25.3.2011

Etäinen huuhkaja

Ohessa muutama yritelmä kuvata Helsingin Forumin katolla majapaikkaansa pitävää Huuhkaja-perhettä. Isäntää ei nyt kuviin sattunut, mutta etäisesti pesäpaikasta oli emo ja ilmeisesti kolme poikasta erotettavissa...
Harmillisen kaukana tuo pesäpaikka. Kuvauspaikka sinänsä oli mainio,  mutta vain liian kaukana kalustolleni. Lisäksi kuvauspäivä ja hetki oli pilvinen ja hämärä, joten jouduin nostamaan kameran herkkyyden ISO1600:n ja välillä jopa ISO3200:n, joka on jo käytännössä "liikaa" kamerani kennolle, mutta ei riittävästi, jotta saisi suljinnopeuden riittävän nopeaksi. Kyllä sieltä kuva tulee, mutta laatu vain on aika heikko.
Ensimmäinen kuva on otettu 500 mm polttovälillä. Toinen kuva on rajaus ensimmäisestä kuvasta. Kolmas kuva on otettu tuolla samaisella 500 mm:n polttovälillä, mutta perään on lisätty 2x telekonvertteri (TC), jolloin polttoväli kasvoi 1000 milliin. Hiukan "epätoivoista", mutta pakko yrittää, vaikka eihän tuokaan oikein riitä. Tarkennushan tuossa meni sitten manuaalille ja muutenkin pimeä objektiivi pimeni kaksi aukkoa lisää, tippuen tuonne f/13 -luokkaan, mikä on melko pieni jo, "isoimmaksi" aukoksi. Senkin takia tuota herkkyyttä piti nostaa "liikaa", jotta olisi hiukan saanut kompensoitua tuota TC:n tuomaa pimeyttä ja suljinnopeuden hidastumista. Lisäksi TC aiheuttaa kuvaan pehmeyttä, joten sekin huonontaa vielä kuvien laatua. Otin kyllä runsaasti kuvia, hiukan tarkennusta haarukoiden, koska suoraan sanottuna kohdetta oli hiukan hankala nähdä tarkasti. Tähän ei tietenkään auta se, että kameran optinen etsin on pienentävä...
Tuossa tilanteessa Live View -näytöstä olisi ollut paljon apua, mutta kamerassani ei sellaista ole.
Neljäs kuva on sitten rajaus kolmannesta kuvasta. Ei näistä kovin hyviä nyt tullut, mutta ovat parempia kuin ei mitään...

Olisi ollut kiva saada kuvin myös Isä-huuhkajasta - ja mielellään paljon lähempää - mutta kenties joskus toiste sitten...

7 kommenttia:

 1. Eikös tämä Cityhuuhkaja ole jo melkoinen kuuluisuus. Kuvasi erikoisesta aiheesta ovat todella hyviä.

  VastaaPoista
 2. Juu, Suloensio, kyllä tämä cityhuuhkaja/perhe taitaa olla melko isokin kuuluisuus. Käsittääkseni sitä käy aika aljon ihmiset katsomassa, tai ainakin yrittämässä katsoa.

  Kiitoksia kommentistasi ja arviostasi Suloensio! :)

  Kyllä nämä kuvat menettelee, kun suhteuttaa ne keliolosuhteisiin, jossa kuvat on otettu, ja melko isoon etäisyyteen kuvattavasta kohteesta. Käsintarkennuksessa aika paljon meni suteen, mutta jotkin onistuivat varsin hyvin, kuten esim. tuo kuva, joka on tässä postauksessa 3. ja 4. kuvana.

  VastaaPoista
 3. Kivoja kuvia! Jänskää, että huuhkaja on sopeutunut kaunpunkielämään. Luulisi, että liikenteen häly häiritsisi metsien rauhaan tottunutta. Mutta ehkä ruokaa on paremmin tarjolla, onhan puluja ja citykaneja, joita liikenne ruhjoo helpottaen huuhkajan saalistusta.

  VastaaPoista
 4. Kiitos Delilah! :)

  Kyllä pöllöt aika hyvin ovat kaupunkielämään sopeutuneet. Pöllöjähän havaitaan aika paljonkin kaupuinkien liepeillä silloin, kun on huono myyrävuosi ja jos ravinnon saanti talvella on vaikeaa runsaan lumen takia. Silloin pöllöjä hakeutuu kaupukien lähituntumaan ruoan toivossa.

  Yllättävää kyllä, niin PK-seudulla on pöllöille sopivaa ravintoa aika hyvin saatavilla juuri mm. noiden citykanien muodossa. Veikkaan, että huuhkaja ei juuri tarvitse edes liikenteen apua kanien kiinni saannissa, vaan uskoisin sen olevan varsin taitava metsästäjä jo luonnostaan.
  Tuo huuhkaja perheen pesä on korkealla, talon katolla, joten se on aika hyvin hälyltä suojassa.

  VastaaPoista
 5. nämähän ovat oikein mainioita kuvia, kuten tuossa ylemmässä kommentissa jo vähän myönnätkin! :) (blogitekstissä vielä valittelit ettei kovin hyviä tullut..)

  kuvauksesi perusteella tc:n kanssa kuvaaminen on melkoista kikkailua - hyvä että tulokset sitten kuitenkin palkitsevat. tai en saanut ihan varmaa käsitystä, oletko noihin kuviin itse tyytyväinen. minä olen, hyvin on tc lisännyt ulottuvuutta!

  VastaaPoista
 6. Kiitos Tikka :)

  No on nämä ihan välttävä+ -arvosanan kuvia ekaan yritelmään verrattuna. Silloin tosin oli vielä surkeampi keli ja hiukan lyhyempi objektiivi käytössä.

  TC:n kanssa kuvaaminen voi olla kikkailua, jos kuvaa niin pimeällä putkella, että auto fokus ei enään toimi. Tuon Sigma 150-500 mm:n -objetiivin suurin aukko (joka määrittää auto fokuksen toiminnan) pisimmällä polttovälillä on f/6.3, joka on juuri se joka aukon on vähintään oltava (tai isompi) jotta autofokus toimisi. Kun tuohon objektiiviin laittaa 2x TC:n perään, eli samalla suurin mahdollinen aukko "pienenee" kaksi aukkoa, ei AF enään toimi vaan käytettävissä on vain manuaalitarkennus.
  Yleisesti sanotaan, että TC on tarkoitettu käytettäväksi pääsääntöisesti prime linsseillä, jotta laatu olisi mahdollsiimman hyvä, siis niin hyvä kuin TC:llä nyt ylipäätään voi saada.

  Ongelma TC:llä on tietynlainen pehmeyden tuleminen kuvaan ja tämä korostuu pimeillä zoom-objektiiveilla.

  Minun ongelmani oli - TC:stä huolimatta - se, että en nähnyt kunnolla kohdetta. Optinen etsin on pienentävä (minulla n. 0.75x) ja jouduin haarukoimaan tarkennusta hiukan "arvaamalla". Eduksi olisi ollut, jos kamerassani olisi Live View, jonka kuvaa olisi voinut vielä zoomata tarkennuksen varmistamiseksi. Valitettavasti tuossa nykyisessä pääkamerassani ei Live Viewiä ole. Näistä puuttista johtuen tuli melko suuresta osasta kuvia "makkelia", eli olivat epäteräviä ja tarkennus pielessä. Lisäksi tuo kelin pimeys ja se, että sen takia jouduin käyttämään todella suurta ISO arvoa, heikensi vielä lisää kuvien laatua. Jos sää olisi ollut aurinkoinen ja paistanut "oikeasta" suunnasta, olisi kuvien laatu voinut parantuakin. Mutta olen ihan tyytyväinen kuviin, kun suhteuttaa käytettävissä olleeseen kalustoon ja kuvausetäisyyteen. TC auttaa kyllä, jos tiedostaa ja hyväksyy sen mukana tulevat rajoitteet jne.

  Toivottavasti tulee vielä tilaisuus koittaa kuvata noita huuhkajia, mielellään hiukan lähempääkin. Pesässä muuten näytti olevan 3 poikasta...

  VastaaPoista
 7. tuttu oli tuo tarkennuksen ongelma minullekin; ei vaan saa niin justiinsa osumaan kun kohde kattaa häviävän pienen osan kuva-alasta. minä yritin zoomata live-näyttöäni, mutta ei siitäkään mitään tullut - ympäristö oli liian valoisa. eikä ollut jalustaakaan mukana, en jaksanut raahata. kokemukseni mukaan zoomattavasta live-näytöstä hyötyy lähes pelkästään sisällä (ja jalustalla) kuvatessa.

  sain taannoin vähän selvempiä kuvia (aiempaan postattuun kuvaani verrattuna) pesästä, mutta mielestäni siellä näkyy vain kaksi poikasta. ehkäpä yksi on niiden muiden istuimena. kuinkahan kauan siellä vielä pesitään; ei ole mitään status-muutoksia uutisista ainakaan pistänyt silmään.

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!