28.9.2010

Minkki

Olin noin kuukausi sitten valokuvausretkellä Tikan kanssa. Kävimme mm. Helsingin Vanhankaupunginlahdella, Lammassaaressa. Paluumatkalla saaresta pysähdyimme tarkkailemaan erästä lintua koittaen ottaa siitä kuvia. Tarkkaavaisuutemme oli kokolailla keskittynyt ruovikossa olevan linnun etsimiseen ja kuvausyrityksiin. Takaamme pitkoispuita pitkin tuli Lammassaaren lintutornissa tapaamamme lintubongari, joka pysähtyi pikoksille vähän matkan päähän meistä. Hän huikkasi siinä sitten, että siellä on muuten minkki teidän edessänne pitkoksilla. No niinpäs oli :)
Emme sitä olleet huomannet ollenkaan, kun tähyilimme ruovikkoon. Minulle kävi taas "vanhanaikaisesti", enkä älynnyt tarkistaa ja muuttaa kameran asetuksia, kun ryhdyin kuvaamaan minkkiä. Aukko jäi liian pienelle asetukselle f/5.6 valaistusolosuhteisiin nähden (varaa olisi ollut isontaa pari aukkoa f/2.8 asti), josta seurasi suht'hidas suljinnopeus 1/80-1/125 sek. Lisäksi kamerani oli kertatarkennuksella jatkuvatoimisen sijaan, josta seurasi sitten se, että esim. tuo toinen kuva on epätarkka, kun minkki lähti siinä tulemaan kohden ja olin jo lukinnut tarkennuksen, enkä huomannut vapauttaa tarkennusta ja uudelleen tarkentaa...
No nämä on näitä, kun tulee yllättävä tilenne eteen. Onneksi eka ja viimeinen kuva on kohtalaisen hyviä kuvia tästä minkki nuorukaisesta.
Näitä ei usein luonnossa näe, en ainakaan minä. Ihmeen peloton oli tuo minkki, kun tuli reippaasti kohden pitkin pitkoksia. Toki hän vetäytyi ajoissa turvaan pitkosten alle...

8 kommenttia:

 1. Minkki, ne tulikin tutuiksi nahkoina kun olin nuorena miehenä töissä turkismuokkaamossa pari vuotta.

  Peto joka ei kuulu Suomalaiseen luontoon.

  Eka on paras.
  Itse käytän kertatarkennusta koko ajan, myös noita pelejä kuvatessani, en ole päässyt sinuiksi Olyn jatkuvan kanssa.

  VastaaPoista
 2. Aikas söpö. Minkkeihin saattaa nykyään törmätä pääkaupunkiseudulla ihan jopa omalla takapihallaan. Toisaalta... ja toisaalta. No, kunhan eivät terassille kipua.

  VastaaPoista
 3. Juu, eihän nämä Suomalaiseen luontoon kuulu. Melkoinen peto ja ongelma varsinkin linnuille tämä minkki. Aika harvoinnäitä kuitenkaan näkee luonnossa...

  Minäkin käytän pääasisssa kertatarkennusta JP. Sonyn jatkuvatoiminen tarkennus ei ole mikään huippuhyvä, mutta kyllä sen kanssa pärjää jos vain huomaa laittaa sen päälle. No tässä minkkitapauksessa olisi voinut riittää se, että olisin hetkeksi vapauttanut kameran laukwisimen "puolivälin asennosta", jolloin se olisi tarkentanut uudellen, kun tuo minkki tuossa toisessa kuvassa lähtikin liikkeelle. en vain tohkeissani huomannut tehdä tuota...

  VastaaPoista
 4. Onhan tuo herttainen, Justiina! :)
  Mutta kuten todettua, melkoinen peto myös. N3näitä ja muita kaltaisiaan (esim. kärppiä) on ihan PK-seudulla. Eivät taida kovin harvinaisiakaan olla.

  Kiitos kommentistasi Justiina :)

  VastaaPoista
 5. Että tuommoisenkin kameraasi tallensit! Aika suloisen näköinen pikku otus. Luonnossa en ole koskaan nähnyt, mutta kauan sitten kävin turkistarhalla ja siellä niitä oli. Vaikka en kettutyttöjen toimia hyväksykään, jäi vierailu ikävästi mieleen. Turkiseläimiä kiertämässä kehää pienessä tilassa useassa kerroksessa. Koko elämä sellaista vain siksi, että joku saisi koreilla turkiksissa. Mutta kuten Uuvana sanoi, toisaalta ja toisaalta... Onhan se jonkun elinkeino.

  VastaaPoista
 6. No niin tuli tallennettua, Delilah! :)
  Tavatonta tuuriahan tuossa oli kyllä...
  Suomen luontoon minkki ei kuulu ja nämä mitä täällä on, ovat joskus tarhoista karanneiden jälkeläisiä. Turkikset ovat minusta turhia, mutta niin kauan kun se on laillinen elinkeino Suomessa, niin se on. Ehkä muuttuu tai loppuu tuo elinkeino Suomesta pikku hiljaa...

  VastaaPoista
 7. Jänskät minkkikuvat. Muutenkin kiva nähdä nisäkäskuvia, niitä näkee (ja saa itsekin otettua) paljon harvemmin kuin vaikka lintukuvia.
  Söpö otus, tosin kyllä aika paha tuholainen luonnossa... Tarhausta vastustan, minusta ei ole tätäpäivää kiusata eläimiä sillä tavalla.

  Tuosta tarkennhuksesta: minulla on jatkuva dilemma pitäisikö kameraa kertatarkennuksella vai jatkuvalla tarkennuksella. Jatkuva olisi näissä tällaisissa tilanteissa hyvä, mutta monessa tilanteessa taas aika kelvoton. Jos vaikka kuvaa jotakin lintua oksistossa, jatkuva tarkennus usein pilaa koko homman kun alkaa tarkennella minne tahansa oksiin jos vahingossa kameraa vähän liikauttaa. Sitten laittaa kameran kertatarkennukselle ja tietysti heti tulee joku tilanne, jossa jatkuva tarkennus olisi pitänyt olla päällä. Eli aina se on jotenkin väärin, hehe. :P

  VastaaPoista
 8. Kiitos kommentista Uuvana! :)

  Minulla on sama dilemma kuin sinulla: Mielellään kuvaan kertatarkennukseala, ihan samoista syistä, jotka sinä mainitsit. Mutta mutta, sitten kun tulee SE TILANNE eteen, jossa sitä jatkuvaa tarkennusta olisi tarvinnut... No olisihan tuossa kamerassa vielä tuo AF-A (automaatti) -valinta käytettävissä, mutta en teidä kuinka hyvin pelaa. Senhän pitäisi olla kertatarkennuksella aluksi ja siten jos kohde likkuu,niin vaihtaa jatkuvatarkenteselle. Mistä kamera tietää liikkuuko kohde vai heiluuko kuvaajan kädet? :)

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!