18.8.2008

Keskiaikamarkkinat





Ohessa muutaman kuvan satoa Keskiaikamarkkinoilta, joilla kävin eilen. Ylimmässä kuvassa on viikinkilaiva Sotka, jolla pääsi tekemään yleisökyydityksiä, eli siis soutamaan itse :)

Turnajaisista ja alemman kuvan naisista oli hankala saada kuvia niin, ettei joku "ylimääräinen" pällistellyt kuva-alassa. Siksi kuvien rajaus voi olla hiukan outo kun yritin "pahimpia" saada rajattua pois kuvasta. Turnajaiskuvat jouduin kuvaamaan pään yläpuolelta ihan käsivaralta, kun oli sen verran porukkaa, että en eturiviin päässyt.

27 kommenttia:

  1. näitä minun on vähän vaikea kommentoida kun kuvissa on ihmisiä. aiheena "ihmiset" on minulle siis niin vaikea etten edes kuvittele osaavani sanoa niiden kuvaamisesta mitään.

    VastaaPoista
  2. Juu, tiesin tämän, että et ihmisiä kuvissa (paitsi ehkä itseäsi?) halua kommentoida. No minulla ei tätä rajoitusta ole ainkaan kuvauksen suhteen, eli kuvaan kyllä ihmisiä jos tilaisuus on sopiva.
    Sinänsä ei ole tarkoituskaan niinkään kuvan ihmisiä arvioida / arvostella, vaan kuvia yleensä, mutta nämä kuvat nyt laitoin koska ei vielä ole kovinkaan paljoa materiaalia, ja itse tykkäsin seurailla noita turnajaisia jne.
    Vielä ei ole päässyt mitään linjaa blogini kuva-aiheista muodostumaan. Eikä kait vähään aikaan mitään selkeää linjaa pääsekkkään muotoutuman... hakua ja harjoittelua tämä vielä on :)

    VastaaPoista
  3. tiesin tämän, että et ihmisiä kuvissa (paitsi ehkä itseäsi?) halua kommentoida

    itseänihän kuvaan kyllä, mutta en mielelläni katsele kuviani kokonaisina. haen siis niistäkin yleensä jonkin mieleiseni yksityiskohdan, jonka sitten croppaan. se lienee minun tyylini.

    Sinänsä ei ole tarkoituskaan niinkään kuvan ihmisiä arvioida / arvostella, vaan kuvia yleensä

    ei tietenkään. kuvaaja arvioi aina kuvia, ei kohteen ulkonäköä.

    toisaalta kun nyt jouduin tätä teemaa miettimään, voisin ehkä kuvata kokonaisia ihmisiä tiettyjen harrastusten parissa. eli kun ihminen on tavallaan roolissa ja usein myös rooliasussa; miekkailija, tanssija tms tuli ensimmäisenä mieleeni (fyysiset harrastukset siis ylipäätään hyviä). toisaalta ihmiset sopivat esim öisiin katukuviin siluetteina/varjoina, vähän niin kuin ensimmäisessä tulennielijä/tulijonglööri -kuvassani (v 2005?).

    Vielä ei ole päässyt mitään linjaa blogini kuva-aiheista muodostumaan. Eikä kait vähään aikaan mitään selkeää linjaa pääsekkkään muotoutuman... hakua ja harjoittelua tämä vielä on

    no ilman muuta kannattaa ensin kuvata kaikkea mitä eteen sattuu! olethan vasta pienen hetken kuvannut "tosissasi". :)

    VastaaPoista
  4. itseänihän kuvaan kyllä, mutta en mielelläni katsele kuviani kokonaisina. haen siis niistäkin yleensä jonkin mieleiseni yksityiskohdan, jonka sitten croppaan. se lienee minun tyylini.

    Sinulla on erikoinen ja omintakeinen tyyli, mutta näin pitääkin olla. On mukavaa, että kaikki eivät tee aina kaikkea samoin. Itseäni harmittaa iso gappi valokuviassa, vaikka ei itsekään viihdy kuvauksen kohteena. Itselläni ei juuri ole kuvia itsestäni (eikä oikein muistakaan) tuosta vähän reilusta kaksikymppisestä eteenpäin. Nyt on toki sitten muutama kuva, mutta vähän niitä on. Olis ollut mukava kuitenkin jotain kuvia tuosta välistä 20 - nykyhetki saada talteen, vaikka en itseäni sikäli tykkää katsella edes yksityiskohdilta, tai cropattuna :)

    ei tietenkään. kuvaaja arvioi aina kuvia, ei kohteen ulkonäköä.

    Näin juuri.

    toisaalta kun nyt jouduin tätä teemaa miettimään, voisin ehkä kuvata kokonaisia ihmisiä tiettyjen harrastusten parissa. eli kun ihminen on tavallaan roolissa ja usein myös rooliasussa; miekkailija, tanssija tms tuli ensimmäisenä mieleeni (fyysiset harrastukset siis ylipäätään hyviä).

    Juu, nämä ovat ihan mainioita kohteita, jotka sopivat hyvin kuvaukseen, siinähän on takoitus tosaan kuvata se tilanne ja tunnelma, eikä sitä ihmistä itseään sinällään.

    toisaalta ihmiset sopivat esim öisiin katukuviin siluetteina/varjoina, vähän niin kuin ensimmäisessä tulennielijä/tulijonglööri -kuvassani (v 2005?).

    Tämä oli kait helmikuussa 2006. Ihmisten silouetit ja varjot toimivat usein hyvin kuvien tehosteina. Itse en ole niitä päässyt vielä kuvaaman tai toteuttamaan, mutta ehkä joskus sitten...

    no ilman muuta kannattaa ensin kuvata kaikkea mitä eteen sattuu! olethan vasta pienen hetken kuvannut "tosissasi". :)

    No juu, näin täytyy tehdä. Pian vain on samat ympyrät täällä koluttu jo moneen kertaan :)
    Pitäisi löytää uusia kohteita...pitäisiköhän mennä katsomaan Torronsuon kansallispuistoon olisiko siellä kuvattavaa...siellä on kuulemma paljon lintuja, mutta linssi toki pitäisi olla hieman ulottuvampi kuin nykyinen...

    VastaaPoista
  5. Pian vain on samat ympyrät täällä koluttu jo moneen kertaan :)

    AINA löytyy lisää kuvattavaa! täytyy sitten vain mennä eri perspektiiviin, pintoihin, materiaaleihin, yksityiskohtiin, eri vuorokaudenaikaan, erilaisiin säätiloihin..

    pitäisiköhän mennä katsomaan Torronsuon kansallispuistoon olisiko siellä kuvattavaa...siellä on kuulemma paljon lintuja, mutta linssi toki pitäisi olla hieman ulottuvampi kuin nykyinen...

    tuo voisi olla hyvä idea! onkohan syysmuuttokin jo pian alkamassa.. :q ehkä saat jo pian sen paremman linssin, SILLÄ sitten ainakin kannattaa mennä lintuja saalistamaan!

    VastaaPoista
  6. AINA löytyy lisää kuvattavaa! täytyy sitten vain mennä eri perspektiiviin, pintoihin, materiaaleihin, yksityiskohtiin, eri vuorokaudenaikaan, erilaisiin säätiloihin..

    Olet oikeassa. Olen muutamia paikkoja "säästellyt" kun olen ennakkoon arvellut, että nykyisellä objektiivilla on turha suunnittelemaani paikkaan mennä. Ja toki koluan uudellen nämä ympyrät, joissa jo olen käynyt, kunhan san sen uuden objektiivin käsiini.
    Tuo on totta, että eri perspektiiveistä, vuorokauden- ja vuodenajoilla jne. saa samoistakin kohteista runsaastikkin uusia puolia, siis kuvattavaa :)

    tuo voisi olla hyvä idea! onkohan syysmuuttokin jo pian alkamassa.. :q ehkä saat jo pian sen paremman linssin, SILLÄ sitten ainakin kannattaa mennä lintuja saalistamaan!

    Juu, olen jo tuota ideaa hauduttanut, ja hankin hiukan lähiseutukunnan luonnopuistojen oppaita ja karttoja. Jossain noista käyn vielä nyt syksyllä kunhan vain saan ensin sen objektiivin ja hiukan sillä treenaan. Toisaalta mieleeni tulivat taas majakat, kun lueskelin viikonlopun Iltasanomista kuva-artikkelia Märketistä, majakkaluodosta, joka on Suomen ja Ruotsin rajalla Ahvenanmerellä. Suomen ja Ruotsin raja menee keskellä, juotoa, tai meni, kunnen huomattiin, että majakka onkin ruotsin puolella. Tällöin rajaa siirrtettin ja luodolli tuli rajlinjaksi "kummallinen vinkura" sellainen rusetinmuotinen erikoisratkaisu, jolla majakka saatiin virallisesti Suomen puolelle :)


    PS. Hääkuvaukset meni pääpiirteissään hyvin, hiukan hämärässä kirkossa nostin ISO:a 400:n ja kirkon sisältä otetut kuvat onnistui aika kivasti. Itsejuhlapaikka oli vielä hämärämpi ympäristön valaistukseltaan, joten siellä olisi pitänyt käytännössä käyttää kokoajan salamaa tai olla vähintään f/2.8 -aukon valovoimainen linssi. Staattiset tilanteet eivät kittilinsille olleet iso ongelma, ja käytinkin illemmalla salamaa liikkeen pysäyttämiseen. Morsiusparin kättelynkuvista tuli kuitenkin aika paljon sutta, kun tuli liike-epäterävyyttä kuviin, kun valo ei riittänyt ja valotusaika, vaikka käytin suurinta aukkoa, oli aika pitkä(vaikka kokeilin välillä käyttää ISO 800:aa). Salamalla olisi tilanne auttunut, mutta en halunnut käyttää sitä tuossa tilanteessa, jotten olisi häirinnyt videokuvausta jatkuvalla salaman räpsymisellä...

    VastaaPoista
  7. mieleeni tulivat taas majakat, kun lueskelin viikonlopun Iltasanomista kuva-artikkelia Märketistä

    entä huomasitko että toissa viikonloppuna (sunnuntai 17.8.) oli maassamme majakkapäivä? monessa suomen majakassa oli silloin avoimet ovet ja pääsyä majakoille helpotettu ylimääräisin kuljetuksin. märketistä puheenollen, olen tilannut suomen majakkaseuralta märketin omapostimerkin (kuva). kyseinen seura työskentelee märketin suojelemiseksi, mutta siitä varmaan mainittiinkin lukemassasi artikkelissa.

    Hääkuvaukset meni pääpiirteissään hyvin, hiukan hämärässä kirkossa nostin ISO:a 400:n ja kirkon sisältä otetut kuvat onnistui aika kivasti.

    hyvä! rakeisuus ei varmaan vielä tuolla iso-arvolla näy, mutta suljinaika mukavasti lyhenee.

    Salamalla olisi tilanne auttunut, mutta en halunnut käyttää sitä tuossa tilanteessa, jotten olisi häirinnyt videokuvausta jatkuvalla salaman räpsymisellä...

    vieraat varmaan myös kiittävät kun eivät tulleet kuvatuiksi latistavalla ja kalpeaksi tekevällä salamalla. :q

    VastaaPoista
  8. entä huomasitko että toissa viikonloppuna (sunnuntai 17.8.) oli maassamme majakkapäivä?

    Perskules, enpä tuollaisesta tiennyt enkä huomannut :(

    monessa suomen majakassa oli silloin avoimet ovet ja pääsyä majakoille helpotettu ylimääräisin kuljetuksin.

    No voi hitto, onko tuo majakkapäivä jokavuotinen? Silloin voisi ainakin käydä jollain majakalla. Toki jo aiemmin voisi käydä, jos vain tulee sopiva ajankohta ja väli, että pääsee lähtemään...

    märketistä puheenollen, olen tilannut suomen majakkaseuralta märketin omapostimerkin (kuva).

    Kiva homma, joko se on tullut, vai vastako tilasit sen?

    kyseinen seura työskentelee märketin suojelemiseksi, mutta siitä varmaan mainittiinkin lukemassasi artikkelissa.

    Juu, tuosta Majakkaseurasta ja sen työstä majakoiden eteen kerrottiin artikkelissa. Kirjoitin artikelista seuran webosoitteen ylös, mutta en ole vielä ehtinyt käydä Majkkaseuran sivuilla...

    hyvä! rakeisuus ei varmaan vielä tuolla iso-arvolla näy, mutta suljinaika mukavasti lyhenee.

    Juu, rakeisuus ei vielä näy tuolla ISO 400:lla. Tämä ei ole nyt 100% varmaa tietoa, mutta muistelen lukeneeni jostain, että ISO luvun kasvattaminen 200:lla vaikuttaa lähes yhden aukon verran valovoimaan, siis lisäävästi. Haittapuolena on useimmilla kameroilla ja niiden kennoilla kohinan voimakas lisääntyminen ISO 800 -arvosta eteenpäin.

    vieraat varmaan myös kiittävät kun eivät tulleet kuvatuiksi latistavalla ja kalpeaksi tekevällä salamalla. :q

    No äitini kiitteli ainakin, hänkään ei valokuvissa viihdy :)

    VastaaPoista
  9. No voi hitto, onko tuo majakkapäivä jokavuotinen?

    olettaisin että on.

    joko se on tullut, vai vastako tilasit sen

    se on tuossa kuvassa eli tullut jo yli vuosi sitten. ;) majakkaseurasta kerrottiin että postimerkin märket-maalaus on löydetty sattumoisin göteborgista!

    Kirjoitin artikelista seuran webosoitteen ylös, mutta en ole vielä ehtinyt käydä Majkkaseuran sivuilla

    hyvä, hyvä! alahan sitten opetella majakkatriviaa: mikä on kallon majakan sumutorven kidan halkaisija? :)
    (ai niin, tuohon vastaus löytyykin merenkulkulaitoksen sivuilta.. mutta majakkaseuran sivuilta on muistaakseni ohjaus sinne, suomen majakoiden esittelyihin.)

    muistelen lukeneeni jostain, että ISO luvun kasvattaminen 200:lla vaikuttaa lähes yhden aukon verran valovoimaan

    minä puolestani olen saanut tiedon, että herkkyyden nosto ISO 100:sta 400:an pudottaa valotusajan puoleen. herkkyyttä nostamalla pitäisi päivänvalossa saada suljinaika tasolle 1/1000s (ilman liikoja kohinoita). eli kyllä näilläkin vehkeillä pitäisi olla toivoa jopa liikkeen pysäyttämiseen! kai se on enemmän taidosta kuin vehkeistä kiinni.

    VastaaPoista
  10. olettaisin että on.

    Ok - täytyy koittaa muistaa huomioida tämä ensi vuonna. Olisit ehkä voinut vinkata tästä jo aiemmin minulle. Enhän minä tällaisita tiedä :)

    se on tuossa kuvassa eli tullut jo yli vuosi sitten. ;)

    Äh, no niin tietysti, sinun ottamasi kuvahan tuo on, kun se oli tuolla käyttämässäsi photobucketin "tilillä". Tekstisi oli vain muotoiltu siten, että siitä saattoi saada sen käsityksen, että olit vasta nyt sen tilannut.

    majakkaseurasta kerrottiin että postimerkin märket-maalaus on löydetty sattumoisin göteborgista!

    Eli mielenkiintoinen linkki entiseen "toiseen" kotikaupunkiisi :)

    hyvä, hyvä! alahan sitten opetella majakkatriviaa: mikä on kallon majakan sumutorven kidan halkaisija? :)

    Ihan hatusta...veikkaan 3 metriä :)

    minä puolestani olen saanut tiedon, että herkkyyden nosto ISO 100:sta 400:an pudottaa valotusajan puoleen.

    hmmm...en tiedä menevätkö ajatukseni ihan solmuun, mutta eikös tämä ole melkein sama kuin valovaiman kaksinkertaistuminen, joka tapahtuu yhden aukon kasvulla? Jos valaistusolosuhteet on hetkellä x on tietty ja otetaan kuva ja seuravaksi täsmälleen samoissa valaistusolosuhteissa otetaan pykälää isommalla aukolla kuva, pitäisi valotusajan mennä puoleen...?

    herkkyyttä nostamalla pitäisi päivänvalossa saada suljinaika tasolle 1/1000s (ilman liikoja kohinoita).

    juu, uskon, että onnistuu ulkona päivänvalolla, mutta sisätiloissa päivälläkin voi olla vaikeampaa...

    eli kyllä näilläkin vehkeillä pitäisi olla toivoa jopa liikkeen pysäyttämiseen! kai se on enemmän taidosta kuin vehkeistä kiinni.

    Juu, näin on. Hankalat olosuhteet on tietysti asia erikseen, mutta aika pitkälle oma taito vaikuttaa ts. sillä voi paljon edesauttaa onnistumisia.

    VastaaPoista
  11. Olisit ehkä voinut vinkata tästä jo aiemmin minulle.

    hehheh.. yritin hetken tyynesti esittää kaikesta perillä olevaa, mutta totuuden nimessä huomasin asian itsekin vasta tuolloin 17.8. myöhään iltapäivällä. eli ohi meni käytännössä itseltänikin.

    Eli mielenkiintoinen linkki entiseen "toiseen" kotikaupunkiisi :)

    jep! mahtanut olla iloinen hetki kun taulu on saapunut sitä arvostaviin käsiin.

    Ihan hatusta...veikkaan 3 metriä :)

    juu, ihan hatusta varmaan niin.. :) mutta miltähän mahtaisi kuulostaa kun tuon kokoinen tötterö kajauttaisi sumuvaroituksen ihan korvan vieressä?

    eikös tämä ole melkein sama kuin valovaiman kaksinkertaistuminen, joka tapahtuu yhden aukon kasvulla?

    juuu, kaksinkertaistumisen vastakohta lienee puolittuminen.. tuo olisi siis vain toinen tapa parantaa kuvan onnistumismahdollisuuksia heikossa valossa: joko kasvattaa aukkoa tai suurentaa herkkyyttä. näitä tietoja yhdistellen valovoiman kaksinkertaistamiseen riittäisi siis aukon kasvattaminen yhdellä, iso-arvo taas pitäisi nelinkertaistaa (jos nyt itse olen ymmärtänyt oikein). itselleni on usein f-stopin suurentaminen vaikeampaa kuin herkkyyden kasvattaminen, tulee meinaan helposti pimeitä ja heilahtaneita kuvia.

    VastaaPoista
  12. hehheh.. yritin hetken tyynesti esittää kaikesta perillä olevaa, mutta totuuden nimessä huomasin asian itsekin vasta tuolloin 17.8. myöhään iltapäivällä. eli ohi meni käytännössä itseltänikin.

    Vai niin! Vai sillä lailla...koitit ja onnistuitkin huijaamaan minua :)
    No molempien on ilmeisesti hyvä olla valppaampi ensi vuonna.
    Kävin muuten juuri kirjastossa lueskelemassa lehtiä ja siellä luin mm. uusimman Kamera-lehden. Siinä oli juttua majakoista ja majakoiden kuvaamisesta. Siinä mainittiin juuri myös tuo 17.8. joka muistaakseni on siis kansainvälinen majakkapäivä.
    Lisäksi artikkelissa mainittiin Seppo Laurel:lin kirja "Suomen majakat" ja se kirjahan lähtikin samantien kirjastosta mukaani :)

    Lisäksi artikkelissa mainittiin Majakkamestarit Ry, jonka linkin tähän laitan, josko sen sivujen sisältö sinua kiinnostaa ja jos se ei ole sinulle vielä tuttu...

    jep! mahtanut olla iloinen hetki kun taulu on saapunut sitä arvostaviin käsiin.

    Juu, varmasti on ollut. Ei tuollaisia "sattumia" kovin usein tapahdu.

    juu, ihan hatusta varmaan niin.. :)

    No, tunnustan, että lunttasin hiukan tuolta Merenkulkulaitoksen sivuilta :)

    mutta miltähän mahtaisi kuulostaa kun tuon kokoinen tötterö kajauttaisi sumuvaroituksen ihan korvan vieressä?

    voisi kalsarit lähteä jalasta, ja muutenkin pistää jäsenet tärisemään... tai sitten lähtisi kuulo ainakin hetkiseksi tai tulisi tinnitus... tuollainen 7 metriä pitkä ja 3 metrin kitahalkaisijainen torvi voi olla aika julma vehje äänensä puolesta. Toisaalta ääni on varmaan matala, koska matala ääni kait kuuluu pitemmälle.

    tuo olisi siis vain toinen tapa parantaa kuvan onnistumismahdollisuuksia heikossa valossa: joko kasvattaa aukkoa tai suurentaa herkkyyttä. näitä tietoja yhdistellen valovoiman kaksinkertaistamiseen riittäisi siis aukon kasvattaminen yhdellä, iso-arvo taas pitäisi nelinkertaistaa (jos nyt itse olen ymmärtänyt oikein).

    Juu, näin se taitaa olla. Ja näitä yhdistelemällä, herkkyyttä ja aukon kokoa voi sopeutua hiukan valovoimattomammillakin linsseillä erilaisinn tilanteisiin, tietysti rajansa kaikella.

    itselleni on usein f-stopin suurentaminen vaikeampaa kuin herkkyyden kasvattaminen, tulee meinaan helposti pimeitä ja heilahtaneita kuvia.

    Nyt taidan minä mennä hiukan sekaisin, eikö f-luvun kasvattaminen ole aukon pienetämistä, siis kennolle menevä valovoima puolittuu aina kun pykälällä kasvattaa f-lukua...?

    Jos taas aukko on suurimmillaan (pieni f-luku) niin suljin nopeus kasvaa... samoin suljinnopeus kasvaa (nopeutuu) jos vielä lisää herkkyyttä kasvattamalla ISO:a -> vaara tärähdyksien vaikutukselle kuvaan pienenee ja toisaalta enempää ei voi tehdä, jos kuva on edelleen pimeä, jollei käytä salamaa tai apuvaloja apuna.

    VastaaPoista
  13. Vai niin! Vai sillä lailla...koitit ja onnistuitkin huijaamaan minua :)
    No molempien on ilmeisesti hyvä olla valppaampi ensi vuonna.


    hehheh, kyllä näin nyt kävi.. tottakai olisin kertonut sinulle asiasta muuten. :) ensi vuonna ollaan sitten valppaampia, mutta kuten olet varmaan huomannut pääsee esim bengtskäriin tutstumaan muulloinkin (ja onhan se kai suomen kauneimpiin kuuluvia majakoita/majakkasaaria).

    luin mm. uusimman Kamera-lehden. Siinä oli juttua majakoista ja majakoiden kuvaamisesta.

    ohho, siinä mahtoi olla upeita kuvia.. :o kenties myös klassiset majakan kierreportaat? (kuva ei omaa tuotantoa; olen säästänyt tuon motivaatiokuvana ottaakseni toivottavasti joskus itse paremman..)

    voisi kalsarit lähteä jalasta,

    jep, kalsarit varmaan lähtisivät lepattamaan paineaallossa merelle päin.. ja minun tapauksessani sukkahousut vähintäänkin pyörisivät jalassa. :)

    Toisaalta ääni on varmaan matala,

    matalat (basso)äänet ainakin minulla usein kutittelevat korvakäytävissä.

    eikö f-luvun kasvattaminen ole aukon pienetämistä, siis kennolle menevä valovoima puolittuu aina kun pykälällä kasvattaa f-lukua...?

    olet oikeassa. tietysti menin käyttämään tuota termiä juuri väärinpäin! :/ ajattelin että mikä siinä oli se kommervenkki mutta enpä tajunnut että juuri tuo sana f-stop on käänteinen aukon kokoon.. vaikka niinhän sen täytyy olla; juuri eilen kokeilin parvekkeella syväterävyyttä välillä f/5,6 ja f/32 ääripäiden näyttäessä tuolta. eli pienen aukon läpi tuleva valo ei riitä kohteen nopeaan "valottamiseen" vaan mukaan tulee tärinöitä. sekoitin ehkä asiat syvyysterävyyden vuoksi; koska terävä alue on (teoriassa) suuri hämäännyin luulemaan aukon olevan suuri.

    toisaalta enempää ei voi tehdä, jos kuva on edelleen pimeä, jollei käytä salamaa tai apuvaloja apuna.

    olen muuten jo jonkin aikaa miettinyt myös ulkoisen salaman hankkimista, VALOkuvauksessa kun kuitenkin on pitkälti kyse valon käyttäytymisestä eri pinnoilla ja toistumisesta kameroiden kennoissa. minusta on naurettavaa, ettei kamerani sisäänrakennettua salamaa voi esim kääntää sivulle tai ylöspäin - jo sillä saisi varmaan hyvin erilaisia kuvia! toki voisi itse askarrella erilaisia snooteja salaman ympärille, mutta taitaisi salama jäädä viimeistään sitten valovoimaltaan aika heikoksi.

    VastaaPoista
  14. hehheh, kyllä näin nyt kävi.. tottakai olisin kertonut sinulle asiasta muuten. :)

    OK - kiva :)

    ensi vuonna ollaan sitten valppaampia, mutta kuten olet varmaan huomannut pääsee esim bengtskäriin tutstumaan muulloinkin (ja onhan se kai suomen kauneimpiin kuuluvia majakoita/majakkasaaria).


    Juu, täytyy olla ensi vuonna valppaampi.

    Niin, kyllähän ainakin tuonne Bengtskäriin pääsee muulloinkin. En tarkoittanutkaan, että johonkin majakkaan, esim. juuri Bengskäriin tutustumista täytyisi odottaa ensi elokuuhun :)
    Tuo Bengtskär on kait yksi kolmesta(?) majakasta, jonka Merenkulkulaitos on vuokrannut yksityisille. Ja yksityiset tietysti ylläpitävät turistikohdetta eri tavalla kuin joku Merenkululaitos. En tiedä onko esim. johonkin Bengtskäriin ympärivuotinen pääsy / kuljetukset, mutta jostain olin lukevinain, että majakoilleyleensä järjestetään kuljetuksia kesäkuu - elokuun loppu välisellä ajalla. En tiedä voiko tämä pitää paikaansa, sillä aika kapealta aikakaväliltä tuntuu. Kyllähän meri auki on pitempään, vaikka syystyrskyissä voi aika kylmäkin olla.

    ohho, siinä mahtoi olla upeita kuvia.. :o kenties myös klassiset majakan kierreportaat? (kuva ei omaa tuotantoa; olen säästänyt tuon motivaatiokuvana ottaakseni toivottavasti joskus itse paremman..)

    Oli ihan hienoja kuvia, mutta ei ollut kierreportaita. Tuo sinun posaamasi porraskuva on kyllä hieno ja hieman hypnoottinenkin kun kierteet kapenevat ylöspäin...
    Lähinnä tuossa lehdessä oli erilaisia kuvausvinkkejä majakoiden kuvaukseen ja juuri sisätiloissa kun ollaan esim. siellä pienessä tilassa, jossa on itse majakan valo, niin laajakulman käyttöön oli erilaisia vinkkejä, muistaakseni.

    ja minun tapauksessani sukkahousut vähintäänkin pyörisivät jalassa. :)

    No vähintäänkin... :)

    olet oikeassa. tietysti menin käyttämään tuota termiä juuri väärinpäin! :/ ajattelin että mikä siinä oli se kommervenkki mutta enpä tajunnut että juuri tuo sana f-stop on käänteinen aukon kokoon.. vaikka niinhän sen täytyy olla;

    Ah, ihanaa, pääsin heti pätemään ja näyttämään "kusipäistä besserwissermäisyyttäni" :)

    No vakavasti, itselleni oli pitkään vaikea hahmottaa ja ymmätää tuon f-luvun ja aukon koon nurinkurista suhdetta, mutta nyt se jo menee aika mukavasti, tai siis osaa ajatella että pieni f-luku on iso aukko ja päin vastoin.

    juuri eilen kokeilin parvekkeella syväterävyyttä välillä f/5,6 ja f/32 ääripäiden näyttäessä tuolta. eli pienen aukon läpi tuleva valo ei riitä kohteen nopeaan "valottamiseen" vaan mukaan tulee tärinöitä.

    Tuohan oli mainio ja käytännön läheinen koe, jossa konkreettisesti näki aukon vaikutuksen syväterävyyteen. Hyvä!
    Lisäksi näkyy hyvin sen aukon vaikutus siihen, että pienemmällä aukolla valotusaika väistämättä pitenee -> tärinäherkkyys lisääntyy.

    Se millä tuohon syväterävyyteen voi vielä vaikuttaa on polttoväli, eli isommalla poltovälillä (ja isolla aukolla) tulee lyhyempi syväterävyys, kuin lyhyemmällä polttovälillä, vaikka lyhyemmällä polttovälillä siirtyisit lähemmäksi kohdettä fyysisesti.

    sekoitin ehkä asiat syvyysterävyyden vuoksi; koska terävä alue on (teoriassa) suuri hämäännyin luulemaan aukon olevan suuri.

    No älä välitä, pikku vikoja, helppo korjata :)

    olen muuten jo jonkin aikaa miettinyt myös ulkoisen salaman hankkimista, VALOkuvauksessa kun kuitenkin on pitkälti kyse valon käyttäytymisestä eri pinnoilla ja toistumisesta kameroiden kennoissa.

    No samaa aloin minäkin heti hääkuvauksen jälkeen pohtimaan ja miettimään, että ulkoinen salama täytyy jossain vaiheessa hankkia. Sen verran "onneton" ja lyhytkantamainen on tuo kameran oma salama...

    minusta on naurettavaa, ettei kamerani sisäänrakennettua salamaa voi esim kääntää sivulle tai ylöspäin - jo sillä saisi varmaan hyvin erilaisia kuvia!

    No sanos muuta. Tuo kameran kiinteä salama osiottaa aina samaan suuntaan objektiivin kanssa... olisi hyvä, jos salamavalon voisi "kimmottaa" esim. katon tai seinän kautta. Saisi tosiaan erilaisia kuvia.

    VastaaPoista
  15. En tiedä onko esim. johonkin Bengtskäriin ympärivuotinen pääsy / kuljetukset, mutta jostain olin lukevinain, että majakoilleyleensä järjestetään kuljetuksia kesäkuu - elokuun loppu välisellä ajalla. En tiedä voiko tämä pitää paikaansa, sillä aika kapealta aikakaväliltä tuntuu. Kyllähän meri auki on pitempään, vaikka syystyrskyissä voi aika kylmäkin olla.

    no juu, bengtskärin sivuilla ainakin sanotaan: "Kesäkauden ulkopuolella vielä lokakuun alkuun Bengtskäriin liikennöidään tilausveneillä. (...) Talvisin majakalle pääsee tarvittaessa helikopterilla, mutta tällä hetkellä sinne ylläpidetään talvella ainoastaan huoltoliikennettä." voisiko olla niin ettei kysyntää riitä vuoden ympäri? vierailijoita saattaisi myös harmittaa, jos syksyllä sää useinkin estää rantautumisen ja reissu jäisi siis toteutumatta. vielä siis tämän kuun bengtskäriin pääsisi, mutta säävarauksella. toisaalta sopimuksen mukaan ainakin noissa "kaupallisissa" majakoissa saa varmasti käydä muinakin vuodenaikoina, esim häitään viettämässä. minusta hautajaisetkaan eivät olisi huono idea.. :)

    Lähinnä tuossa lehdessä oli erilaisia kuvausvinkkejä majakoiden kuvaukseen ja juuri sisätiloissa kun ollaan esim. siellä pienessä tilassa, jossa on itse majakan valo, niin laajakulman käyttöön oli erilaisia vinkkejä, muistaakseni.

    jaaa, viitsisitkös vielä raottaa että millaisia vinkkejä? vai meinaatko vain pitää omana tietonasi ja sitten kuvata minut suohon - tai muuhun jorpakkoon - mahdollisella majakkareissullamme? >:o

    Ah, ihanaa, pääsin heti pätemään ja näyttämään "kusipäistä besserwissermäisyyttäni" :)

    kyllä, on tuo vaan rakastettava piirre miehessä.. :)

    Se millä tuohon syväterävyyteen voi vielä vaikuttaa on polttoväli, eli isommalla poltovälillä (ja isolla aukolla) tulee lyhyempi syväterävyys, kuin lyhyemmällä polttovälillä, vaikka lyhyemmällä polttovälillä siirtyisit lähemmäksi kohdettä fyysisesti.

    aa, hyvä tietää. noinhan sen tietysti täytyykin mennä, koska lyhyt polttoväli kääntää parhaiten valoa. tämähän on myös helppo päätellä esim oman zoomini spekseistä: 18-200mm 1:3.5-6.3 -> isompi polttoväli=pienempi valovoima.

    No älä välitä, pikku vikoja, helppo korjata :)


    ei.. kestä.. vikoja. :)

    VastaaPoista
  16. no juu, bengtskärin sivuilla ainakin sanotaan: "Kesäkauden ulkopuolella vielä lokakuun alkuun Bengtskäriin liikennöidään tilausveneillä. (...) Talvisin majakalle pääsee tarvittaessa helikopterilla, mutta tällä hetkellä sinne ylläpidetään talvella ainoastaan huoltoliikennettä." voisiko olla niin ettei kysyntää riitä vuoden ympäri?

    No voi olla, että yleisöä ei riitä läheskään vuoden ympäri (eikä majakka "hulluja" ei ole niin paljoa ;) ). Voi olla että ihiset on vaan sen verran mukavuuden haluisia , että ihan kauhean kylmällä ilmalla tai huonoissa olosuhteissa ei haluta lähteä.
    Tilausveneellä parin kolmen hengen pienryhmän matka tulee varmaan aika kalliiksi... pitäisi päästä isomman ryhmän siivelle...

    vierailijoita saattaisi myös harmittaa, jos syksyllä sää useinkin estää rantautumisen ja reissu jäisi siis toteutumatta.

    juu, näin on ja tämä on harmillista, kun matka veneellä kuitenkin kestää tuonne muutaman tunnin suuntaansa.

    vielä siis tämän kuun bengtskäriin pääsisi, mutta säävarauksella. toisaalta sopimuksen mukaan ainakin noissa "kaupallisissa" majakoissa saa varmasti käydä muinakin vuodenaikoina, esim häitään viettämässä.

    No juu, kyllä tuonne pääsee varmaan ihan koska vaan, sopimuksen mukaan. Rahalla on ihmeitä tekevä voima :)

    minusta hautajaisetkaan eivät olisi huono idea.. :)

    No ei ehkä, jollei vallan omista hautajaisista ole kyse :)
    Niitä ei mielellään ihan vielä...

    jaaa, viitsisitkös vielä raottaa että millaisia vinkkejä?

    No käyn huomenna kirjastossa viemässä niitä digikirjoja pois, niin lukaisen tuon arikkelin muistin virkistykseksi uudelleen. Voin sitten lyhyesti vinkkejä referoida sen verran kuin muistan :)
    Ei niitä vinkkejä tuhottomasti ollut, mutta muutama ihan hyvä, mielestäni.

    vai meinaatko vain pitää omana tietonasi ja sitten kuvata minut suohon - tai muuhun jorpakkoon - mahdollisella majakkareissullamme? >:o

    No tuskimpa tuossa onnistuisin vaikka oikein yrittäisin ja kaikki vinkit ja kirjat lukisin. Sinulla on sen verran enemmän etumatkaa kuvauksessa ja paljon enemmän käytännön kokemusta ja sitä paljon puhuttua taiteellsita silmää, jota ei kirjoista ja artikkeleista saa...
    Ja toki tuonne majakalle mennään, ennemmin tai myöhemmin. Kunhan vain sopiva ajankohta löytyy... :)


    kyllä, on tuo vaan rakastettava piirre miehessä.. :)

    Äh...ihanko totta? Kuullostaa aika erikoiselta, mutta kaipa se näinkin sitten voi olla? Naiset on aika ihmeellisiä :)

    noinhan sen tietysti täytyykin mennä, koska lyhyt polttoväli kääntää parhaiten valoa. tämähän on myös helppo päätellä esim oman zoomini spekseistä: 18-200mm 1:3.5-6.3 -> isompi polttoväli=pienempi valovoima.

    Näin. Terävä likka (tikka)! :)


    ei.. kestä.. vikoja. :)

    No älä huoli, pikku viat on helppo peittää muilta, ja siten niitä voi kestää paremmin itsekkin :)
    Sitten voi tietty tulla ongelmia, jos ne pikku viat on liian tietoisesti omissa ajatuksissa päälimmäisenä kokoajan :)

    VastaaPoista
  17. No ei ehkä, jollei vallan omista hautajaisista ole kyse :)
    Niitä ei mielellään ihan vielä...


    no ei vielä, mutta sitten joskus! juhlan huipentumana ruumiin voisi heittää mereen.

    No käyn huomenna kirjastossa viemässä niitä digikirjoja pois, niin lukaisen tuon arikkelin muistin virkistykseksi uudelleen. Voin sitten lyhyesti vinkkejä referoida sen verran kuin muistan :)

    voi kiitos! näet paljon vaivaa taas vuokseni.. kuin sienen lakkia nakertaisi. :)

    Sinulla on sen verran enemmän etumatkaa kuvauksessa ja paljon enemmän käytännön kokemusta ja sitä paljon puhuttua taiteellsita silmää

    pöh..

    Ja toki tuonne majakalle mennään, ennemmin tai myöhemmin. Kunhan vain sopiva ajankohta löytyy... :)

    jei! täytyy jossain vaiheessa muuten alkaa pehmittää miestä, että päästää minut vieraan miehen matkaan.

    Äh...ihanko totta? Kuullostaa aika erikoiselta, mutta kaipa se näinkin sitten voi olla? Naiset on aika ihmeellisiä :)

    ..ja sarkastisia. :q

    No älä huoli, pikku viat on helppo peittää muilta, ja siten niitä voi kestää paremmin itsekkin :)

    yksin omien vikojen kanssa helppoa? :| uhh.. muilta voi kaiken tosiaan peittää, mutta oma säälimätön silmä näkee..

    VastaaPoista
  18. no ei vielä, mutta sitten joskus! juhlan huipentumana ruumiin voisi heittää mereen.

    No onpas sinulla synkeät juhlat :)

    No joku tietysti kuvaisi (kuka?) koko toimituksen, eikö niin ? :)

    voi kiitos! näet paljon vaivaa taas vuokseni.. kuin sienen lakkia nakertaisi. :)


    No en pelästään sinun vuoksesi ;).
    Ei tuosta ollut mitään ylimääräistä vaivaa, kun olin kirjastoon muutenkin menossa. Ja aihe kiinnostaa itseänikin kahtakin kautta: kiinnostuksesta sekä kuvaukseen, että majakoihin.

    Ja tämä perusinsinööri osaa (tai ainakin yrittää) sarkasmia ja ironiaa joskus, vaikka muten asiallainen, mutta "totinen torvensoittaja" olisikin, että nakerra pois vaan :)

    pöh..

    Ei mitään "pöh" totta se on, mitä sitä kieltämään (hiukan "paineen" kohotusta) :)

    jei! täytyy jossain vaiheessa muuten alkaa pehmittää miestä, että päästää minut vieraan miehen matkaan.

    No tätä olin jo itsekin miettinyt, että miten se tämänkin hoitaa, mutta toisaalta oli ja on yhä sellainen tunne ja tutina, että kyllä se keinot keksii ;)

    Kannattaa kuitenkin aloittaa pehmitys ajoissa. Vaikka voithan aina todeta totuuden mukaisesti, että täällä päässä on täysin harmiton ja vaaraton ATM - riskivapaa otus siis :)

    Toisaalta onhan tässä mahdollista vielä, että retki menee mönkään esim. seuraavista syistä:
    a) penseytesi ottaa sinusta selkävoiton.
    b)onnistun suututtamaan sinut kunnolla.
    C) sinä onnistut tuututtamaan minut kunnolla.
    d) vielä tuntematon yllätystekijä X

    Toivotaan ja pidetään peukkuja kuitenkin, että ei mene mönkään.

    Oletko muuten missä majakoissa jo käynyt? Oletko esim. Helsingin edustalla (15 meripeninkulmaa) olevalla Söderskärin majakalla käynyt? Sinne tehdään kesäisin kerran viikossa retkiä...

    ..ja sarkastisia. :q

    Aha...plääh...se olikin sarkasmia siis... :-|

    muilta voi kaiken tosiaan peittää, mutta oma säälimätön silmä näkee..

    No juu oma silmä näkee, mutta siitä ei pidä aina välittää, sanoo vaan että paskat... :)

    Minulla on hiukan niitä majakan kuvausvinkkejä, kirjoitin niitä lapulle. Jos saan harakanvarpaistani jotain selkoa, niin voin muutaman rivin laittaa tähän ketjuun vielä huomenna.

    Paljon olisi sinunkin blogissa vielä kommentoitavaa, esim. eräästä suljinaika jutusta ja käyttämästäsi ISO 800 herkkydestä eräässä kuvaistilanteessa minulla olisi ollut kysyttävää, mutta jää huomiselle (tai oikeastaan myöhemmälle tälle päivälle, on näemmä varhainen perjantai jo :) ), kuten muihinkin blogisi ketjuihin kommentointi... siis myöhemmin tänään lisää niihinkin... On niin paljon kommentoitavaa, että pitäisi vissiin oikeastaan olla meseyhteys auki... :)

    VastaaPoista
  19. No joku tietysti kuvaisi (kuka?) koko toimituksen, eikö niin ? :)

    no en tiedä.. minähän en niin perusta noista ihmisenkuvista. toki jos taiteellisella silmällä osaisi toteuttaa vaikka vain sen mereenheiton kuvauksen niin sitten.

    Kannattaa kuitenkin aloittaa pehmitys ajoissa.

    no kysäisin eilen jo varovasti ja sain saaliiksi ehkän + mies uhkasi tehdä sinusta taustasyynin, että varo vaan! :) enköhän minä sen vielä pehmitä..

    Vaikka voithan aina todeta totuuden mukaisesti, että täällä päässä on täysin harmiton ja vaaraton ATM - riskivapaa otus siis :)

    ehkä mies pelkääkin että tunnen jotain sairasta viehtymystä juuri atm:iin. eihän hän itsekään mikään bodattu öyhö ole - ja juuri siksi häneen miellyinkin.

    Toisaalta onhan tässä mahdollista vielä, että retki menee mönkään esim. seuraavista syistä:
    a) penseytesi ottaa sinusta selkävoiton.
    b)onnistun suututtamaan sinut kunnolla.
    C) sinä onnistut tuututtamaan minut kunnolla.
    d) vielä tuntematon yllätystekijä X


    ..d) penseytesi ottaa SINUSTA niskalenkin ja selkävoiton? :)

    Oletko muuten missä majakoissa jo käynyt?

    no en! suorastaan häpeällistä..

    No juu oma silmä näkee, mutta siitä ei pidä aina välittää, sanoo vaan että paskat... :)


    minun on helpompi olla välittämättä muiden ajatuksista, omani sen sijaan otan (liiankin) vakavasti. tästä syystä minua saa haukkua, vittuilla, arvostella, moralisoida jne ilman vaikutusta, mutta jos itse petyn itseeni tai koen epäonnistuneeni.. sitä on vaikea kestää.

    Minulla on hiukan niitä majakan kuvausvinkkejä, kirjoitin niitä lapulle. Jos saan harakanvarpaistani jotain selkoa, niin voin muutaman rivin laittaa tähän ketjuun vielä huomenna.

    jep, odotan!

    On niin paljon kommentoitavaa, että pitäisi vissiin oikeastaan olla meseyhteys auki... :)

    jaaha, "vaaraton" atm otti seuraavan askeleen kohti mehiläispesää.. ;) no ei siinä mitään, onhan minulla blogini nimellä (muistaakseni) olemassa meseyhteyskin, tosin pitää sopia aina erikseen milloin mesetetään kun en pidä sitä useinkaan päällä.

    VastaaPoista
  20. onkos jape muuten huomannut seuraavan kuvasarjan märketin majakasta: http://www.iltasanomat.fi/kuvagalleria/frame.asp?id=27677 ?

    VastaaPoista
  21. no en tiedä.. minähän en niin perusta noista ihmisenkuvista. toki jos taiteellisella silmällä osaisi toteuttaa vaikka vain sen mereenheiton kuvauksen niin sitten.

    Niin, tässä jäi nyt epäselväksi kumman mereen heitosta ja hautajaisista sekä niiden kuvauksesta oli kyse... vissiin minun, kun vanhempi olen... ja vieläpä mies :)

    no kysäisin eilen jo varovasti ja sain saaliiksi ehkän + mies uhkasi tehdä sinusta taustasyynin, että varo vaan! :) enköhän minä sen vielä pehmitä..

    jaaha, onkos miehesi SUPO:ssa tai vastavassa töissä jota kautta henkilötiedot ja -historian sekä taustat saa selville? Vai onko hänessä(kin) salapoliisin vikaa? :)

    Juu täytyy varoa!

    Tämä edellinen onkin hyvä lause, kuinka tuota taustasyyniä voi varoa ? :)

    No, luotan siihen että asianmukaisesti pehmität miehesi ajoissa :)

    ehkä mies pelkääkin että tunnen jotain sairasta viehtymystä juuri atm:iin. eihän hän itsekään mikään bodattu öyhö ole - ja juuri siksi häneen miellyinkin.

    No, en tiedä viehtymyksistäsi ATM:iin sinänsä, mutta jos minua ajatellaan, niin edelleenkään ei riskejä ja vaaraa ole tuonkaan suhteen. Itsehän ilmoitit että sinun silmääsi miellyttävät sellaiset hoikat "lautamaiset" miehet. Täällä on hiukan eri kaliiberin jamppa, on tanakkuutta, pötsiä ja painoa... ja leveä jakaus :)

    ..d) penseytesi ottaa SINUSTA niskalenkin ja selkävoiton? :)

    No juu, kaipa tämäkin on mahdollinen skenaario :)

    no en! suorastaan häpeällistä..

    No älä välitä, vielähän sinä ehdit näissä käydä, vaikka kaikissa suomen majakoissa :)
    Ajattelin vain että olisit kenties jossain käynyt, kun olet niistä ilmeisesti jo pitempään ollut kiinnostunut.
    Jos yhtään lohduttaa, niin en minäkään ole muistaakseni vielä majakoissa käynyt...


    minun on helpompi olla välittämättä muiden ajatuksista, omani sen sijaan otan (liiankin) vakavasti.

    Vaikka ehkä välillä toiselta vaikuttaa, niin minä koitan kyllä ajatella että mithän tuo toinen tästä ajattelee, en niinkään omia ajatuksiani jostain aiheesta ensisijaisesti ajattele...

    tästä syystä minua saa haukkua, vittuilla, arvostella, moralisoida jne ilman vaikutusta,

    No tämä on kyllä huomattu ja kieltämättä tämä ihmetyttää. Ei kovinkaan tavanomaista naisen reagointia/reagoimattomuutta. Mutta tämä tekee sinusta omalla tavallaan erikoisen ja erilaisen, eikä tämä ole huono asia ollenkaan.

    mutta jos itse petyn itseeni tai koen epäonnistuneeni.. sitä on vaikea kestää.

    Hmmm... tämä olisi minua kiinnostava mielenkiintoinen aihe, mutta ei ehkä sopiva tässä blogissa käsiteltäväksi. Pitäisi vissiin kirjoittaa tästä spostissa enemmän...?

    jaaha, "vaaraton" atm otti seuraavan askeleen kohti mehiläispesää.. ;) no ei siinä mitään, onhan minulla blogini nimellä (muistaakseni) olemassa meseyhteyskin, tosin pitää sopia aina erikseen milloin mesetetään kun en pidä sitä useinkaan päällä.

    Heh heh hee, vai niin, taas ajattelet, että minulla on joku taka-ajatus. No ei ole! :)
    Mese on välillä hyvää vaihtelua ja siinä saa heti dialogia ja vastetta, mutta se myös tappaa monipuolisen keskustelun äkkiä, kun teksti menee yhden sanan vastailuun ja kysymyksiin. Siksi se sopii vain satunnaiseen pikaviestintään, mielestäni.

    Huomasin tämän viime syksynä ja talvena, kun sitä nettideittailua tuli harrastettua (tämäkin keskustelu pitäisi käydä mesessä tai spostissa, kun ei kaikkee viitsisi tässä kertoa, kun ei tiedä kuka lukee blogiani) että sposti keskustelu oli monipuolisempaa, sitten kun siirryttiin meseen, niin keskustelu meni äkkiä tylsäksi ja väkinäiseksi. Sitten oli muutama joka halusi vain juttuseuraa... niitä ja muita henkilöitä saattoi olla sitten 4 - 5 yhtäaikaa mesessä... eikä kaikille ehtinyt vastaamaan ripeästi ja hiukan sekaisinkin ajatukset meni, kun usean ikkunan välillä risteili.
    En ole nyt jaksanut vähään aikaan pitää meseä auki, kun joku tulee heti huhuilemaan, enkä jaksa kokoiltaa jutustella niitä näitä...

    Minulla on mesetunnus "virallisella" Gmail-sposti osoitteella, mutta se ei ole sama kuin tämä blogisposti Gmail. "Virallisesta" Gmailspostista saisi nimeni selville helposti ;)

    En oikein ymmärtänyt, mitä tarkoitit, että sinulla on mesetunnus blogisi nimellä...?

    Minulla mesetunnus oli muotoa:
    xxxxxx@gmail.com

    Täytyy katsoa, jos sitten hommaisi mesetunnuksen tälle "kakkosgmail" osoittelle, joka on tämän bloginikin spostiyhteytenä, ja jonka jo tiedät muutenkin.

    VastaaPoista
  22. onkos jape muuten huomannut seuraavan kuvasarjan märketin majakasta:

    En ollut tuollaista huomannut. kiitoksia vaan linkista, nyt tuli katsottua :)

    Mukavia ja mielenkiintoisia kuvia!

    PS. En nyt taaskaan jaksa katsoa noita kirjoittamiani harakanvarpaita ja koittaa tulkita niitä näin yöllä...:)
    ...joten koitan katsoa niitä majakan kuvausvinkkejä huomenna (tänään) päivän valolla uudelleen...

    VastaaPoista
  23. jaaha, onkos miehesi SUPO:ssa tai vastavassa töissä jota kautta henkilötiedot ja -historian sekä taustat saa selville?

    kai se vaan mustasukkaisen avomiehen vimmalla sinut syynää.

    No tämä on kyllä huomattu ja kieltämättä tämä ihmetyttää. Ei kovinkaan tavanomaista naisen reagointia/reagoimattomuutta. Mutta tämä tekee sinusta omalla tavallaan erikoisen ja erilaisen, eikä tämä ole huono asia ollenkaan.

    katsos ei sanoilla ole mitään voimaa muuttaa todellisuutta - en usko sanamagiaan. kyllähän maailmaan puhetta (ja siis panetteluakin) mahtuu. itsetuntemukseni ja integriteettini ovat sen verran vahvat etten yleensä pidä muiden kykyä arvioida minua parempana kuin omaani; olenhan tuntenut itseni pisimpään ja itsearviointikykyäkin pitäisi olla (ammatinkin puolesta) enemmän kuin keskiverrolla ihmisellä. siksi siis oma "tuomio" voi vaikuttaa minuun syvästi, mutta toisten ei juurikaan (ellen ole itse tuomiosta samaa mieltä).

    tämä olisi minua kiinnostava mielenkiintoinen aihe, mutta ei ehkä sopiva tässä blogissa käsiteltäväksi. Pitäisi vissiin kirjoittaa tästä spostissa enemmän...?

    juu, se lienee parempi.

    En oikein ymmärtänyt, mitä tarkoitit, että sinulla on mesetunnus blogisi nimellä...?

    Minulla mesetunnus oli muotoa:
    xxxxxx@gmail.com


    se on siis muotoa diesirae@xxxxxxx.com. et tietenkään voi tietää varmaksi tuota loppuosaa, mutta ajattelin että sen saattaisit arvata (tuollainen sherlock kun olet). :) minullakin siis on myös toinen, oikean nimeni paljastava mese-tili irl-kavereiden ja perheen kanssa jutusteluun.

    Täytyy katsoa, jos sitten hommaisi mesetunnuksen tälle "kakkosgmail" osoittelle, joka on tämän bloginikin spostiyhteytenä, ja jonka jo tiedät muutenkin.

    ajattelinkin että voisit tuon tehdä. ethän toki halua paljastaa minulle oikeaa nimeäsi. ;)

    VastaaPoista
  24. kai se vaan mustasukkaisen avomiehen vimmalla sinut syynää.

    Juu, varmasti. Keinot vain kiinnostivat... :)

    en usko sanamagiaan./.../ itsetuntemukseni ja integriteettini

    Okei, selvä, ei sanamagiaa siis :)

    ovat sen verran vahvat etten yleensä pidä muiden kykyä arvioida minua parempana kuin omaani; olenhan tuntenut itseni pisimpään

    No et ole ainoa joka ajattelee näin. Melkein kaikki väittävät tuntevansa ja tietävänsä itsensä paremmin kuin mitä se "naapuri" luulee tietävänsä, satunnaisten havaintojen peruseella. Ei moninkaan noista ihmsistä ole väärässä, jos uskoo tuntevansa itsensä paremmin kuin mitä ulkopuolinen havainnoija voisi tuntea. Mutta se mitä ei itse itsestään voi tehdä, on ulkopuolinen havainnointi. Voin olla tietysti väärässäkin, mutta ei tähän voi edes kouluttautua. Kuinka voisit saada ns. "toisen" mielipiteen itse itseltäsi? Et mitenkään! Toivottavasti ymmärsit mitä koitan sanoa.

    ja itsearviointikykyäkin pitäisi olla (ammatinkin puolesta) enemmän kuin keskiverrolla ihmisellä. siksi siis oma "tuomio" voi vaikuttaa minuun syvästi, mutta toisten ei juurikaan (ellen ole itse tuomiosta samaa mieltä).

    No epäilemättä sinulla on tuota itsearviointikykyä keskimäräistä pulliaista enemmän. Tämä ei kuitenkaan mitätöi toteamustani havainnostani ja reagoimattomuudesta, kun vertaa naisiin keskimäärin. Mutta tämä on vain tällaista pohdintaa, ei sen kummempaa...

    juu, se lienee parempi.

    No katsotaan, jos tätä joskus sivutaan sitten vaikka spostissa enemmän...

    se on siis muotoa diesirae@xxxxxxx.com. et tietenkään voi tietää varmaksi tuota loppuosaa, mutta ajattelin että sen saattaisit arvata (tuollainen sherlock kun olet). :)

    No en minä kummoinen salapoliisi ole, enkä tosiaankaan voi tuota loppuosaa voi tietää, mutta kyllä minulla nyt jokin arvaus siitä voi olla. :)

    ajattelinkin että voisit tuon tehdä.

    No nyt minulla pitäisi olla tuo toinen mesetunnus tällä kakkosgmailosoitteella.

    ethän toki halua paljastaa minulle oikeaa nimeäsi. ;)

    No en vielä tässä vaiheessa, sehän helpottaisi miehesi tausta selvitystyötä liikaa :)
    Lisäksi asuinpaikani selviäisi nimeni myötä helposti.
    Toisaalta, olenhan jo oikean etunimeni paljastanut, mutta sinä et ;)
    Kerroit että odottelet siihen asti kunnes asiallisesti livenä esitellään, muistaakseni...

    Käyn lenkillä ja katson sitten nuo harakanvarpaat tuosta paperilta tähän ketjuun... :)

    VastaaPoista
  25. "en usko sanamagiaan./.../ itsetuntemukseni ja integriteettini"

    Okei, selvä, ei sanamagiaa siis :)


    jape, olen pettynyt jos tuolla vihjailit noidenkin termien olevan sanamagiaa. tuo on toki miehille tyypillistä kaiken ei-positivistisen tiedon mitätöintiä. ihmettelin silti, eikö ihmisillä monien miesten mielestä tosiaan voi olla pysyviä ja todellisia ominaisuuksia (esim introverttius tai ongelmanratkaisukyky). minun mielestäni sanamagiaan uskomista olisi, jos introvertti ihminen luulisi tulevansa jonkun toisen "tuomiolla" ekstravertiksi tai älykäs tyhmäksi. siihenhän tyhmäksi haukkumisesta suuttuminenkin osin kai perustuu.

    Mutta se mitä ei itse itsestään voi tehdä, on ulkopuolinen havainnointi. Voin olla tietysti väärässäkin, mutta ei tähän voi edes kouluttautua. Kuinka voisit saada ns. "toisen" mielipiteen itse itseltäsi?

    toki on jo määritelmällisesti mahdotonta saada toisen (=oman kehon ulkopuolinen) mielipide itseltään.. objektiivinen - eli ei omien toiveiden vääristämä - mielipide voi mielestäni kuitenkin olla mahdollinen. ei sen edes tarvitse olla aivan akkuraatti ollakseen toisen mielipidettä oikeampi - siitähän tässä vain on kyse.
    mielestäni itsen havainnointiin voi hieman kouluttautuakin (tähän pyrkii muun muassa "rater error training"), mutta paras on tietenkin omata valmiiksi hommaan sopiva (puolueettoman arvioiva) luonne ja (rauhallinen) temperamentti. veikkaisin että myös lievä depressiivisyys voi parantaa itsearviota -nimenomaan omien huonojen puolien havainnoinnissa - kunhan ei mennä kliinisen depression puolelle.
    olinko jo kertonut koulutukseeni kuuluvasta omasta terapiasta? mielestäni se etten toista vuotta kestäneessä psykoterapiassa oppinut mitään uutta itsestäni kertoo myös jotain itsetuntemuksestani.

    Tämä ei kuitenkaan mitätöi toteamustani havainnostani ja reagoimattomuudesta, kun vertaa naisiin keskimäärin.

    ei tietenkään mitätöi - se ei ollut tarkoituksenikaan. mielestäni IHMISET keskimäärin tuohtuvat kritiikistä, etenkin aiheettomasta sellaisesta. eivät siis miehetkään tyhminä kuuntele aiheettomia haukkuja - tarkista vaikka henkasta. ;)

    enkä tosiaankaan voi tuota loppuosaa voi tietää, mutta kyllä minulla nyt jokin arvaus siitä voi olla.

    ei sitten muuten ole hotmail..

    No nyt minulla pitäisi olla tuo toinen mesetunnus tällä kakkosgmailosoitteella.

    lisäsin sinut kontaktiksi. saa nähdä näynkö nyt myös sinun kontaktilistallasi vai en.

    VastaaPoista
  26. jape, olen pettynyt jos tuolla vihjailit noidenkin termien olevan sanamagiaa.

    No älä liikaa pety. Kuten tiedät, on täällä päässä aika suoraviivainen kaveri ja meidän käsityksemme sanamagiasta ja sen olemuksesta eroavat varmasti suurestikkin toisistaan. Sen sijaan että lähtisin pohtimaan, saatikka etsimään, kaikkien hienolta kuullostavien, mutta minulle entuudestaan outojen tai peräti tuntemattomien sanojen merkityksiä, joita esim. tässä lainamassani tekstissäsi on siiryn suosiolla eteenpäin ja jätän tekstin syvemmät analysoinnit niille joita ko. tekstien luku ja ymmärrys vaivatta sujuu. Tämä ei tarkoita sitä että väheksyisin kirjoitetun tekstin sisältöä - ei sinne päinkään - en vain jaksa kuluttaa aikaa tulkintaan kun asiat saa helpomminkin ilmaistua jos haluaa. Tämä on sitten vain minun mielipide, ei muuta.


    tuo on toki miehille tyypillistä kaiken ei-positivistisen tiedon mitätöintiä.

    Eikä ole, minä en ainkaan ei-positivistista tietoa mitätöi, mitätöin ja ohitan koreat termit kuten juuri "positivisismi" jne.

    Minä teen työkseni asioita josta usein tiedän mihin lopputulokseen pitäisi päästä, mutta en tiedä miten. Se pitää keksiä miten lopputulokseen pääsee. Tieteelisyys on kaukan kun homma usein viedään eteenpäin yrityksen ja erehdyksen kautta. Kun homma on saatu joskus sitten haluttuun lopputulokseen on mielenkiintoista toki joskus havita, että tähän lopputulokseen pääsyyn olisi ollut jokin entuudestaan tunnettu tieteellinen metodi... :)

    ihmettelin silti, eikö ihmisillä monien miesten mielestä tosiaan voi olla pysyviä ja todellisia ominaisuuksia (esim introverttius tai ongelmanratkaisukyky).

    Itse asiassa nyt en ymmärrä mistä puhut, kuka on sanonut että monet miehet ovat tuota mieltä? Minä itse katson olevan ainakin jollain lailla introvertti, ekstrovertti en ainkaan katso olevani.

    minun mielestäni sanamagiaan uskomista olisi, jos introvertti ihminen luulisi tulevansa jonkun toisen "tuomiolla" ekstravertiksi tai älykäs tyhmäksi. siihenhän tyhmäksi haukkumisesta suuttuminenkin osin kai perustuu.

    Putosin kärryiltä, mutta kai sekin on jokin saavutus kun myöntää sen ;)

    olinko jo kertonut koulutukseeni kuuluvasta omasta terapiasta? mielestäni se etten toista vuotta kestäneessä psykoterapiassa oppinut mitään uutta itsestäni kertoo myös jotain itsetuntemuksestani.

    No et ole kertonut, mutta minun on pitänyt kysyä, mutta en ole oikein keksinyt että kuinka kysyisin...muistelen, että sen blogissasi olevan pääkallotutkielman (piirustus) yhteydessä puhuit piirustustesi näyttämisestä terapeutille jonka piti niitä analysoida...

    En osaa nästä itsetuntemuksista oikein sanoa mitään, kun ne ei minun omintani aluetta ole...

    mielestäni IHMISET keskimäärin tuohtuvat kritiikistä, etenkin aiheettomasta sellaisesta.

    No minusta tämä on ihan luonnollista ja voi olla ihan aiheellistakin välillä.

    eivät siis miehetkään tyhminä kuuntele aiheettomia haukkuja - tarkista vaikka henkasta. ;)

    No ei kait kuuntelekkaan, eikä pidäkkään kuunnella.

    VastaaPoista
  27. minä en ainkaan ei-positivistista tietoa mitätöi, mitätöin ja ohitan koreat termit

    jaaaaa, no ei sitten mitään. ymmärsin aiemmin väärin; jos tästä vain onkin kyse niin unohda positivismi-saarnani. :)

    Itse asiassa nyt en ymmärrä mistä puhut, kuka on sanonut että monet miehet ovat tuota mieltä?

    minä! (ks. "tuo on toki miehille tyypillistä kaiken ei-positivistisen tiedon mitätöintiä.")

    No et ole kertonut, mutta minun on pitänyt kysyä, mutta en ole oikein keksinyt että kuinka kysyisin...

    juu, en ole tosiaan hulluuttani ollut "hoidossa" vaan opetustarkoituksissa hankkimassa itsetuntemusta.

    No minusta tämä on ihan luonnollista ja voi olla ihan aiheellistakin välillä.


    eli huomannet minun olevan luonnoton suhteessa muihin ihmisiin, ei vain muihin naisiin?

    VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!