26.4.2010

Porkkalanniemessä

Jo tovin on suunnitelmissani ollut käydä katsomassa Porkkalanniemeä ja erityisesti sen eteläisintä kärkeä, Pampskataniksi sanottua paikkaa. Helsingin Sanomien "Oma Kaupunki" -osiosta katsoin Kirkkonummen nähtävyyksiä ja sieltä aikanaan tuon Pampskatanin bongasin. Sen sanottiin olevan mm. hyvä lintujen muutonseurantapaikka. No, nyt viime lauantaina päätin sitten lähteä tuonne ja löin navigaattoriin Hesarissa olleen osoitten ja ei kun menoksi. Tie Porkkalanniemeen on tavattoman syheröinen ja kapea. Tie menee jatkuvasti ylös - alas, vasemmalta - oikealle. Välillä tuntuu, että ei näe edessä olevaa tietä ollenkaan. No pääsin lopulta paikalle - näin luulin - ja parkkeerasin auton pysäköintiin varatulle alueelle. Olin varmankin oikeassa paikassa, kun oli oikein pysäköintipaikka...
No kävi ilmi, että en ollut ihan oikeassa paikassa, vaan olin tullut jo liian pitkälle. Minä siellä tarvoin mökkien takametsissä, kenties hieman yksityisalueellakin ja ihmettelin, että tämäköhän se niemi on, aika vaatimaton paikka, joskin maisemat oli kokoajan ihan hienot. Kaksi ekaa kuvaa onkin kuvattu noilta "takapihoilta" eikä itse Pampskatanilta :)
No olin jo hiukan pettynyt, kun arvelin että ei se löytynyt nyt oikea paikka ja lähdinkin pois...
Pois mennessä, kun olin tullut hetken matkaa takaisin päin, olin toisen parkkipaikan kohdilla. Siinä oli runsaasti autoja. Päätin katsoa opastekyltistä, että mikä paikka tämä on. Se Porkkalanniemen luontopolun alkupää oli siinä! Luki, että 1,3 km tuohon suuntaan kävellen ja on perillä. Hitto, olin hukannut runsaasti aikaa haahuilemalla ihan väärässä paikassa, lähellä, mutta väärässä paikassa silti. No ensi kerralla olen viisaampi... :)


Rönnskärin majakka Porkkalanniemen eteläpuolella.

Valitettavasti en tullut kuvanneeksi nyt itse Porkkalanniemeä (Pampskatania) ja sen rantalinjaa ollenkaan. Paikalla oli kylmä tuuli ja en viitsinyt vaihdella objektiiveja "turhanpäiten". Yhden manööverin jo tein, kun laitoin 2.0x telekonvertterin Sigma 70-200mm -objektiivini perään rantakalliolla ja se sai riittää. Noiden yllä olevissa kuvissa olevien haahkojen takia senkin tein. Ensihavainto ko. linnusta minulle, joten innoistuin tietysti, niin kuin yleensä :)
Siksi laitoin kuviakin ehkä hiukan liioitellen tuohon jopa 5 kappaletta... :D
Paikka on kyllä kaunis ja menen varmasti toistekkin, nyt kun tiedän missä se on. Sitten pitää koittaa ottaa myös maisemakuvaa jne. mutta se on toinen juttu sitten...

4 kommenttia:

  1. kauhee haahka!! :D no ei, kaunis eläin. uros etenkin on mainion näköinen harlekiini. :)
    miksi muuten vain 70-200mm linssillä (+tc) kuvasit? unohtuiko pitkä putki kotiin? sen olisi ainakin käsittääkseni vaihtanut kameraan yhtä helposti kuin tc:n lisää (kun eikös se tule rungon ja linssin väliin?).. no, kai sinulla oli syysi.

    ihan kauhea kyllä se tie porkkalanniemeen, etkö voinut pahoin autossa?

    VastaaPoista
  2. tikka: "uros etenkin on mainion näköinen harlekiini. :)"

    Niin on :)
    Hiukan vain hämää, kun uroksen silmiä ei näy...

    tikka: "miksi muuten vain 70-200mm linssillä (+tc) kuvasit? unohtuiko pitkä putki kotiin?"

    Ei se pitkä putki sinänsä unohtunut, vaan jätin sen tarkoituksella autoon. Tarkoitus oli retkeillä "kevyesti" ja en viitsinyt kantaa koko repertuaaria mukana. Otin siis laukkuun vain 17-50 mm f/2.8 ja tuon 70-200 mm f/2.8 + 2.0x TC:n ja kiikarin. Jalustan ja pitemmän putken jätin autoon. Kun tuonne Pampskatanille oli se 1,3 km suuntaansa kävelymatkaa, niin en viitsinyt tuota pitkää putkea erikseen lähteä hakemaan tuon haahkan takia, varsinkin kun olin sen haahuiluni takia "myöhässä" ja keli oli tuulinen ja aurinko aikalailla piilossa.

    tikka: "sen olisi ainakin käsittääkseni vaihtanut kameraan yhtä helposti kuin tc:n lisää (kun eikös se tule rungon ja linssin väliin?).. "

    Sen olisi itseasisssa vaihtanut helpommin kuin tuon TC:n. Tuo TC tulee tosiaan putken ja rungon väliin. Kun kädet ei riitä (eikä ole kaulahihnaa kamerassa), on siis ensin kaivettava laukusta tuo TC esiin. Sitten pitää irrottaa TC:n toinen tulppa valmiiksi, sitten irroittaa objektiivirungosta, laittaa kamera paljaana (ilman ns. runkotulppaa) ilman objektiivia tuulisella kalliolla lätäkön viereen, sitten ruuvata TC objektiiviin kiinni ja ottaa perätulppa TC:stä pois, sitten ottaa kamera kalliolta - siitä lätäkön vierestä - käteen ja koittaa pyöräyttää se objektiivi paikoilleen... :)

    Eli olisi ollut helpompi vaihtaa vain kaksi objektiivia. Olishan tuo pitkäputki ollut kuvanlaadullisestikin hiukan parempi (TC hiukan pehentää kuvaa) ja siinä olisi ollut se 100 mm enemmän polttoväliä tuohon 70-200 mm + 2.0 x TC yhdistelmään nähden.

    Mutta perimmäinen syy oli siis mukavuuden halu ja halu retkeillä kevyestivarustettuna. Tuo Sigma 150-500 mm on aika raskas kapistus roikotaa käsissä pitkiä aikoja, kun ei ollut kaulahihnaakaan (nyttemmin olen taas lisännyt kaulahihnana kameraan). Tuo kamera + 70-200 mm yhdistelmä on kuitenkin sen verran kevyt, että sitä jaksaa pitää käsissään kuvausvalmiudessa pitempään ilman kaulahihnaakin.

    tikka: "ihan kauhea kyllä se tie porkkalanniemeen, etkö voinut pahoin autossa?"

    Tie oli kyllä haastava ja hankala. En onneksi ruvennut voimaan pahoin, piti niin keskittyä tuohon ajamiseen, kun se tie oli niin mutkikas.
    No ajelin kyllä aika rauhallisesti, kun en tietä tunne. Mutta vaikka se syheröinen tie onkin, niin kyllä sinne uudelleen pitää mennä joskus :)

    VastaaPoista
  3. kiitos japelle selityksestä, hyväksyn kantamusten painon syyksi olla ottamatta joka linssiä mukaan! :)

    kyllä minäkin nyt jo olisin valmis palaamaan sinne serpentiinitielle, etenkin jos saa tarpeen tullen "puhallella" välillä puskissa.

    VastaaPoista
  4. Ole hyvä vaan tikka! :)
    Hyvä, että selitys kelpasi :D

    Minä olen aika rauhallinen köröttelijä, ainakin teillä joita en kovin hyvin tunne, joten eiköhän tuosta kyydistä pääse puskiin "puhaltelemaan" aina tarpeen tullen :)

    Kun olisi tietoa koska olisi hyvää keliä, niin toki tuonne voisi tehdä uuden reissun.

    VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!