10.9.2010

Ilotulitus

Olin eilen katsomassa Nelosen ilotulitusta Helsingissä. Tänä vuonna raketit ammuttiin Rajasaaresta. Laitan nämä kuvat tähän nyt vain "lämpimäis maistiaisena". Postaan kenties joskus toiste lisää, kun olen hiukan tarkemmin katsonut ja karsinut kuvia.


Manuaali-moodi, ISO 200, aukko f/8, suljinnopeus 3 sek. (bulb asetuksella), polttoväli 22mm (35mm järj. -> 33mm), kuvattu jalustaa käyttäen.

Manuaali-moodi, ISO 200, aukko f/8, suljinnopeus 3 sek. (bulb asetuksella), polttoväli 22mm (35mm järj. -> 33mm), kuvattu jalustaa käyttäen.


Manuaali-moodi, ISO 200, aukko f/6.3, suljinnopeus 2 sek. (bulb asetuksella), polttoväli 22mm (35mm järj. -> 33mm), kuvattu jalustaa käyttäen.


Manuaali-moodi, ISO 200, aukko f/6.3, suljinnopeus 2 sek. (bulb asetuksella), polttoväli 22mm (35mm järj. -> 33mm), kuvattu jalustaa käyttäen.

Koitin kuvata kuvia erilaisilla asetuksilla, käyttäen välillä pitkää valotusta jalustan kanssa ja sitten taas kuvasin käsivaralta käyttäen mahdollisimman lyhyttä valotusta siten, että käsivara kuvasta ei tulisi tärähtänyttä tai liike-epäterävyyttä omaavaa. Toisaalta kuvaan pitäisi tulla riittävästi valoa, kun ollaan kuitenkin melko pimeässä. Tämä on aika hankalaa haarukointia ja moni kuva joutuikin roskikseen, kun valotus oli riittämätön, liian pitkä tai kuvassa oli liike-epäterävyyttä. No, ehkä joskus vielä harjaantuu...

EDIT 12.9.2010: Lisätty speksit kuvien yhteyteen. Näihin kuviin ei nyt sattunut yhtään käsivarakuvaa. Ehkä nämä, jotka on otettu jalustalla ja vielä kaukolaukaisintä hyödyntäen, olivat parhaat, mutta katsotaan nyt. Postaan tästä tapahtumasta varmaan vielä lisää kuvia jonkin ajan kuluttua.

12 kommenttia:

 1. Mahtavia kuvia taas ilotulituksesta saanut! Kolme ensimmäistä etenkin mieleeni, joista kolmannen kuvan voisin ottaa vaikka kehystettynäkin taas ;)
  Mitähän vielä on siis luvassa, jos nää oli vaan ne nopeasti valkatut kuvat? :)

  VastaaPoista
 2. On oikein onnistunita, pitäisi itsekin joskus kokeilla.

  Jalustaa se taitaisi vaatia?

  VastaaPoista
 3. Kiva nähdä räiskeitäkin edes kuvissa, kun silloin illalla niitä vain kuuntelin. :-)

  VastaaPoista
 4. Moi Mou Rire! :)

  Kiva "nähdä" taas, pitkästä aikaa :D

  Nyt tulee tunne, että olen varmaan jotain unohtanut, jo viime vuodelta, liityen kuviin, mutta onhan taas tulossa joulu, joten jos siihen mennessä (viimeistään) muistaisi "taas" näitä kuvia kehystää kenties toimittaakkin :)
  Harvoin sitä saa kuvistaan suoranaisia "vihjeitä", että tuo olisi kiva kehystettynä. Noihin pitäisi tietysti reagoida heti :)

  Nämä oli nopeasti valkatut kuvat, mutta voi olla että olivat myös sieltä parhaasta päästä. Otin reilu 500 kuvaa, joista ensi karsinnassa pistin n. 170 roskiin. Mutta kyllä sinne vielä jotain postaus kelpoista varmaan jäi :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos JP! :)

  Osa kuvista on kuvattu jalustalta, osa käsivaralta. Koitin hiukan eri tekniikoita, kun tuli "hätä" välillä, että onnistuuko mikään kuva. Tietysti yksi ilotulitussessio on aika lyhyt, noin 6 minuuttia, joten siinä ei ehdi juuri vaihdella tyyliä. Mutta eri ilotulitusryhmien välissä kylläkin.

  Minulla on kohtapuoliin menoa, mutta voisin vaikka huomenna pistää tähän postaukseen hiukan kuvien speksejä ja hiukan jatkaa tarinaa...

  VastaaPoista
 6. Mitä, Justiina, kuuntelit ilotulitusta? :)
  Eikö ilotulitteet mitenkään näkyneet sinne missä sinä olit?
  En kuitenkaan väheksy kuulokokemusta, mutta ilotulitus on kuitenkin aika visuaalinen tapahtuma :)

  Nämä ilotulitukset oli - kuulemma - sovitettu musiikkiin ja yksi arvostelu kriteeri oli ilmeisesti se, miten ilotulitus ja musiikki matchasi. No sinne missä minä olin, ei mitään musiikkia kuulunut. Olin nimittäin ihan väärällä puolella Rajasaarta ja parhaaksi sanottua katselupaikkaa. Silti olen sitä mieltä, että olin aika hyvässä paikassa... :)

  VastaaPoista
 7. Hienoja kuvia kaikki. Vesi heijastaa upeasti väriloiston.

  VastaaPoista
 8. Kiitos Delilah! :)

  Vesiheijastus tuo tosiaan oman mukavan elementtinsä kuviin.

  VastaaPoista
 9. Siis kuuntelin sitä paukuttelua sisällä kotona, kun ovi oli auki takapihalle. Jos olisin viitsinyt kävellä noin 500-600 metriä ja kiivetä korkealle kukkulalle, niin olisin nähnytkin ne ilotulitteet. Laiskuus iski... :-)

  VastaaPoista
 10. Ok, kiitos selvennyksestä Justiina :)

  VastaaPoista
 11. Jape,

  Jep, "nähdä" ;D kyllä täällä palloilen ja kurkin, jäänyt vaan viime aikoina kommentoimatta enempi :p omaa blogia en enää kirjoittele, mutta seuraan vanhan tutun blogia ja innostuin lukemaan taas muidenkin :)

  En kyl muista enää itekään, mikä kuva viime vuonna oli kyseessä ku oli niin kehystystä vailla ;D mutta toi kolmas kuva olis kyl ehdottomasti paras :)

  Täytyis muutenkin laitella mailia tässä tulemaan, ei olla aikoihin kuultu :)

  VastaaPoista
 12. Mou Rire,

  Kiva kuulla, että käyt täällä aina silloin tällöin kurkkaamassa. Ei sitä aina kommentoida tarvitsekkaan, kunhan joskus jättää jonkin "jäljen" :)

  Palaillaan juttuun ja kuulumisiin tavalla tai toisella.

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!