27.4.2010

Mustakurkku-uikku

Kokeilen tässä taas vaihteeksi uutta blogipohjaa. Tarkoituksena saada yleensä  Blogger-pohjissa olevaan varsin kapeaan kuva- ja tekstialueeseen lisätilaa, jotta voisi yrittää laittaa kuvat tähän suoraan isompina. Saa nähdä onnistuuko. Lisäksi tämä blogin asu voi vielä hiukan vaihdella, kun täytyy katsoa tekstikokoja ja värejä jne. hieman tarkemmin.

Sitten asiaan. Jatkan tällä postauksella omien ensihavaintojen ja kuvausten esittelyä. Kuten bloggauksen otsikkokin kertoo, on kyseessä mustakurkku-uikku, josta nyt olen saanut omakohtaisen live havainnon ja vielä kuviakin (runsaasti). Esittelen tässä seuraavassa muutamia hieman paremmin onnistuneita kuvia. Kiitollisesti pääsin kohdetta hyvin lähelle, joten esim. kahta ensimäistä kuvaa ei ole tarvinnut rajata kuvankäsittelyssä ollenkaan. Kahta viimeistä kuvaakaan ei juuri ole rajattu. Vain pientä hienosäätöä sommitteluun tehty rajaamalla.

Vaikea sanoa, mikä näistä olisi erityinen suosikkini. Oikeastaan pidän näistä kaikista. Erittäin mukavaa, että kerrankin pääsee omaa ensihavaintoaan näin lähelle ja saa otettua runsaasti kuvia. Joskus onnistaa meikäläistäkin, näemmä :)


PS. Antakaa palautetta ja mielipiteitä blogiasusta ja siitä, onko hyvä kun kuvat on suoraan isompina. Ne saa vielä "täysikokoiseksi" klikkaamalla, mutta nyt kuva on kuitenkin suoraan selvästi isompi kuin aiemmin.

18 kommenttia:

 1. Tipihän suorastaan poseeraa Sinulle! Hyviä kuvia kaikki, mutta toiseksi alin jostain syystä nousee ykköseksi. Ehkä se ottaa eniten katsekontaktia. : )
  Onko tämä jokin uusi laji Suomessa?

  VastaaPoista
 2. Hei Delilah,

  Juu, tuntuu ihan poseeraavan :)
  Toiseksi alin on kieltämättä hyvä omasta mielestänikin. Siinä on ilmettä :)

  Ei tämä uusi laji suomessa ole, mutta minulle on uusi, koska olen harrastanut näitä lintuja ja niiden kuvausta vasta pari vuotta. Paljon on vielä lintuja näkemätä ja varsinkin kuvaamatta :)

  Tämä mustakurkku-uikku on selvästi harvinaisempi, kuin yleisin uikkumme, eli silkkiuikku. Lintukirjan mukaan suomessa pesii noin 40000 - 60000 silkkiuikkuparia, kun taas mustakurkku-uikkujen parimäärä on noin 3000 - 6000. Selvä ero siis. Tästä johtuen siitä näkee harvemmin. Toisaalta mustakurkku-uikku on pesimäaikaan kova piilottelemaankin, eli senkin takia se voi olla vaikeammin havaittavissa.

  VastaaPoista
 3. Blogi on selvästi parempi, taustakuva on varsinkin mielenkiintoinen, onko se oma kuvasi?

  Nuo Uikun kuvat on hyviä, pitäisi itsekin käydä katsomassa tuolla läheissellä lammella, onko viime keväinen kaveri tullut takaisin.

  VastaaPoista
 4. JP, ei ole oma kuva (tausta), vaan Bloggerin uudesta beta versiosta löytyvä blogipohjaan kuuluva kuva. Kuva-aiheita on runsaasti eri "elämän alueilta" jne.

  Kannattaa tsekata: draft.blogger.com

  Tuo on tosiaan vielä beta versio, mutta hyvä, että Blogger alkaa kehittämään bloginsa muokkausmahdollisuuksia jne.
  Se onkin jäänyt jälkeen niissä aika tavalla muista.

  Kiitos kommentistasi ja kannattaa käydä tarkistamssa se lampi. Siellä voi samainen kaveri olla taas :)

  VastaaPoista
 5. En ole ennen nähnyt tällaista kaunotarta! Upea lintu ja hienot kuvat, varsinkin nuo alimmat, joissa lintu katsoo suoraan kuvaajaan. Pääsisipäs kuvaamaan tällaista.

  Eilen lammella ollessani ja hyvin piilossa rantapöheikössä yksi sorsakin otti takaisin ylös, kun huomasi minun seisovan siellä pitkän objektiivin kanssa.

  VastaaPoista
 6. Niin, uusi blogipohja on hyvä, kuvat ovat sopivan kokoisia, ei liian isojakaan. Ainoa on tämä kommenttipuoli, kun kirjoittaessaan ei näe kuvaa, jota arvioi. Itse vielä kehittelen oman kuvablogini pohjaa. Nyt esillä olevassa on sitten taas tekstirivi mielestäni liian pitkä, ajatus hajoaa lukiessa.

  VastaaPoista
 7. Vielä yksi havainto, kun "skrollasin" sivuasi ylös ja alas. Se nimittäin vieri pätkittäin, tyssäsi aina välillä, eli hidasteli. Onko siinä nyt liikaa tavaraa, kenties taustakuva vai mikä? Taustakuva sinänsä on hieno.

  VastaaPoista
 8. Iines: "En ole ennen nähnyt tällaista kaunotarta! Upea lintu ja hienot kuvat, varsinkin nuo alimmat, joissa lintu katsoo suoraan kuvaajaan. Pääsisipäs kuvaamaan tällaista."

  Kiitos Iines kommenteistasi. Ensi kertaa minä pääsin näitä näkemään ja kuvaamaan livenä viime lauantaina. Nämä kuvat on otettu Espoon Suomenojalla, joka on varsinkin tähän aikaa melkoinen lintuparatiisi, ainakin siihen verrattuna mitä täällä omalla asuinseudullani lintuja näkee. Tuo Suomenoja on vanha voimalan lauhdevesiallas, josta on muodostunut rehevä lintukosteikko. Se on kooltaan sopiva, eli sitä kiertää pituudeltaan noin 2 kilometriä pitkä leveä polku. Polun varrella on kaksi lintutornia. Torneja ei välttämättä tarvitse tarkkailuun ja kuvaamiseen, vaan polku menee ihan vesirajassa joten parhaat kuvat saa usein siitä. Tämä (tai näitä oli kaksi, pariskunta ilmeisesti) viihyivät onneksi varsin lähellä rantaa, joten siksi sain hyviä ja isoja kuvia. On tunnustettava, että lauantain kuvat eivät onnistuneet minua tyydyttävällä tavalla (vapaalta kädeltä kuvasin), joten siitä "suivaantuneena" ajoin sunnuntaina uudelleen tuonne Espooseen Suomenojalle ja nyt otin jalustan mukaan :) Onneksi sattui vielä kaunis päivä, joten kuvista tuli parempia.

  VastaaPoista
 9. Iines: "Ainoa on tämä kommenttipuoli, kun kirjoittaessaan ei näe kuvaa, jota arvioi."

  Vaihdoin nyt niin, että tämä kommenttiloota tulee suoraan postauksen alle. Onko tämä hyvä? Itse en oikein pidä siitä erillisestä omaan ikkunaan ponnahtavasta kommenttilootasta, joskin sillä saa sen kommenttilootan suoraan kuvien viereen. Tässä voi joutua rullailemaan, jos kommentteja on paljon. No tämä ei ole minun blogissani ollut ongelma :)

  Iines: "Itse vielä kehittelen oman kuvablogini pohjaa. Nyt esillä olevassa on sitten taas tekstirivi mielestäni liian pitkä, ajatus hajoaa lukiessa."

  Minunkin pitää vielä viilata tätä hiukan. Toivottavasti saat Iines blogisi sinua miellyttävään muotoon. Tässä minun uudessa blogipohjassa tuntuisi kuva-alue ja tekstipituuskin olevan aika sopivat.

  Olen huomannut saman kuin sinä, sivun skrollaus pätkii ja se häiritsee. katsoin uuden blogipohjan HTML-koofdia, ja siellä onplajon enitistä enemmän tavaraa jo sielläkin. Erialsita javascriptiä jne. Voi olla, että sivulla on liikaa tavaraa, en usko, että taustakuva on ongelma, vaan kenties syypää on sivupalkissa oleva kävijälaskuri (Neocounter) joka näyttää rullaavana mistä maasta kävijöitä on ollut. Epäilen, että se takkuaa nykyisen pohjan kanssa. Täytyy koittaa poistaa se illalla, jos se auttaisi. Sitten on yksi kokeiltava juttu on, että täytyy vähentää yhtäaikaa näkyvissä olevien postausten määrää yhdellä sivulla. Ehkä se auttaa...

  VastaaPoista
 10. Poistin kävijälaskurin (Neocounter) sivupalkista. Lisäksi vähensin kerrallan yhdellä sivulla näkyviä postauksia yhdellä. Tällä kotikoneellani sivun skrollaus ei nyt juurikaan pätki. Työkonella (jo monta vuotta vanha mylly) sivun skrollaus takkusi aika paljon. Kaipa tuo koneen tai näytönohjaimen teho sitten voi vaikuttaa tuohon, vaikka ei uskoisi. Nettiyhteys ei luulisi paljoa vaikuttavan, kun töissä on kiinteä (joskaan ei mitenkään nopea) yhteys ja kotona vain mokkula. Tällä mokkula koneella näkyy jouheammin. Kotona on noin vuoden vanha kannettava, joka ei mikään vauhtihirmu ole, mutta selvästi uudempi kuin työkone.
  Toivottavasti sivu olisi kuitenkin mahdollisimman monelle edes kohtuullisesti käytettävä, koska tämä on pohjana parempi siinä mielessä, että kuvat saa isompina näkyviin. En haluasi vaihtaa vanhaan, mutta jos takkuaa pahasti, niin täytyy harkita uudelleen. Jotenkin pidän tästä pohjasta ilmeeltäänkin, mutta käytettävyyskin pitäisi olla edes kohtuullinen.

  VastaaPoista
 11. Hyvin ovat kauniit luontokuvat blogissasi esille tulleet. Muutenkin uusi blogimuotosi on ehdottoman näyttävä ja mielenkiintoinen.

  VastaaPoista
 12. Kiitos suloensio mukavasta ja positiivisesta kommentistasi! :)

  VastaaPoista
 13. näitä kuvia oli oikein nautinto tarkastella täydessä blogikoossa.. niin terävää, niin värikylläistä - ja mielenkiintoisia yksityiskohtia.. tuo linnun nuppineulanpään kokoinen iiriskin, huh! :) lisäksi tykkään lepuuttaa silmiä kuvissa, joissa on kirkasta, roskista puhdasta vedenpintaa hitaassa aaltoliikkeessä.
  sen sijaan pieni väreily - tai pahimpana kaikesta, ristiaallokko - tuppaa häiritsemään kuvaa vieden huomion itse kohteesta.
  olet siis ollut paikalla kreivin aikaan, kirkkaalla, tyynehköllä ilmalla.

  kuvista on tosiaan vaikea valita suosikkia, mutta ehkä kallistuisin kahden ylimmän välillä jompaankumpaan. niissä kun linnun peilikuva on kokonaisena mukana ja tosiaan on sitä kaunista veden liikettä.. jaa no kolmaskin on kyllä kiva. ei voi päättää. :)

  VastaaPoista
 14. ai niin, piti vielä sanoa että hyvä muutos kun kuvat ovat nyt suurempia. niitä voi helpommin tässä kommentoidessaankin vielä tarkkailla, siis avaamatta toiseen ikkunaan isommassa koossa.
  jostain käsittämättömästä syystä en kykene muistamaan minkä värinen vanha pohjasi oli, mutta nyt on ainakin neutraali väri - mikä siis on mielestäni hyvä. värit kun tuppaavat vaikuttamaan toisiinsa (tai no, aivot sen siis aiheuttavat..) en suosittelisi valokuvien taustaksi ainakaan mitään vahvaa väriä.

  VastaaPoista
 15. tikka: "näitä kuvia oli oikein nautinto tarkastella täydessä blogikoossa.. niin terävää, niin värikylläistä - ja mielenkiintoisia yksityiskohtia.. tuo linnun nuppineulanpään kokoinen iiriskin, huh! :)"

  Kiitos tikka! :)
  Kyllä mämä kuvat kaikkinensa ovat toistaiseksi tämän kevään parhaimpia omista ottamistani kuvista. Ja varsin korkealle nämä sijoittuu koko lyhyessä kuvaushistoriassani.

  tikka: "sen sijaan pieni väreily - tai pahimpana kaikesta, ristiaallokko - tuppaa häiritsemään kuvaa vieden huomion itse kohteesta."

  Totta. Kyllä rauhallinen, hidas aaltoliike on paljon parempi kuvaksen kannalta. Jopa ihan peilityynikin veden pinta voi toimia kuvauksen kannalta hyvin.

  tikka: "olet siis ollut paikalla kreivin aikaan, kirkkaalla, tyynehköllä ilmalla."

  Näin on. Ja tällä kertaa minulla oli myös jalusta mukana. Näitä kuvia edeltävänä päivänä kuvasin vapaalta kädeltä (toki putkikin oli eri) ja valo oli myöhäisempää, siis illemmalla tulevaa. Kuvat eivät olleet monesta seikasta johtuen kovinkaan onnituneita ja kohdekaan ei tullut niin lähelle, kuin sitten näissä kuvissa.

  tikka: "kuvista on tosiaan vaikea valita suosikkia"

  Totta. Ekan kuvan otin mukan siksi, kun siinä uikku kallistaa jännästi päätään oikealle. Otin todella runsaasti kuvia tästä mustakurkku-uikusta ja nämä kuvat valikoituivat tähän, vaikka muitakin ihan (ainakin lähes) yhtä hyviä kuvia oli.

  Jätin muuten takataskuun vielä kuvasarjan, jossa mustakurkku-uikku on saalistanut vedenpohjasta jonkin liskon ja pistelee sen suihin ihan silmieni (kamerani) edessä. Sain aika hyvä kuvasarjan. Pistän sarjan joskus esiin, jos jotakuta kiinnostaa...

  VastaaPoista
 16. tikka: "ai niin, piti vielä sanoa että hyvä muutos kun kuvat ovat nyt suurempia. niitä voi helpommin tässä kommentoidessaankin vielä tarkkailla, siis avaamatta toiseen ikkunaan isommassa koossa. "

  Kiva kuulla. Pidän itsekin tästä, kun kuvat on suht'isoja valmiiksi eikä välttämättä vaadi klikkausta "täydelle ruudulle" erilliseen ikkunaan, joskin se on mahdollista tehdä tarvittaessa sellaisten kuvien kohdalta, joista haluaa tarkemmin katsoa jotain yksityiskohtaa.

  Sekin on ihan hyvä, että kuvia voi katsoa tästä samasta kkunasta vielä uudellen, vaikka kesken kommentoinnin...

  tikka: "jostain käsittämättömästä syystä en kykene muistamaan minkä värinen vanha pohjasi oli,"

  No en minäkään taida tarkasti muistaa enään :)
  Koitin juuri ktasoa olenko tallentanut "scrapbookiin" sivuja blogistani viimeajoilta, mutta en ollut. On tullut laiskoteltua kai...
  vanhimmat tallenteet on joulukuulta 2008.

  Muistaakseni blogin tausta oli tumman sininen, sivupalkki oikealla oli jokin vihreän sävy ja tämä valokuva / teksti alue oli vaalea, joskaan ei aivan valkoinen. Nämä ihan mielikuvana. Ihmeellistä, että unohdin minäkin näin äkkiä. Toki nämä olisi tarkitsettavissa jos laittaisi vanhan pohjan takaisin. Otin siitä varmuuskopion, muistaakseni.

  tikka: "värit kun tuppaavat vaikuttamaan toisiinsa (tai no, aivot sen siis aiheuttavat..) en suosittelisi valokuvien taustaksi ainakaan mitään vahvaa väriä. "

  Totta. Aivot tekee temppjaan :)
  Olet oikeassa, että vahvat värit taustoissa ei ainakaan auta sitä kuvan katselua, vaan voivat jopa latistaa sitä kuvaa ja sen ilmettä.

  VastaaPoista
 17. jape: "nämä kuvat valikoituivat tähän, vaikka muitakin ihan (ainakin lähes) yhtä hyviä kuvia oli."

  en tiedä oletko kuvia valitessasi kiinnittänyt huomiota linnun heijastuksiin, mutta niissä saattaisi olla kivojakin yllätyksiä vielä - siis hauskasti/kauniisti "vääristyneitä" peilikuvia. (ehkä muistat minulta sen päättömän haapanan peilikuvan?)

  eli ihan näin vinkkinä, kuvista voi löytää aina uutta kun vaihtaa näkökulmaa. ;) niin ja uikun liskonsyömiskuvat todellakin kiinnostavat!

  "Ihmeellistä, että unohdin minäkin näin äkkiä."

  voisikohan se johtua siitä, että huomio on ollut yleensä enemmän sisällössä? :) eipä niitä kehyksiä tauluissakaan niin katsella. bannerikuvan toki vielä muistaa, olikos se paikallista järvenselkää ja metsäistä taustaa.

  VastaaPoista
 18. tikka: "en tiedä oletko kuvia valitessasi kiinnittänyt huomiota linnun heijastuksiin"

  No hiukan olen, mutta en kovin paljoa. Nuo kaksi ekaa kuvaa on otettu mukaan osittain tuon heijastuksen takia. Niissä oli tuo vesi etualalla sen verran tyyntä, että tuli kohtalaisen hyvä heijastus vedestä.

  tikka: "mutta niissä saattaisi olla kivojakin yllätyksiä vielä - siis hauskasti/kauniisti "vääristyneitä" peilikuvia."

  Totta. Pitääkin katso kuvia läpi myös tuosta näkökulmasta. Sieltä voi löytyä yllätyksiä... :)

  tikka: "(ehkä muistat minulta sen päättömän haapanan peilikuvan?)"

  Muistan toki! :)

  tikka: "eli ihan näin vinkkinä, kuvista voi löytää aina uutta kun vaihtaa näkökulmaa. ;)"

  Tämä on totta. On myös hyvä, että siitä minua muistutetaan, kun tuppaan välillä fakkiutumaan vain tiettyyn näkökulmaan, enkä osaa katsoa omia kuvianikaan eri näkökulmasta, vaikka niistä voi löytyä uutta vaikka kuinka.

  tikka: "niin ja uikun liskonsyömiskuvat todellakin kiinnostavat!"

  OK - kiva! Koitan käsitellä kuvat tässä jossain vaiheessa lähiaikoina ja postaan ne esiin.

  tikka: "voisikohan se johtua siitä, että huomio on ollut yleensä enemmän sisällössä? :)"

  No tämä on toivottavaa, että näin olisi. :)
  Olisi aika tylsää, jos "kuoret" pääsääntöisesti olisivat kiinnostavammat kuin sisältö. Toki on niin, että aina ei kuva säväytä tai puhuttele, mutta ei se mitään. Ei aina voi onnistua...

  tikka: "bannerikuvan toki vielä muistaa, olikos se paikallista järvenselkää ja metsäistä taustaa. "

  Juu, oli. Itse ottamani kuva, jota oli hiukan muokattu. Oli se tässäkin blogissa minulla aluksi bannerina, mutta otin pois, kun sen leveys ei sopinut uuteen leveämpään ilmeeseen, eikä se muutenkaan istunut tähän uuteen lookiin.

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!