19.10.2008

Tikka nähty...



Vähemmän käsitelty verrokkikuva


...vaikka tikka ei ilmeisesti halunnut tulla nähdyksi. Salaperäisiä ja arkoja nuo tikat :) Niistä ei meinaa saada selvää ja tarkkaa kuvaa millään. Jos jonkin kuvan onnistuu tikasta saamaan, niin se on suttua, yleensä.

Nämä kuvat on kuvattu taas 250 mm polttovälillä ja vapaalta kädeltä. Herkkyys oli asetettu ISO 800:n ja aukko oli f/8 ja suljinnopeus kummassakin kuvassa 1/160. Ilma sateinen, taivas harmaa ja valaistusolosuhde pimeähkö. Ylempi kuva kuvattu noin 20 - 25 metrin päästä ja alempi noin 12 - 15 metrin päästä. Päivän mittaan koitin useasti päästä lähemmäs tikkaa ja kerran onnistuinkin ja olisi (tietysti) tullut se paras kuva, mutta sitten eräs henkilö minulle juuri huuteli :\ juuri kun olin kuvaamassa, ja tikka lähti karkuun taas :|

Edit: Kun katsoo alempaa kuvaa isommassa koossa, näkyy kuvassa hiukan rakeisuutta. Lieneekö tuo ISO 800:n aiheuttamaa kohinaa?

Edit 2: Entäpä mielipiteet rajauksesta? Olisiko ensimmäinen kuva saanut/pitänyt olla tiukemmin rajattu? Nyt tikka jäi pieneksi, mutta kuva on jotenkin mielestäni parempi, kun sähkötolpan pää eristimineen näkyy kokonaan...

Edit 3: Lisätty "vähemmän käsitelty verrokkikuva". Kuva on sama kuin toiseksi alin kuva, mutta RAW konvertterissa tehty kohinan poisto ennen TIFF:iksi talletusta. Kuvankäsittely ohjelmassa tehty vain rajaus, levels ja kuvakoon muutos blogikokoon (resize).


8 kommenttia:

  1. Kohaa kyllä, mutta näkyisikö se jo noin jo ISO 800?

    Minulla ei ole nyt täällä yhtään iso 800 otettuja kuvia verrokiksi, mutta onko sinulla kohinanpoisto kamerassa päällä?

    Mikäli ei ole, saattaa se olla kohinaakin. Mikäli kuvaat RAW-muodossa, sen pitäisi saada päälle jostain Sonyn ohjelman asetuksista, testaa mitä vaikuttaa.

    Onko kuvaa cropattu?
    Sekin vaikuttaa kohinan esiintuloon jos olet paljon kuvaa cropannut.

    VastaaPoista
  2. mutta onko sinulla kohinanpoisto kamerassa päällä?

    On päällä kameran asetuksista.
    Kuvaan yleensä RAW-muotoon ja nämä on myös RAW-kuvia alunperin.

    Mikäli kuvaat RAW-muodossa, sen pitäisi saada päälle jostain Sonyn ohjelman asetuksista, testaa mitä vaikuttaa.

    Juu, eli kamerassa on kohinanvaimennus isoilla ISO-luvuilla päällä, mutta yleensä en ole Sonyn "Raw konvertterissa" (ohjelmassa) ruksinut kohinanvaimennusta päälle, silloinhan se ei sitä kohinan vaimennusta tee, vaikka kamerassa ko. "vipu" olisikin päällä. Täytyypä kokeilla miltä tulos vaikuttaa kun pistän "RAW konvertterissa" ko. kuvalla kohinanvaimennuksen päälle ja käsittelen tämän jälkeen tallentamani TIFF-kuvan uudelleen Corelissa. Täytyy koittaa muistaa tehdä samat "liikkeet" Corelilla...

    Onko kuvaa cropattu?
    Sekin vaikuttaa kohinan esiintuloon jos olet paljon kuvaa cropannut.


    Siis rajattu? On rajattu, aika paljonkin. Nämä luvut tulee nyt ulkomuisitista, mutta meni suurin piirtein näin:
    - alkuperäinen kuvan koko 3872 x 2592
    - ylempi kuva rajattu säilyttäen alkuperäinen 3:2 kuvasuhde noin kokoon 1900 x ???? tästä sitten kuva lopuksi pienennetty "resize" (bicubic interpolointi) toiminnolla blogikokoon 1280 x 856.
    - alempi kuva rajattu säilyttäen alkuperäinen 3:2 kuvasuhde noin kokoon 1680 x ???? tästä sitten kuva lopuksi pienennetty "resize" (bicubic interpolointi) toiminnolla blogikokoon 1280 x 856.

    VastaaPoista
  3. Kohinanpoisto ensin, sitten pienennys.

    Käsittääkseni piennenys voimakkaalla jpeg-pakkauksella tuo myös kuvaan kohinaa esiin, testää alkuperäisellä koolla.

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Edellinen viestini poistettu <- kirjoitus virheitä.

    Kohinanpoisto ensin, sitten pienennys.

    OK - kokeilen tätä. Teen kohinan vaimennuksen ensin RAW konvertterissa, ja siirrän sitten TIFF:inä Coreliin jatkokäsittelyyn. Corelissa on myös mahdollista tehdä "digital camera noise reduction" -homma, mutta täytyy koittaa pärjätä ilman sitä.

    Käsittääkseni piennenys voimakkaalla jpeg-pakkauksella tuo myös kuvaan kohinaa esiin, testää alkuperäisellä koolla.

    Näillä kuvilla JPEG kompressio Corelin "asteikolla" 1(pienin kompressio) - 99 (suurinkompressio) oli 28, joka on jo kohtalaisen voimakas kompressiotaso. Tuo kohinaisuus voi johtua myös osittain tästä, tai tämä voi tuoda sitä enemmän esiin, mutta testaan ensin tuolla kohinan vaimennuksella.

    VastaaPoista
  6. Näyttäisi siltä, että suurin syyllinen kohinaan on löytynyt...se on allekirjoittanut ja allekirjoittaneen huolimattomat brightness, highlights ja shadows säädöt. Ja hommaa on vissiin pahentanut vielä Unharp Maskin käyttö...
    ...voi kettu sentään... :(
    ...no postaan uudet näytteet myöhemmin johonkin photohosting paikkaan josta niitä voi tiirailla.

    Postaan tänne selostuksen mitä kullekin kuvalle on tehty tai jätetty tekemättä :)

    VastaaPoista
  7. no niin, vähemmän käsitellyssä kuvassa kohina on lähes poissa! joskus liiat jälkikäsittelyt ja etenkin automaattisäädöt ovat perkeleestä. vältä niitä tai tiiraa enemmän esikatselukuvaa säätäessäsi.

    rajauksen suhteen jäin sormi suuhun - kumpikin on omalla laillaan hyvä. päädyin siis siihen että miksi pitäisi valita, valitsen molemmat! ihan oikeasti pidän molemmista yhtä paljon; etenkin kun tiukempi rajaus (suurennos) ei tuo lisäyksityiskohtia tikasta esiin ei se paranna - joskaan ei huononnakaan - kuvaa.

    VastaaPoista
  8. no niin, vähemmän käsitellyssä kuvassa kohina on lähes poissa!

    Jep, jotenkin lohdullista että syypää löytyi läheltä :)

    joskus liiat jälkikäsittelyt ja etenkin automaattisäädöt ovat perkeleestä. vältä niitä tai tiiraa enemmän esikatselukuvaa säätäessäsi.

    Totta turiset. Nyt olen lähiaikoina saanut pariin otteeseen tuta mitä huolimaton ja/tai liian automaatiinen kuvien korjailu voi aiheuttaa. Ehkä tähän kuvien korjailuunkin voisi soveltaa sanontaa: "less is more!"


    rajauksen suhteen jäin sormi suuhun - kumpikin on omalla laillaan hyvä. päädyin siis siihen että miksi pitäisi valita, valitsen molemmat!

    Totta, molemmissa on jotain hyvää, joten ne on aika tasaväkisiä. Vaikea valita, ja ei ehkä tarvitsekkaan valita... :)

    VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!