9.10.2010

Punarinta

Ohessa muutama kuva aina veikeästä punarinnasta. Kaksi ekaa kuvaa on otettu syyskuun alkupuolella Helsingissä, Vanhankaupunginahden (VKL) ja Viikin seudulla. Olimme Tikan kanssa kuvausretkellä ja lähdimme etenemään VKL:n Pornaistenniemestä rantaruovikkoa seurailevaa, paikoitellen melko hankalakulkuista, polkua pitkin. Tikalla taisi välillä usko loppua, että johtaako polku minnekkään :)
No onneksi emme kääntyneet takaisin, sillä kohtasimme polulla kahdessa ensimmäisessä kuvassa olevan punarinnan. Tikka sen ensiksi huomasi ja ehdinpä minäkin siitä muutaman kuvan ottaa. Polku oli vain tavattoman varjoisa, joten jouduin nostamaan herkkyyden tuonne ISO1600:aan. Tämän huomaa selvästi kuvista eikä niistä kauhean laadukaat tullut, mutta kelpuutin ne toki, koska itse aika harvoin pääsen punarinnan näkemään.
Alin kuva on otettu viime viikolla Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Kuva onkin paljon parempi, vaikka jouduin sitä reilummin rajaamaan kuvan käsittelyssä. No on kuva otettukin laadukkammalla optiikkalla (Sigma 70-200mm f/2.8), kuin nuo aikaisemmat kuvat (Sigma 150-500mm f/5-6.3), ja herkkyysasetuskin oli varsin maltillinen ISO400.Alin kuva on mielestäni selvästi paras näistä. Siinä punarinta on oikein ilmeikäs... :)
 

24 kommenttia:

 1. no onpa kyllä ilmeikäs tuo viimeinen, oikein häntä pystyssä! :) eikös tuo ole esim peukaloiselle tyypillinen asento? (samoin kuin pikkusiepolle, tapaamamme kiikarimiehen mukaan.) en tiennyt että punarintakin saattaa taipua moiseen, mutta kauniisti näkyy taipuvan.

  aloin todellakin silloin vkl:ssa menettää uskoni mistään joen ylityspaikoista.. pitäisi luottaa enemmän, koskaan ei olla vissiin edes eksytty mihinkään. ;)

  VastaaPoista
 2. Ihania kuvia "Paavosta". Pyrstön asento on kieltämättä päättäväisen oloinen. :-)

  Eräässä lastenkirjassa oli tarinaa Paavo Punarinnasta ja sen jälkeen jokainen punarinta on ollut Paavo.

  VastaaPoista
 3. Kivat punarintakuvat olet saanut. Varsinkin tuo viimeinen on ihan itsensä näköinen, tiksutusäänen voi melkein kuulla kun sitä katsoo.
  Minua kohtaan punarinta on jotenkin ovela. Monta kertaa olen ihan vierestä katsellut, mutta koskaan ei tule oikein kuvia.

  En tiedä onko tuo muuten sama polku, se joka menee Parnaistenniemestä ruovikon reunaa pitkin toiselle puolelle Viikkiin, kohti Arboretumia(?). Se on yksi minun lempparipolkujani siellä, ehkä siksi juuri kun se on vähän hankalakulkuinen (lue: ei ole ruuhkaa, saa yleensä mennä rauhassa). Minä tosin tykkään kaikenlaisesta rämpimisestä ja ryteiköistä muutenkin. ;) Syksyisin siellä on myös hienot värit, jos on hyvä ruska.

  VastaaPoista
 4. Todella hyvä tuo viimeinen kuva. Itsekin olen yrittänyt punarintaa napata kennolle lähi metsikössä, mutta sommittelu on tähän mennessä mennyt aina metsään.

  VastaaPoista
 5. miksiköhän kommenttini ei ole tullut näkyviin : (

  VastaaPoista
 6. uuvana, sama polku on. oli niin kapea että "paavo" joutui väistämään meitä jorpakkoon kun oltiin siinä ensin morjensteltu ja vähän kuvia räpsitty (no, paavolla ei ollut kameraa joten kuvia tuli vain hänestä itsestään). jos en ihan väärin muista niin taidettiin puhua mm. sinusta sillä reissulla. :)

  sam, yritä uudestaan - joskus blogger syö kommentit.

  VastaaPoista
 7. jaa niin, suomi on saanut uuden lintulajin: uutinen. siinä taas vähän lisää työnsarkaa, jos aikoo kaikki suomen linnut bongata. :D

  VastaaPoista
 8. Eli, Hienoja kuvia taas kerran ei ole mitään huonoa sanottavaa. Itelläni oli ongelmana se: kun kävin aamulla kävelemässä kamerakourassa, niin aina kun olin ottamassa kuvan niin "zoomi" loppu kesken ja toinen ongelmani oli se aina kun olin tarpeeksi lähellä tarkentanut niin lintu lenti pois. Kaikissa kuvissani lintu näkyy pienenä ja kun kuvan rajaa niin kuva menee huonoksi eli taisi olla huonoa tuuria tai alottelijan huonoa osaamista : ( : )

  VastaaPoista
 9. Alin on kyllä ehdottomasti paras, taisi kyllä myös olosuhteiltaan paras keli?

  VastaaPoista
 10. Kiitos kommentista Tikka :)

  "eikös tuo ole esim peukaloiselle tyypillinen asento?"

  Kyllä se taitaa olla, ainakin Lintuoppaan kuvan mukaan. En ole tainnut peukaloista livenä nähdä...

  "aloin todellakin silloin vkl:ssa menettää uskoni mistään joen ylityspaikoista.."

  No, onneksi minä olin itse rauhallisuus... :)
  ...vaikka en tiennyt kosksa ko. polku päättyy, kun en ikinä sitä ollut aiemmin mennyt. Oltiin kyllä kartalla, mutta takaisin kääntyminen olisi ollut virhe kun oltiin tultu jo niin pitkälle. Hankala paikka sikäli kun on kahden veden välissä: meren ja sen leveän ojan, joka tulee vanhalta Viikin jätevedenpuhdistamolta. Eihän siitä päässyt muualle kuin eteen tai takaisin päin.

  "pitäisi luottaa enemmän, koskaan ei olla vissiin edes eksytty mihinkään. ;)"

  Juu, ei olla...vielä :)

  VastaaPoista
 11. Kiitos kommentista Justiina :)

  Vai Paavo... no kyllä se nimi hyvin punarinnalle sopii :)

  VastaaPoista
 12. Kiitos Uuvana! :)
  Ei tuo punarinta minullekkaan ole koskaan helppo kuvaus kohde ollut. Olin nyt viikonlopun mökillä ja siellä näin sen, tai niitä oli kaksi, muutamia kertoja, mutta aina sisältä. Lähtivät karkuun aina, kun koitin mennä ulos kameran kanssa. Minua hälytettiin useamman kerran, vajasta jossa olin huilimassa, että nyt niitä punarintoja on taas pihassa, mutta aina ne kaikkosi kun ehdin kameran kanssa paikalle :)

  Kuten Tikka tuossa jo totesikin, niin arvasit oikein polun mistä oli puhe. On juuri se, joka kulkee Viikin puolelle kohden Arboretumia. Lisäksi voin vahvistaa Tikan muistelut, että mietimme, että kenties Uuvana on täällä ja on tuo...tai tuo jolla on kamera...tai ei se onkin varmaan tuo... :)

  VastaaPoista
 13. Sam,

  Kannattaa aina ottaa kopio kommentista, ennen kuin lähettää sen. Tämä Blogger syö välillä kommentteja, joten varsinkin pitkät kommentit kannattaa kopioida leikepöydälle ennen lähetystä, jotta voi lähettää uudelleen jos menee lähetys pieleen.

  Tuo kuvaamasi ongelma on kaikilla lintukuvaajilla: zoomia ei ole koskaan riittävästi. Sitä voi kompensoida harjaannuttamalla itsensä liikkumaan ja lähestymään lintuja hiljaa, siis pääsemällä lähelle voi kompensoida zoomin puutetta. Aina tämä ei onnistu, linnut on arkoja, kuten itse sain huomata nyt viikonloppuna. Kun menin kameran kanssa pihalle, niin linnut kaikkosi. Kuvasinkin mm. sisältä ikkunan läpi ja sain minulle uuden linnun, punakylkirastaan, kuvatuksi. :)

  En usko että kyse sinulla olisi huonosta taidosta, vaan huonosta tuurista. Tarvitaan hiukan sitkeyttä ja harjaantumista, niin onnistut kyllä. Minäkin joudun usein rajaamaan kuvankäsittelyssä kuvia reippasti, mutta tietyn rajan yli kun menee rajauksessa, niin kieltämättä kuvien laatu heikkenee voimakkaasti. Mutta jos pääsee muutamankin askeleen lähemmäksi, niin tämä auttaa heti. Kuitenkin suosittelen, että koitat ensin ottaa muutaman "varmistuskuvan" kaukaa ja vasta sitten koitat hivuttautua hiukan lähemmäksi, ottaa pari kuvaa ja taas hivuttaudut lähemmäksi pari askelta.

  VastaaPoista
 14. Kiitos kommentista Ilzu :)

  Kannattaisi ehkä koittaa vain saadaa se lintu etsimeen, tarkennettua vaikka keskipisteellä ja sitten napattua kuvat. Voit hienosäätää sommittelua sitten kuvankäsittelyssä paremmaksi rajaamalla :)

  VastaaPoista
 15. Kiitos JP :)

  Kyllä, alimmassa oli selvästi paras keli, vaikka puiden katveessa tuli itse oltua kuvaus hetkellä. Keli oli aurinkoinen ja auringon valo sattui hyvin tuohon oksaan, jolla alimman kuvan punarinta istuskeli.

  VastaaPoista
 16. Tikka, mielenkiintoinen tuo uusi havainto Suomessa. Taitaa olla niin, että tuskin sitä kukaan muu kovin herkästi toiste havaitsee täällä, mutta ainahan saa toivoa :)

  No onneksi on niin paljon vielä muita "helpompia" lintuja nähtävänä ja kuvattavana :)

  VastaaPoista
 17. jape: "Tikka, mielenkiintoinen tuo uusi havainto Suomessa. Taitaa olla niin, että tuskin sitä kukaan muu kovin herkästi toiste havaitsee täällä, mutta ainahan saa toivoa"

  no juu, kunhan piruilin.. itse tuskin saan edes kaikkia tavallisia kasaan, niitä reiluja 400(?):a. laskeskelin äskettäin lintukirjan kanssa, että olisin suomessa havainnut/kuvannut rapiat 80 eri lintua - näistä minulla on siis varma muistikuva ja melko varma tunnistus. :) en muuten millään muistanut, olenko nähnyt esim kiurua koskaan livenä.

  VastaaPoista
 18. Tikka: "no juu, kunhan piruilin.."

  No, minulle sanotiin nyt viikonloppuna suurin piirtein näin, että ei pitäisi sinulle (siis minulle) sanoa, mutta Suomessa on havaittu uusi lintulaji, lähdet pian kumminkin sitä kuvaamaan :)

  No tuskin lähden, eikös tuo ollut jossain saaressakin vielä... :D

  "itse tuskin saan edes kaikkia tavallisia kasaan, niitä reiluja 400(?):a."

  No tuskin minäkään saan lähimainkaan. Suomessa havaittuja lintulajeja on vahvistettu kait 461 kpl.

  "olisin suomessa havainnut/kuvannut rapiat 80 eri lintua - näistä minulla on siis varma muistikuva ja melko varma tunnistus"

  Minulla ei ole vielä lähimainkaan tuota määrää, olisiko joku 30 eri lintulajia korkeintaan... täytyy joskus minunkin laskea lintukirjan kanssa tarkempi luku.

  "en muuten millään muistanut, olenko nähnyt esim kiurua koskaan livenä."

  No minä en ainakaan ole nähnyt, se on varma. Tosin aika lyhyen ajan olen tätä kuvausta ja sen myötä mukaan tullutta lintujen havainnointia harrastanut...

  VastaaPoista
 19. jape: "No tuskin lähden, eikös tuo ollut jossain saaressakin vielä..."

  no juu, olihan se havaintopaikka vissiin vähän kaukana.. jossain pohjanmaalla. mutta harmittaa hieman munkkikorppikotkan missaaminen, se kun olisi liidellyt paljon lähempänä. ja kirkkonummella tulee oikeasti käytyäkin.

  "Minulla ei ole vielä lähimainkaan tuota määrää, olisiko joku 30 eri lintulajia korkeintaan.."

  varmasti olet nähnyt enemmän, johan sinulla on ikäsikin puolesta etumatkaa. ei lintuja tarvitse edes tarkkailla nähdäkseen, siis niitä tavallisimpia. jo niistä tulee monta kymmentä lajia kasaan.

  kiurua (ja muutamaa muuta) mietin siltä kannalta, että ne kuuluvat vahvasti lapsuusmuistoihini ("kuu kiurusta kesään..") mutta en saanut mitään muistikuvaa tapaamishetkestä, joten en laskenut mukaan. sitten on jotain hämäriä tapauksia; muistaakseni esim peltosirkku oli ennen sangen tavallinen (ja saatoin niitä nulikkana mökillä nähdä) mutta kanta on romahtanut 20 vuodessa kymmenesosaan.. eli näinkö vai en? ehkä en.

  VastaaPoista
 20. Tikka: "harmittaa hieman munkkikorppikotkan missaaminen, se kun olisi liidellyt paljon lähempänä. ja kirkkonummella tulee oikeasti käytyäkin. "

  Totta, tuota olisi ollut mahdollisuus ainakin yritttää havaita.

  Tikka: "varmasti olet nähnyt enemmän, johan sinulla on ikäsikin puolesta etumatkaa."

  Ei ikä etumatka kai mitään auta, jos ei ole tähän ikään mennessä ollut kiinnostunut lintujen havainnoinnista. Totta kai varpusen, talitintin, sinisorsan, joutsenen, variksen ja harakan on nähnyt ja jopa kylmiltään tunnistanutkin lähes jokainen, mutta melkein tuohon ne minulla jäi. Ei ole ollut aikaisemmin kiinnostusta kintujen havainnointiin; ne on olleeet "vain" lintuja, ei eri lintulajeja jotka olisi tunnistanut.
  Täytyy tosiaan laskeskella lintukirjan kanssa jossain vaihessa millainen on tämän hetken saldo.

  Tikka: "sitten on jotain hämäriä tapauksia; muistaakseni esim peltosirkku oli ennen sangen tavallinen "

  Äitini kertoi, että mökin piha piirissä oli hänen arvelujensa mukaan ollut jotain sirkkuja (ei osannut nimetä arkemmin) nyt menneellä viikolla ja taisi niitä olla viime pyhänä yhtenä hetkenä, kun tuli yllättäen runsas lintuparvi mökin takapihalle. En saanut kuvia niistä, mutta yhdestä minulle uudesta lajista sain: punakylkirastaasta. Nekin kuvat vain ikkunan läpi tosin... :(

  VastaaPoista
 21. "Kuten Tikka tuossa jo totesikin, niin arvasit oikein polun mistä oli puhe. On juuri se, joka kulkee Viikin puolelle kohden Arboretumia. Lisäksi voin vahvistaa Tikan muistelut, että mietimme, että kenties Uuvana on täällä ja on tuo...tai tuo jolla on kamera...tai ei se onkin varmaan tuo... :) "

  No ohoh, siellä taisi olla vähän lintuja kun piti immeisistä puhua. ;) Eipä vaiskaan, joskus olen minäkin vähä samanlaista miettinyt, että onkohan joku noista kameran kassa vastaantulijoista täältä blogimaasta. Se olisi aika hassua jos mentäisiin siinä ohi polulla ihan tietämättämme.

  Tuolla polulla ei onneksi voi eksyä, juuri syystä jonka sanoitkin, eli kun se on kahden veden välissä niin ei siitä voi oikein sivuille minnekään harhailla.
  Itse pidän tuon polun ryteikköisyydestä, siellä täytyy kumarrella ja vähän kiipeillä välillä nojollaan olevien puoliksi kaatuneiden puiden yli. niinkuin jo tuli sanottua, tykkään tuollaisista paikoista. Sen sijaan en tykkää monestikaan Helsingin kaupungin viher- tms. osaston s. "kunnostus"päätöksistä. Nytkin muuten viimeksi VKL:lla käydessä todella ikävä yllätys oli, että olivat kaataneet Vanhankaupunginkosken kävelysillan pielestä ne isot upeat poppelit. :(( Niitä olen monena vuonna oikein ihastellut. Toisella puolella rantaa oli yksi poppeli jätetty, mutta sekin oli rumasti silvottu katkaisemalla siitä useita suuria oksia.
  Ikävä kyllä Suomessa ei selvästikään arvosteta suuria puistopuita. Ne saadaan kaadetuksi jollain "on vaarallinen, voi kaatua jonkun päälle" -tyylisillä tekosyillä (kun taas todellinen mahdollisuus, että puu oikeasti kaatuisi kenekään päälle on niin alyttömän pieni että siitä mitään syytä saisi). Esim. Englannissa on ihan toisinpäin: juuri vanhoja isoja puita arvostetaan ja niitä hoidetaan ja tuetaan jotta ei tarvitsisi kaataa. Noiden poppelien kantoja kun katsoo, niin näkee ettei mitän lahovikaa ollut.
  No niin, tämä ei nyt liittynyt punarintaan, anteeksi pieni marmatus... asia vain harmitti niin kovasti ja tuli tästä mutkan kautta mieleen.

  VastaaPoista
 22. Uuvana: "No ohoh, siellä taisi olla vähän lintuja kun piti immeisistä puhua. "

  No itseasiassa näin taisi olla. Ei kauheasti lintuja ollut sillä kertaa.

  Uuvana: "joskus olen minäkin vähä samanlaista miettinyt, että onkohan joku noista kameran kassa vastaantulijoista täältä blogimaasta. "

  Itse pohdin tätä useinkin...että onkohan kukaan täällä joku, jonka blogeissä käyn...

  Uuvana: "Se olisi aika hassua jos mentäisiin siinä ohi polulla ihan tietämättämme."

  No olisihan tuo kyllä :)

  Ja totta, kyllähän monimuotoinen maasto on hyvää ja ielnkiintoista, itse vain en pidä niistä maan pinnalle työntyneistä puunjuurista, kun niihin voi kompastua tai liukastua. Muuten ei suurta haittaa ole.

  Eikä haittaa pieni marmatuskaan, eikä sitä tarvitse mitenkään anteeksi pyydellä. Välillä pitää hiukan tuulettaa :)

  Kiitos kommentistasi Uuvana!

  VastaaPoista
 23. Soma pikkuinen on kuviesi punarinta. Alueuutisissa kerrottiin, että punarintoja talvehtii Suomessa jopa Lapissa, no pohjoisessa kuitenkin. Valon määrästäkö johtuu, että alimman kuvasi punarinnan rinta ei ole yhtä punainen, kuin kahden ylimmän kuvan tipin, vai vaihteleeko sävy eri yksilöillä yleensäkin?

  VastaaPoista
 24. Kiitos kommentista Delilah :)

  Minäkin jostain kuulin, että punarintoja olisi ainakin Oulun seudulla, joten voi niitä varmaan olla hiukan pohjoisemmassakin. Tämä oli kuitenkin jonkin moinen yllätys minulle. Pohjois-Euroopan punarintaa pidetään muuttolintuna.

  Luulen, että valosta johtuu tuo punarintojen rinnan punaisuuden sävyerot. Kaksi ekaa kuvaa on kuvattu pilvisenä päivänä ja vielä puiden varjossa. Alimmainen kuva taas on aurinkoisena päivänä otettu, ja vielä niin, että auringonavalo sattuu tuohon oksalle, jolla punarinta seisoskelee. Se vaikuttaa selvästi värisävyihin.

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!