20.6.2010

Kirjosiepon eväät

Aiemmin keväällä onnistuin kuvaamaan kirjosiepon ikkunan läpi mökillä. Nyt viikolla huomasin työpaikkaani lähellä olevassa puistossa tutun näköisen linnun lentelevän edes takas. Menin eilen kameran kanssa katsomaan, josko löytäisin tuon linnun vielä. Olihan se siellä. Sillä oli pesäpönttö puistossa, jonne se pesueelleen kiikutti ruokaa. Kirjosieppo liikkui vilkkaasti puistossa jatkuvalla syötöllä, ruokaa hakien. Koitin pysyä sen perässä, mutta usein, kun sain sen kameran tähtäimeen, niin se poistui juuri paikalta.

Minulla oli Sigma 70-200 mm objektiivissa 2.0x telekonvertteri (TC) kiinni. Tuntuu siltä, että tuo TC hidastaa muutenkin hitaahkon objektiivin tarkennusnopeutta. Toki Sony A700 -kameran automaattitarkennus (AF) ei ole parhaimmasta päästä eikä ns. tämän päivän tasolla. Toivottavasti Sony keskittyy mahdollisesti seuraavissa tulevissa (?) kameroissa tuohon AF:n parantamiseen. On raivostuttavaa, kun tarkennus sahaa hitaasti päästä päähän ja jos se ei napaa kohteesta kiinni, niin taas sahataan päästä päähän. No niin sitten taas asiaan... :)
Onnistuin kuitenkin saamaan aika mukavasti kuvia ja pistän oheen muutaman näin aluksi...

Mukavan näköinen evästoukka!


Otetaanpa parempi ote...


Mureutetaan...

...ja hiukan lisää mureutusta.

Jokohan tämä olisi valmis...?

...on se, täytyy viedä pesälle.

Muuten kuvasarja onnistui ihan hyvin, mutta taas oli tuo yksi oksa edessä. Tarkennus tuppasi nappaamaan siihen kiinni ja kun sain tarkennettua, en sitten arvannut liikkua mihinkään parempaan kuvakulmaan, kun lintu olisi ehtinyt poistua ja tämäkin kuvasarja jäänyt ottamatta. Kuvissa 3 ja 4 on selvää liike-epäterävyyttä, kun suljinnopedet olivat aika hitaat varjoisalla ilmalla puiston siimeksessä. Laitoin nuo kuvat tähän kuitenkin, jotta voin kysyä, että mitä mielestänne niissä tapahtuu? Itselläni on aavistus, mutta kuulisin mielelläni muita mielipiteitä, ennen kuin paljastan omani...

Pistän joskus tuonnempana lisää kirjosieppo kuvia, kun nämä ovat nyt "luomua", eikä ikkunalasin läpi kuvattuja :)

6 kommenttia:

  1. Käänsikös sieppo toukan toisinpäin? Ihan hauska kuvasarja, "mureutuksineen" kaikkineen. Tuolla annoksella luulisi vähäksi aikaa nälkä lähtevän. Liike-epäterävyys tekee kuvasta mielenkiintoisen ja vauhdikkaan, kuvassa tapahtuu!

    VastaaPoista
  2. Voi olla, että sieppo käänsi toukan toisin päin, mutta kuvissa 3 ja 4 on käsittääkseni kyse myös muusta, jos en aivan vallan väärässä ole. :)

    Kyllä tuolla toukalla nälkä lähtisi itse siepolta, mutta kauanko siitä riittänee vaativille poikasille syötäväksi? :)

    Seurailin aika pitkän tovin kirjosiepon puuhua ja se vei koko sen ajan jatkuvalla syötöllä pesäpönttöön jotain syötävää...

    Kiitos mukavasta kommentista Irma! :)

    VastaaPoista
  3. Lystikäs kuva- ja sanatarina! Tuo mureutusvaihe näyttää melkein jumpalta. Pikkulinnuilla on kova homma ruokkia pesueensa. Tekeeköhän kirjosieppo hyvänä kesänä toisen vielä toisen poikueen?

    VastaaPoista
  4. Tosi hauskat kuvat, noissa "mureutuskuvissa" saa minunkin mielestäni olla liikettä, se tuo paljon paremmin tapahtuman tunnelman esiin kuin huippuopealla suljinajalla pysäytetty still-kuva. Tietysti ne still-kuvatkin olisi hauskaa katsottavaa, ainahan sitä itsekin sellaisia yrittää...

    VastaaPoista
  5. Kiitos kommentista Delilah! :)
    Todella on kova kiire ruokkia pesuetta. Eräiden lähteiden mukaan 16 päivän pesäpoikasaikana vanhemmat kiikuttavat niille jopa 15000 hyönteistä ruuaksi!

    Kirjosiepponaaras ei käsitääkseni tee toista pesuetta samana kesänä, mutta kirjosieppokoiraalla saattaa olla kaksi perhettä, josta toinen jää sitten huonommalle huomiolle.

    VastaaPoista
  6. Totta, uuvana, olisi saanut olla hiukan nopeammat suljinnopudet noissa mureutuskuvissa, jota liike olisi pysähtynyt paremmin. Herkkyys asetus oli jo kuitenkin ISO800 ja minun kameran kenno ei ole kovin hyvä herkkyyden nostoa ja sitä kautta tulevaa kohinaa ajatelleen.

    Mielestäni noissa mureutuskuvissa on kyse siitä, että kirjosieppo "kolkkaa" tuon toukan lyömällä sitä puunrunkoa vasten.

    Kiitos kommentistasi, uuvana! :)

    VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!