21.7.2009

Vuosipäivä


Tämän kukan myötä totean, että tällä päivämäärällä blogini on tullut "kypsään" yhden vuoden ikään :)
Vaikka jatkan varsinaista bloggaustaukoani ainakin jonkin tovin vielä, niin ajattelin kuitenkin tämän postauksen tehdä tämän vuosipäivän kunniaksi.



Kun joissakin seuraamissani blogeissa on ollut aika ajoin teemana "kimalaisen pysäyttäminen ilmaan", niin postaan tähän samaan yhteyteen viimeisimmän yritelmäni aiheesta :)
Ei terävintä mahdollista jälkeä tokikaan, mutta ihan kohtuullinen.

4 kommenttia:

  1. Kukka on tarkka, mikä laji sitten onkaan.
    Kimalaisen kuvassa on ollut aavistuksen liian herkkä liipasinsormi, kimalainen on vasta juuri tulossa terävyysalueelle.
    Oletan että olit etukäteen tarkentanut kukkaan.

    Nuo siivet ovat kyllä uskomattomattoman nopeat, ei edes 1/2000s saanut niitä täysin pysähtymään.

    VastaaPoista
  2. Kukka on Tikan mukaan gerbera. Niitäkin lienee useita lajikeita, mutta yleisnimike "gerbera" sopii minulle ihan hyvin. :)
    En tunne itse juurikaan kukkia, mutta niitä on mukava kuvata, kun jotkin niistä on oikein kauniita. Tuo kukka kuva onnistui hyvin kun oli todella aurinkoinen päivä ja aurinko paistoi kukkiin esteettä. Herkkyys oli ISO200, zoomi maksimilla, suljinnopeus 1/640 sek. ja aukko f/11.

    Olet oikeassa, hätäilin tuossa kimalaiskuvassa. Olin tosiaan tarkentanut tuohon kukkaan etukäteen. Kuva on kuvattu samana päivänä, kuin tuo gerbera, mutta nyt jouduin nostamaan herkkyyden ISO800 (ja suljinnopeudeksi silläkin tuli vain 1/800 sek. tuohon kuvaan) aukko oli maksimilla eli f/6.3, josta sitten johtuu kapea syvyysterävyysalue, mutta kun suljinnopeus (eikä herkkyyskään enään) ei antanut myöten pienentää aukkoa :(
    Tuo ISO800 aiheutti kuvaan jo kohinaa, joka näkyy isommassa kuvassa, vaikka koitin kohinaa kyllä poistaa. Päivä oli siis sama kirkas, kuin gerberakuvassa, mutta tuohon kohtaan ei sitten vain paistanut riittvästi.

    VastaaPoista
  3. sen verran otan takaisin sanomisiani, että en ole varma onko kukka gerbera. kasvit ovat heikko kohtani, en tunne juuri muuta kuin tavallisimmat puulajit. siskoni sen sijaan tuntisi varmaan liki kaikki kukat ja rehut.

    kimalainen on kyllä hyvin lähellä onnistumista, ehkä aavistuksen verran hailea vain. siinähän näkyy tuntosarvikin terävänä.. mutta aina voi saivarrella että terävyysalue olisi saanut olla pienempi ja tarkalleen kimalaisessa, suljinaika lyhyempi jne. oivallinen kuva silti, olosuhteisiin (=nopeasti pörräävä pieni elukka) nähden.

    VastaaPoista
  4. tikka: "mutta aina voi saivarrella että terävyysalue olisi saanut olla pienempi ja tarkalleen kimalaisessa, suljinaika lyhyempi jne."

    Kamerani rajat tulevat tällaisissa kuvissa liian pian vastaan. Vaikka olen kamerani ominaisuuksiin muuten varsin tyytyväinen on eräs tärkeimmistä lenkeistä juuri heikko: kuvakenno.

    Kamerani CCD kenno ei pärjää CMOS kennoille mm. herkkyydessä ja kohinoissa.
    ISO800, jota tässä kimalaiskuvassa käytettiin, on mielestäni lähellä välttävää käyttökelposita arvoa. Isompaa arvoa ei ole järkevää käyttää. Silti suljinnopeus jäi vain 1/800 sekuntiin, joka on liian hidas. Arvelen, että jos olisin voinut pienentää aukkoa tuonne f/11 tienoolle ja että samalla suljinnopeus olisi pysynyt edes 1/800 sek. arvossa (tai nopeampana mieluummin tietty), olisi kimalainenkin näkynyt paremmin terävänä (selkeämpänä) vaikka tarkennus ei siinä ollutkaan.

    VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!