6.11.2010

Pikkulepinkäinen

Ohessa hiukan syyskuun alussa kuvaamiani pikkulepinkäiskuvia. Joku saattaa  muistaa ja tunnistaa kuvauspaikat ja tilanteet... :)
Kuvat on otettu samana päivänä kahdessa eri paikassa. Ekat kaksi kuvaa on otettu Espoon Laajalahdella, Maarin lintutornista. Loput on otettu Helsingin puolella, Vanhankaupunginlahdella, Lammassaareen menevien pitkospuiden varrelta. Ensimmäiset kuvat on kuvattu hiukan etäältä - olosuhteiden pakosta - ja rajattu sen verran kun "kärsii" kuvankäsittelyssä, mutta halusin laittaa ne esiin, jotta tulee hiukan vaihtelevuutta kuvasarjaan.

 

13 kommenttia:

 1. Viehko otus ! Tässähän oppii lintuja paremmin lukemalla sun blogia kuin ikinä mistään lintukirjasta. :-)

  VastaaPoista
 2. Kiitos Justiina :)

  No me opitaan tässä lähes yhtämatkaa :)
  Nämä kuvat on nimittäin ensihavainto pikkulepinkäisestä itsellenikin. Ainakaan en tietoisesti muista ko. lintua aiemmin nähneeni.

  Tässä kun kuvaa lintuja, niin samalla on alkanut niitä myös oppia. Kiva on aina tavata uusia tuttavuuksia :)

  VastaaPoista
 3. kolmas kuva (1. vkl:lta) on suosikkini: todella hieno tausta ja upea tolppa! lintu näyttää vahtaavan jotain omaa juttuaan, ei siis pönötä kuvaajalle (=plussaa).

  paremmat kuvat sinulla on (jälleen) laajalahdelta kuin minulla vaikka muistaakseni silloin manailit ettei tarkennu. lintu on jännästi myös vähän erinäköinen eri kameroilla ja eri kuvaajien ikuistamana.

  VastaaPoista
 4. Tikka, tuo kolmas kuva on otettu juuri tilanteessa, kun huomasin tuon pikkulepinkäinen ja sanoin sinulle, että "liikkumatta" :)
  Sinä olit minun ja tuon pikkulepinkäisen välissä ja alkuperäisessä kuvassa on pääsi/hiuksesi utuisesti (syvyysepäterävyydentakia) kuvassa oikealla. :)
  Minulla oli tuolla VKL:lla käytössä Sigma 70-200 f/2.8 -objektiivi, joten jouduin rajaamaan kuvaa todella reilusti. Lisäksi olen rajannut kuvat jälkikäsittelyssä pystykuviksi. Alkuperäiset kuvat olivat vaakakuvia.

  Muistat oikein, että Laajalahdella ei minulla tuntunut tarkentuva oikein millään. Käytössäni oli siellä se Sigma 150-500mm -objektiivi. Eikä tilannetta auttanut sekään, ett se lintulava oli niin täynnä porukkaa. Valtosa kuvistani siellä meni pieleen, epätarkoiksi ja pehmeiksi jäi, mutta muutama välttävä sentään tuli.

  No, olihan minulla lähes 2x zoomi käytettävissä sinuun verrattuna, mutta koska en ole käsittääkseni nähnyt sinun ottamia kuvia tuolta Laajalahdelta, niin en osaa verrata niiden laatua tai laatueroa.

  Tuo on totta, että kyllä kameroissa on eroa sen suhteen millaisena kuva tulee kamerasta ulos. Tietysti myös objektiivi vaikuttaa, mutta kameran valmistajien kennon eteen laittamat suotimet sekä kameran sisäiset kuvan käsittely algoritmit ja kenno itse vaikuttavat siihen millainen kuva sinne muistikortille tallanetuu. Tietysti myös kuvaajalla on merkittävä vaikutus siihen millainen kuvasta tulee.

  VastaaPoista
 5. Onpas hän tullut oikein näyteille noissa jälkimmäisissä kuvissa. Itse en ole tätä saanut kuvattua (täytyy sanoa se täällä jos vaikka kävisi niinkuin käpylinnun kanssa että se olisi se taikasana ja kohta hän jo tupsahtaisikin kuvattavaksi ;) Eipä vain, tämä laji jää kyllä tulevaan vuoteen, ovat jo kaukana etelämpänä painelemassa kohti Afrika lämpöä...).
  Kivan ruskeankirjavat värit, lienee nuori lintu kyseessä.

  Tuon toisen kuvan koivun olisin muuten melkein arvannut Maarin tornin edustan koivuksi vaikket olisi sitä paljastaut. ;)

  VastaaPoista
 6. Kiitos Uuvana! :)

  Tuo pikkulepinkäinen oli kiitettävän rauhallisesti eräässä pusikossa ihan Lammasaareen menevien pitkosten vierellä. Kuvasimme Tikan kanssa sitä niin ahkerasti, että meiltä jäi se minkki (jonka kuvan postasinkin jo tänne aiemmin) huomaamatta lähes tyystin. Huomasimme sen minkin siis vasta, kun takaamme Lammassaaresta päin tullut mies huomautti, että siellä on muuten minkki edessä :)
  No kuvasimme minkkiä hetken ja sitten vielä tovin tätä pikkulepinkäistä. Ensimmäistä kertaa minäkin tuona päivänä ko. linnun näin. Näitä ei varmaan enään ole Suomessa, mutta varmaankin ensi kesänä sinuakin onnistaa tämän linnun kuvaamisen suhteen. Toivotaan niin :)

  Juu, uskon, että olisit tuon Maarin tornin edustan koivun tunnistanut melkoisella varmuudella :)
  Siihen aina ajoittain istahtaa linnut mukavasti pönöttämän, mutta se on hiukan liian kaukana, jotta saisi kunnon lähikuvia.

  VastaaPoista
 7. Hieno tasapainoinen kuvasarja, ei noihin kuviin ole oikein mitään sanomista muuta kuin se että viimoiset kolme kuvaa ovat hieman "sekavia" , niin monta "osaa" kuvassa. Mutta taas kolmas kuva on täydellinen suosikkini kuvassa on kaikki kohdallaan, paitsiko hieman lämpimämpi se voisi ehkä olla, ehkä... Kiitos

  VastaaPoista
 8. Kiitos kommentista Sam :)

  Kolmas kuva on onnistunut minustakin hyvin, kenties se tosiaan voisi olla hiukan lämpimämpi sävyiltään. Se voisi toimia hyvinkin.

  VastaaPoista
 9. Tuo ruo'ossa keinuva tipi on minun suosikkini. Eipä nimi suotta ole pikkulepinkäinen, niin pieneltä se näyttää.

  VastaaPoista
 10. ps. Kun olin kommentin laittanut, tuli esiin kolme kuvaa, joita en ollut nähnytkään. Korsikuvan päällä on varsin sympaattinen pikkulepinkäinen pää hieman sivuun kääntyneenä. Tolppien väritys on hieno, sinertävää, punertavaa, lilaa.

  VastaaPoista
 11. Kiitos kommentistasi Delilah :)

  Pikkulepinkäinen oli oikein hauskan ja jopa veikeän oloinen ja sitä oli mukava seurailla.
  Noiden pitkospuupolun tolppien värit ja kuviointi on tosiaan mielenkiintoiset.

  VastaaPoista
 12. jape: "Tikka, tuo kolmas kuva on otettu juuri tilanteessa, kun huomasin tuon pikkulepinkäinen ja sanoin sinulle, että "liikkumatta" :)"

  enkä tietenkään ollut liikkumatta? olisit huutanut "HUOMIO!", niinkuin joskus sovittiin.
  ;)

  "Sinä olit minun ja tuon pikkulepinkäisen välissä ja alkuperäisessä kuvassa on pääsi/hiuksesi utuisesti (syvyysepäterävyydentakia) kuvassa oikealla."

  no hitsi, rajasit sitten suurpedon pois kuvasta?! :) on siinä prioriteetit ihmisellä..

  "olen rajannut kuvat jälkikäsittelyssä pystykuviksi."

  hyvä ratkaisu! toimii todella kivasti pystylinjojen (tolpat) kanssa. tolpista tuli mieleeni tämä purokuvasi; jotenkin kamerasi toistaa niin kauniisti siniset/violetit.

  "en ole käsittääkseni nähnyt sinun ottamia kuvia tuolta Laajalahdelta, niin en osaa verrata niiden laatua tai laatueroa."

  en tosiaan viitsinyt edes postata niitä kun jo samana päivänä saatiin vkl:lta parempia lähes lähikuvia. toisaalta minulla on suht hyviä keltavästäräkkejä laajalahdelta, melkein samoilta sijoilta, joten ehkä se poikkeuksellinen väenpaljous pilasi minunkin pikkulepinkäiset. keltavästistä sain zoomailla ylhäisessä yksinäisyydessäni, koko kaide privaattikäytössä, niin johan onnistui paremmin.

  VastaaPoista
 13. Huomasin vasta tänään tämän viimeisimmän kommenttisi tänne, Tikka. Toivottavasti tämä vastaukseni vielä tavoittaa sinut :)

  Tikka: "enkä tietenkään ollut liikkumatta? olisit huutanut "HUOMIO!", niinkuin joskus sovittiin. ;)"

  Heh heh - eihän tuossa tilanteessa voinut oikein huutaa huomiota. Olisi pikkulepinkäinen lähtenyt karkuun. Päinvastoin koitin muistaakseni hiljaa ja vaivihakaa sanoa sinulle, että älä liiku :)
  Kyllä sinä taisit ihan kiltisi olla paikoillasi, onnistuihan nuo kuvat :D

  "no hitsi, rajasit sitten suurpedon pois kuvasta?!"

  No, en siellä mitään suurpetoa havainnut, aika hentoinen oli se "peto" siinä kuva-alan reunalla :)

  "on siinä prioriteetit ihmisellä.. "

  No kieltämättä, minulla välillä menee prioriteetit sekaisin. Täyttä ymmärrystä vailla, ilmeisesti :)

  Tuo purokuva on kiva, varhaista tuotantoani. Siinä oli minulla tuo Sony A300 -kamera käytössä vielä, mutta näissä Sonyissa on varmaan jotain Sonylle luontaisia piiteitä. Saman aikakauden kameroitahan nämä on, sekä A300 että A700, jotka minulla on.

  "kun jo samana päivänä saatiin vkl:lta parempia lähes lähikuvia."

  Totta, kyllähän minunkin VKL kuvat pikkulepinkäisestä oli paljon parempia kuin Laajalahden kuvat.

  "toisaalta minulla on suht hyviä keltavästäräkkejä laajalahdelta, melkein samoilta sijoilta, joten ehkä se poikkeuksellinen väenpaljous pilasi minunkin pikkulepinkäiset."

  Aivan, se ryysis oli kyllä sellainen, että eihän seillä ollut juuri jalalla jakoa. Ei siinä kuvaamisesta juurikaan mitään tule/tullut.

  Minäkin sain kerran olla ihan yksin Maarintornilla ja kuvata sitä keltavästäräkkiä, kun se lenteli tornin lähistöllä. Paljon kivempi kuvata, kun saa liikkuaa tornissa vapaasti ja estettä.

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!