7.10.2008

Muutama sorsa vielä...




Ohessa vielä muutama sorsa kuva. En ole oikein tyytyväinen näiden kuvien terävyyteen, mutta pienenä (laimeana :) puolustuksena todettakoon, että nämä ovat eräitä ensimmäisistä uudella objektiivilla otetuista kuvista. Kuvat on otettu tuolla syyskuun puolella.

Pientä taustatarinaa, joka ei välttämättä suoraan liity yllä oleviin kuviin... :)

Siis olin menossa testailemaan uutta objektiivia paikalliselle joutsenlammelle. Ajatuksena oli kokeilla miten uusi objektiivi pelaa verrattuna aiempaan objektiiviin, jonka polttoväli on uutta objektiivia paljon lyhyempi. Olin ajelemssa kohti joutsenlampea, kun näin jotain valkoista toisen lammen rannalla, mutta tämä ei ollut vielä varsinainen joutsenlampi, joten en siihen kiinnittänyt enempää huomiota. Kun sitten saavuin varsinaiselle joutselammelle, oli lampi kesään verrattuna jo melkein autio. Muutama lokki siellä täällä ja sitten oli jonkin verran sorsia, joista siis yllä olevat kuvat. Lammella ei näkynyt kuin yksi joutsen. Ihmettelin mihin se on joutunut. Eräs naisen kysyi minulta, että tiedänkö missä toinen joutsen on. Vastasin, että en tiedä...
Nainen ihmetteli, että missä joutsen voisi olla, kun niillä on siipien sulat typistetty, jotta ne eivät karkaa lammelta. Sitten tajusin, että se "valkoinen" toisella lammella oli karkuun lähtenyt joutsen. Muutama päivä tapahtuman jälkeen olikin paikkallisessa lehdessä juttua karkumatkalla olleesta joutsenesta, jota oli pari päivää jahdattu... joutsenpariskunta (tai no ei kait vielä pariskunta, kun ei lehden mukaan ole vielä varmaa onko kysessä poika ja tyttö joutsenet) oli tarkoitus viedä talveksi Ähtärin eläinpuistoon. Toiselle joutsenista oli kasvanut sulat takaisin, tai ainakin sen verran sulkia, että se oli päässyt siirtymään pois varsinaiselta joutsenlammelta. No se saatiin sitten kiinni ja molemmat joutsenet, muutaman kiinnioton aiheuttaman stressin purkuun tarkoitetun lepopäivän jälkeen, siirrettiin sitten Ähtäriin, kuten suunniteltu oli. Joutsenet palaavat sitten lammelle ensi keväänä taas.

6 kommenttia:

  1. hienoja erilaisia vedenpintoja, esim ylimmässä kuvassa vesi on kuin lasia. sorsilla lienee meneillään jotain muutosta höyhenpuvun kanssa - nuo värivammat sorsien päissä ovat tylsiä ainakin minun silmääni. muuten kuitenkin hyviä kuvia jälleen.

    VastaaPoista
  2. sorsilla lienee meneillään jotain muutosta höyhenpuvun kanssa - nuo värivammat sorsien päissä ovat tylsiä ainakin minun silmääni

    Niin, jotain höyhen muutoksia on varmaankin menossa. Ihmettelin itsekin kuinka tuon alimman kuvan sorsien päät on noin värittömät kun muilla on noin sininvihreät. Toisaalta naaraan pää on kait eri värinen muutenkin, mutta siitä ei taida tässä olla kysymys...

    VastaaPoista
  3. naaraan pitäisi kai olla ihan selkeän ruskea, sen sijaan olen kuullut urosten jäljittelevän värityksessä naaraita sulkasadon aikaan. kynäsulkien pudottua kun sorsa ei voi lentää pakoon tulee piiloutuminen uroksillekin tärkeimmäksi henkiinjäämiskeinoksi. muuten naarasta muistuttavan uroksen voisi kuitenkin tunnistaa keltaisesta nokasta, joka siis ei vaihda väriä - näin muistan kuulleeni tai lukeneeni.

    VastaaPoista
  4. naaraan pitäisi kai olla ihan selkeän ruskea,

    Juu, näin myös lintukirjani kertoo.

    sen sijaan olen kuullut urosten jäljittelevän värityksessä naaraita sulkasadon aikaan.

    OK - tästä en ollut kuullutkaan.

    kynäsulkien pudottua kun sorsa ei voi lentää pakoon tulee piiloutuminen uroksillekin tärkeimmäksi henkiinjäämiskeinoksi.

    Hmmm...mitäs nämä kynäsulat on? En muista niistä kuulleeni.

    muuten naarasta muistuttavan uroksen voisi kuitenkin tunnistaa keltaisesta nokasta, joka siis ei vaihda väriä - näin muistan kuulleeni tai lukeneeni.

    Näin katselin siitä lintukirjasta. Siis että nokka olisi hyvä tuntomerkki erottaa uros ja naaras.

    VastaaPoista
  5. mitäs nämä kynäsulat on? En muista niistä kuulleeni.

    no ne ovat vissiin niitä kantavia sulkia, joita sorsa lentämiseen tarvitsee. sulkasadon aikana sorsalla on siis jonkin aikaa niitä liian vähän (tai sitten ne ovat liian pehmeitä) lentämiseen. silloin uroksen värikkäästä höyhenpuvusta onkin yllättäen haittaa ja on parempi näyttää hetken aikaa naaraalta.

    VastaaPoista
  6. no ne ovat vissiin niitä kantavia sulkia, joita sorsa lentämiseen tarvitsee.

    OK - kiitostiedoista.
    Taas tuli opittua jotain uutta :)

    VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!