3.5.2011

Hippiäinen

Ohessa hiukan lisää kuvia taannoiselta Porkkalanniemen (Kirkkonummi) retkeltä. Sain iloisen ensihavainnon näistä kuvien hippiäisitä itselleni. En väitä, että olisin näitä pieniä lintuja itse huomannut puista etsiä, mutta aina kannattaa katsoa samaan suuntaan, kuin joku muu lintujentarkkailija :)
Sieltä saattaa löytää jotain itselle uutta ja niin kävi nytkin. Pampskatanilta poispäin mennessä oli muutama hiukan aiemmin pois lähtenyt henkilö pysähtynyt tarkkailemaan mäntyihin. Kyselin, että mitä siellä on ja sain vastaukseksi, että hippiäinen. Niitä taisi itse asiassa olla 3-4 kpl saman männyn kimpussa. Ei muuta kuin kuvaamaan. :)

Pienen ja liikkuvaisen linnun seuraaminen kameralla oli kieltämättä varsin haastavaa ja taaskaan ei tullut niitä "parhaita" asetuksia kameraan huomattua laittaa. Lähinnä tulee siis unohdettua laittaa ns. ylivalotusta, kun kuvataan siten, että taustalla on suhteellisen runsaasti melko kirkasta taivasta. Tällöin kameran valotuksenmittaus usein hämääntyy ja alivalottaa kuvaa, jotta taivas valottuisi "oikein". Tällöin itse kohde, joka on tummempi kuin taivas menee "pimeäksi". Olen hiukan näitä kuvia ylivalottanut jälkikäsittelyssä ja avannut hiukan varjoja. Tätä ei vain voinut tehdä paljoa, kun tulee kohina esiin. Onnettomuudekseni oli kameran herkkyysasetukseni ISO800 vaikka olisi vähemmälläkin pärjännyt, kun suljinnopeudet olivat välillä 1/5000 - 1/2000 sek. eli aivan riittävät, vaikka olisi pudottanut herkkyyden -> ISO400 ja ylivalottanut kamerassa kuvaa vielä aukon verran.

 - Terveppä terve sinne alas.

 Malliposeeraus.

 Tarkkaileva katse.- Niin, oliko asiaa?

Nämä hippiäiset taitavat olla kaikki naaraita kun heidän päälakensa raita on keltainen. Lintuoppaan mukaan koiraan päälaen raita on enemmän oranssinen.

4 kommenttia:

 1. ihan hyväthän nuo valotukset ovat - ainakin pikku korjausten jälkeen. :) olet hyvin hallinnut senkin, ettei lintu "sula" valkoiseen taustaan. tykkään erityisesti heiluttelijasta.

  VastaaPoista
 2. Kiitos tikka :)

  Heiluttelija on kiva, tykkään kyllä.

  Ihan kohtuullisesti sai kuvia "pelastettua", joskin kamerassa ylivalottaminen olisi ollut parempi vaihtoehto mm. kohinan ja kuvien yleisen laadun kannalta. Mutta en valita, kun näin hauskan ja herttaisen linnun pääsi näkemään :)

  VastaaPoista
 3. Jopas onkin pieni tipi! Olen nähnyt hippiäisen lintukirjoissa, mutta näissä kuvissasi männynkäpy ja neulaset ovat hyvä vertailukohde linnun koon ymmärtämiseen. Kovasti se näyttää olevan kiinnostunut kuvauksesta.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentistasi Delilah :)

  Pienikokoinen on tosiaan tuo hippiäinen, mutta oikein herttainen olemukseltaan. Tosiaan vaikutti siltä, että se olisi tarkkaillut kuvaajia (meitä oli useampi :) ja tähän saa tukea, kun katsoo muita hippiäiskuvasarjan kuvia, jotka tuossa tilanteessa otin.

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!