3.11.2010

Linnamaisema

Kelit on olleet hiukan huonot valokuvaukseen ja kamerani onkin ollut huilaamassa hyvän tovin. Ajattelin hiukan vaihtelun vuoksi kuvata ja postata tänne jotain muuta kuin lintuja ja kävin kuvamassa vanhaa tuttua linnamaisemaa. Olen tätä jo aiemmin runsaasti kuvannut, mutta kun seudulla ei ole juurikaan muuta kiinnostavaa kuvattavaa pimenevissä illoissa, niin ajattelin kuvata sitten vanhaa tuttua.

Pitkästä aikaa, ilmeisesti noin vuoden tauon jälkeen, otin kuvat siten, että sain niiden avulla tehtyä näistä kuvista HDR-kuvat. Jokainen kuva on siis koostettu kolmesta kuvasta. Tuli samalla tuotakin, siis HDR kuvien tekoa, treenattua, että pysyy suurin piirtein muistissa sekin :)

Täytynee jossain välissä lähteä käymään jossain muuallakin, jos niistä vain löytyisi kiinnostavaa kuvattavaa, rakennuksia tms., valaistuina iltoina. Voisi taas tätä HDR-kuvaus toimintaa hiukan aktivoida siis...

Ehkä nämä ei aivan parhammistoa ole HDR-kuvieni saralla, mutta menettelevät kuitenkin. Saisi olla hiukan pakkasta, jolloin ilma on usein tyynempi. Lisäksi jos olisi hiukan lunta niin kuvissa olisi enemmän luonnollista valoisuutta. Tällöin olisin voinut käyttää hiukan pienempää aukkoa, joka sopisi paremmin maisemakuvaukseen. Nyt jouduin käyttämän maksimiaukkoa f/2.8 ja silti ISO 200 herkkydellä +2 EV:n ylivalotustilanteessa valotusaika oli yleensä 20 sekuntia, joka on minusta hiukan liikaa.

15 kommenttia:

 1. Tykkään ! :-) Kolmas on mun suosikki noiden puiden takia. Ja muutenkin.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Justiina :)

  Tuon kolmannen kuvan kaltaiset kuvat ovat yleensä minunkin suosikkeja olleet.

  Ohessa mielestäni parhaat ottamani kuvat ko. paikasta kahden vuoden takaa (kannattaa klikata kuvat isoksi):

  Seuraava etappi...

  VastaaPoista
 3. Ammattimaisen hienoa työtä !!!

  Kuvat ovat todella hienoja. Olet saanut HDR todella hienon efektin aikaan joka ei ole kuitenkaan liian " iso " . Juuri oikea hdr efekti, (tarkoitan enimmäkseen taivasta) on tuonut hienon syysmäisen tunnelman, joka ei ole terävä vaan sulavan pehmeä.

  Pehmeä taivas on tuonut hyvin rakennukset ja valot esiin, kuvan vesi näyttää myös juuri sopivan pehmeältä tuodakseen hyvin maaston esiin.

  Suosikkikuvani on ehdottomasti 1-kuva, ainut mitä 1 kuvassa korjaisin niin olisi rajaus, nimittäin mielestäni vasemman reunan joku kirkkaan valon tuova rakennus on " turha " kuvassa, mutta se oli mielipiteeni. Kiitos :)

  VastaaPoista
 4. Korjaan: Juuri oikea hdr efekti, (tarkoitan enimmäkseen taivasta). Lisään tohon myös kuvan vesi, ei muuta lisättävää.

  VastaaPoista
 5. Kiitos kovasti kehuista Sam :)

  HDR-kuvien kanssa saa olla tarkkana, että efektistä ei tule liian "karkkimaisen" värikäs. Toki, onhan mahdollista, että haluaa luoda sellaisen taiteellisemman kuvan, niin siihen voi sitten sitä "karkkiakin" laittaa reilummin tarvittaessa.

  Sinä, Sam, olet jo oppinut varsin taitavaksi analysoimaan kuvia ja osaat antaa asiantuntevia ja perusteltuja kommentteja. Hienoa! Niitä on aina mukava kuulla.

  Tarkoitatko tulla kirkkaalla valon tuovalla rakennuksella ihan vasemman puoleista (lähellä linnaa) olevaa rakennusta vai tarkoitatko itseasiassa lähellä oikeaa reunaa (mutta ei aivan oikeassa reunassa olevaa) olevaa rakennusta, josta tulee valkoinen valokeila veteen?

  VastaaPoista
 6. Loistokkaita ovat nämä HDR-kuvat, mielenkiintoisia värimaailmoita saa tällä menetelmällä aikaa.
  En ole koskaan kokeillut, ei ainakaan vielä ole kutsumusta ollut. Voihan olla, että nyt vuoden pimeimmät ajat saavat kokeilijan herämään, kun valo ei tahdo riittää kunnolla ulkona kuvaamiseen.

  VastaaPoista
 7. Kyllä tarkoitan tota vasemmanpuoleista, sen voisi rajata ehkä pois ehkä ei, en tiedä mutta minua se häiritsee hiemna

  VastaaPoista
 8. Kohtalokkaan oloiset vähän pelottavat ja jotenkin apokalyptiset värit taivaalla ja vedessä. Valojen heijastukset ovat hienoja nyt vielä kun vedet eivät ole jäätyneet. Syntyy hienoja efektejä.
  Siitä tuli mieleen, joskus tyynellä säällä voi mm. nähdä tähtien heijastuvat veteen, jos on paikka jossa eivät ihmisen tuottamat keinovalot häiritse. Se on aina jotenkin hirveän vaikuttavaa, varmaan siksi, kun täällä Suomessa tähdet yleensä näkyvät parhaiten ja kirkkaimmin vuodenaikana jolloin vedet ovat jään alla, ja kesäisin kun olisi lämpimiä öitä tarkkailuun niin on liian valoisaa jotta tähtitaivas näkyisi.

  VastaaPoista
 9. Kiitos Pehmyt piirto :)

  HDR kuvia voi toki ottaa päivän valossakin, mutta itse pidän enemmän hämärässä tai pimeässä (valaistusta tarvitaan toki jonkun verran) kuvaamisesta. Siten saa kuviin enemmän dramatiikkaa ja voi käyttää pitkiä valotusaikoja, jotka pehmentää mm. veden liikettä.

  VastaaPoista
 10. OK, Sam, olet oikeassa, sen vasemmalla olevan rakennuksen olisi voinut rajata pois. Kuvasta olisi tullut siten hiukan parempi ja selkeämpi.

  VastaaPoista
 11. Kiitos Uuvana :)

  Olen ottanut näitä kuvia (samasta kohteesta) myös ihan talvellakin, kun on ollut tuo vesistö jäässä, mutta kyllä nämä kuvat, missä valot heijastuu vedestä, on jotenkin parempia ja elävempiä.

  Tuo mitä kerrot tähdistä jne. on totta, samoin ihmisten tuottaman valon häiriöistä. Olisi joskus kiva kokeilla todella pitkiä tähtitaivaan valotuksia (siis ihan minuutti tolkulla) ilman keinovalon vaikutusta. Myös tähti taivaan veteen heijastumisen kuvaaminen pitkällä valotuksella voisi olla kivaa. Toivottavasti pääsee joskus kokeilemaan sopivassa paikassa.

  VastaaPoista
 12. jape, eikös mökilläsi ole kyllin pimeää tähtitaivaan kuvaamiseen? meidän mökillä oli ainakin jo elokuussa niin pimeää, ettei illalla ollut asiaa ulos ilman otsalamppua. laitoin siis kameran auton konepellille linssi taivasta kohden, 25 sek valotuksen ja (otsalamppu pimeänä) otin kuvan.

  VastaaPoista
 13. Tikka, kyllä siellä nyt on usein kyllin pimeää. Syrjäisestä sijainnista on ainakin se hyöty, että ei ole valosaastetta, kun ei ole edes katuvaloja. Ainoat valot tulee harvalukuisesta talo ja mökkijoukosta.
  Vaikka mökin sisältä kajastaa hiukan valoa, yleensä, niin voisihan tuota tähtien kuvausta edes kokeilla nyt viikonlopun aikana mökillä. Ja voihan sitä mennä hiukan sivummalle, että ei edes mökin hajavalo häiritse. Taskulampun avulla tuollakin on nimittäin pimeällä ulkona liikuttava.

  Riittääkö 25 sekuntia valotukseksi? Itse ajattelin, että voisi kokeilla muutamien minuuttien valotusta. Jos arvaisi jättää valotuksen päälle vaikkapa kymmeneksi minuutiksi, niin mahtaisiko näkyä jo tähtien liikeen juovia...? No, ei ehkä taida riittää tuo valotusaika vielä...
  No ei kai muuta kun laittaa kameran jalustalle ja kokeilee jos on selkeä taivas :)

  Harmittaa, kun en kuvannut pari viikkoa sitten kirkkaana taivaalla mollottanutta planeettaa, en nyt muista mikä se oli, mutta oli todella selkeänä näkyvissä jopa paljain silmin.

  VastaaPoista
 14. Jänskät värit, kauniit heijastukset. Hienoja kuvia kaikki.

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!