12.11.2010

Närhi

Muutama närhikin innostui lintulaudan virittämisestä mökin pihaan sen verran  viime viikonloppuna, että kävivät katsomassa mitä on tarjolla. Sinänsä närhi on hiukan liian suuri lintu tuohon meidän pienehkölle lintulaudalle. Vaikka nämä vievät tilan pikkulinnuilta, niin ei niitä kovin usein tuossa kuitenkaan näy, joten mukava niitä oli nähdä. Arkoja lintujahan nuo närhet tuntuu olevan, ja nämä kuvat onkin, viimeistä lukuunottamatta, kuvattu sisältä ikkunan läpi. Kuvien laatu ei siis ole kovin hyvä. Lisäksi suljinnopeudet olivat, vaikka oli aamupäivä, erittäin hitaat, kun oli taivas niin tukossa ja heikot valaistusolosuhteet.
Sen verran voi kertoa kuvista vielä, että ne on otettu siis sisältä (paitsi viimeinen) käyttäen Sigma 150-500 mm -objektiivia, 500 mm polttovälillä ja aukko oli maksimi tuolla polttovälillä, eli f/6.3. Vaikka ekassa kuvassa herkkyys on ISO800 niin suljinnopeus oli todella hidas, eli 1/60 sek. Se on kyllä auttamattoman hidas tuolla polttovälillä, kun sen "nyrkisäännön" mukaan pitäisi olla luokkaa 1/500 sek. vähintään. No ehkä tuossa nyt auttoi sitten se kameran rungossa oleva kuvanvakaaja. Toiseen kuvaan nostin herkkyyden ISO1600 ja silloin suljinnopeudeksi tuli 1/160 sek. joka sekään ei vielä ole kovinkaan paljoa.


Viimeinen kuva on otettu ulkona, kun onnistuin sen verran hiljaa menemään ovesta ulos. Tuossa kuvassa kylläkin taitaa tuo närhi jo katsella minua ja suunnitella poistumista...

20 kommenttia:

 1. voi miten nättejä, HIENO postaus! tuokin kuva missä kaksi närheä on lähekkäin koivussa.. onhan siinä jo kohinaa taustalla, mutta itse kohdetta kohinaisuus ei vaivaa juuri ollenkaan.
  huomasitko itse nämä vai tuliko apuja "haukansilmältä"? :) kun näin kerrankin näkee lähikuvaa elävistä närhistä, onpa noilla muuten valtava, hölmistynyt silmä!

  tuo polttovälin käänteisluku nyrkkisääntönä maksimisuljinajalle lienee tarkoitettu vain staattisen kohteen kuvaamiseen ja vapaalta kädeltä? närhi olisi siis liikkuvana kohteena voinut vaatia paljon nopeammankin suljinajan - nuo käyttämäsi ajathan olivat sangen kohtuullisia. lisäksi kuvasit ehkä jotain tukea vasten (ainakin sisällä)? 500 mm zoomi vapaalla kädellä operoituna kuulostaa aika riskaabelilta.

  VastaaPoista
 2. Hienostipa sait peräti kaksi närhiä samaan kuvaan tuossa toiseksialimmassa kuvassa. Hienosti hohtavat siniset siipipeilit. Ja muuten jännästi nokassa on (heijastumana) vähän samaa sinistä väriä.

  Napakka on ilme viimeisessä kuvassa. Närhiä ei niin vain petkutetakaan tai lähestytä salaa, hän kyllä huomaa kaiken...

  VastaaPoista
 3. Vielä kohinasta ja ISO:ista:
  nyt tulee kuviin kohinaa jos meinaa yhtään mitään liikkuvia kohteita näillä pimeillä säillä kuvailla. Turha yrittää liian hitailla suljinajoilla, koska tulee suttuista kuitenkin. Itse laitan suosiolla ISO:n isoksi, kohina ei ainakaan minulla maata kaada. Suttuiset jä tärähtäneet kuvat harmittavat enemmän.
  Ja tuleepahan pimeän vuodenajan kuviin erilainen tunnelma, erilainen pinta. Onhan nyt silmälläkin katsoen tavallaan "kohinaisempaa", kun on hämärämpää ja kunyksityiskohdat eivät piirry samoin kuin valoisampina vuodenaikoina.

  VastaaPoista
 4. Hienoja kuvia närhestä. Närhiä en ole nähnyt täällä lintulaudalla.
  Mitä ne pienet kohinat taustalla, kun kohde toistuu hyvin.
  Uuvana sanoi hyvin tuosta kohinasta, että silmälläkin katsoen on kohinaisempaa, vuodenajasta riippuen.
  Siellä on noin vihreää ja syksyistä, täällä lumi maassa ja alkutalvi.

  VastaaPoista
 5. Harvinainen kuva, närhi poseeraamassa lintulaudan vieressä! (Kiva lintulauta muuten.)Mitähän herkkuja närhi lintulaudalta haluaisi löytyvän? Meillä oli lapsuudenkodissa lintulauta keittiön ikkunan takana, mutta en muista koskaan nähneeni närheä sen vieraana. Muualla kyllä vilahdukselta. Ei ole ressulle suotu laulunääntä, mutta aika nätti höyhenpeite sentään.

  VastaaPoista
 6. Kiitos kaikille kommenteista tässä vaiheessa :)
  Valitettavasti en nyt ehdi vastata kommenteihinne tarkemmin, vaan palaan niihin huomeniltana.

  Hyvää viikonloppua kaikille!

  VastaaPoista
 7. Siisti postaus : ) Mitäs noihin kommentoida, eipä noissa mitään vikaa ole mielestäni. Mutta ehdottomasti tokavika kuva on suosikki eli se PARAS !!!!!! Kuva näyttää todella hienolta kun tarkennus, kuvanlaatu, väri, syväterävyys ja liikkeen kaappaaminen on hallittu täydellisesti. Kuva näyttää niin sanotusti kahden kuvan yhdistelmältä, mutta ei ole sitä.

  Vaikka artikkelin aihe on väärä tälle kuvaukseen liittyvälle kysymykselle, kysyn silti: Eli olen pitkään miettinyt ja haaveillut kuvaamaan jotain urheilu, esim käsipallo jne.

  Jotenka onko sinulla mitään niksejä, vinkkejä urheilukuvaukseen? Mutta urheilukuvausta ennen pitää saada syyskuvat blogiin sekä mennä kuvaamaan virtaavaa vuoksea... Siitä lisää tulevassa artikkelissa.

  VastaaPoista
 8. Hankala kuvattava on närhi, mutta hienostipa onnistuit! Närhi suhtautuu kuvaamiseen yleensä erittäin epäilevästi... Ruokintapaikallani käy päivittäin puolen tusinan jengi rohmuamassa pikkulintujen eväitä, mutta käyköön, pitäähän heidänkin elää. Talimakkarat on sentään nyt suojassa metalliverkkojen takana, aikaisemmin putsasivat kaksi pötköä viikossa jonnekin salaisiin kätköihinsä, joita eivät ikinä muista...

  VastaaPoista
 9. Kiitos kommentista Tikka :)

  Kyllä nämä närhet taisi tuolloin huomata "haukansilmä" :)
  Olin kylläkin samassa huoneessa, kun olin juuri ollut aamupalalla, joten pääsin hetimiten kuvaamaan näitä, kun kuulin että närhiä on nyt lintulaudan edustalla. Toki kameran jouduin kaivamaan laukusta esiin, mutta ei siinä kauaa mennyt, onneksi.

  Tikka: "kun näin kerrankin näkee lähikuvaa elävistä närhistä, onpa noilla muuten valtava, hölmistynyt silmä! "

  No niin on!
  Tänään näin tuolla mökillä itse kaksi närheä taas, olisko olleet samat kuin viimeksi?

  "tuo polttovälin käänteisluku nyrkkisääntönä maksimisuljinajalle lienee tarkoitettu vain staattisen kohteen kuvaamiseen ja vapaalta kädeltä?"

  No näinhän se on. Oikeastaan pitäisi huomioida vielä kroppikerroin, koska todellinen objektiivin tuottama kuvakulma on se joka ratkaisee. Esim. Jos oletetaan että kuvaisin vapaalta kädeltä suht'staattista kohdetta 200 mm polttovälillä ja kennonin kroppikerroin on 1,5 niin itseasiassa suljinnopeuden pitäisi nyrkkisäännön mukaan olla 1/300 sek. tai nopeampi. Tuo nyrkisääntö tosin juontaa filmiajalta, joten se ei huomioi ilmeisesti kuvanvakaajan, jos sellainen on käytössä, vaikutusta.

  "nuo käyttämäsi ajathan olivat sangen kohtuullisia"

  No kyllä ne aika hitaat oli. Siis ajathan oli 1/60 sek. ja 1/160 sek. eli todella hitaat 500 mm polttovälille, varsinkin tuo 1/60 sek.

  "lisäksi kuvasit ehkä jotain tukea vasten (ainakin sisällä)?"

  Kyllä. Kyynärpäät oli tuettuna sohvan selkämykseen, kun kuvasin sisältä ikkunan läpi.

  "500 mm zoomi vapaalla kädellä operoituna kuulostaa aika riskaabelilta."

  No onhan se, varsinkin huonossa valossa. Kyllä sillä hyvässä valossa ottaa muutaman kuvan, jopa onnistuneesti, mutta kovin pitkään tuota ei jaksa kannatella kuvausasennossa tai kuvausvalmiudessa vapaalta kädeltä.

  VastaaPoista
 10. Kiitos kiitos Uuvana :)

  Tänään näin taas kaksi närheä tuossa laudan edustalla. Voi hyvin olla, että oli samat linnut kuin viime viikonloppuna. Nyt minulla oli lyhyempi, mutta valovoimaisempi, putki kiinni kamerassa. Kuvasin taas sisältä varmuuden vuoksi muutaman ruudun ja sitten koitin hiippailla ulos, mutta ei, lähtivät kuin raketit heti kun ovea raotin. Närhiä ei kovin helposti yllätetä!
  Poistuessaan äänensä oli aika "epähieno" rääkäisy. Kuuntelin myöhemmin kun toinen närhistä jatkoi rääkäisyjään männyn latvassa. Sain kuvaakin, taivasta vasten, mutta pieniksi jäi tuolla putkella.

  Suljinajoista ja ISOsta:

  Olet oikeassa siinä, että nyt on kelitkin usein yleisilmeeltään "kohinaisia". Koitan toki laittaa suljinnopeudet mahdollismman ylös, koska en minäään pidä epäterävistä ja suttuisista kuvista. Kamerallani järkevä maksimi ISO on tuo 1600, joka minulla oli tuolloin viime viikonloppuna yleensä käytössä. Silti suljinnpeudet jäi liian hitaiksi useimmiten. Toki kamerassani saa suurempiakin ISO herkkyyksia, mutta esim. ISO3200 on jo aika kamala laadultaan, suuremmista arvoista puhumattakaan. Siksi en ole oikein halukas tuota ISO1600 suurempaa arvoa käyttämään. Tuon Sony A700 kennon herkkyys ei vain ole paras mahdollinen. Toivottavasti tulevissa Sonyn kameramalleissa tuo kennon herkkyyskesto on parempi... Ihan siis ajattelen sitä, jos joskus olisi mahdollista päivittää kamerakalustoaan.

  VastaaPoista
 11. Kiitos Pehmyt piirto :)

  Minä pääsen katselemaan tuota lintulaudan seutua yleensä vain viikonloppuisin. Vaikka näin tänäänkin kaksi närheä, on minulla mielestäni ollut hyvää tuuria.

  Täällä on tosiaan vielä aika vihreää ja syksyistä. Nyt la-su välisenä yönä tuli hiukan lunta, mutta se suli heti aamulla pois lämpimän ilman ja vesisateen myötä. Mieluummin ottaisin tännekin pikku pakkasen, kuin jatkuvaa vesisadetta ja loskaa.

  VastaaPoista
 12. Kiitos kommentista Delilah :)

  Nätti on tuo närhi ja tosiaan aika harvinainen minunkin näkemänä. En tiedä mitä se toivoisi tuossa lintulaudalla olevan tarjolla, mutta tuntuivat ainakin nuo kuoritut auringonkukansiemenet niille kelpaavan :)

  Selvästi olet joskus närhen kuitenkin havainnut, Delilah, kun osasit aivan oikein todeta, että ei ole närheä äänellä pilattu. Itsekin tänään sitä pääsin kuuntelemaan ja melko rumia rääkäisyitä pääsi tuosta muuten nätistä linusta.

  VastaaPoista
 13. Kiitos kovasti kommentistasi Sam :)

  En ole vielä kovinkaan paljoa päässyt itsekään kokeilemaan urheilun kuvausta, vaikka haluaisin kyllä. Mutta on minulla sentään yksi postaus, jossa käsittelen tätä aihetta: Aloittelijan urheilukuvausta. :)

  Jos sinulla herää vielä lisää kysymyksiä urheilukuvauksesta tuon bloggaukseni lukemisen jälkeen, niin kysy pois vaan. Koitan vastata niin hyvin kuin osaan ja antaa vinkkejä. Urheilukuvauksessa on selvä ero, kuvataanko sisällä vai ulkona ja mihin vuodenaikaan ulkourheilua kuvataan. Lisäksi tietysti kuvattava laji asettaa omat vaatimuksensa.

  VastaaPoista
 14. Kiitos kommentistasi Irma :)

  Todellakin, hankala kuvattava on närhi. Minun "pelastus" oli se että onnistuin kuvaamaan sisältä.

  Huomasin blogistasi "ongelmasi" noiden närhien kanssa, mutta en ehtinyt vielä kommentoida postaustasi. Hyvään ratkaisuun olitte kuitenkin päätyneet :)

  Kyllähän närhetkin ruokaa kaipaa, mutta ne on sen verran isompia lintuja, että jotenkin on suojelevaisempi noiden pikkulintujen suhteen. Harakatkin koittaa käydä tuossa laudallamme rosvoamassa, mutta lähtevät kyllä livohkaan, kun ikkunaan hiukan kopauttaa... :)

  VastaaPoista
 15. jape: "Kyllä nämä närhet taisi tuolloin huomata "haukansilmä" :)"

  no kieltämättä vähän sitä arvelinkin.. ;)

  "Oikeastaan pitäisi huomioida vielä kroppikerroin, koska todellinen objektiivin tuottama kuvakulma on se joka ratkaisee."

  tosiaankin! hyvä pointti, niin pitäisi.

  "nyrkisääntö tosin juontaa filmiajalta, joten se ei huomioi ilmeisesti kuvanvakaajan, jos sellainen on käytössä, vaikutusta."

  hmm.. ehkäpä kuvanvakaaja voisi kompensoida tilannetta about sen verran, että tuo nyrkkisääntö pätisikin kroppikennoisissa ilman polttovälin laskennallista muutosta? toivoa ainakin voi!

  "No kyllä ne aika hitaat oli. Siis ajathan oli 1/60 sek. ja 1/160 sek."

  juuri sitä tarkoitin että yllättävän hitailla ajoilla sait noin hyviä kuvia. jos nyrkkisääntöön olisi uskominen, noiden ei olisi pitänyt onnistua ensinkään!


  minunkin kävi niin sääli lintuja alkuviikosta, että ripustin parvekkeelta pari talipalloa.. sehän siis on kiellettyä taloyhtiössämme, mutta olenpa nähnyt alakerran naapurinkin pitävän salabuffetia parvekkeellaan.
  joka tapauksessa, nyt sunnuntaina ovat talipallot (2 kpl) huvenneet jo lähes olemattomiin - ahneita ovat, hyväkkäät! paikalla on käynyt havaintojeni mukaan vain tali- ja sinitinttejä, ensimmäiset dominoiden jälkimmäisiä. huomasin että linnut pysyvät rauhassa palloissa vaikka pyllistelisin samaan aikaan parinkymmenen sentin päässä parvekkeella petsausprojektini parissa. sisällä ollessani talitintit tulevat myös välillä katsomaan tuimasti ikkunasta. mietin juuri olenko tinttien orja ja haen huomenna lisää palloja kaupasta..

  VastaaPoista
 16. Todella hyvä on tuo toiseksi viimeinen kuva.

  Nyt noista ISO-arvoista puhuessa, uskallan jotain sanoa kun olen noitten herkkyyksien kanssa taistellut jonkun aikaa.

  Minulla on kohiseva Olyn E410-malli, joka on jo vanhentunutta tekniikkaa, aika samalla viivalla Canonin 400D:n, Nikonin D40X:n, ja Sonyn A300-mallin kanssa.

  Joudun silti käyttämään ISO 1600 aina kun kuvaan jäähallissa, ja silti suljinajat tuppaa jäämään lyhyiksi, eli tuonne 1/160s-1/200s.

  Käytän Noisevare-nimistä ohjelmaa kohinoitten poistoon, ja jälki on oikein valotettuna vielä kelvollista.

  Koska kyseessä on Japen blogi en linkkaa kuvaa suoraan, pistän vaikka omaan esimerkin.

  Japen kuvissa on minusta onnistunut värimaailma, eikä kohinakaan isommin kiusaa.

  VastaaPoista
 17. Tikka: "no kieltämättä vähän sitä arvelinkin.. ;)"

  No oikein arvelit :)
  Hyvä on olla useampia silmäpareja apuna, aina välillä :)

  "hmm.. ehkäpä kuvanvakaaja voisi kompensoida tilannetta about sen verran, että tuo nyrkkisääntö pätisikin kroppikennoisissa ilman polttovälin laskennallista muutosta?"

  Näin voi varmaankin ihan hyvin ajatella. Toiminee sääntönä ihan hyvin, uskoisin.

  "juuri sitä tarkoitin että yllättävän hitailla ajoilla sait noin hyviä kuvia."

  Aah, ymmärsin sitten alkuperäisen lauseesi "nuo käyttämäsi ajathan olivat sangen kohtuullisia" väärin :)
  Luulin, että tarkoitit sangen kohtuullisella että suljinnopeudet oli hyvät, eli riittävän nopeat.

  "jos nyrkkisääntöön olisi uskominen, noiden ei olisi pitänyt onnistua ensinkään!"

  Aivan, juuri näin. Toisaalta mainosmiehet sanoo, että kuvanvakaaja auttaisi jopa 4 aukon verran suljinnopeuksissa. Tuo on varmasti liioittelua, mutta ehkä kaksi aukkoa voisi olla lähellä totuutta.

  "minunkin kävi niin sääli lintuja alkuviikosta, että ripustin parvekkeelta pari talipalloa."

  No niin, arvasin, että heltyisit :)
  Eipä tuo kauhea rikos ole, mielestäni, muutamalla talipallolla lintuja ruokkia. Ei siitä kenelekkään luullis haittaa olevan. Harmi, että et saa sitä hienoa lintulautaasi laittaa käyttöön. Vai muistanko nyt ihan väärin, millainen lintlauta sinulla oli "jossain"...

  "ahneita ovat, hyväkkäät!"

  Sanos muuta! Tuolla mökillä on lintulauta äytettävä joka aamu jyvillä. Minäkin vein nyt viikonloppuna mökille pienen säkillisen linnunruokaa. Harmi vain kun kaupasta oli kuoritus auringonkukan siemenet loppu. Vein sitten sekoituksen, jossa oli kuorittua kauraa, kuorittuja auringonkukan siemeniä ja rouhittua pähkinää. Toivottavasti ne käyvät kaupaksi, vaikka sain mökillä kuulla että kaura ei muka kävisi kovin hyvin kaupaksi...

  "paikalla on käynyt havaintojeni mukaan vain tali- ja sinitinttejä, ensimmäiset dominoiden jälkimmäisiä"

  Ahaa, mielenkiintoista. Oman havaintoni mukaan mökilämme sinitiaiset on kaikkein yleisimpiä, sitten ehkä talitintit. Melko mukavasti näkyy myös hömötiaisia ja kuusitiaisia. Ilokseni jonkin verran myös töyhtötiaisia.

  "huomasin että linnut pysyvät rauhassa palloissa vaikka pyllistelisin samaan aikaan parinkymmenen sentin päässä parvekkeella petsausprojektini parissa."

  Heh heh - vai niin. No minä en pylistellyt missään, mutta huomasin, että kun seison tovin liikkumatta paikoillani jasmiinin ja lintulaudan välissä, niin pääsen kuvaamaan ruokailevia lintuja läheltä ilman että ne tuntuvat isommin olevan moksikaan. Linnut näet hakevat ruuan laudalta ja sitten kiiruhtavat jasmiinin suojiin syömään. Sain hyviä lähikuvia, minulle poikkeavalla tavalla, mutta siitä enemmän seuraavan postauksen yhteydessä.

  "sisällä ollessani talitintit tulevat myös välillä katsomaan tuimasti ikkunasta"

  Ne tulevat vain huomauttamaan/muistuttamaan, että haepas jo lisää ruokaa :)

  VastaaPoista
 18. Kiitos kommentistasi JP! :)

  Kyllä tänne linkkejä kuviin saa laittaa minun puolestani :)

  Jäähallit on varmasti haastavia kohteita kuvata, eikä ihme että suljinnopeudet jää hitaiksi, vaikka herkkyyttä nostisi reippaastikkin. Huomasin itsekin, kun naislentopalloa kuvasin, että vaikka oli käytössä f/2.8 objektiivi, niin herkkyys piti pitää vähintään tuolla ISO800 arvossa, eikä nopeudt siltikään olleet aina riittäviä liikkeen pysäytämiseen. Koitin tuolloin kuitenkin välttää ISO1600:n käyttöä juuri tuon kohinan takia.

  Täytyykin vilkaista esimerkkikuvia blogiasi. Pitää myös tässä harkita jonkin kohinanpoistoon erikoistuneen softan hommaamista, pahasti kohinaisten kuvien käsittelyyn.

  VastaaPoista
 19. jape: "Eipä tuo kauhea rikos ole, mielestäni, muutamalla talipallolla lintuja ruokkia. Ei siitä kenelekkään luullis haittaa olevan."

  ei luulisi niin. ulosteistakaan tuskin on suurta harmia elleivät alakerran naapurit harrasta kauheasti parvekkeelta taivaalle tähyilyä, näin talvella.

  "Harmi, että et saa sitä hienoa lintulautaasi laittaa käyttöön. Vai muistanko nyt ihan väärin, millainen lintlauta sinulla oli "jossain""

  oikein muistat, årets trädgårdsprodukt odottelee yhä toimettomana nurkissa. sen sijaan tällaisen voisi ehkä ripustaakin parvekekaiteen yli. ;) vai miten mahtaisi lasipallo kestää tuulessa parvekelaseja vasten..

  "Tuolla mökillä on lintulauta äytettävä joka aamu jyvillä."

  herranen aika! nyt alkaakin kuule kaduttaa tämä ruokkimisajatus.. :) tuskin täällä kaupungissa kuitenkaan haittaa, vaikka ruokkiminen olisi vain satunnaista. tiedän etten ole ainoa spotti mistä ruokaa tulee; jo tuossa puistossa on lähimmät talviruokintapisteet, kenties ihan kaupungin ylläpitämät.
  olen muuten kuullut, että isolepinkäinen saattaisi syödä pikkulintuja laudoilta. että silmä tarkkana siellä nyt!

  "kun seison tovin liikkumatta paikoillani jasmiinin ja lintulaudan välissä, niin pääsen kuvaamaan ruokailevia lintuja läheltä ilman että ne tuntuvat isommin olevan moksikaan."

  noin ne oppivat luottamaan sinuun - näkevät ettet tee mitään arvaamatonta, kuvaat vain. :) kun oppivat tunnistamaan ruokkijansa, saattavat tulla kolkuttelemaan jos ruoka loppuu.

  VastaaPoista
 20. Tikka: "sen sijaan tällaisen voisi ehkä ripustaakin parvekekaiteen yli. ;)"

  Tuo on kieltämättä hienon näköinen, mutta hiukan epäkäytännöllinen. Lintujen on vaikea saada jyviä tuolta pohjalta ja lintulaudan tulisi olla sellainen rakenteeltaan, että lintu ei pääse paskomaan ruuan sekaan...

  "vai miten mahtaisi lasipallo kestää tuulessa parvekelaseja vasten.."

  Jaa-a, en osaa sanoa. Mahtavatko parvekelasit muuten olla lasia, vai olisivatko jotain muovia?

  "herranen aika! nyt alkaakin kuule kaduttaa tämä ruokkimisajatus.. "

  Nyt ei auta enään katua. :)
  Kun on ruokinnan aloittanut, pitää sitä jatkaa kevääseen asti ;)

  "tuskin täällä kaupungissa kuitenkaan haittaa, vaikka ruokkiminen olisi vain satunnaista. tiedän etten ole ainoa spotti mistä ruokaa tulee"

  No juu, tuskin haittaa. On siellä varmasti noita ruokapaikkoja muitakin.

  "olen muuten kuullut, että isolepinkäinen saattaisi syödä pikkulintuja laudoilta. että silmä tarkkana siellä nyt!"

  Olen hiukan samanlaista tietoa jostain lukenut, että tuo isolepinkäinen tosiaan saattaa pikkulintuja teilata ja syödäkkin.
  En vain ole isolepinkäistä (enkä pikku) mökillä koskaan nähnyt, mutta pitää tarkkailla aina mahdollisuuksien mukaan.

  "noin ne oppivat luottamaan sinuun - näkevät ettet tee mitään arvaamatonta, kuvaat vain. :) kun oppivat tunnistamaan ruokkijansa, saattavat tulla kolkuttelemaan jos ruoka loppuu. "

  Näin se on. On jännä huomata, että ensi ne saattavat mennä hetkeksi pois, kun kävelee tuohon asemiin, mutta palaavat hetken kuluttua, kun vain rauhassa seisoskelee liikkumatta. No lähti nuo pikkulinnut karkuun silloinkin, kun näin viime sunnuntaina puukiipijän (arvioni mukaan) lähtevän kiipeämään lintulaudan takana olevan männyn juurelta. Maltti meni ja kiiruhdin puun luo, mutta olin liian hidas ja toisaalta puukiipijä liian nopea kiipeämään. En saanut kuvaa. :(

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!