17.11.2010

Kuvausta salamalla

Kelit ovat olleet viime aikoina todella synkeitä, eikä aurinko ole juurikaan päässyt paistamaan tasaisen harmaan pilvimaton läpi. Totesin viikonloppuna ulkona kuvaamisen likimahdottomaksi, vaikka käytössä oli f/2.8 valovoimainen objektiivi ja käytin ISO1600 herkkyyttä. Suljinopeudet jäi hitaiksi ja kuvat pimeiksi ja suttuisiksi. Sitten keksin kokeilla salamaa, mitä en kovinkaan usein yleensäkään ole käyttänyt. Kokeilusta tuli hauska ja kiinnostava, kun samalla opettelin kuvaamaan manuaali asetuksilla, jotka osoittutuivat erääksi tärkeäksi elementiksi koko salamalla kuvaamisessa!

Asetuin siis kameran kanssa lintulaudan ja jasmiinipensaan välimaastoon. Linnuilla on tapana hakea ruoka laudalta ja sitten kiiruhtaa syheröisen jasmiinipensaan uumeniin turvaan syömään ruokaansa. Olin asettanut kameraani siis manuaaliasetukset, eli suljinnopeus 1/160 sek., aukko f/4 ja ISO400. On tärkeää huomata asettaa manuaaliasetuksilla ja/tai suljinprioriteetilla kuvatessa suljinnopeus hitaammaksi tai korkeintaan yhtä nopeaksi, kuin mikä kameran salamasynkkanopeus (flash sync) on. Muuten kuvaan saattaa tulla osa suljinta, kun se ei ehdi alta pois. Minun kamerassa salamasynkka nopeus on max 1/200 sek. jos kuvanvakaaja on päällä ja 1/250 sek. jos kuvanvakaaja on pois päältä. Seuraavassa hiukan hömötiaisia ja kuusitiaisia, jotka pääsivät kuvauskohteekseni eivätkä tuntuneet olevan "salamoinnista" moksiskaan.










Ensimmäiset kaksi kuvaa on otettu noin klo 10:30 aikoihin, seuraavat neljä noin klo 14:15 aikoihin.
Salamalla kuvatessa kohde valaistuu yleensä kunnolla, ja vaikka suljinnopeus on melko hidas 1/160 sek. pysähtyy pieni liike kuitenkin mukavasti ja näissähän on melko staattiset kohteet muutenkin. Salaman takia osaan kuvista tulee hiukan yökuvaus vaikutelmaa tummasta taustasta, jota salama ei valaise, johtuen, vaikka ihan aamupäivällä ja päivällä on kuvat otettu. No melko pimeähän tuo päivä kyllä oli, mutta salamalla sai otettu mukavasti kuvia, kun linnut eivät tuntuneet häiriintyvän siitä, että seisoin ihan lähellä niitä kuvaamassa.

Kun kuvaa salamalla manuaaliasetuksilla, ei kannata sitä suljinnopeutta lähteä muuttelemaan, vaan pitää sen samana koko ajan. Valotusta säädetään aukkoa säätämällä. Lisäksi voi käyttää salamakompensointia jota kokeilin ajoittain +0.3 EV:n verran. Valotusta voi säätää myös valotuksen kompensoinilla, mutta se yleensä kompensoi sekä yleistä valotusta että salamaa. Tuo kytkös kannattaa poistaa, jos mahdollista. Minun kamerassa sen sai valikoiden kautta pois. Näin voi säätää erikseen valotuksen kompensointia, että salaman kompensointia (tehoa).


EDIT 17.11.2010: Lisäsin verrokeiksi kuvista n:o 1 ja 3 versiot, joista ei ole poistettu salamavalon heijastusta silmistä. Poistan myöhemmin ylimääräiset kuvat, ehkä vaihtaen esiin kaikista kuvista versiot, jossa salamaheijastus on silmässä, jos se siiihen on kuvatessa tullut alunperin.

EDIT2 17.11.2010: Poistin ylimääräiset kuvat ja vaihdoin kaikkiin kohtiin kuvat, joista ei ole poistettu salaman välähdyksen heijastusta linnun silmästä.


16 kommenttia:

  1. mielenkiintoisia kokeiluja!

    heti täytyy sanoa että lintujen silmistä tulee melko tyhjän näköisiä, jos niitä ei pääse kuvaamaan yhtään viistosti.

    jape: "salamakompensointia jota kokeilin ajoittain +0.3 EV:n verran"

    ymmärsinkö nyt oikein että kasvatit salamatehoa? perusteluja? itse olisin nimenomaan vähentänyt. näppituntumani on, että esim 4 viimeisen kuvan lintujen väritykset erottuisivat selkeämmin hieman alivalaistuina.

    "Salaman takia osaan kuvista tulee hiukan yökuvaus vaikutelmaa tummasta taustasta, jota salama ei valaise"

    tiesitkö / huomasitko kokeiluissasi, että aukon pienentäminen hämärtää - ja lopulta hävittää - taustan?
    olen tehnyt itsekin aikoinani kokeiluja manuaali-salamakuvauksen parissa. ehkä nyt olisikin hyvä aika postata aiheesta, jos ei muuta niin havainnollisten kuvien tähden!

    VastaaPoista
  2. Kolmas ja neljän on minusta oikein onnistuneuta, vaikutelma on ihan kuin päivällä napattu.
    Oliko kuvausetäisyys kuinka pitkä?

    VastaaPoista
  3. Tikka: "heti täytyy sanoa että lintujen silmistä tulee melko tyhjän näköisiä, jos niitä ei pääse kuvaamaan yhtään viistosti. "

    Voi olla että olen tähän osin syypääkin, siis tähän silmien tyhjyyteen. Nimittäin poistin lintujen silmistä, niihin mihin se tuli, salaman aiheuttaman kirkkaan välähdyspisteen. Minua ne hiukan häiritsi. Toiseen ja tokavikaan kuvaan sain jätettyä hiukan tuollaista sinistä, miedompaa heijastusta. Ehkä olisi pitänyt antaa olla ne välähdysheijastukset...

    "ymmärsinkö nyt oikein että kasvatit salamatehoa? perusteluja?"

    Ymmärsit oikein. Näissä kuvissa toisessa ja tokavikassa on +0.3 EV:n tehonlisäys salamassa. Muissa se on 0. Ei minulla ole oikein perusteluja, lähinnä kokeilin vain eri asetuksia ja niiden vaikusta. Eka ja toka kuva on kuvattu hiukan kauempaa, joten niissä voisi olla perustetta tehonlisäykselle. Neljä vikaa kuvaa on kuvattu todella läheltä, joten niissä olisi tosiaan voinut vähentääkin salamatehoa, kuten ehdotat, tai himmentää aukkoa. Olet siinäkin oikeassa, että värit olisi erottuneet varmaan paremmin noin.

    "tiesitkö / huomasitko kokeiluissasi, että aukon pienentäminen hämärtää - ja lopulta hävittää - taustan? "

    Tätä en tiennyt, enkä huomannut kokeilla. Olin aika fiksoitunut tuohon f/4 aukkoon, kun minusta tuntui, että tuo yhdistelmä 1/160 sek., f/4, ISO400 oli suht hyvä tuohon salama kuvaukseen. Oliis pitänyt kokeilla myös himmentään enemmän, koitin kyllä hiukan isontaa aukkoa, eli f/3.5 oli välillä.

    "olen tehnyt itsekin aikoinani kokeiluja manuaali-salamakuvauksen parissa. ehkä nyt olisikin hyvä aika postata aiheesta, jos ei muuta niin havainnollisten kuvien tähden! "

    Ahaa, tuota en tiennytkään, että let jo harrastanut kokeluja itse. Pistä ihmeessä esiin niitä kuvia, kiinnostaa nähdä niitä.

    En tiedä nyt että pitäisikö käsitellä nuo kuvat uudelleen ja jättää niihin nuo salamavälähdykset silmiin. Onhan ne elävämmät nuo silmät silloin...

    VastaaPoista
  4. Kiitos JP :)

    Kolmas ja neljäs kuva on kyllä otettu päivällä, hiukan klo 14 jälkeen... :)
    ...mutta hämäräähän tuolloin jo oli ja päivä oli ihan tukkoinen. Noissa kolmos- ja neloskuvissa auttaa hiukan tuo kuvausuunta, eli yleisilmeeltään kuitenkin suht kirkas taivas on tullut noihin kuviin taustaksi. Muissa kuvissa taustana on tummaa metsää.
    Kolmos- ja neloskuvat on otettu noin 1,5 metrin päästä kohteesta.

    VastaaPoista
  5. Ihmettelen vain, miten lintu päästi kuvaajan noin lähelle. Ja mikä lintu tämä on?

    Hienot kuvat.

    PS Iso taustakuvako sen tekee, että sivu liikkuu jähmeästi?

    VastaaPoista
  6. jape: "poistin lintujen silmistä, niihin mihin se tuli, salaman aiheuttaman kirkkaan välähdyspisteen"

    ahaa, no se selittääkin! jättäisin sinuna kyllä silmiin pienen kiilun, ikään kuin elon pilkahduksen. onhan se hieman häiritsevä sekin, saa silmän helposti näyttämään lasisilmältä, mutta ihan musta silmä on vielä oudompi.

    "Toiseen ja tokavikaan kuvaan sain jätettyä hiukan tuollaista sinistä, miedompaa heijastusta."

    no saisitko vastaavaa, lievempää kiiltoa noihin muihinkin silmiin? en nyt tiedä miltä kiilto niissä tarkalleen näytti, mutta ehkä siitä saisi himmentämällä sopivan (photoshopissa esim. burn tool)?
    ulkoisen salaman kanssahan olisi varmaan jälleen helpompaa; voisi suunnata salaman, käyttää softboxia, jne. mutta menee saivarteluksi tällanen. :)

    "Eka ja toka kuva on kuvattu hiukan kauempaa, joten niissä voisi olla perustetta tehonlisäykselle."

    aivan, noin kuvittelisin itsekin. onkin hyvä tietää miltä etäisyydeltä eri kuvat on otettu. eikös salaman kantamaa voi lisätä myös isoa nostamalla? sinulla oli vissiin tuo iso-400 joka kuvassa käytössä?

    "Neljä vikaa kuvaa on kuvattu todella läheltä, joten niissä olisi tosiaan voinut vähentääkin salamatehoa, kuten ehdotat, tai himmentää aukkoa."

    viimeisissä parissa kuvassa siitä olisi voinut olla hyötyä myös siten, että oksien varjot olisivat tulleet pehmeämmiksi. ensimmäisissä kuvissahan ongelmaa ei olekaan kun lintu on sopivasti yksinäisellä oksalla ja tausta kaukana.

    "Pistä ihmeessä esiin niitä kuvia, kiinnostaa nähdä niitä."

    siellä lepää. :)

    "En tiedä nyt että pitäisikö käsitellä nuo kuvat uudelleen ja jättää niihin nuo salamavälähdykset silmiin."

    apua, olen jo toisen postauksesi kuvat arvostelemassa vaihtoon! älä suotta ainakaan minun takiani vaihda; näitä vinkkejähän voi kuitenkin laittaa takaraivoon vastaisen varalle. ;)

    VastaaPoista
  7. Iines: "Ihmettelen vain, miten lintu päästi kuvaajan noin lähelle."

    Se taika oli varmaan siinä, että että olin siinä hyvän aikaa hiljaksiin paikoillani, tuossa jasmiinipensaan vieressä. Ehkä ne tottuivat minuun sitten. Tuo jasmiinipensas on sen verran syheröinen ja tiivis, että ilmeisesti linnut kokivat olevansa siellä turvassa, ja olivathan he.

    IInes: "Ja mikä lintu tämä on?"

    Siis tässä on kahta sorttia lintua: hömötiainen ja kuusitiainen.
    Kuvissa 1,3 ja 4 on hömötiainen ja kuvissa 2, 5 ja 6 on kuusitiainen.

    Iines: "Hienot kuvat."

    Kiitos kiitos, Iines. :)

    Iines: "PS Iso taustakuvako sen tekee, että sivu liikkuu jähmeästi?"

    Se varmaan, tai tämä koko blogipohjateema, jota osa tuo tausta kuva on, on aika raskaan oloinen. Välillä pyörii mokkulallani esiin hitaahkosti, mutta tulee kumminkin.

    VastaaPoista
  8. Tikka: "jättäisin sinuna kyllä silmiin pienen kiilun, ikään kuin elon pilkahduksen."

    Olet oikeassa. Tein taas arviointivirheen tuon välähdyksen poiston kanssa. Korjauksen oli tarkoitus poistaa "virhe" mutta tulos oli eloton. Pistin tuohon postaukseen lisäten pari kuvaa malliksi, jotka käsittelin muuten samoin kuin alkuperäiset, mutta jätin salaman välähdyksen sillensä silmään.

    "no saisitko vastaavaa, lievempää kiiltoa noihin muihinkin silmiin?"

    Varmaan saisin kyllä, ei kai tuo kauhean vaikeaa olisi.

    "en nyt tiedä miltä kiilto niissä tarkalleen näytti, mutta ehkä siitä saisi himmentämällä sopivan (photoshopissa esim. burn tool)?"

    No nyt on muutama malli esillä. Noista ei ole yritetty yhtään häivyttää tuota heijastusta. Tuota burn toolia voisi kokeilla kyllä, sellainen on varmaan tuossa minunkin ohjelmassani.

    "ulkoisen salaman kanssahan olisi varmaan jälleen helpompaa; voisi suunnata salaman, käyttää softboxia, jne. mutta menee saivarteluksi tällanen. :)"

    No ei ollenkaan ole saivartelua. Nuohan olisi ihan käyttökelpoisia apuvälineitä, jos olisi vain tuo ulkoinen salama. Varmaan siihen samalla tulisi ainakin hajotin ja pieni softbox hommattua salaman eteen. Saahan tuohon kameran omaan, sisäiseen salamaan jonkinlaisen "pehmentimen" mutta ne on kait aikamoisia viritelmiä.

    "onkin hyvä tietää miltä etäisyydeltä eri kuvat on otettu."

    Totta. Nuo ekat kaksi on otettu noin 4 metrin päästä ja loput kuvat 1,5 - 2 metrin päästä.

    "eikös salaman kantamaa voi lisätä myös isoa nostamalla?"

    Tavallaan, tai ei kai varsinaisesti lisää salaman kantamaa. Se kantama määrittyy pääasiassa salaman ohjeluvun mukaan, joka sisäisissä salamoissa on aika huono. JP tietäisi varmaan paremmin tämän...
    Mutta kyllähän ISOn nostolla voi saada hiukan enemmän taustaa esiin salaman kantaman rajamailla, mutta ei kai se salaman kantama itsessään juurikaan muutu.

    "sinulla oli vissiin tuo iso-400 joka kuvassa käytössä?"

    Oli. En huomannut, jostain syystä, kokeilla miltä esim. ISO200 kuvat olisi näyttäneet ja miten olisi vaikuttanut kuvan yleiseen valoisuus ilmeeseen. Salamalla otetut kuvat olivat kuitenkin yllättävän vähäkohinaisia.

    "viimeisissä parissa kuvassa siitä olisi voinut olla hyötyä myös siten, että oksien varjot olisivat tulleet pehmeämmiksi."

    Aivan totta. Tuo olisi hyvinkin parantanut kuvia. No, koitan muistaa ensikerralla. :)

    "siellä lepää. :)"

    Mielenkiintonen kokeilu, kommentoinkin postaustsi jo :)

    "apua, olen jo toisen postauksesi kuvat arvostelemassa vaihtoon!"

    No ei mitään, tätähän tässä kaipaan, palautetta. Välillä oma arviointikyky pettää ja silloin palaute ja toinen näkökulma auttaa.

    "älä suotta ainakaan minun takiani vaihda; näitä vinkkejähän voi kuitenkin laittaa takaraivoon vastaisen varalle. ;) "

    No vinkit on aina tervetulleita ja koitan ne muistaa. Ei noiden kuvien muokkaus kovin iso homma ole. Kenties muokkaan noiden kahden kuvan lisäksi loputkin, mitkä nyt muokkausta sitten kaipaakin, ja laitan vaihtaen ne tuohon blogiin vaikka huomenna...

    VastaaPoista
  9. Kiva nähdä salamakoekuvia. Itselleni salamalla kuvaaminen on täysin vierasta, olen varmaankin kirjaimellisesti kaksi kertaa kokeillut ja jotenkin lopputulos ei ole tuntunut siltä mitä olen hakenut. Muistan mm. yhden hämärän viime huhtikuun aamun, kun konttailin Talin täyttömäe reunassa kuvaamassa siellä erttäin runsaana tavattavia kotiloita. Kuvasin tietysti ilman salamaa ja melkein makuulta että sain kameraa tuettua riittävästi pitkien suljinaikojen takia (kotilot ovat onneksi hidasliikkeinen kohde niin että pitkä suljinaika ei haitannut :)). Eräs ohi kulkeva koiranulkoiluttaja pysähtyi katsomaan touhuani ja alkoi melkein väkisin kädestä pitäen minulle neuvomaan miten "pitää kuvata salamalla." Sanoin että tiedän kyllä että sellainen kamerassa on, mutta että en halua kuviin salaman heijastusta (kotiloiden kuoret olivat märkiä ja niistä löi aivan liian kovan heijastuksen takaisin jos yritti salamaa käyttää). Tuo kaveri ei vain millään tuntunut uskovan, että joku ei halua salamalla kuvata. Hän pyöri siinä ees taas ja tuli monta kertaa selittämään minulle samaa asiaa. Aina kohteliaasti selitin takaisin, miksi kuvaan niinkuin kuvaan. Minua vähän melkein itsekseni huvitti, kun hän tuntui melkein turhautuvan kun en totellut häntä ja itsepintaisesti kuvasin ilman salamaa. Hehehe

    Mutta siis, minusta hyvin olet kuvissa saanut salaman ja valotuksen säädettyä niin että salama ei liikaa "polta kohdetta".

    Pidän muuten itse enemmän kuvista joissa salamanheijastusta silmästä ei ole poistettu. Tuli valonheijastus sitten salamasta tai luonnonvalosta, miusta on lähestulkoon aina plussaa jos kuvattavan eläimen silmään saa heijastuksen. Jos silmä on täysin musta, seiitä tulee ainakin minulle jotenkin sellainen olo että silmä on sokea.

    VastaaPoista
  10. Kiitos kommentistasi Uuvana :)

    "Eräs ohi kulkeva koiranulkoiluttaja pysähtyi katsomaan touhuani ja alkoi melkein väkisin kädestä pitäen minulle neuvomaan miten "pitää kuvata salamalla." "

    No epäilemättä ei-toivottuja neuvojia riittää joskus... siis sellaisia, jota ei tiedä eikä usko mitä toinen koittaa hakea.

    "Minua vähän melkein itsekseni huvitti, kun hän tuntui melkein turhautuvan kun en totellut häntä ja itsepintaisesti kuvasin ilman salamaa. Hehehe"

    No kaikenlaisia jääriä löytyy aina ;)

    "Mutta siis, minusta hyvin olet kuvissa saanut salaman ja valotuksen säädettyä niin että salama ei liikaa "polta kohdetta". "

    No "ensikokeiluksi" onnistui ihan kohtuullisesti, mutta parantamisen varaa on ja olenhan tässä (ja mm. Tikan sivublogissa) jo saanut vinkkejä, joita pitää joskus kokeilla soveltaa. Minusta salamakuvauskokeilusta tuli kivaa vaihtelua, kun ilma oli niin tukkoinen ja synkkä. Nyt sai kuitenkin salamalla linnut aika kivasti esiin, kun ilman salamaa kuvat oli latteat ja suttuiset.

    "Pidän muuten itse enemmän kuvista joissa salamanheijastusta silmästä ei ole poistettu.[...]
    Jos silmä on täysin musta, seiitä tulee ainakin minulle jotenkin sellainen olo että silmä on sokea."

    No näinhän se on. Minulle tuli arviointivirhe. Vaihdan tuohon pikapuolin kuvat, jossa salamaheijastus on tallella.

    VastaaPoista
  11. Täytyy hiukan korjata itseään...

    Tikka: "eikös salaman kantamaa voi lisätä myös isoa nostamalla?"

    Jape: "Mutta kyllähän ISOn nostolla voi saada hiukan enemmän taustaa esiin salaman kantaman rajamailla, mutta ei kai se salaman kantama itsessään juurikaan muutu."

    Puhuin hiukan epätarkasti ja höpöjä. Nimittäin tarkistin illalla kameran manuaalista tuota ISOn vaikutusta valotukseen salaman kanssa. Minulla ei ole nyt tässä tuota manuaalia käytettävissä, mutta muistelen, että manuaali kertoi, että ISO:lla voidaan säätää aluetta missä salaman valotus on "oikein". Myös aukko vaikuttaa asiaan.
    Seuraavat luvut on "hatusta", kun ei ole tuota manuaalia nyt tässä käsillä, mutta idea välittynee...

    Herkkyys ISO100, aukko f/2.8, oikein valottuva alue 1-4 metriä.
    Herkkyys ISO100, aukko f/4, oikein valottuva alue 1-3 metriä.
    Herkkyys ISO200, aukko f/2.8, oikein valottuva alue 1-5.6 metriä.
    Herkkyys ISO200, aukko f/4, oikein valottuva alue 1-4 metriä.
    jne.

    VastaaPoista
  12. Nyt hiukan kommentoin tuota salamalla kuvausta.

    Eli kyllä salaman kantama kasvaa herkkyyden noustessa.

    Eli jos minulla esimerkiksi on salama jonka ohjeluku on 36, se tarkoittaa että aukolla f4 ja herkkyydellä ISO 100 sen kantama on 36/4= 9metriä

    Nostamalla herkkyyttä ISO 200 kerrotaan tuo ohjeluku neliöjuuri kahdella (noin 1,4) eli 1,4x36/4= 12,6m
    Ja taas kun nostetaan herkkyyttä yhtä aukkoa vastaavasti ISO 400 kerrotaan vaikka suoraan tuo metrimäärä 12,6x1,4= 17.6m

    Ilmaiseksi tuo ei tule, herkkyyden nosto poltaa kuvan etualalla olevat kohteet puhki, joten kannattaa käyttää vain kun kohde on kauempana ja välissä ei ole mitään.

    Olen käyttänyt tuota salamaa kirkossa herkkyydellä ISO 800 ja matkaa kohteeseen on ollut parikymmentä metriä.

    VastaaPoista
  13. OK - Kiitos havainnollisesta esityksestä JP :)

    Kameran oman salaman ohjeluku taitaa olla luokkaa 12.
    Minulla siis olisi ISO100kin riittänyt, koska aukko oli f/4 eli tuolla sinun kaavallasi 12/4 = 3m

    ISO200 -> 1,4*3= 4,2m
    ISO400 -> 1,4*4,2=5,9m

    Eli ainakin ISO200 olisi ollut minun kuviini ihan riittävä. Se olisi kestänyt vielä noilla kuvausetäisyyksillä, joilta kuvasin, hyvin hiukan himmennystä tuosta f/4 aukosta, tarpeen mukaan.

    Millä asetuksilla muuten kuvasit kirkossa JP?
    Toimiiko TTL-valotuksen mittaus noilta kuvausetäisyyksiltä siten, että osaa ohjata salaman valotusta oikein?
    Entä onko millainen suljinnopeus käytössä ja käyttätkö hidasta salama synkkaa?

    VastaaPoista
  14. Omassa blogissa vuoden 2009 heinä- ja elokuussa olen käsitellyt tuota kirkossa kuvaamista.

    Nyt käytin myös bouncea, joten siksi salamakorjausta ylöspäin.
    Sonyyn salama ja bounce

    Käytin aukon esivalmtaa ja annoin kameran huolehtia suljinajasta, eli kamera pyrki valottamaan omasta mielestään tärhtämättömällä suljinajalla.
    Päädyin käyttämään tuollaista yhdistelmää, eli aukon esivalinta, salama TTL-ohjauksella, mutta pakkolaukaisulla ja korjauksella ylöspäin.
    Tämä viritys koska jos olisin antanut kameran yksin päättää, olisi kuvat olleet tummia taustalla olevan ikkunan vuoksi.


    Nyt taas täysin manuaalisalama ei oikein istunut, koska minulla on käytössä vain tuo muuttuvavalovoimainen zoomi.

    Eli kamera päätti valotusajan ja salamatehon, minä vain korjasin sitä ylöspäin niin, että bouncen viemä tehohävikki tuli korjattua, ja ikkunan aiheuttamat varjot saatiin avattua.
    Tarkoitus (yritys)oli lisäksi saada alttaritauluna toimiva ikkuna säilymään kuvassa.

    Esimerkkikuva

    VastaaPoista
  15. Kappas, kuusitiaisella on myös töyhtö! Kivoja kuvia. Hauska yksityiskohta selostuksessasi on maininta, että ruoka noudetaan laudalta ja lennetään jasmiinipensaaseen herkuttelemaan.

    VastaaPoista
  16. Kiitos kommentistasi Delilah :)

    Kyllä kuusitiaisella ainakin näissä kuvissa näyttäisi olevan hauskana yksityiskohtana töyhtö. Tarkisin juuri Lintuoppaasta ja siinä tosiaan kerrottiin, että kuusitiaisen tuntomerkkinä on "usein pieni töyhdön aihe".

    Tuota on hauska seurata, siis tuota lintujen liikennöntiä lintulaudalle ja siitä siemen nokassa kiiruhtamista pensaan suojiin syömään. Kun menee ulos, niin linnut hetkiseksi kaikkoavat laudalta. Kun sitten on hiljaa aloillaan, niin linnut palaavat hetken kuluttua laudalle. Nappaavat siemenen ja nopeasti lentävät läheiseen jasmiinipensaseen. :)

    VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!