8.3.2011

Haavoittunut

Nämä kuvat on otettu jo noin 3 viikkoa siten ja ajattelin, että en näitä postaakkaan, koska mm. Uuvana on tämän linnun vaiheista tehnyt postauksia blogiinsa useamman kerran. Päätin kuitenkin nyt postata blogiini omat versioni tästä sitkeästä taistelijalinnusta, joka oli onnistunut selviytymään ilmeisesti kanahaukan kynsistä, saadan kuitenkin ison ammottavan haavan rintamukseensa. Haavoista huolimatta isokoskelonaaras hoiti pukuaan huolellisesti.

Nyt viime perjantaina huomasin Birdlife Suomen Tiira-lintuhavaintotietokantaa selatassani huolestuttavan havainnon / ilmoituksen. Se valitettavasti sai vahvistuksen, kun Tikan kanssa kävimme viime lauantaina retkellä Vanhankaupunginkoskella: Jäällä, lähellä sulan reunaa, oli isokoskelonaaraan ruumis ja oletan, että se on tämä sitkeä taistelija, joka selvisi jo niin pitkälle... :(

Jäljelle jäi vain kysymys että veikö sen lopulta stressi, joka aiheutui tuosta kanahaukan hyökkäyksestä, joku tulehdus tai vastaava, joka iski tuohon ammottavaan haavaan vai pääsikö joku muu kenties yllättämään linnun...

Itse jo uskoin, että lintu selviäisi, kun se selvisi hyvin melko kovistakin pakkasista. Näin ei valitettavasti sitten kuitenkaan lopulta käynyt :( 
 

12 kommenttia:

 1. Miten surullinen kohtalo isokoskelollasi! Ehkä se on ehtinyt elää hyvän elämän. Sanotaan, että eläin on onnellisempi kuin ihminen; se ei tiedä kuolevansa. Kivulta se ei kuitenkaan säästy.

  VastaaPoista
 2. Todellakin surullinen kohtalo, Delilah, tuolla isokoskelolla. Tosiaan uskoin, että se selviäisi ja pärjäisi lopulta hyvin, kun se oli jo sinnitellyt tähän asti ja säätkin olivat koko ajan lämpiämässä jne. Kenties se ehti jo elää hyvän elämän. Ainakin toivon niin. Tarpeeseensa se kanahaukkakin tuota isokoskeloa varmasti yritti - normaalia eläinmaailman elämän kiertokulkua. Ajattelin vain, että koska isokoskelo onnistui itsensä pelastamaan kanahaukan kynistä, olisi se vielä ansainnut hieman pitemmän jatkoelämän - toisen mahdollisuuden.

  VastaaPoista
 3. En itse lue Tiiraa niin en tuosta tiennytkään. Vaikea sanoa, onko se sama lintu vai ei, pitäisi tutkia haaska. Helppo tietysti olettaa että sama on, mutta paljonhan siellä oli lintuja pakkasilla, parisenkymmentä. Hmmm. En tiedä mitä ajattelisin, kun ei voi varmasti tietää.
  Koskeloita on jäänyt talven nujertamiksi vähän joka talvi, kovaa leikkiä on talvehtiminen. Viimekin talvena ainakin yhden koiraan ruumiin kuvasin.

  Itse en ole nyt vähään aikaan (sitten pakkasten loppumisen) tuolla koskella käynytkään. Viimeksi kun kävin (mikähän päivä oli?), kaikki koskelot olivat silloin paikalta jo häipyneet. He lähtevät aina heti kun sää vähän lauhtuu ja tulee sulaa merelle, eivät odottele. Silloin ajattelin että tämä loukkaantunut lintu oli lähtenyt muitten mukana. Sehän lensi kuitenkin aivan vaivatta.
  Sitä edeltävällä kerralla, viimeinen kerta kun näin siellä tämän linnun, satuin muuten näkemään seuraavana tilanteen: koskeloista osa oli vedessä, osa jään reunalla. Loukkaantunut lintu myös lepäili jäällä. Yhtäkkiä kuului variksen rääkäisy ja kaikki koskelot säntäsivät paniikissa veteen. Saman tien kanahaukka lensi aika matalalla aivan suoraan yli kahden variksen saattelemana.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentistasi Uuvana! :)

  En voi olla tietenkään varma onko kyseessä sama lintu. Otin haaskasta kuvia, mutta se oli sen verran hankalassa asennossa ja paikassa, että kuvista ei paljoa voi päätellä. Ei päässyt riittävän lähelle, koska jää oli sen verran haperon näköistä, että sinne ei ollut oikein menemistä.
  Voihan tässä tapaksessa olla kyseessä toinekin lintu, koska tuo kanahaukka kuvauksesi perusteella tuntuu tuolla seudulla viihtyvän ja voihan linnun menehtymisen syy olla muukin.

  Jotenkin vain automaattisesti ajattelin, että kyseessä voisi olla tämä sama haavoittunut lintu. Näin arveli myös Tiiraan havainnon ilmoittanut henkilö. Silloin (keskiviikkona 4.3) ko. havainnoija oli nähnyt VKK:lla 4/5 + 1 isokoskeloa, eli yhteensä siis 9 ja tuon yhden ruumiin, joten kyllä niitä siellä vielä ajoittain varmaan on...

  Oli miten oli, niin itse toivoin että tuo haavoittunut naaras olisi selvinnyt. Ehkäpä se selvisikin, kenties...

  VastaaPoista
 5. odottelinkin josko jape ilmoittaa menehtyneestä koskelosta täällä "blogimaailmassa".
  kuollut eläin on aina surullinen näky, mutta jotenkin erityisen kurjaa jos kyseessä oli tämä haavoittunut sissimme. tässä vaiheessa se olisi jo niin turha kuolema.. olisi edes haukka saanut ruokaa, mutta nyt tilanteesta ei hyödy kukaan. vai olisiko jotain raadonsyöjää nyt sitten lykästänyt? linnun ruumis näytti kylläkin ihan koskemattomalta - tai ehkä jotkut hajottajat sen sisällä olivat jo toiminnassa.

  VastaaPoista
 6. "Silloin (keskiviikkona 4.3) ko. havainnoija oli nähnyt VKK:lla 4/5 + 1 isokoskeloa, eli yhteensä siis 9 ja tuon yhden ruumiin, joten kyllä niitä siellä vielä ajoittain varmaan on..."

  Tottakai, en mitenkään tarkoittanutkaan että minun havaintoni asiasta olisi jokin "lopullinen totuus". Ei tietenkään. Tarkoitin vain, että kun linnut lähtevät heti liikkumaan paljon kun nuo kovimmat pakkaset hellättivät niin niistä on vaikea laskuissa pysyä että mikä niistä on mikä.

  Tottakai on ihan mahdollista -ja ehkä jopa ihmisen näkökulmasta ajateltuna todennäköistäkin- että tuo kuollut lintu on tuo sama loukkaantunut lintu. Ehkä minä olen jotenkin tässä asiassa nyt sellainen ärsyttävällä tavalla "ei usko ennenkuin näkee", johtuukohan alitajuisesti siitä että olin itsekin toivonut linnun jo selviävän. Viimeksi kun sen näin se näytti yhtä pirteältä kuin koko ajan oli ollut. Mutta eihän eläimen kuntoa osaa ihminen oikein useinkaan arvioida. Eläimet toimivat ihmeen normaalisti loppuu saakka, niin kauan kun voimia on. Sitten ne ihmisen näkökulmasta katsottuna ihan yks kaks vain kuolevat. Ihminen itse kun taas vastaavassa tilanteessa olisi maannut huonovointisena jo pitkät ajat. Siksi voi hyvin olla että ihmisenä tässä luulee että hyvinhän se lintu jo pärjäsi vaikka se olisi ollut kovin huonokuntoinen jo koko ajan. Vaikea sanoa.

  Piti lähteä koskelle tänään katsomaan, mutta tuli paitsi kamalan huono pyrykeli niin myös sen verran kova flunssa iski päälle että hyväkään retkisää ei olisi nyt ulos saanut.

  Minulle jää tästä koskelojutusta sellainen vähän salaperäinen olo. En kaikesta huolimatta osaa ajatella että lintu varmuudella kuoli, yhtä hyvin se voi jotenkin minusta lentää juuri nyt jossakin merellä sulapaikoilla. Sellaiseksi tarinaksi tämä jotenkin minun mielessäni jäi. Sehän ei silti tarkoita että minä tietäisin mitenkään totuutta. Jotenkin vain sen oven haluan jättää mielessäni auki, että varmaa tietoa ei linnun kohtalosta ei ole. On lintu sitten kuollut tai elävä, minulle se jotenkin lentää tuosta avoimesta ovesta ulos.

  tikka:
  "tässä vaiheessa se olisi jo niin turha kuolema.. olisi edes haukka saanut ruokaa, mutta nyt tilanteesta ei hyödy kukaan."

  Kyllä varikset varmastikin tuon haaskan sieltä pian pois ovat putsaavat, jos ei muille pedoille ole siihen mennessä kelvannut. Varikset voivat vain arkailla tulla siihen silloin jos liian lähellä on ihmisiä.
  Ja jos haaska jää syömättä, kyllähän se jäittenlähdön lopulta sulamisvesiin siitä päätyy ja vedessä on paljon pikkuhajottajia jotka sen takaisin kiertoon palauttavat. Viimeisenä siitä hyötyvät kasvit, jotka imevät tuosta vedestä sen ravinteina oman kasvunsa ravinnoksi. Kukkii se sitten siellä kosken rannoilla kesällä rantakukkina, rönsyleinikkeinä ja mesiargervoina.

  VastaaPoista
 7. täytyypä heti korjata edellistä viestiäni: juuri vasta ehdin purkaa kuvani lintuvainajasta ja zoomaillessa näin että onhan sitä käyty syömässä. taitaa olla linnun suoli kietoutunut siiven ympärille, takapäässä on lisäksi jotain tummaa, verta kai. linnusta ei kuitenkaan näy sitä puolta, missä mahdolliset vanhat haavat olisivat. tämän suolestuksen taas on voinut tehdä haaskaeläin, joten kuolinsyy ei siitäkään (ainakaan minulle) selviä. ei siis tultu hullua hurskaammaksi tästäkään tiedonmurusta.

  uuvanalle toivottelen pikaista paranemista flunssasta mutta myös varovaisuutta, mikäli koskelle vielä menet tarkistamaan linnun "henkilöllisyyttä". lintu siis on aika lähellä sulaa, itse en sinne uskaltaisi edes kieriä. varmaan on parempi antaa linnun olla mikä on, tietäen että se jatkaa luonnon kiertokulkua tavalla tai toisella. hyvin muistutit siitä, että ruumiille tulee kyllä olemaan käyttöä. luonnossa taistelijat pärjäävät itse, mutta luovuttajat auttavat monia muita.

  VastaaPoista
 8. tikka:
  juu, en minä sinne jäälle aikonutkaan lähteä katsomaan taikka kierimään, kuollut olkoon siellä niinkuin on. jotenkin ajattelen ettei se minun puolestani kuulu asiaan, mennä sitä sinne enää tonkimaan. haaskalinnut ja muut syökööt parempiin suihin.

  VastaaPoista
 9. Tikka: "odottelinkin josko jape ilmoittaa menehtyneestä koskelosta täällä "blogimaailmassa"."

  Juu, ajattelin ilmoittaa kyllä, mutta en halunnut kuvia siitä menehtyneestä koskelosta postata. Jos se nyt ylipäätään on sama koskelo, kuin tämän postauksen haavoittunut koskelo. Muistelen sitä mieluummin sellaisena kuin se näissä kuvissa on. Minun mielestä se oli jo voiton puolella...

  Tikka: "linnun ruumis näytti kylläkin ihan koskemattomalta - tai ehkä jotkut hajottajat sen sisällä olivat jo toiminnassa."

  Minun ottamat kuvat siitä menehtyneestä koskelosta olivat kaikki selaisesta suunnasta, että linnun rintamus ei näkynyt, joten en saanut ollenkaan varmuutta, että se olisi tämä sama lintu. Voi olla että oli, voi olla että ei ollut...

  VastaaPoista
 10. Uuvana: "Tottakai, en mitenkään tarkoittanutkaan että minun havaintoni asiasta olisi jokin "lopullinen totuus". Ei tietenkään."

  OK - sitten ymmärsin sanomasi väärin. Pahoitteluni.

  Uuvana: "En kaikesta huolimatta osaa ajatella että lintu varmuudella kuoli, yhtä hyvin se voi jotenkin minusta lentää juuri nyt jossakin merellä sulapaikoilla."

  No en minäkään halua ajatella pahinta ja että tämä haavoittunut lintu olisi se menehtynyt lintu. Toivon todella että se selvisi, jollain keinolla, ja on nyt jossain muualla normaali askareissaan.

  Paranemisia Uuvanalle...! :)

  VastaaPoista
 11. No nyt vähän harmittaa että sanailin alunperin noin, että syntyi väärinkäsitystä. Se on joskus netissä hankalaa, kun kirjoittamalla pitää itseään ilmaista niin tulee joskus tahattomasti sanottua jotenkin harhaanjohtavasti tai liian kriittisen kuuloisesti vaikka ei sitä tarkoittaisi.

  VastaaPoista
 12. No, älä turhaan harmittele Uuvana. Ei tässä mitään sen kummempaa ole tapahtunut, siis viestinnässä. Netissä on hankalaa ilmaista asioita täsmällisesti oikein, kun ei näe ilmeitä eikä kuule äänen painoja. Tämä on siis kaikin puolin rajallista viestintää ja tulkinta virheitä voi tapahtua sekä sanojan että kuulijan puolella. Näilä ei voi välttyä kokonaan.

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!