13.4.2010

Pieni kuva-arvoitus

Ajattelin laittaa tällaisen "välipostauksen", eli pienen kuva-arvoituksen. :)
Mitä kuvassa tapahtuu? Mitä kuva esittää? Mitä arvelet, että on tapahtunut ennen tuota kuvaa? Jne, jne...

Arvauksia?
Kerron "oikean" vastauksen - mikäli sitä ei muuten löydy - myöhemmin :)

Lisäys 15.4.2010 


Olin tosiaan muutama päivä sitten taas tuossa kodin lähistöllä olevan vesistön äärellä katsomassa, josko siinä olisi kiinnostavaa kuvattavaa. Tavanomaisia sinisorsia oli tietysti, mutta sitten havaitsin hieman etäämpänä yksinäisen telkkänaaraan ja lähdin sitä kohden. Ihmettelin, missä "miehensä" on ja havaitsinkin sen yllättäen rannan läheisyydessä. Rantaan viettävän pienen töyrään eteen oli sulanut jäähän noin metrin levyinen aukko rantaa myötäillen. Naaras oli jään takana avovedessä ja koiras sukelteli tuolla rannassa ravintoa ilmeisesti hakien. Lähin sitten pyrkimään kohden telkkäkoirasta ja pääsinkin aika lähelle. Mutta kun olin noin 10 metrin päässä, niin aina kun menin lähemmäs, meni telkkä etäämmäksi, kutenkin jatkaen sukelteluaan. Tein suunnitelman, että kun telkkä sukeltaa, menen sukelluksen aikana lähemmäksi.

Näin sitten toiminkin ja yllättäen olin 1,5 metrin päässä telkästä kun se pullahti pintaan. Molemmat yllä olevat kuvat on kuvankäsittelyssä rajaamattomia. Ne on kuvattu täydellä zoomilla (500 mm) ja kuvat on otettu samalla sekunnilla (EXIF:ien mukaan). Telkkä näet pelästyi (varmaan) kun havaitsi minut aivan siinä takanaan ja ampaisi räväkästi liikkelle (ylin kuva). Siksi kuvaan on jäänyt vain räpylä ja loiskahdus, kun zoomi oli täysillä ja olin niin lähellä. Vesi on pysähtynyt aika hyvin, kun suljinnopeus oli muistaakseni jotain 1/2500 sek., mutta rajaus oli nopeasta tilanteesta johtuen tuo mikä on. Oikeastaan siitä tuli ihan jännä ja "taiteellinen" rajaus tahattomasti ja yrittämättä :)

4 kommenttia:

 1. Tuolla DC-forumilla on Spege-nimerkkiä käyttävän kuvaajan kuvista käytetty nimitystä "pakevan sorsan perse". luulen tässä olevan kyseessä sama:)

  Hyvin on pysähtynyt.

  VastaaPoista
 2. JP, kysessä on varsin pitkälle tuo tilanne :)
  Postaan myöhemmin lisäkuvan tähän postaukseen ja hieman taustatarinaa...

  Hyvin on minunkin mielestä pysähtynyt. Aukkokin oli onneksi kait jotain f/8 joten sekin auttoi vaikutelman luomisessa. Eli ei ihan heti kuva sumene tarkennusalueen ulkopuolella.

  Olen tuon Spegen/Spegeä koskevia juttuja lueskellut tuolla DC-foorumeilla. Hän vaikuttaa olevan Canon-fanaatikko :)
  Luulin hänen olevan vanhempi jäärä, mutta kerran vierailin hänen kotisivuillaan ja yllätyin, että ainakin kuvan perusteella ei ole kauhen vanhasta henkilöstä kysymys.

  VastaaPoista
 3. Spege on kait runsas kolmikymppinen, ja isällä on rahaa jota poika käyttää surutta. Kamerakaluston himta taitaa olla lähempänä 20 000 euroa.

  On huumorilla liikenteessä, eli provosoi tarkoituksella keskusteluja Canon-fanaattisuudellaan, joskin vitsi on jo vuosia sitten kaluttu loppuun ja nykyään vain ärsyttää.

  Spege on kalaustoharrastaja enempi kuin valokuvaaja, ja jos kuvauspaikalle ei pääse Mersulla, ei sinne mennä ;)

  VastaaPoista
 4. Jaaha, Spegellä on noinkin arvokas kalusto. No jos "taustarahoitus" (pappa betalar :) on kunnossa, en ihmettele, että ko. jamppa velottaa valokuvauspalveluistaan muistaaksnei vain 50-60 € tasoa olevaa tuntihintaa, joka on laatuvalokuvaajien keskuudesa alhainen hinta. Hänelle se kannattavuus taitaa olla sivuseikka :)

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!