarkennusmoottori, joka Tamronista kait puuttuu?

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!