28.9.2009

Hangon Svanvik:issa

Nämä kuvat on samalta kuvausretkeltä kun aiemmin Täktomin lahdella -nimisessä postauksessani otetut kuvat. Hieman reilun 2 viikon takaa ovat nämä kuvat, jotka on otettu Hangon Svanvik:issa, joka on muutaman kilometrin päässä tuosta Täktomista. Valitettavasti tällä sinänsä kaunilla lahdella ei kauheasti ollut lintuja, mutta enemmän kylläkin kuin Täktomissa. Linnut oli pääasissa, kuten lahden nimestä saattaa päätellä, joutsenia. Oli myös muitakin lintuja, mutta ne olivat niin kaukana, että niiden määrittäminen oli käytännössä mahdotonta. Kenties olivat jonkin sortin haikaroita tai jotain...

No, pitemmittä puheitta itse kuviin sitten. Taaskaan ei ole mitään kuvallisia erikoisuuksia tai erityisen onnistuneita otoksia.


  
Svanvikiin tultiin tieltä polkua pitkin, pienen metsikön läpi. Metsikön keskivaiheilla oli sähköpaimen ja sen yli rakennettu pieni porrasrakennelma, jota pitkin sähköpaimenen saattoi ylittää. Porrasrakennelman vieressä oli kyltti, jossa sanottiin, että niityllä - jossa lintutorni on - on vapaana skotlannin ylämaan karjaa, joka saattaa ajoittain olla agressiivista ja että liikkuminen alueella on omalla vastuulla. =8-S

No uskallauduin kuitenkin eteenpäin ja sähköpaimenaidan luota polku jatkui pitkospuina, joita pitkin saavuin aika pian metsänreunaan, jossa oli kuvan "lintutorni". No lintutornista ei voi oikein puhua, se oli aika vaatimaton ja matala lava, ehkä noin 2 metrin korkeudella maasta, mutta parempi se oli kuin ei mitään. Ihan hyvä näkymät sieltä oli lahdelle, mutta niin kuin yleensä, oli torni toivottoman kaukana potentiaalisista kuvauskohteista, kuten saatatte seuraavista kuvista havaita.
Rantaniittyä ja vedessä menee aitaus jonka lienee tarkoitus pitää karja rantaniityllä. 

Ylämaan karjaa rantaniityllä.

 


Kuvan keskellä (jos katsoo kuvaa suurempana) voi havaita pienen hiekkasärkän, jonne lintuja on kokoontunut jonkin verran lepäilemään.Kuva otettu Sigma 120 - 400 mm -objektiivilla maksimi zoomilla. Kirkas päivä ja osittainen vastavalo haittasi kuvausta jonkin verran. Joutsenien kaverina vaikuttaisi olevan jonkinlainen haikara tai vastaava lintu...


 


Edelleen sama Sigman objektiivi käytössä tässä kuvassa, kuin edellisessäkin kuvassa oli. Lisänä käytetty nyt 1.4 x telekonvertteria, josta johtuen automaattitarkennus ei enään toiminut, vaan kuva on tarkennettu manuaalisesti.

Harmillisesti kuvauskohteet on niin kaukana kalustooni nähden, että ei varsinaisista lähikuvista ollut toivettakaan. Sinänsä maisemat ja sää oli hyvät, joten retkipäivä oli sikäli ihan onnistunut.


12 kommenttia:

 1. Olet hommannut telekonvertterin?
  Onko kyseessä "piraatti", joka en johda sähköja, jos kerta tarkennus ei toiminut?

  Vai oliko tarkennuksen toimimattomuuteen jokin muu syy?

  Itse olen pettynyt omaan taitooni tarkentaa manuaalisesti, en käyttäisi mihinkään mitä ei voi tarvittaessa ottaa uusiksi.

  VastaaPoista
 2. JP: "Olet hommannut telekonvertterin?"

  Juu, on se minulla ollut kolmisen kuukautta.

  JP: "Onko kyseessä "piraatti", joka en johda sähköja, jos kerta tarkennus ei toiminut?"

  Kyseessä on Sigman 1.4x telekonvertteri, joka johtaa sähköt. Tässähän se ongelma juuri onkin: TC kertoo kameralle, että täällä on nyt telekonvertteri, joka pimentää aukon verran. Kameran AF ei toimi jos aukko on f/6.3 tai pienempi. Tuolla sigma 120-400 mm maksimizoomiasennnolla kameran aukko menee TC:n kanssa f/5.6 -> f/8 ja TC siis kertoo kameralle, että nyt ei AF:n pidä toimia...

  Käsittäkseni sähköttömät TC:t eivät "paljasta" olemassa oloaan ja näin AF toimii. Kuvaajan pitää vain itse tietää ja ottaa huomioon kameran asetuksissa että kuinka paljon ko. TC pimentää...

  Lisäksi vaikka molemmat on Sigmaa, sekä objektiivi että TC, olen lukenut että Sigman TC:t tukevat HSM-moottorilla varustettuja objektiiveja vasta tietystä sarjanumerosta eteenpäin. Tämäkin voi siis vaikuttaa.

  JP: "Itse olen pettynyt omaan taitooni tarkentaa manuaalisesti"

  No niin minäkin. Valtaosa näistä Svanvikin kuvistakin on epätarkkoja, siis ne jotka oltin TC:n kanssa. Siksi pitäisi olla valovoimaltaan sellainen objektiivi että AF toimii, jos meinaa TC:tä käyttää...

  VastaaPoista
 3. etäisyys teki nyt kuvista enemmän maisemakuvia, mutta ei huonoja sellaisia. voisiko kuitenkin olla niin, että tarkennuserheeksi luultu kuvan puuroutuminen johtuukin kohteen pienestä resoluutiosta (eli on pikselöitymistä)? vai näkikö raakakuvista että tarkennus on jossain muualla kuin kohteissa?

  VastaaPoista
 4. vielä kysymys: karja ei ilmeisesti käynyt kimppuun? olisin varovainen ainakin salaman käytössä lehmiä kuvatessa, jos siis mielii säästää henkensä! eivät vissiin kuitenkaan tulleet kovin lähelle - salaman kantaman päähän - eikä ilmakaan vaatinut lisävaloa.

  VastaaPoista
 5. juuri joku kyseli samaa asiaa DC-forumilla, ja joku Canini omistava kertoi teippaavansa aukkotietoa välittävät nastat piiloon, jolloin kamera luulee aukoksi sen minkä on asentanut.

  En tiedä käytännössä miten toimii.

  VastaaPoista
 6. tikka: "etäisyys teki nyt kuvista enemmän maisemakuvia, mutta ei huonoja sellaisia."

  No sanos muuta. Etäisyydet on niin isoja, että maisemakuviahan nämä. Nämä on muuten kaikki rajaamattomia kuvia. Vain pienenetty resoa blogiin sopivaksi.

  tikka: "voisiko kuitenkin olla niin, että tarkennuserheeksi luultu kuvan puuroutuminen johtuukin kohteen pienestä resoluutiosta (eli on pikselöitymistä)? vai näkikö raakakuvista että tarkennus on jossain muualla kuin kohteissa?"

  Näissä kuvissa ei ole käsittääkseni tarkenuserhettä. Valitsin tähän nyt ehkä parhaan käsitarkenteista kuvista (alin kuva), muut on automaattitarkenteisia. Muissa kuvissa oli mm. liikkuvia kohteita kuten lenton lähtevä haikara jne. ja ne on epätarkkoja kun tuli yleensä tietty käänettyä tarkennusrengasta aina väärään suuntaan.

  Toka alin kuva on 400 mm zoomilla (ilman TC:tä) ja se oli siis lähin mihin kuvissa pääsin. Olisi tietty pitänyt laittaa joka kuvan alle polttoväli jne. jotta kuvia ja etäsisyyksiä voisi arvioida ja vertailla paremmin.

  VastaaPoista
 7. tikka: "vai näkikö raakakuvista että tarkennus on jossain muualla kuin kohteissa?"

  No nämä on siis rajaamattomia kuvia, eli tarkennus näkyy niissä niin kuin se oli. Nämä on ainoastaan pienenetty blogikokoon resoluution puolesta.

  VastaaPoista
 8. tikka: "vielä kysymys: karja ei ilmeisesti käynyt kimppuun?"

  Ei käynyt kimppuun. Ne oleilivat nähdäkseni nyt tuolla niityn oikealla laidalla, josta nuo ottamani kuvat on. Kuvasin siis tornista.

  Kuitenkin niitä on selvästi ollut tuossa lintutornin ympärillä, siis lehmiä. Tästä todisteena oli muutama mojova läjä pitkospuilla :)

  tikka: "olisin varovainen ainakin salaman käytössä lehmiä kuvatessa, jos siis mielii säästää henkensä! "

  Tämä on varmasti asiallinen neuvo ja ohje lähietäisyydeltä kuvattaessa! :D

  tikka: "eivät vissiin kuitenkaan tulleet kovin lähelle - salaman kantaman päähän - eikä ilmakaan vaatinut lisävaloa."

  Eivät tuleet lähelle, en ainakaan havainnut :) Nähdäkseni olivat ainakin 100 m päässä minusta.

  Ilmahan oli kaunis ja kirkas, suorastaan liiankin kirkas, kuten osasta kuvistä näkee. Osittainen vastavalo ja voimakaat heijastukset vedestä on aiheuttaneet valotuksenmittaukseen ongelmia...

  VastaaPoista
 9. JP: "joku Canini omistava kertoi teippaavansa aukkotietoa välittävät nastat piiloon, jolloin kamera luulee aukoksi sen minkä on asentanut."

  Kuulostaa hankalalta. Ajattelin ostaa joskus, kun on löysää rahaa, Kenkon TC:n siinä ei ole sähköjä (kait). Kenties 2x TC:llä saisi aurinkoisella säällä edes välttäviä kuvia, kun AF toimisi...?

  VastaaPoista
 10. JP: "juuri joku kyseli samaa asiaa DC-forumilla, "

  Koitin katsoa tätät keskustelua DC-foorumilta, mutta en löytänyt. Olisko sinulla antaa linkkiä tähän keskusteluun JP?

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!