29.5.2009

Pesivä silkkiuikku



Nämä kuvat on kuvattu samana iltana, kuin nuo haarapääsky kuvat, mutta hetkeä myöhemmin, eli noin klo 21:15 aikoihin. Tämä ei nyt ole havaintona ihan samaa tasoa kuin Tikan ja JP:n havaitsemat ja kuvaamat mustakurkku-uikut, mutta ei itselläni kuitenkaan ole vielä edes tämän tavallisen silkkiuikun kuvia, niin siinä mielessä nämä on ihan OK :)
Huomasin yksinäisen silkkiuikun uivan järvenlahdella, mutta se oli sen verran etäällä, että tuli pieniä ja surkeita kuvia kohteesta. Ei saanut croppamallakaan mitään kelvollista. Kun olin lähdössä jo poispäin, kuin tuurilla havaitsin oheisen, pesivän silkkiuikun ihan vieressäni kaislikossa. Sen pari taisi olla se, joka uiskenteli lahdella...
Nostin illan hämäryydestä johtuen herkkyyden ISO 800:n, mutta täytyy sanoa, että siitä ei kamerani kenno oikein enään kunnolla selviydy. Koitin kyllä tehdä näille jälkikäteen kohinanpoistoa, mutta ei kauhean hyvin onnistunut, mielestäni. Alemmassakuvassa silkkiuikku on nostanut päälaen töyhdön pystyyn ja nokkakin on hiukan auki, kun se alkoi ääntelemään hieman hätääntyneen oloisesti...
Ilmeisesti yritin mennä hiukan liian lähelle sen mielestä. No lähdin kyllä pois heti miten...


5 kommenttia:

  1. Sähäkkä tapaus kuitenkin :)

    VastaaPoista
  2. On, se :)

    Kävin seuraamassa ko. silkkiuikkua uudemmankerran, päivemmällä. Nyt "ukko" oli paikalla myös ja paikkaili pesää ahkerasti :)

    VastaaPoista
  3. ai jai, tämä vetää hipiäni jo vähän vihreäksi - niin kuin kyllä uusin telkkäpostauksesikin. :) olet aika epeli saamaan näitä kauniita järvilintujamme lähikuviin suostumaan, itse kun yleensä pääsen vain hyvin kaukaa niitä sihtailemaan. tuollaisia kaunottaria on sääli joutua kuvaamaan kompromissilla heikko valovoima tai kohinainen kenno.. en voi olla miettimättä mitä omalla kamerallani saisi aikaan; siinä kun pidän melkein vakiona vähän suurempaa isoa ilman että kuvat siitä kärsivät. voi voi, toivottavasti vielä saat paremmat varusteet, antaumuksesi puolesta ansaitsisit sellaiset ilman muuta!

    VastaaPoista
  4. ai niin, olisiko lisää kuvia luvassa? siis siltä päivemmällä tehdyltä keikalta?

    VastaaPoista
  5. Kiitos taas kerran, tikka, kommentistasi :)

    Se tuoreimman telkkäpostukseni emo ei kyllä ollut oikein yhteistyöhaluinen, vaan pyrki pikemmin minua kartuun, mutta en "tosissani" halunnut niiden kintereillä rynniä, että en liikaa pelottaisi niitä.
    Niistä pikkupalleroista olisi kyllä ollut mahtava saada kunnon kuva, mutta ei oikein kovin huolettomasti voinut tuolla kareikossa edetä, ettei vaan astu poikasen päälle vahingossa. Hyvin ne kuitenkin eteni metsikössä ja korkeassa heinässä... :)

    Tuota silkkiuikkua pääsin tosiaan läheltä kuvaamaan (haarapääskyä vielä lähempää, joka onnistuikin ihan kohtalaisen hyvin), mutta en kauaa viitsinyt olla siinä, että se ei ahdistuisi liikaa.

    Uskoisin, että sinun kameralla saisi parempia kuvia, ja vähäkohinaisempiakin. Itsekin sitä muistelin, että sinulla on yleensä aina varsin korkea ISO-asetus, itse sitä aristelen, ehkä turhaakin, mutta jotenkin vain olen siinä uskossa että kamerani CCD-kenno ei ole ihan samaa tasoa kuin sinun kamerasi CMOS-kenno.

    Mutta kohinaa voi aina poistaa, suttukuvaa ei mikään... liike-epäterävyyttä ei saa pois kuvasta. Siksi minun pitänee ainakin hämärämmällä laittaa suosiolla heti isompi ISO-asetus jatkossa.

    Tokivarustenälkä kasvaa, mutta ennen uutta ja parempaa kameraa, pitäisi saada tuota objektiivi puolta paremmaksi ja vaikka valovoima on tärkeä, niin tässä vaiheessa preferoisin kyllä polttoväliä, eli olisi kiva, jos olis mahdollsita ottaa kuvia hiukan kauempaa. Lintukuvissahan tämä on usein tärkeää...

    On minulla siltä päivemmällä tehdyltä reissulta lisää kuvia silkkiuikusta. Voin toki postata niitä, jos ne kiinnostaa... :)

    VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!