12.7.2009

Erään aikakauden loppu...

...tai ainakin melkein, ehkä vain pieni bloggaustauko. Eli nyt on tullut, ei aivan tasan, mutta melkein vuosi siitä, kun tämän valokuvausharrastuksen ja kuvien bloggauksen Tikan esimerkin innoittamana aloitin. Aika paljon on tullut opittua valokuvauksesta vuoden aikana, mutta paljon olisi vielä opittavaa ja kehittyähän tässä voi käytännössä loputtomiin asti. Joka tapauksessa nyt tuntuu siltä, että pidän pienen tauon tässä bloggaamisessa ja mietin mihin suuntaan tästä seuraavaksi. Eihän tämä blogini nytkään niin kovin usein ole päivittynyt. Valokuvausta en toki jätä, se on jo vuodessa antanut paljon ja varmasti antaa tulevaisuudessa yhä enemmän.

Kävin eilen pienellä valokuvausretkellä Espoossa ja sieltä tuli muutamia onnistuneitakin kuvia. Ajattelin ensin, että niissä olisi ollut aineksia omiinkin postauksiin, mutta laitan jokusen kuvan tuolta eiliseltä nyt tähän. Olkoon tämä nyt sitten vaikka "vuosijuhlapostaus" tjsp. :)

Kohteet, joissa kävin, oli Espoon Suomenoja, johon sain vinkin Tikalta. Suomenoja on voimalan entinen lauhde/jätevesiallas, josta on muodostunut lintukosteikko. Toinen kohde oli Espoon Laajalahden merenranta, jossa on myös laaja kosteikko / liejualue, jossa mm. vesilinnut viihtyvät. Mainioita kohteita molemmat. :)

Se mikä heti pitää sanoa on se, että nuo paikat asettavat aikamoiset vaatimukset kalustolle mikäli kunnon lähikuvia meinaa saada. Sinne ei lyhyt putkisen juuri kannata mennä... Minun Sigma 120 - 400 mm objektiivi oli lähes kokoajan 400 mm:n asennossa, käytännössä, mutta ei sillä tahtonut ulettua. Ei saanut ainakaan halajamiani lähikuvia (paitsi tuo eka kuva tuossa alla, tietty). Lisäksi Suomenojalla oli kiusallisen korkeaa ruovikkoa, joka esti kunnon näkyväisyyden. Oli siellä toki kaksi lintutornia, mutta toisen eteen oli kasvanut jo korkeaa "vesakkoa", joka oli osin edessä vaikka olin korkealla lintutornissa.Tämä kuva on Suomenojalta ja heti pitää sanoa, että enpä tiedä mikä lintu on kyseessä. Aivan outo, uusi lintu minulle.Tässä on Laajalahden "Jurassic Parkin" monstereita, vai mitä lienee varaaneja... :)
Vai onko vain sisiliskoja...
Nämä löytyi Laajalahden ruovikkoon rakennetulta lauta"silta"polulta, joka meni ruovikon keskellä. Ruovikko oli niin korkeaa, että ei siellä nähnyt oikein mitään. Onneksi näin nämä kaveri siinä lautasiltapolulla (oma keksimä sana).Ja tässä toinen kavereista. Melko hyvä poseeraus :)Tämä kuva on nyt Laajalahden Villa Elfvikin puoleisesta päästä. Kuva on otettu lintutornista. Tätä kuvaa ei ole rajattu ollenkaan, kun halusin näyttää millaisista etäisyyksistä on kyse. Kuva on otettu Sigma 120-400 mm linssillä zoomi täysillä ja silti jäi kuvan keskellä ollut harmaahaikara pieneksi.
Voi hitto, olisin tuosta haikarasta halunnut kunnon kuvan. Ekaa kertaa sellaisen näin. Arvioisin, että lintutornista oli noin 80 metriä etäisyyttä tuohon haikaraan. Oli sitä kosteikkoa kyllä lähempänäkin tornia, mutta nuo nyt kökki tuolla kauempana. Lintutornissa oli ystävällinen vanhempi herrasmies, jonka kaukoputkella sain sitten katsella noita haikaroita. Itse asiassa hän ne haikarat minulle bongasi, en niitä itse huomannut ensinkään. Lisäksi herrasmies kertoi, että vesi on nyt noin 10 cm liian korkealla. Jos olisi matalammalla, paljastuisi rantaliejua enemmän ja siihen tornin läheisyyteen tulisi vilskettä enemmän. Näin herrasmies kertoi. Pitää uskoa, koska hän on vakiovieras tuolla, uskoisin.Sonni. Se tuli mylvimään ja maata kuopimaan lintutornin juureen. Kuva otettu siis lintutornista ylhäältä, jossa olimme turvassa :)
Piti aika metakkaa tuo sonni. Hetken päästä paikalle löntysti lehmiä ja vasikoita, kyyttöjä ilmeisesti. Kai se sonni vaan piti laumaansa kurissa. Osa tuosta Laajalahdesta on laidunniittyä, jolla noita lehmiä laiduntaa.

Nämä kuvat on Otaniemen puolella Laajalahtea olevalta Maarin lintutornilta. Siinä edustalla oli liejukkoa enemmän näkyvissä, samoin lintuja oli enemmän. Näin mm. runsaita kottaraisparvia. Nämäkin kuvat on otettu täydellä 400 mm zoomilla ja pieneksi jää kohteet täälläkin päässä Laajalahtea. Kuvat on rajaamattomia, jotta mittasuhteet näkyy selvemmin. Tosin liejukko on huomattavasti laajempi täällä päässä lahtea, minusta. Linnut ovat noin 40 metrin päässä (esim. nuo kanadanhanhet(?)) tornista. Vaikka kyllä ne lähemmäksikin pääsisivät.

Voin suositella noita kumpaakin Laajalahden paikkaa lämpimästi. Sanoisin, että Otaniemen pää on hieman parempi, mutta toisaalta harmaahaikarat olivat Villa Elfvikin päässä... ne olisivat kiinnostaneet minua erityisesti. Tuleen varmasti vielä käymään Laajalahdessa kuten myös Suomenojalla. Erityisesti syksymmällä voi olla kiinnostavaa, kun muutot alkaa, mutta voipi olla että käyn vielä tässä välissä muutenkin. Eli valokuvaus ei jää vaikka taukoa pidänkin... voihan olla että jää lyhyeksi, taukokin, eihän sitä tiedä. Katsotaan...

EDIT: Näyttääkö osa tekstistä pienemmältä, siis esim. tuolla valokuvien välissä oleva teksti, kuin ylhäällä ja alhaalla oleva teksti?

4 kommenttia:

 1. Jep, näyttää teksti välillä pienemmältä. Mutta kai joku hetkellinen juttu vain tullu sinne väliin. Toisaalta toimii paremmin, niinku kuvatekstinä lehtijutussa :)
  Hienoja kuvia kaikin puolin, liskon poseeraus mainio!

  Pidähän mieltä ja intoa ravitseva tauko, uusia kuvatuksia odotellen :)

  VastaaPoista
 2. Yritin kyllä katsoa, Mou Rire, että muotoilu olisi sama myös valokuvien välissä. Monta kertaa "maalasin" tekstin ja laitoin samat muotoilut mutta aina vain esikatselussa näytti hieman pienemmältä. No en tiedä, ei se niin pahasti häritse, että niitä nyt enempää jaksaisin muklata.

  Liskosta, varsinkin alemmasta kuvasta, olen oikein tyytyväinen. Se kuva onnistui hyvin mielestäni.

  Juu, katselen nyt tässä ja koitan kehitellä ideoita sekä kuvaukseen, että tähän bloggaukseen. Muutama asia on jo mielessä, mutta kehittelen niitä mielessäni vielä. Ehkä ne jalostuu vielä :)

  Ja valokuvaan toki, eräällä "suollakin" tässä pitäisi käydä katsomassa, että onko siellä jo jotain kuvattavaa ;)

  VastaaPoista
 3. Hyviä kuvia, sanoisin Sigman kuvanlaadun olevan parempi 400mm kohdalla, kuin Tamronin 250mm kohdalla.

  Lisko on eriomainen, eikä nuo muutkaan ole ollenkaan huonoja.

  Pistähän silti aina joskus joku helmi näytille, vaikka taukoa pidätkin.

  VastaaPoista
 4. Aivan, uskoisin niin, JP, että Sigma olisi hieman parempi täydellä zoomilla kuin Tamron. Siltä ainakin vaikuttaisi.

  Lisko onnistui hyvin, mutta sehän olikin jo minulle aika tuttua lähikuvausta. Toisaalta nossa muissa tuli selvästi kaluston rajalliset mahdollisuudet vastaan. Kovasti jo katselin tuossa Sigman 1.4x telekonvertteria, mutta en tiedä veisikö tuo jo tuosta Sigma 120-400 mm linssistä automaatti tarkennuksen? 2x telekonvertteria ei kannattane harkita tuohon. Toisalta esim. haikarat vain seisoskelivat paikoillaan, joten niihin olisi voinut tarkentaa kyllä manuaalisesti, ehkä. Eli rauhallisiin kohteisin voisi toimia tuo Sigma 120-400 ja 1.4x telekonvertteri. Eihän tuo olisi vieläkään riittävä tuohon ylläolevaan haikarakuvaan, mutta ehkä siinä saisi hiukan paremmin haikaran esiin ja sitten hieman croppausta niin voisi saada jotain selkoa, vaikka ei aivan huippukuva olisikaan :)


  No jos tulee joku helmi niin voin toki laittaa esille. Ja voihan olla että tauko yleensäkkään ei ole niin pitkä.

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!