6.9.2009

Nuolihaukka ja varis

(Kokeilen tässä hieman isomman fontin käyttöä teksteissä, palaan takaisin edelliseen jos vaikuttaa liian isolta)

Kävin eilen pienellä kuvausretkellä Espoon ja Helsingin suunnalla. Ajatuksena oli katsoa josko siellä olisi muuttoaan tekeviä lintuja enemmän, kuin täällä minun kulmilla. Yllätys oli aika suuri, kun oli lähes tyhjää "varmoissa" lintupaikoissa. Onko linnut jo muuttaneet vai eikö se  muutto ole vielä alkanut?
Espoon Suomenoja oli lähes tyhjä, no muutama jo tutuksi tullut nokikana, muutama erilainen sorsa sekä kyhmyjoutsen siellä oli, mutta ne on tuttua kauraa jo ja yleisvaikutelmaltaan lintuja oli todella vähän. Muutamia hanhi- ja sorsaparvia kyllä lensi ylitseni etelän suuntaan...
Olin jo kierroksen Suomenojan altaan ympäri tehnyt, kun huomasin jonkin omituisen linnun liitelevän altaan yllä, mutta en ehtinyt sitä tarkemmin havainnoida, kun se meni vesakon/puiden taakse pois näkökentästäni. Lähdin kävelemään autolle päin, kun paikalla ollut lintubongari (menimme lähes peräkanaa tuota Suomenojaa ympäri) huudahti "Huomio! Varis ahdistaa petolintua" ja osoitti taivaalle. Käännyin katsomaan ja ryhdyin kuvaamaan. Onneksi kamera oli esillä. Paha vain, en ehtinyt yhtään katsoa asetuksia ja hiukan pielessähän ne oli... :(
Lisäksi linnut lenteli aivan kohtisuoraan pään yläpuolella, ei kauhean korkealla, mutta kuitenkin, joten oli hankala kuvata.

 
 
Linnut jahtasivat toisiaan vuorotellen, kuten kahdesta ekasta kuvasta näkyy. Polttovälinä minulla oli näissä kuvissa 330 mm, eli ei aivan maksimi (oli käytössä Sigma 120-400 mm -objektiivi tuolla hetkellä), jotta pysyin nopeasti liikkuvien lintujen perässä joten kuten. Aukko oli f/5.6 ja herkkyys ISO400. Noista asetuksista johtuen suljinaika meni "tappiin" eli 1/4000 sek. joka on nopein mihin minun kamera pystyy. En tiedä valottuiko kuvat ollenkaan oikein. Herkkyys oli liian isolla ja/tai olisi pitänyt himmentää hiukan, tuonne f/8 ehkä, mutta kun en siinä tohinassa huomannut.
Tilanne oli aika pian ohi. Nuolihaukka jäi kyllä liitelemään alueen ylle, mutta se meni niin korkealle, että siitä ei oikein saanut enään selkoa. 
Alin kuva on kroppi ylemmästä kuvasta. Otin vain nuolihaukan esiin ja koitin vaalentaa keskisävyjä Levelsillä, jotta saisin haukan värejä ja kuviointia paremmin esiin.2 kommenttia:

  1. ihan hyvin onnistunut haukka! erityismaininta tulee tietysti kuvan jännästä tilanteesta, jossa on meneillään taistelu ilmojen herruudesta tms. :)
    itsekin avaan sävyjä usein levelsillä, lajinmäärityskin kummasti helpottuu kun saa linnun kuvioista selvää.

    VastaaPoista
  2. Aivan, oli jännä seurata kun ne vuorotellen jahtasi toisiaan :)

    Mukavaa olisi ollut saada haukasta muutama kuva sivuprofiilista, mutta täytyy oll tyytyväinen tähänkin. ei näitä kovin usein satu kohdille.

    VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!