Jälleen jatkoa HDR kokeiluille. Kuvat on koostettu viidestä eri suljinnopeudella valotetusta kuvasta. Kuvien muuntoon LDR muotoon on käytetty vertailun vuoksi kahta "tone mapping" tapaa: ensimmäiseen kuvaan "Tone Compressor:ia" ja toiseen "Details Enhancer:ia". Tone Mapping asetuksia on kummassakin säädetty käsin ja kuvankäsittelyohjelmassa on vielä jälkikäsittelynä kuviin tehty hienon hieno rajaus (alareunasta ja oikeasta reunasta rajattu kolmisenkymmentä pikseliä pois), kohinan poistoa (vielä jäi hiukan mm. taivaalle) ja lievä terävöitys (Unsharp Mask).
Kameran asetukset kuvauksessa: Manuaali ohjelma, ISO 200, aukko f/7.1 ja suljinnopeudet 2 sek. - 20 sek. Polttoväli 18 mm.
Hieman vaikea sanoa, kumpi on parempi, mutta ehkä kuitenkin alempi, eli "Detail Enhancer" menetelmällä "tone mapattu" kuva :)
Kameran asetukset kuvauksessa: Manuaali ohjelma, ISO 200, aukko f/7.1 ja suljinnopeudet 2 sek. - 20 sek. Polttoväli 18 mm.
Hieman vaikea sanoa, kumpi on parempi, mutta ehkä kuitenkin alempi, eli "Detail Enhancer" menetelmällä "tone mapattu" kuva :)
Edit: Lisätty kuvatekstit. Lisätty samoista kuvista, kuin kaksi edellistä kuvaakin on, tehty versio Exposure bleneded menetelmällä. Exposure blended kuvassa samat peruskäsittelyt, kuin aiemmissa kuvissa (rajaus, terävöinti ja kuvakoon muutos blogikokoon), mutta kohinan poisto jätetty pois (ei mielestäni tarvittu, Exposure blended menetelmän etuihin kuuluu kohinan häviäminen lähes tyystin). Viimeiseksi lisätty "käsittelemätön" verrokkikuva. Kuva on keskimmäinen noiden viiden HDR kuvan muodostukseen käytetyn yksittäisen kuvan joukosta. Kyseisen kuvan valotusaika 6 sekuntia. Verrokkikuvaan ei ole myöskään tehty kohinanpoistoa kuvankäsittelyohjelmassa. Vain rajaus ja lievä terävöinti ja kuvakoon muutos (resize) blogikokoon, joka on tehty muillekin kuville. Kameran valkotasapainoasetus oli muuten näissä kaikissa kuvissa AWB eli automaatilla. Kenties jotain muuta kokeilemalla RAW konvertterissa olisi kuvien punaisuus saattanut vähentyä...
Exposure blended kuvan asetuksia säädetty käsin HDR kuvaa muodostettaessa, tällä kertaa ei siis "automaatilla" :)
Exposure blended kuvan asetuksia säädetty käsin HDR kuvaa muodostettaessa, tällä kertaa ei siis "automaatilla" :)
hmm, jännän kermamaisen pehmeitä kuvia, etenkin alempi. nyt olisi tietysti kiva nähdä lähtötilanne, mutta lähdekuvia oli jo aika monta ja suurella skaalalla - ja hyvä niin! ehkä osaisit kuitenkin sanoa huomaatko itse miten kuva on muuttunut lähtökohdistaan? paraniko yksityiskohtien erottuvuus, väriskaala jne? olen muuten samaa mieltä alemman paremmuudesta, tuolla ylemmän kuvan tekniikalla punaisuus on liian läpitunkevaa.
VastaaPoistanyt olisi tietysti kiva nähdä lähtötilanne, mutta lähdekuvia oli jo aika monta ja suurella skaalalla - ja hyvä niin!
VastaaPoistaPostaan vaikka huomenna (siis myöhemmin tänään :) vaikka keskimmäisen, kameran mukaan "oikein" valotetun kuvan vertailukuvaksi.
ehkä osaisit kuitenkin sanoa huomaatko itse miten kuva on muuttunut lähtökohdistaan?
Komentoin tätäkin kohtaa paremmin "huomenissa", kun vertailen alkuperäisiin kuviin. Voin vertailla samalla ruudulla vaikka 4 kuvaa yhtä aikaa tuon Sonyn kameran mukana tulleella ohjelmalla, joten saan muutoksista sillä taoin paremmin selkoa, vaikka kuvat on toki pienempiä kun kaikkien on sovittava saman ikkunaan
tuolla ylemmän kuvan tekniikalla punaisuus on liian läpitunkevaa.
Näin näyttäisi olevan, tuotakin olis voinut vielä koittaa säätää ;) mutta kun ei ollut tuota toista kuvaa vielä verrokkina, niin ei voinyt ytittää ihan samaan saada säätöjä tuolla toisella menetelmällä, jos silla olisikaan "samaan" päässyt.
Kuvan teema nyt ei mikään järisyttävän jännittävä ole, mutta näkyi kivan sopivasti linnan muurivallin päälle, josta ympäröivää maisemaa tiirasin jalustani kanssa :)
Lamppujen luoma värimaailma tuo mieleen talven, luultavasti vihreän vähäisyyden vuoksi.
VastaaPoistaAlempi on parempi, joskin aikaisemmat HDR-kokeilusi olivat minusta parempia, ehkä liian punertava sävymaailma ei oikein iske minun silmääni.
Lamppujen luoma värimaailma tuo mieleen talven, luultavasti vihreän vähäisyyden vuoksi.
VastaaPoistaAivan, lamppujen värilämpö vaikuttaa voimakkaasti näissä kuvissa. En tiedä mitä sorttia lamput on, onko kenties pienpainenatriumlamppuja, mutta niiden tuottman valonväri on kellertävän punainen. Vihreää on tosiaan kuva-alassa vähän: muurin edustan nurmella ja kuvan etualan vallihaudan reunalla kapealla kaistaleella.
Alempi on parempi, joskin aikaisemmat HDR-kokeilusi olivat minusta parempia, ehkä liian punertava sävymaailma ei oikein iske minun silmääni.
Näissä kuvissa noilla lampuilla on tosiaan suuri rooli, eikä nämä ole tosiaan yhtä hyivä kuvia kuin aiemmat. Punertavuus on molemmissa hallitsevaa, mutta ylemmässä "pahemmin". Postaan illemalla, kun päsäen kotiin, verrokiksi yhden tavallisen kuvan tästä HDR sarjasta.
Alkuperäisen nähtyäni, en ihmettele vihreän puutetta.
VastaaPoistaTaitaa olla jo hiukan liian vaikea HDR-kuvaksi.
Olen ymmärtänyt HDR:n olevan parhaimmillaan kuvissa joissa kameran dynamiikka ei riitä. Ja tuossa sitä dynamiikkaa ei tarvittu kuin lappujen kirkkaimmissa kohdissa, joten ehkä ei paras mahdollinen HDR aihe.
Omia kokemuksia ei ole, joten ihan arvailua vain.
Oliko aikaisemman linnakuvan olosuhteet samantyyppiset?
Vai oliko silloin valoisampaa?
Oliko aikaisemman linnakuvan olosuhteet samantyyppiset?
VastaaPoistaVai oliko silloin valoisampaa?
Aiemman linnakuvan olosuhteet oli samanlaiset. Kuvat on otettu kuta kuinkin samoihin kellonaikoihin. Mutta se mikä on muuttunut on, että linnakuvat otettiin kuukausi sitten -> silloin oli selvästi valoisampaa. Linna (joka on suoraan kuvaajan selän takana näissä kuvissa) on kuvattu juuri tuolta valojen välistä, jotka on tuossa kuvien etualalla.
Voi olla, että tämä aihe on HDR-kuvaksi liian vaikea, mutta jotain efektiä kuviin tulee, vaikka eivät suoranaisina HDR kuvina menisikään :)