3.8.2008

Kivipallo



Ohessa taas muutama kuva, jotka ovat jo jonkin aikaa odottaneet julkaisuaan. Ei mitään ihmeellisiä kuvia, mutta livenä on mukava katsella tuota kivipalloa, joka pyörii rauhalliseen tahtiin virtaavan vesipatsaan päällä. Alemmassa kuvassa voi muuten nähdä pallon kyljestä kuvaajan hahmon :)
Sinänsä mielenkiintoista miettiä, kuinka vesi voi jaksaa nostaa raskaan kivipallon "tyynyn" päälle ja kannatella sitä siinä, mutta onhan noita isompiakin vastaavanlaisia palloja olemassa. Taika on kait siinä kuinka tarkasti pallo ja "kuppi", jossa pallo on, työstetään, ja kuinka paljon painetta vettä pyörittävä pumppu pystyy kehittämään. Käsittääkseni ei kuitenkaan puhuta kovin isoista paineista...

2 kommenttia:

  1. tuo on kyllä merkillinen ilmiö.. onkohan palloa kannattelevalla veden pinta-alalla suuri merkitys?

    VastaaPoista
  2. Olettaisin, että on merkitystä pinta-alalla. Mitä enemmän kantavaa pinta-alaa sitä helpommin pallo nousee, eikä painettakaan pumpussa tarvita niin paljoa kun sama paine kohdistuu isommalle alueelle.
    Olen joskus TV:ssä nähnyt halkaisijaltaan 1,5 - 2 metriä halkaisijataan olevan pallon joka toimii samalla lailla. Se oli jonkun suomalaisfirman tekemä. Pallon teosta tuli muistaakseni joku dokumentin tyyppinen ohjelmakin TV:stä joskus, mutta siinä ei ihan kaikkea paljastettu. Tuota valmistus taitoa ei kait kovin monella ole, vaikka ovat kuullemma monet ulkomailakin yrittäneet (ohjelman mukaan). Kivi on hankala materiaali työstää, varsinkaan tarkasti. Aikavievää puuhaa ja jos hioo pieleen, niin eihän sitä voi korjata...

    Tämä kuvan pallo on jotain 40 - 50 cm halkaisijaltaan.

    VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!