28.3.2011

Syvyysterävyydestä

Huvin vuoksi ja urheilun kannalta tein pienen esimerkinomaisen harjoitelman syvyysterävyydestä. Oheiset kuvat ovat tuotokseni tuosta kokeilusta ja pääosassa "vaarin" ryppyinen käsi, eikä tuo ole edes tiskauksen tulosta. Kuvien välillä on hienoista värilämpötilaeroa, sillä toinen kuva on otettu salamaa hyödyntäen.

2 kommenttia:

 1. sangen hyvin bokehia havainnollistavat kuvat!

  kerropa lisää, jos viitsit, tästä kokeilusta: miten toteutit kuvauksen, oliko matkan varrella ongelmia, tuliko sellaiset kuvat kuin piti? mitä kuvat haluavat kertoa - kenties jotain tuosta korusta? mikähän riipus on kyseessä?

  tuli muuten heti mieleeni eräs kehitelmä alemmasta kuvasta.. itse olisit varjoissa, käsi hieman enemmän valossa ja kirkas kohdevalo kohdistettuna riipukseen. valotus olisi varmaan haarukoitava, sen verran haastavampi valaistus meinaan. :)

  VastaaPoista
 2. Kiitoksia kommenteista, kysymyksistä ja ideoista Tikka :)

  Olisi ehkä pitänyt hiukan avata koejärjestelyä jne. itse tuossa blogitekstissä. Siltä osin bloggaus jäi melko "vajaaksi", mutta käyhän se selostaminen tässä kommenteissakin.

  Olen jo hyvän tovin koittanut miettiä kuvausideoita, siis vaihtelua pelkkien lintukuvien joukkoon. Välillä ei meinaa keksiä mitään ja sitten taas tulee joitakin ideoita, mutta ne tyssää aina johonkin, useimmiten jonkin tarvikkeen tai välineen puuttumiseen tai kuvauskaluston puutteellisuuteen.

  Idea tästä kuvauksesta on ollut mielessä jo jonkin aikaa, ja tuli taas mieleen viime viikonloppuna, mutta silloin toteutuksen kokeilu tyssäsi kaukolaukaisimen toimimattomuuteen (paristo loppu). Hommasin sitten uuden pariston eilen ja kokeilin kuvausta heti miten sitten. Viikonloppuna olisi ollut enemmän tilaa kokeilulle ja kenties parempaa taustaa kuville. Kuten kenties muistat, on kämppäni varsin ahdas ja aika tukkoinen, joten nämä kuvat on otettu parvekkeellani, jossa on jonkin verran vapaata tilaa, joskin siinä on varsin rajoitettu tila myös.
  Laitoin kameran jalustalle ja objektiiviksi Tamron 17-50 mm f/2.8 -linssin. Aukon laitoin suurimmaksi (f/2.8) ja zoomin 50 mm tarkoituksena yrittää saada mahdollisimman lyhyt syvyysterävyysalue tuolla objektiivilla ja käytettävissä olevalla tilalla.

  Hain sitten sopivaa etäisyyttä kameraan, jolla tarkennus vielä toimii kunnolla ja toisaalta, että sommitelmasta tulisi suunnilleen haluamani. Sitten kaukolaukaisinta käyttäen otin sarjan kuvia, jossa hiukan vaihtelin asentoani ja käden paikkaa. Siten otin vielä käyttöön salaman ja vähensin sen tehoja 2/3 -aukkoa, koska oli aika lähi kuvista kyse kuitenkin.

  Kuvat olivat kutakuinkin sellaiset kuin pitkikin, mutta taustan olisin halunut olevan erilainen, nyt siellä on harmaa betoniseinä jossa vielä häiriötekijänä mm. tanko johon voi laittaa vaaatteita tuulettumaan jne.

  Kuvilla ei sinällään ole mitään tietoista viestiä kerrottavanaan. Halusin vain katsoa millainen tuosta syvyysterävyydestä tulee tuolla sommitelmalla. Koru on vain rekvisiittaa, joskin tietoinen valinta, johon katse voi kohdistua. Koru ei ole omani vaan sain sen (ja muutaman muun) lainaksi kuvausta varten. Koru on Kalevala Korun "Tuukkalan Solki". Sen esikuva on löytynyt Mikkelin Tuukkalasta ja ajoittunut ristiretkien ajalle 1150-1250 jKr.

  Tuo sinun kehitelmäsi kuullostaa hyvältä idealta ja olisi mielenkiintoista sitä kokeilla, mutta minulla ei taida ole siihen sopiva kalustoa, ei edes sitä sopivaa kirkasta kohdevaloa, joka olisi helpppo asetella ja suunnata. Lisäksi kuvaamaasi kehitelmään sopisi varmaan ulkoinen salama ja heijastin sopivaan paikkaan. Loppuu kädet kesken, tarvisisi olla avustajia käytettävissä, ehkä :)

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!