29.4.2010

Taitolentoa

Kuinka temppu tehdään...lennossa! :)
Herra ja rouva Harmaasorsa tässä esittelee hiukan taitolentoa/lentotaitoa. Kuvat on onnistuneet yllättävän hyvin siihen nähden, että ne on kuvattu käsivaralta varsin raskaalla Sigma 150-500mm -objektiivilla ja täydellä zoomilla, eli 500 mm:llä. Oli aika hankala pysyä lintujen perässä täyden zoomin aiheuttaman kapean kuvakulman kanssa. Herkkyysasetus näissä kuvissa oli ISO800, aukko f/6,3 ja suljinnopeus 1/5000 sek.
Yläkuvassa ihan oikeassa alakulmassa - ja alemmassa kuvassa rouva Harmaasorsan pyrstön alla oikealla - oleva tumma "läiskä" ei ole pölyhiukkanen kameran kennolla - vaikka luulisi - vaan taustalla kulkevassa sähkölinjassa oleva punainen varoituspallo. :)

14 kommenttia:

 1. Jape, upeat kuvat sorsista! Etenkin alimmaisessa on melkein jotain ylevää ja runollista. Muuten, onko tavallista, että lintumaailmassa uroksella ja naaraalla on erivärinen nokka? Noilla on!
  Tämä on varman enemmän asiantuntijoille ja alan harrastajille tarkoitettu kommenttiloota, mutta hauskaa vappua!

  VastaaPoista
 2. Kiitos Delilah!

  Delilah, tänne on kaikki tervetulieita kommentoimaan kuvia. :)
  Ei täällä olla sen kummemmin asiantuntijoita, amatöörihän minäkin olen, niin lintujen tunnistuksessa kuin valokuvauksessa. Eli kaikki saa mielellään kommentoida.

  Lintumaailmassa on hyvin tavallista, että uros ja naaras ovat varsin eri näköiset, siis saman lajinkin linnut. Poiketen "ihmismaailmaan" on linnuilla uros yleensä "koreampi", ilmeisesti sen takia, että pitää pystyä tekemään vaikutus naaraaseen :)
  Ihmsimaaimassa "naaraat" on yleensä niitä nätimpiä, mikä on ihan hyvä. :)

  Eli on varsin tavallista, että myös uroksen ja naaraan nokat on erinäköiset.

  Kun aikaisemmassa postaukseesa kysyit, että onko mustakurkku-uikut harvinaisia, niin nämä harmaasorsat nyt ovat varsin harvinaisia suomessa. Niitä tavataan täällä vain noin 300 paria.

  Hauskaa Vappua sinullekin Delilah! :)

  VastaaPoista
 3. Lentokuvat ovat vaikeita saada onnistumaan, mutta nämähän ovat hyviä.

  Vappuja!

  VastaaPoista
 4. Kiitos Hullukaali.

  Hyvää Vappua sinullekkin! :)

  VastaaPoista
 5. Hienot kuvat harvinaisista linnuista. En tiedä nähneeni näitä koskaan... Iloista Vappua!

  VastaaPoista
 6. Kiitos Irma!

  Nämä harmaasorsat ovat tosiaan aika harvinaista herkkua nähtäväksi ja kuvattavaksi, mutta tuolla Espoon Suomenojalla (vanha voimalan lauhdeallas) näitä tapaa melko usein. Siellä on tyypillisesti ainakin muutama pariskunta lähes aina. Tuleehan tuosta jonkin verran ajelua minun asuinseudulta, mutta ei loppujen lopuksi paljoa ja mukava on erilaisia lintuja päästä näkemään ja kuvaamaan. Ajankulua jne.
  Postaan varmaan jossain vaiheessa tuonnempana vielä muutaman uinti / poseeraus kuvan näistä harmaasorsista.

  Hauskaa Vappua sinullekin Irma! :)

  VastaaPoista
 7. täällähän on tapahtanut paljon! ..uusi ulkoasu ja kaikkea. :) onko tuossa oikealla valotuksenmittauslaite? onko sulla jo sellainenkin vai onko tämä joku bloggerin valmispohjista?

  ihan kuin tämä kevät olisi vasta polkaissut kuvausharrastuksesi kunnolla käyntiin! kuvamateriaali vahvistaa epäilykseni; ne linnut sen tekee.. ja uusittu kalusto, joka mahdollistaa upeat kuvat. enää ei ole ulottuvuusongelmia, tarkennus näyttää sujuvan ja terävyysalueen hallinta aukolla. kuten varmaan huomasit itsekin, suljinaikojen puolesta olisit voinut laskea herkkyyttäkin pykälän - pari, olisi tullut ehkä vielä laadukkaampaa jälkeä.

  alan tosiaan nyt ymmärtää mikä sinua veti sinne suomenojalle. hienoja kohteita / otoksia tässä ja edellisessä postauksessa! harmi että oma kevääni on mennyt niin harakoille - eipä ole viimevuotisia tuoreempia kuvia harmaasorsastakaan.

  VastaaPoista
 8. jaaha, alemman postauksen kommenteista jo selvisikin, että pohja on tosiaan bloggerin. eli unohda se kysymys. ;)

  VastaaPoista
 9. tikka: "täällähän on tapahtanut paljon! ..uusi ulkoasu ja kaikkea. :)"

  Juu, voi sanoa, että nyt hiukan reilun kuukauden on täällä ollut vilkkaampaa postauksien puolesta, verrattuna aika hiljaiseen talveen. Toki kaikki postaukset ei välttämättä puhuttele kaikkia, mutta joitakin onnistumisia, joista olen itse tyytyväinen, on tullut. Ja eikös kevät ole uudistumisen aikaa,niin voi hiukan ulkoasua muuttaa :)

  tikka: "onko tuossa oikealla valotuksenmittauslaite? onko sulla jo sellainenkin vai onko tämä joku bloggerin valmispohjista? "

  Voin tähän vastata kyllä, eli veikkaan että tuo tuossa oikealla on jonkinlainen kamera. En usko sen olevan valotuksenmittauslaite. Ja ei, ei minulla sentän valotuksen mittauslaitetta ole :)
  Tämä on bloggerin valmispohja. Oikeastaan "uuden" bloggerin beta vaiheen pohja, mutta kumminkin. Otin tuon betavaiheen Bloggerin käyttöön, kun siinä oli tullut monipuolisempia työkaluja ulkoasun jne. muokkaukseen vanhaan jäykähköön Bloggeriin nähden.

  tikka: "ihan kuin tämä kevät olisi vasta polkaissut kuvausharrastuksesi kunnolla käyntiin!"

  Voin jakaa ja vahvistaa tämän tuntemuksen. Ainakin nyt reilun viimeisen kuukauden perusteella näin on voinut todeta. Varmaan tässä suvantovaiheita tulee taas joskus, mutta eteenpäin menoa on tapahtunut joillakin osa-alueilla.

  tikka: "kuvamateriaali vahvistaa epäilykseni; ne linnut sen tekee.. ja uusittu kalusto, joka mahdollistaa upeat kuvat."

  No uusista lintuhavainnoista saa intoa ja voimaa yrittää. Aina ei onnistu heti (kuten esim. mustakurkku-uikut ekaksi), mutta sitä ei halua antaa periksi, vaan koittaa uudelleen, mahdollisuuksien mukaan, seuraavana päivänä. Onnistuihan ne mustakurkku-uikutkin sitten :)
  Kalustolla on toki merkitystä, samoin säällä. Linnut ja muu luonto ovat olleet ykköskohteeni, mutta olihan tuolla jotain ihmiskuviakin noin kuukausi sitten. Sillä saralla onkin oppimista ja niitä kohteita on vaikeampi löytää, kuin lintuja. Mutta ehkä sillekin sarallae pääsee joskus. Toisihan se mahdollisesti kuvauskohteita hiljaisen talveen...

  tikka: "enää ei ole ulottuvuusongelmia, tarkennus näyttää sujuvan ja terävyysalueen hallinta aukolla"

  No välillä tuntuu, että ulottuvuutta ei ole ikinä riittävästi, mutta on totta, että ulottuvuus on jo hyvällä tasolla. Jos hlauaa enemmän ulottuvuutta, mennään jo niin kalliiseen lukkaan seuraavassa stepissä, että se ei ole nykyisessä tilanteessani, ja tuskin nätävissä olevassa tulevaisuudessa järkevääkään. On sen verran kalliita kapistuksia nuo pitkät ja valovoimaiset objektiivit. Tuo Sigma 150-500 mm on ihan mainio useimpiin lintukuvaustarpeisiini, ja hintataso on järkevä, joskin sen valovoima saisi olla hiukan parempi.

  tikka: "kuten varmaan huomasit itsekin, suljinaikojen puolesta olisit voinut laskea herkkyyttäkin pykälän - pari, olisi tullut ehkä vielä laadukkaampaa jälkeä."

  Totta. Tilanne tuli vain niin yllättäen eteen. Ne harmaasorsan pirulaiset eivät kertoneet minulle etukäteen että nyt he ovat lähdössä :)
  En siis ehtinyt lähteä muuttamaan asetuksia. Olen tyytyväinen että suljinnopeus ei mennyt kuitenkaan tappiin, eli nämä ei olleet sen puolessa mitenkään puhkipalamisvaarassa ja noin nopea suljinnopeus pysäyttää kyllä liikkeen...kun vai ntarkennus olisi kohdillaan... A-moodilla kuvasin, eli kamera arpoi tuon suljinnopeuden.

  VastaaPoista
 10. jatkoa edelliseen viestiin...

  tikka: "alan tosiaan nyt ymmärtää mikä sinua veti sinne suomenojalle. hienoja kohteita / otoksia tässä ja edellisessä postauksessa!"

  Siellä on ollut nyt aika mukavasti lintuja ja sellaisia jotka ovat minulle uusia, eli ensihavaintoja. Toki se vetää. Lisäksi tuolla - vaikka se allas ja keskialueen ruovikko onkin aika laaja ja suht'kaukana - on lintuja myös varsin lähellä allasta reunustavaa polkua. Eli on sentään mahdollisuus saada kohtalaisesti kuvia varsin läheltä lintuja.

  tikka: "harmi että oma kevääni on mennyt niin harakoille "

  Tämä on todella harmi. Ja kun sinulla on ollut vielä niitä yllättäviä murheita kaluston puolesta, joka on todella harmillista, niin tästä huolimatta toivon, että pääset vielä mukaan tähän kevääseen ja kesään myös valokuvauksen puolesta, kuin muutenkin.

  Hauskaa Vappua tikka! :)

  VastaaPoista
 11. jape: "On sen verran kalliita kapistuksia nuo pitkät ja valovoimaiset objektiivit."

  tell me about it.. omalle "parempilinssi"-kaipuulleni olen vain tahdonvoimalla pistänyt stopin. ihan älytön "harrastus" tämä on jo nytkin, kun käsissä alkaa olla mummonmarkkoina kymppitonnin laitteet - varsinkin kun menee sitten tiputtamaan ne kiville.. :D eli jossain sen kipurajan on kuljettava.

  "Totta. Tilanne tuli vain niin yllättäen eteen. Ne harmaasorsan pirulaiset eivät kertoneet minulle etukäteen että nyt he ovat lähdössä :)"

  jaa niin, tuo saattoi tosiaan olla pienoinen ongelma. :D mutta hyvä siis kuitenkin, että valoa riitti jopa ylenmäärin!

  "Hauskaa Vappua tikka! :)"

  kiitos samoin, jape!

  VastaaPoista
 12. tikka: "tell me about it.. omalle "parempilinssi"-kaipuulleni olen vain tahdonvoimalla pistänyt stopin."

  No kyllä kaipuuta ja haaveilua saa olla. Pitää vain yrittää suhteuttaa sitten haaveet lopupeissä siihen mihin on resurssit ja toisaalta mikä on sellaista kalustoa, joka palvelee parhaiten kulloisessakin vaiheessa harrastusta. Objektiiveissahan ei tunnu juuri ylärajaa olevan hintapoliittisesti, mutta edullisemmistakin objektiiveista (ja merkeistä) löytää ihan päteviä ja järkevän hintaisia, kun vain valitsee huolella.

  tikka: "ihan älytön "harrastus" tämä on jo nytkin, kun käsissä alkaa olla mummonmarkkoina kymppitonnin laitteet - varsinkin kun menee sitten tiputtamaan ne kiville.. :D eli jossain sen kipurajan on kuljettava. "

  Kaikki harrastaminen maksaa, eikä tämä ole edes sieltä kalliimmasta päästä. Tästä löytyy monta "tasoa", jolla voi harrastaa ja kalustoa voi hankkia tarpeen ja taitotason mukaan lisää.

  Todella harmillista epäonnea ollut sinulla. Oikein harmistuin, kun kuulin tuosta onnettomuudesta, joka sinua kohtasi. Toivon, että saat sen kalustosi kuitenkin kuntoon tavalla tai toisella ja pääset takaisin tähän harrastuksen piiriin. Sitä muuta kalustoa ja sen uusimista voi sitten katsoa tarpeen mukaan ja ajan kanssa. Minullakin on ne haaveet osin sellaisia, että ne vaativat suht'pitkän säästämisen. Toisaalta ajattelen niin, että rahat voi laittaa paljon huonompaan ja epäterveellisempään, eli tämä harrastus on mielestäni investointi "terveelliseen" elämäntapaan ja onhan tämä hyvää ajankulua. Huonomminkin voisi aikansa käyttää. :)

  tikka: "mutta hyvä siis kuitenkin, että valoa riitti jopa ylenmäärin!"

  Kyllä, kerrankin näin :)

  VastaaPoista
 13. jape: "rahat voi laittaa paljon huonompaan ja epäterveellisempään, eli tämä harrastus on mielestäni investointi "terveelliseen" elämäntapaan ja onhan tämä hyvää ajankulua"

  puhumattakaan koneella katseltavien kuvien ekologisuudesta! :D
  olen kyllä samaa mieltä, ei harmita yhtään käyttää tähän harrastukseen vähän valuuttaa - harmittaa vaan maksaa samoista laitteista uudestaan, korjauskulujen muodossa.

  VastaaPoista
 14. tikka: "puhumattakaan koneella katseltavien kuvien ekologisuudesta! :D "

  Näinpä. Tämänkin voi toki ymmärtää ainakin kahdella tavalla... :)

  tikka: "harmittaa vaan maksaa samoista laitteista uudestaan, korjauskulujen muodossa."

  Tämä on totta ja harmillista. Maksaahan siinä tosiaan samasta "vanhasta" uudelleen, eikä saa mitään uutta tilalle, mutta joskus se korjaaminen on järkevämpää kuitenkin, kuin ostaa uutta. Mutta se tietysti on, kuten todettua, harmillsita joutua maksamaan extraa samasta kun sillä voisi saada jotain uuttakin. Mutta eihän vahingoille voi mitään. Niitä sattuu silloin tällöin.

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!