14.2.2010

Lapinpöllö

 
  
  
  
Ei uskoisi, että täältä provinssista kannattaa (välillä tuntuu, että pitää) lähteä pääkaupunkiseudulle, jotta löytää kunnollista kuvattavaa, mutta uskottava kai se on, kun taaskin katselee mitä löysin retkelläni Helsinkiin. Lyhyellä aikaa olen nähnyt siellä kaksi lintua, joita voi kai jonkin sortin harvinaisuuksiksi sanoa, ainakin itselleni ne on. Ensin oli se koskikara ja nyt on tämä lapinpöllö.

Suuntasin siis taas matkani tuonne Helsinkiin, Vanhankaupunginlahdelle (VKL), ja kun saavuin paikalle näin noin parikymmenhenkisen lintubongariarmadan suuntaavan kiikareineen ja kameroineen VKL:n ns. Pornaistenniemeä kohden. Ajattelin että heillä on joku yleishavainnointiretki tai "pihabongaus" meneillään, enkä sen enempää kiinnittänyt huomiota heihin. Menin omiin kuvauspuuhiini koskelle.

Kun olin tovin kuvannut koskella ja käynyt kahvilla tutustumassa  sen hetkiseen kuvasaldoon, ajattelin seuraavaksi lähteä käymään VKL:lla olevassa Lammassaaressa. Matkalla voisi kentis nähdä ruovikossa lintuja ja saaressa oli tehty havaintoja valkoselkätikastakin. No en mitään erityisempia havaintoja tehnyt. Pitkospuita pitkin palatessani "törmäsin" (pitkospuut on kapeat ja niissä on vaikea ohittaa, tosin talvella on helpompaa, kun on lunta ja vetinen ruoviko on jäässä) pariin mieheen ja yhteen naiseen, jotka kyselivät että olinko valkoselkätikkaa nähnyt. Samalla kertoivat, että siellä olisi nyt lapinpöllö Pornaistenniemessä. Silloin tajusin, että se porukka, jonka aikaisemmin olin nähnyt, olivat menneet juuri tuota lapinpöllöä tarkkailemaan.

Lähdin "parasta" vauhtia etenemään kohden Pornaistenniemeä, mutta kun pääsin pitkospuilta pois, vaihdon kuitenkin kameraan pitkän putken (Sigma 120 - 400 mm) valmiiksi ja lähdin kiertämään polkua pitkin metsikköön. Ajattelin, että ei siellä enään mitään ole, kun sen porukan menosta oli jo pitkä aika, mutta kyllä se siellä sittenkin oli... :)
Ja olihan sielä sitä porukkaakin vielä jonkin verran.

Tuli sitten verrattua vehjettään (ei pitäisi vertailla, voi tulla vain paha mieli) erän toisen miehen vehkeeseen ja on myönnettävä, että vaatimatonhan minulla oli. Sillä toisella oli ainakin metrinen vehje ja halkaisijaa nupissakin oli varmaankin 20 cm :)

No, yritin tehdä kalustollani parhaani ja ylhäällä on tulos. Näistä kuvista kolmas on eniten omaan mieleeni. Olisi mielenkiintoista nähdä millaisia kuvia se metrisellä objektiivilla sohottanut kaveri sai. Hän oli oikein puolimakaavassa asennossa hangessa ja jalustalla oli se koko hirvitys. Olisi pitänyt ottaa kuva, kun ette varmaan usko, mutta en kehdannut toista ja hänen vehjetään kuvata. On varmaan maksanut ko. objektiivi maltaita, oli joku Canonin valkoinen objektiivi. En sen tarkemmin ryhtynyt katselemaan, että mikä vehje se on. Varmaan osa oli kyllä vastavalosuojaa ja telekonvertteria, mutta yhtä kaikki, se oli arviolta metrin se objektiivirakennelma. Varmaan siinä oli valovoimaa, kun nupin halkaisija oli tosiaan varmaankin 20 cm.

Itselläni ei tietenkään ollut jalustaa mukana, ei edes monopodia, vaan ne oli molemmat autossa. Jätin ne sinne, kun koskella turhaan jalustaa taas kannoin. Nyt ne olisi olleet hyödylliset ja monopodin nyt olisi jaksanut mukana raahata, mutta kun ei tullut sitäkään nyt tehtyä. Nimittäin kävi raskaaksi kuvata yläviistoon ja kädet alkoi hakemaan voimakkaasti. Jalustan avulla olisi voinut kokeilla kohteen kuvaamista telekonvertterilla, vaikka autofokus ei sillä olisi toiminutkaan. Kohde oli nimittäin niin rauhallinen ja pysyi kokoajan samassa paikassa, päätään vain hieman pyöritteli. Olisi ollut mainio manuaalifokuskohde, ainakin harjoitusmielessä. Ja epäilemättä jalustalla olisi saanut muutenkin parempia ja terävämpiä kuvia aikaiseksi. Ei silti, olen kyllä oikein tyytyväinen näihinkin kuviin, vaikka ne ei nyt mitään mestariotoksia olekaan. Tuskin kuitenkaan tulen lapinpöllöä kovin äkkiä uudelleen näkemään, jos koskaan, elävänä ja vapaana luonnossa...

16 kommenttia:

  1. Täällä ollaan kyllä nyt vihreänä kateudesta! Yhden ainoan kerran olen lapinpöllön nähnyt. Oli silloin kyllä ihan omassa pihassa ja olisi ollut oikein namupala kuvattavaksi, mutta en silloin vielä harrastanut kuvaamista.

    Aina te miehet olette noita vehkeitänne vertaamassa... Eikös se ollut niin, että sillä koolla ei ole väliä ;). Ja aivan tarkat ja hyvät kuvathan tuolla omalla vehkeelläsikin tuli. Kaveri oli varmaan ammattikuvaaja, jolla oli joku suuriaukkoinen 600-millinen.

    VastaaPoista
  2. Nyt kävi ns. munkki!
    Hyvinhän ne onnistui, ja ilmeisesti ei ole juuri tai ei ollenkaan kropattu?

    Kolman on paras minustakin.

    VastaaPoista
  3. Hullukaali: "Täällä ollaan kyllä nyt vihreänä kateudesta!"

    Rohkenen sanoa tässä kohden, että hienoa, jos pystyn valokuvauksen / havainnoinnin avulla edes joskus aiheuttamaan lievää kateutta :)
    Toisaalta itse olen varmaan useammin "kateellinen" sinulle ja kuvillesi. Ne ovat paljon elävämpiä ja parempia kuin omani, otetaan nyt esimerkiksi vaikka tuoreehkot postauksesi "Hömpän voimisteluhetkestä" tai "Piha"bongauksen lähikuva luita kaluavasta hömötiaisesta. Todella tarkka lähikuva.

    Hullukaali: "Yhden ainoan kerran olen lapinpöllön nähnyt."

    No minulle tämä oli ekakerta :)

    Hullukaali: "Oli silloin kyllä ihan omassa pihassa ja olisi ollut oikein namupala kuvattavaksi, mutta en silloin vielä harrastanut kuvaamista."

    Kauanko olet valokuvausta harrastanut? Itselläni tulee 2 vuotta täyteen ensi heinäkuussa.

    Hullukaali: "Aina te miehet olette noita vehkeitänne vertaamassa... Eikös se ollut niin, että sillä koolla ei ole väliä ;)"

    No miehet on sellaisia :)
    Ei kai sillä koolla ole niin väliä, vaan se miten sitä käyttää, sanovat.
    Valokuvauksessa aika usein jää tunne että millit jää vajaaksi, varsinkin juuri näitä lintuja kuvattaessa.

    Hullukaali: "Ja aivan tarkat ja hyvät kuvathan tuolla omalla vehkeelläsikin tuli."

    No ihan kohtuu hyvät tuli. Jos olisi jalusta ollut matkassa, niin siitä olisi ollut hyötyä. Tuo lapinpöllö oli suht'sopivalla etäisyydellä kalustolleni, mutta valovoimaa olisi tietty saanut olla enemmän objektiivissani. Edes aukon verran lisää, niin se olisi ollut jo hyvä. Nyt tuossa Sigma 120-400 mm objektiivissani 400 mm:n kohdalla suurin aukko on f/5.6, jos olisi f/4 niin se olisi usein kovasti avuksi.

    Hullukaali: "Kaveri oli varmaan ammattikuvaaja, jolla oli joku suuriaukkoinen 600-millinen."

    Todennäköisesti oli. Varmaan oli joku 600 mm:n objektiivi kaverilla käytössä. Ne onkin kyllä jo kalliita ja tavallisen jampan saavuttamattomissa. Itsellä on kaukaisena haaveena kiinteäpolttovälinen 300mm/f2.8, mutta ei kameravalmistajan omaa. Se on aivan liian kallis. Mutta joku näistä "piraateista" kuten Sigman ko. linssi voisi joskus olla saavutettavissa, jos säästää siihen aikansa.

    VastaaPoista
  4. JP: "Nyt kävi ns. munkki!"

    Todellakin, näin voi sanoa! :)
    Hyvä että jokus on tuuria...

    JP: "Hyvinhän ne onnistui, ja ilmeisesti ei ole juuri tai ei ollenkaan kropattu?"

    Hiukan on kropattu, mutta ei paljoa. Jotkin kuvat on myös muistaakseni kropattu vaakakuvasta pystyksi samalla kuvasuhteella, että olivat kaikki samanlaisia sitten tässä postauksessa.

    VastaaPoista
  5. Hih, pöllö puussa töllöttää... Olisikohan päivätorkuilla, kun on simät noin lurpallaan joissain kuvissa. Enpä ole lapinpöllöön koskaan törmännyt, kyllä muistaisin, jos olisin. Eipä ole tänä talvena muidenkaan pöllöjen ääniä kuulunut, ainakaan vielä.

    Hyvät kuvat olet ottanut.

    VastaaPoista
  6. Kiitos Irma!

    Aika levolliselta tuo pöllö tosiaan vaikutti, ei se juuri häiriintynyt, vaikka 8-10 metriä alempana, puunjuurella, oli enemmänkin porukkaa katselmassa.

    VastaaPoista
  7. Törmäsin näihin kuviin tänään:
    http://www.lintukuva.fi/tomu/1007.php

    Eikös tuo ole sama lintu? Kuvausvälineetkin näkyvät kuvan alla. 500 mm + jatke. Saahan noilla jo :).

    Olen muuten harrastanut kuvaamista pari vuotta, kun kyselit.

    VastaaPoista
  8. Jaaha, hyvä havainto Hullukaali :)

    Todennäköisesti kyseessä on juuri sama jamppa, joka makoili edessäni hangessa sen putkensa kanssa. Samalta paikalta on kuva ja päiväkin on sama. Kyllähän noilla välineilla jo saa kuvia, ja kamerakin on ilmeisen hyvä. Onhan noissa kuvissa selvä laadullinen ero omiin kuviini. Mutta olen edelleen kohtuu tyytyväinen ottamiini pöllö kuviin myös :)

    Olet harrstanut sitten kutakuinkin yhtä kauan valokuvausta kuin minä, ehkä muutman kuukauden enemmän. Minulla tulee 2 vuotta täyteen heinäkuun alussa. Mukava harrastus kerrassaan! :)

    VastaaPoista
  9. jaaha, selvästi sinua olisi pitänyt olla paimentamassa.. meinasit ensin siis missata koko pöllön! muista: AINA tulee saurata kuvaajien/kiikarihörhöjen vaelluksia, niistä ei voi seurata muuta kuin hyvää. :) onneksi lopulta menit paikalle; missä se muuten tarkalleen ottaen oli, lintutornin edessäkö? vai jo ennen sitä, jokivarressa? vai kyttäyskojulla?
    ja minkä kokoinen mötikkä tuo oli?

    minun hienoin pöllöhavaintoni on jokusen vuoden takaa tokoinrannasta, missä rannanmyötäisesti kulkee puiden kattama suojaisa kuja. siellä kävellessäni suurehkö pöllö yhtäkkiä lensi n. metrin päästä pääni yli, kujaa pitkin. se saattoi olla tämä helsingin "maskottihuuhkajakin", en kyennyt siinä yllätykseltäni niin havainnoimaan tuntomerkkejä.

    VastaaPoista
  10. tikka: "jaaha, selvästi sinua olisi pitänyt olla paimentamassa.."

    No niin varmasti olisi pitänyt olla :)
    Kuten olet ehkä havainnut, en aina kiinnitä riittävästi huomiota niihin oleellisiin asioihin :D

    tikka: "meinasit ensin siis missata koko pöllön!"

    Näin meinasi käydä. Onneksi juttelin niiden 2 miehen ja yhden naisen kanssa lammassaaren pitkospuilla ja heiltä tämän vinkin sain sitten...

    tikka: "muista: AINA tulee saurata kuvaajien/kiikarihörhöjen vaelluksia, niistä ei voi seurata muuta kuin hyvää. :)"

    Juu, tämä pitää nyt muistaa ja terottaa päähäni :)

    tikka: "onneksi lopulta menit paikalle"

    Onneksi, todella. Olisi harmittanut, jos olisi jälkeenpäin sanut kuulla että tuo pöllö on siellä metsikössä enkä olisi koittanut mennä katsomaan.

    tikka: "missä se muuten tarkalleen ottaen oli, lintutornin edessäkö? vai jo ennen sitä, jokivarressa? vai kyttäyskojulla?"

    No tämän voi selostaa monta kautta, mutta koitan näin:

    Muistat varmaan sen sillan joka menee Arabianrantaan? Kun kävellään tuon sillan ohi kohden Lammassaarta haarautuu polku vasemmalle ja suoraan jatkuu pitkospuut, josta hetken kuluttua eteen tulee pieni silta ja sillan jälkeen on penger. Penkereeltä jatkuu pitkospuut Lammassaareen, vasemalle penkeren päällä menee polku lintutornille ja kyttäyskopille. No niin, menin jo liian pitkälle. Peruutetaan takaisin tuonne edelliseen haaraan, eli siihen jossa polku haarautuu vasemmalle metsään (toivottavasti olet "kartalla":)
    Tuo polku vasemmalle metsään (se paikka jossa se kaukoputkimies sanoi käyneensä valkoselkätikkaa katsomassa, jos muistat) vie luontopolulle metsikköön (ilmeisesti tätä sanotaan Pornaistenniemeksi). Pöllö oli metsikössä tuon luontopolun varrella. Ehkä noin 300 metrin päässä tuosta, melkein heti Arabianrannan sillan jälkeen vasemmalle haarautuvan polun risteyksestä. Tuo luontopolkuhan tulee aikanaan sinne lintutorille jonka edessä se kyttäyskoppi on. Minä tulin itselammassaaresta päin, eli kiersin vastapäivään: Lammassaaren pitkospuilta oikealle pengertä pitkin, ohi siitä kyttäyskopin pitkospuilta, sitten lintutornin ohi ja sitten vasemmalle, josta sillalla joen yli ja olen siellä metsikösä josta jatkan vastapäivään luontopolkuapitkin. Siellä se oli sitten luontopolun puolivälissä.

    tikka: "ja minkä kokoinen mötikkä tuo oli? "

    Tuo pöllö oli noin 60 - 70 cm pitkä päälaelta pyrstönkärkeen arvioituna.

    tikka: "minun hienoin pöllöhavaintoni on jokusen vuoden takaa tokoinrannasta, missä rannanmyötäisesti kulkee puiden kattama suojaisa kuja."

    Tiedän paikan ja "puukujan" vaikka en olekaan tuolla seudulla käynyt kuin 2-3 kertaa. :)

    Huuhkaja taitaa olla isoimpia pöllöjämme, se olisi hieno havainto vaikka vain "ohi lentona" :)

    VastaaPoista
  11. kiitos jape, sain mielestäni hyvin selvää pöllön sijainnista - vaikka siis en pornaistenniemen lenkkiä ole itse koskaan tehnyt.
    jos saan sanoa (ja vaikka en saisikaan), yllättävää että tiedät tokoinrannan kujan. en olisi arvannut sen olevan niin hyvin ulkopaikkakuntalaisten(kin) tiedossa.

    VastaaPoista
  12. tikka: "yllättävää että tiedät tokoinrannan kujan. en olisi arvannut sen olevan niin hyvin ulkopaikkakuntalaisten(kin) tiedossa."

    No, olen kahden vaiheilla siitä mitä tarkoitat, oikeastaan :)

    Ensinnäkään en ole varma mistä tokoinrannan lasketaan alkavan.

    Tarkoitatko Tokoinrannalla vain sitä "U-muotoista" kohtaa ns. ympyrätalon kohdilla (about)? Mehän kävimme syksyllä kaljalla sinä tokoinrannan baarissa, en muista sen nimeä...
    No, joka tapauksessa tuossa kohdalla tokoinrantaa menee kävelytie rannan mukaisesti jota reunustaa puut molemmin puolin. Se ei ole kyllä suojaisa sinänsä, vaan aika väljä. Tuntui tuo Tokoinranta olevan "pummien" suosimaa leirintäaluetta ainakin kun siitä kesällä kävelin :)

    Toisaalta tarkoitatkin kenties Töölönlahden puoleista tokoinrantaa, jossa menee todella tiukasti rannan myötäisesti - varsinaisen kävelytien ja junaradan kanssa rinnakkain - puiden ja pensaiden suojaama kuja, jossa on penkkejä. Penkeillä lepäilee yleensä laitapuolen kulkijoita kyynärsauvat penkin alla suojassa :)
    Näitä näkyi usemapi kun tuosta kesällä kävelin ohi kohden sitä ympyrätalon edustan tokoinrantaa.

    Jompaa kumpaa näistä tarkoitat varmaan?

    VastaaPoista
  13. töölönlahden puoleista rantaa tarkoitan! juuri sitä ahdasta kujaa pitkin kävelin ja siksi varmaan pöllö/huuhkaja niin läheltä ylitseni lensikin (kun ei ollut tilaa ohittaa kauempaa). myös niitä helsingin "vapaaherroja" olen siellä nähnyt.

    VastaaPoista
  14. OK - arvasin siis oikein, että jommasta kummasta oli kysymys. Tosin sen kujan "ahtauden" suhteen se olisi heti pitänyt arvata tarkoittavaksi töölönlahden puoleista rantaa... No ei minulla tuosta sen enempää kokemusta ole, kun olen siitä vain pari kertaa eläissäni ohi kävellyt, mutta aavistelin kyllä että tietäisin mahdollisesti mitä tarkoitat.

    Siellä pensaiden ja puiden katveessa "vapaaherrojen" on suht'huoletonta nauttia "virvokkeita", epäilemättä, ja lämpimässä auringossa ottaa tirsat penkillä...

    VastaaPoista
  15. hienot on kuvat.olen itse viime kesästä asti harrastanut valokuvausta ja nyt olis joku halvempi ja suht laadukas lintu putki hakusessa.itse asun viikissä ja just pöllön kuvaaminen olis yksi unelma näin aluksi ja sitten kun näin nää kuvat niin sattu just sopivasti kun viikissä asun ja pöllöä haluaisin päästä joskus kuvaa ja viel oon tuota samaa putkea harkinnut :) onks noi muut lintukuvasi muuten kyseisellä putkella otettu? mitäs oot muuten tykänny sigmasta?

    VastaaPoista
  16. Terve kale,

    Nämä pöllökuvat on otettu tuolla Sigma 120-400 mm -objektiivilla. Hyvä objektiivi ja hinta on suht'edullinen, eli hinta/laatu -suhde kohdillaan. Tykkäsin ko. objektiivista kovastikin, mutta "nälkä" kasvoi syödessä ja kaipasin lintukuvaukseen hiukan enemmän millejä polttoväliin. Rajalassa oli viime keväänä houkutteleva tarjous Sigma 150-500 mm -objektiivista, joten hommasin sen. Se on hiukan "pimeämpi" kuin tämä Sigma 120-400 mm, mutta kuitenkin siinä on 100 mm enemmän polttoväliä, joka on usein tarpeen lintukuvauksessa. Myin sitten viime keväänä tuon Sigma 120-400 mm objektiivin pois, koska se oli niin päällekkäinen tuon uuden objektiivin kanssa. Voin kyllä suositella Sigmaa noin yleensäkin, ihan hyviä objektiiveja niillä on ja suhteellisen edulliset hinnat vielä.

    VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!