23.10.2010

Ruokokerttunen

Toivottavasti tunnistin linnun oikein. Olen välillä epävarma näiden eri kerttusten kanssa, kun ne vaikuttavat usein aika samannäköisiltä.

Näissä kuvissa palataan vielä viime kesään, tarkemmin tuonne heinäkuun loppupuolelle. Olin tuolloin pienellä lomalla, johon yhdistin retkiä lintupaikoille. Nämä tässä postauksessa olevat kuvat on otettu Parikkalan Siikalahdella, joka kuulemma on eräitä rikkaimpia sisämaan lintuvesiämme. No, on sanottava, että heinäkuu ei ehkä otollisinta lintujen tarkkailu aikaa ole ja oli vielä tuskaisan kuuma, joten keskittyminenkään minulla ei parasta mahdollista ollut.
Olin matkalla lintujärven reunalla olevalle piilokojulle, kun kohtasin oheisten kuvien linnun, jota nyt siis ruokokerttuseksi arvelen. Piilokojulle menevät pitkospuut menivät loppuosaltaan hetken matkaa veden päällä ja pitkosten ympärille oli rakennettu molemmin puolin lautaseinä. Kenties siksi, että piilokojulle pääsisi huomaamatta, tai muuten vaan, että ei häiritä lintuja turhan päiten. Piilokojussa oli kuuma kuin pätsissä ja hiki virtasi valtoimenaan, joten tulin aika pian kojulta pois. Onneksi siinä pois tullessa näin siis tämän  (tai voi tässä olla parikin lintua, siis pariskunta) linnun ja onnistuin muutaman kuvan ottamaan.


Pian retkeni jälkeen tuolla seudulla muuten rytisi, oliko se nyt Asta-myskyn seurauksena, ja seutukuntaa meni puustoltaan aika reilusti nurin. Hyvä, että ehti jaloista pois...

11 kommenttia:

 1. Olimme tuolla 7.-8.7. ja on todella hieno paikka.
  Keväällä siellä varmasti on kova kuhina.
  Siellä piilokojussa tosiaan oli kuuma kun pätsissä. Itse olin reilun tunnin kojussa kahteen otteeseen ensin iltapäivällä ja sitten aamulla seitsemän jälkeen.
  Kävitkös muuten siinä tien varrella olleessa kiikarointi tasanteella? Siinä oli ihan vieressä parkkipaikalla Tiiran pesä, ehkä olivat silloin juuri kuoriutuneet.
  Oma saalis oli Mustakurkku-uikku, Liejukana, Kivitasku ja muutama muu.

  VastaaPoista
 2. Vai parikkalassa, pitää ottaa muistiin että lähtee keväällä retkelle, lintukuvausretkelle. Missäs päin siikalahtea mahtaa tuo paikkaolemaan? Onkos jonkunnäköinen "luontopolku" siellä?

  Kuviin voisi sanoa että... Ihan hyviä, etenkin toisen kuvan syväterävyys sekä laatu tekevät kuvasta täyden 10 arvoisia.

  Kiitos

  VastaaPoista
 3. Luontopolku ja luontotupa, 2x lintutornit ja piilokoju. Matkalla kojulle on pitkospuut, jonka varrelta saattaa nähdä kaikenlaista joten kamera laukaisu valmiina kokoajan. Itse missasin metsämyyrän ja pikkutikan.

  VastaaPoista
 4. Ensimmäisen kuvan asento on hyvän näköinen.

  Taattua kamaa jo Japelta, taitaa tuo onnistumisprosentti olla jo melko korkea?

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommentista Ilzu! :)

  Olin itse tuolla seudulla, tarkemmin Ruokolahdella, 26-28.7. Sieltä tein sitten retkiä mm. tuonne Parikkalaan. Kävin Parikkalan seudulla 4:llä eri lintutornilla. Eräs oli kyllä melken laho ja kaatumaisillaan :)

  Keväällä tuo paikka on epäilemätä vilkkaimillaan, kenties ensi keväänä pitää tehdä uusi retki tuonne. Nyt keskellä kesää, heinäkuun lopun helteillä ei paljoa lintuja näkynyt, mutta jotain sentään. Siikalahden lintuornista, siitä piilokojun läheltä on komeat näkymät ja näin ilmeisesti kotkan, vaikuti niin isolta linnulta, mutta oli harmillisen kaukana. Otin kuvankin, mutta tuli vain suttuinen ja pieni siluettikuva.

  Kävin juu siinä patotiellä olevalla lintulavalla, jossa on parkkilevike vieressä, myös katselemassa.

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommentista Sam :)

  Ilzu tuossa jo vastasikin kysymyksiisi.
  Laitan tähän vielä muutaman linkin, josta voit katsoa lisätietoa. Tuonne Siikalahdelle on helppo löytää. Useilta teiltä on opasteviitoitus tuonne. Siikalahdella on selvä parkkipaikka, selkeä polku, luontotupa jne.
  Siikalahdella oli mm. runsaasti sudenkorentoja joita on hauska kuvata, tai ainakin koittaa kuvata :)

  Katso lisää täältä:
  Siikalahden lintujärvi
  Siikalahti

  VastaaPoista
 7. Kiitos kiitos JP :)

  No kyllähän onnistumisprosentit kai on hiukan kasvussa, mutta kyllä vieläkin tulee huteja. Hudit tulee lähinnä silloin kun kamera + objektiivi ei tunnu olevan minun kanssa samaa mieltä että onko tarkennus kohdillaan vai ei :)

  Nämä tämän bloggauksen kuvat on muuten otettu sillä Tamron 18-250mm -yleisobjektiivillani. Käytin sitä, jota olisi mahdollisimman laaja polttovälialue käytettävissä erilaisiin kuvauksiin ja toisaalta en heltessä halunnut, hiki virraten, vaihdella objektiiveja...

  VastaaPoista
 8. Valoisia, kesäisiä ruokokerttuskuvia. Ruokokerttusen erottaa monesta muusta kerttusesta tuon selkeän silmäjuovan ja joidekin muutenkin selkeämpien yksityiskohtien avulla. Monet muut kerttuset ovat tasaisemman harmaita.

  Siikalahdella olen käynyt joskus 80-luvun alkupuolella, kauan aikaa mennyt. Silloin tehtiin kesyön yölaulajaretki, en ollut silloin koskaan ennen päässyt vastaavanlaiseen paikkaan ja muistan kyllä sen konsertin vaikutuksen.

  Viime kesän myrskyt olivat aika rytäkkää, itse osuin pienen (onneksi tosiaan vain pienehkön) syäksyvirtauksen tielle, sekin oli jo pelottavaa.

  VastaaPoista
 9. Kiitos kommentista Uuvana :)

  Muistelen, että tänäkin kesänä, olisikohan ollut kesäkuussa, tuolla Siikalahdella olisi ollut joku yölaulajien tarkkailuretki...
  Voisi olla kivaa päästä osallistumaan joskus tuollaiseen.

  Ruokolahdella, siinä mökissä jossa vietin sen 3 päivää reissullani, niin ko. mökin tontilta meni myrskyn seurauksena noin 50 puunrunkoa nurin, ja siis ihan kunnon puita. Mökin päällekin taisi kaatua 3 tai 4 puunrunkoa. Tuo tapahtui vain reilu vuorokausi lähtömme jälkeen. Mökki ja muut mökit seudulla olivat pitkään motissa...

  VastaaPoista
 10. Mielenkiintoinen linturetki on Sinulla ollut Parikkalassa. Siellähän onkin fiksusti huomioitu lintuharrastajia ja lintuja, kun on rakennettu piilokoju kuvaajille ja sinne vievä polku reunustettu puuaidalla. Hauska ja erikoinen kuva kerttusestasi tuo ensimmäinen. Lintu on ilmeisesti juuri laskeutumassa, kun siipi on tuossa runollisen näköisessä asennossa? Kärsivätköhän linnut muuten helteestä?

  VastaaPoista
 11. Kiitos kommentista Delilah :)

  Tuo on tosiaan hyvä idea tuo piilokoju. Siellä on sellaiset avattavat luukut, joista voi tarkkailla vedessä olevia lintuja ilman, että ne häiriintyy. Lisäksi luukkujen kautta on mahdollista kuvata.

  Kyllä, tuo ensimmäisen kuvan kerttunen oli juuri laskeutumassa. Hyvä,että satuin nappaaman kuvan juuri tuosta tilanteesta, tuli hieman elävyytä vain paikallaan pönöttävään lintukuva vaihtoehtoon nähden :)

  Luulen, että linnutkin voi kärsiä helteestä, jos joutuisivat esim. kökkimään vain pesässään suorassa ja helteisessä auringonpaisteessa. Uskoisin, että ne pärjää keskimäärin kyllä hyvin helteelläkin, kun pääsevät lentämään, joka varmaan vilvoittaa ja pääsevät myös veden ääreen tarvittaessa suht'helposti.

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!