7.4.2010

Aloittelijan urheilukuvausta

Nyt, kun ollaan selvitty tuosta huhtikuun ensimmäisestä, niin voinen laittaa tämän varsinaisen postaukseni teemasta aloittelijan urheilukuvausta. Tämä aihe oli ollut mielessäni jo tovin, kun hiukan talven kuvausmahdollisuuksien niukkuuteen (omasta näkökulmastani) tuskastuneena pohdin, mitä voisin kokeilla kuvata. Sitten tuli mieleeni sisäpelit / urheilu ja jotenkin luonnollisesti naislentopallo :)

Kävi vieläpä niin mainiosti, että todellakin olin saanut käyttöni valovoimaisen Sigman 70-200 millisen zoomin (joka tosin ei ollut niin valovoimainen, kun siinä huhtikuun ekan postuksessa annoin ymmärtää. No se oli tietysti se juttu, johon kuuluukin tietynlainen liioittelu :) ). Telezoomeissa, tai zoomeissa ylipäätään ei taida f/2.8 parempaa (nopeampaa) valovoimaa ollakaan. Se oli tuossa minunkin Sigman objektiivissani. Kun menin tuonne ottelupaikalle ja kokeilin kuvata muutamia koeotoksia ennen ottelua, tuli selväksi, että valovoimaa todella tarvitaan sisäpelien kuvauksessa, nopeista peleistä puhumattakaan. Hyvästä valovoimasta huolimatta piti ruuvata ja pitää herkkyys tuolla ISO 1600 tuntumassa lähes kokoajan. Nopeampaa optiikkaa on sitten tarjolla vain kiinteäpolttovälisissä objektiiveissa, joka taas ei lienen hyvä siinä mielessä, että siinä tosiaan on kiinteäpolttoväli ja kiinteävalovoimainen zoomi taas antaa paljon enemmän mahdollisuuksia. Toisaalta voisi olla kiinnostavaa kokeilla tuollaisella  f1.4...f2 valovoimaisella keskipitkällä kiinteäpolttovälisellä primellä, mitä sellaisella saisi aikaan. Ehkä saan siihen joskus mahdollisuuden. Toivon näin.

Kuvauksen kannalta olisi ollut parempi päästä hiukan ylemmäksi katsomoon, mutta ne oli jo "miehitetty", joten jouduin ihan ekaan riviin lattiatasalle. Se ei sinänsä ole huono paikka, mutta piti käytännössä kuvata samoilta sijoita ja istualtaan (ettei suuremmin häiritse muita), joten kuvakulmat jäivät yksipuisiksi. Lisäksi pelitilanteisiin ei päässyt mukaan niin hyvin, siksi kuvani jäivätkin useimmiten hetki varsinaisen tilanteen jälkeen kuviksi tai tuuletuskuviksi. Sinänsä ei minua haittaa, että kuvat on ennemminkin henkilökuvia, kun pelitilannekuvia. Henkilökuvien otto on haaste ja oppimisen kannalta minua kiinnostava aihe, joten siinä mielessä nämä kuvat on mielestäni ihan tyydyttävästi onnistuneet. Noissa muutamissa pelitilanne kuvisssa, jotka onnistuin tallentamaan, on jonkin verran liike-epäterävyyttä, vaikka valovoima on maksimissaan ja herkkyys ISO1600:ssa.
Seuraavassa hiukan sekalaista kuvasatoa pelistä. Kuten totesin, ei varsinaisia pelitilanne kuvia ole paljoa, mutta joskus toiste sitten niitä paremmin, toivoakseni. Olen jo suunnitellut, että pitää mennä uudellen kuvaamaan tuota naislentopalloa :)

Tuo hyppysyöttökuva (viides kuva ylhäältä) on onnistunut aika hyvin...IMHO.

 

2 kommenttia:

 1. Ihan onnistuneita on, ja kuvia parantaa kun pääset ihan hiukan ylemmäs.
  Nyt kuitenkin pitää muistaa, että liian ylhäältä kuvatut vie korkeusvaikutelman hyppykuvista, joten vain hiukan ylemmäs kun pääsisit. (metri-puolitoista)

  Tällä saisi tummaa taustaa pois kuvista ja sietn valotusaikaa lyhyemmäksi. Toki tuolta kentän tasolta tulee mielenkiintoisia kuvakulmia, vähän kuin pituushyppyä usein kuvataan sieltä alastulon suunnasta maanrajasta ;)

  Kokeilitko ISO 3200? Joko alkoi tulla liian kohinaista?

  Onko Sonyssä väliarvoja, esim. ISO 2000?

  Zoomeista, pientä kehua. Zuokolla on pari zoomia f2.0 valovoimalla.

  Zuiko 35-100mm

  Zuiko 14-35mm

  Molemmat kyllä maksavat useampeja tonneja, pidempi taisi maksaa 5000-6000 euroa, joten ei ole ostoslistalla.

  VastaaPoista
 2. JP: "kuvia parantaa kun pääset ihan hiukan ylemmäs."

  Nän itsekin arvelen. Täytyy koittaa seuraavalla kerralla päästä hiukan ylemmäs.

  JP: "Nyt kuitenkin pitää muistaa, että liian ylhäältä kuvatut vie korkeusvaikutelman hyppykuvista, joten vain hiukan ylemmäs kun pääsisit. (metri-puolitoista)"

  OK - kiitos vinkistä. Koitan pitää mielessä ja sijoittua "oikein" mikäli se on muuten mahdollista :)

  JP: "vähän kuin pituushyppyä usein kuvataan sieltä alastulon suunnasta maanrajasta ;)"

  Tämä tuli itsellenikin mieleen, eli tuo pituushypyn tai kolmiloikan kuvaaminen olisi kiinnostavaa. Mutta tuskin tällainen amatöörikuvaaja pääsisi kentälle kuvaamaan. Ei ainakaan kilpatason hyppäjiä. Kenties maakuntasarjan hyppääjiä voisi päästä kuvaaman, ehkä.

  JP: "Kokeilitko ISO 3200? Joko alkoi tulla liian kohinaista?"

  Kokeilin muistaakseni siinä yhteydessä, kun kokeilin 2.0x TC:tä tuon Sigma 70-200 mm kanssa tuolla sisäkuvauksessa. Se pimensi liikaa ja nosto ISO3200 ei juuri auttanut, vaan kuvan laatu heikkeni selvästi.

  JP: "Onko Sonyssä väliarvoja, esim. ISO 2000?"

  Juu, on väliarvoja herkkyydelle.

  JP: "Zoomeista, pientä kehua. Zuokolla on pari zoomia f2.0 valovoimalla."

  Oho, kappas. Tämä oli minulle uutta, että noita f2.0 zoomeja löytyy. Hinta on kyllä todella kova. Tuolla hinnalla kannattaisi ostaa useampi valovoimainen prime ja vielä säästyisi rahaakin :)

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!