8.6.2009

KaksosetJuu, kaksoset on...ja kuin kaksi marjaa :)
No oikeammin siinähän on Japen leikkisä kokeilu vastikään hankkimallaan ND400-filtterillä. ND, eli neutral density eli suomeksi harmaasuotimella voidaan rajoittaa valonpääsyä kennolle. Tyypillisiä suotimia on ND2, 4 tai 8, jotka vähentävät kameran kennolle pääsevää valoa aukon, 2 tai kolmen aukon verran. ND400 suodin vähentää valon pääsyä 9 aukkoa. Lisäksi kameran syvysterävyyteen voi toki vaikuttaa vielä säätämällä ja himmentämällä kameran aukkoa lisäksi. Mikäli aukkoa pienentää, hidastuu suljinnopeus entisestään. Ylin kuva on otettu aurinkoisella säällä noin klo 13 aikoihin ja siinä kameran aukko oli säädetty f/11 ja herkkyys oli ISO 100. Suljinnopeus oli 6 sekuntia ja kuva koostuu siis vain yhdestä valotuksesta.

Ilmeisesti aurinkoinen sunnuntai oli saanut paljon väkeä liikkeelle, kun rauhalliseksi luulemani kuvaus kohde, jossa noita omakuvakokeitani tein, tuntui vilisevän ihmisiä. Lopetin sitten kuvauksen, kun tulin keskeytetyksi aika tiuhaan, enkä siinä yleisön edessä kehdannut kokeitani jatkaa...
Palasin myöhemmin illalla kohteeseen ja tuo alempi kuva on otetu noin 6 tuntia myöhemmin kuin ylempi kuva. Valoa oli jo paljon vähemmän muutenkin, joten kameran aukkoa ei tarvinnut niin kauhean pienelle laittaa, jotta sai pitkiä valotuksia ND400 suotimella aikaiseksi. Alemmassa kuvassa aukko on f/5.6 ja valotusaika 10 sekuntia. Herkkyys oli ISO 100.

Onneksi tuntuu tuohon ND400 suotimeen jonkin verran sisältyvän apinasuodinominaisuutta, kun ei Japen lärvistä saa kunnolla selkoa :)
Se siis toimii niin kuin pitikin :D

6 kommenttia:

 1. Hih, noihan onkin aika veikeitä otoksia :D

  VastaaPoista
 2. Juu, piti hiukan koittaa jotain erilaista ja vaihtelua :)

  VastaaPoista
 3. Jaahas:)
  Hyvä idea ja kiva kuva, nyt vaan hyödyntämään filtteria koskikuviin tai muuhun osittain liikkuvaan kohteeseen.

  VastaaPoista
 4. Kiitos JP !

  Juu, ilman muuta täytyy kokeilla koskikuviin, kun nyt keksisi jostain lähistöltä sellaisen, tai edes hieman voimakkaamin virtaavan puron... :)

  VastaaPoista
 5. no niin, nyt alan hahmottaa mihin kaikkeen tuota suodinta voi käyttää. hyvä kuvausidea ja hienosti onnistunut toteutus!

  VastaaPoista
 6. tikka: "no niin, nyt alan hahmottaa mihin kaikkeen tuota suodinta voi käyttää."

  Juu :)
  Minähän kuvasin sillon talvella linnan luona hiukan samanlaisia kuvia, mutta silloin hyödynsin luonnollista illan pimeyttä (postasin jotakin kuviakin tänne). Nyt pystyin tuon suotimen avulla tekemään päivällä samantyyppistä juttua...

  tikka: "hyvä kuvausidea ja hienosti onnistunut toteutus!"

  No onneksi tuo idea edes onnistui. Minulla oli pari muutkain ideaa, mutta ne ei sitten onnistunut. On vaikea toteuttaa noita "omakuvia" kaukolaukaisulla...
  helpompi olisi hallita tilannetta kameran takaa...
  ...pitäisi olla avustaja joka suostuisi tekemän temppuja joita pyydän :)

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!